Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 112
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
4 godziny temu, RoRo napisał:

MarcKrawczyk,

nie tylko Tobie się chciało porządnie opisywać nagrane kasety 🙂 Jak człek wydał kawał kasy (wtedy) na kasetę i to często w USD czy bonach, postarał się o odpowiednią jakość (przegrywając z CD, ale i z oryginalnych kaset czy z radia),  to i chciał mieć komplet informacji na pudełku...

uff, a już myślałem ,że ze mną było coś nie tak!

8 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

No tak, ... i u mnie jeszcze coś by się znalazło pochowane w pudełkach (to z czasów stania za konsoletą) :14_relaxed:

dzięki, jak wyżej!

Napisano
4 godziny temu, RoRo napisał:

Amator 3 na sensorach (standardowo we wszystkich Amatorach były zwykle przyciski)?

RoRo , masz rację jak zawsze / no prawie :) / , w Amatorze 3 miałem przyciski , choć jeszcze wczoraj dałbym sobie rękę uciąć / i k...byłbym bez ręki :) /że były sensory , to już chyba ten wiek czy cóś.

Napisano

Jak słyszę słowo "sensor" do sprzętu z tamtch lat, to śmiać mi się chce :) Nie żebym się nasmiewał, ale wiem jak owe sensory zbyły zbudowane. Inna sprawa, że w PRLu usiłowaliśmy robić coś na kształt zachodnich rozwiązań, ale z mizernymi skutkami i jakością. I tak owe sesnsory to było wyesterowanie tranzystora, którego baza była z kondensatorem wyprowadzona na zewnatrz obodowy jako pole, które, de facto, zbierało zakłócenia, co powodowało wysycenie tranzytora i przełączenie stacji/wejscia... Działało to, hmmm, różnie.

A pamiętacie taki super układ Made In Poland CNRS wmagnetofonach deck, żeby licencji za Dolby nie płacić? Niby był, ale jak odłuchiwało się kasetę nagraną w Dolby B na CNRS, to odnosiłem wrażenie, że ktos tylko skręcił regulator tonów wysokich :D

I znów mnie rozmarzyliscie czarem straych (nie)dobrych czasów...

K

Napisano (edytowany)

Chciałem wyedytować poprzedni post, ale już za późno ;)

Jak macie kaseciaki/decki to może cos takiego Was zainteresuje:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/kaseta-rozmagensowujaca-tdk-hd-30

To NIE JEST reklama, ale moja uakcja, bo szanowne grono jak widze zna się na rzeczy, a mnie to już nie jest potrzebne.

Prośba do moderatorów o scalenie posów :)

K.

Edytowano przez Krzysztof Strąkowski
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Napisano

Ta Aiwa to żadem kruk, chyba że czarny ;) Jak do 100zł to można wziąć jeśli nie masz na czym słuchać kaset.

Gdybym wbijał się w Aiwe i szukał czegoś dobrego to 6900/6700 bo najzwyczajniej podobają mi się. Jeszcze kilka lat temu kupiłbyś byś magnetofon za 10zł a teraz.... Jednak takiego bumu jak na gramofony nie spodziewam się ;)

Napisano

Czy ktoś z Was wiedział o istnieniu takiego cuda? Bo ja dopiero przypadkiem znalazłem. 

Panasonic RS-296US - rok 1972!!!    Niesamowita maszyna.  

• 2 months later...
Napisano

W związku z tym , że drapak udał się do spa , na główną półkę trafił magnetofon. Dzisiaj ściągnąłem z niego fabryczną folię z oryginalnymi naklejkami , i nie powiem ręce mi drżały :) Ten 35 letni kaseciak wygląda tak jak by wczoraj opuścił taśmę produkcyjną. Nagrałem parę płyt ze Spotify , może nie ta detaliczność co CD , ale dynamika świetna i ten sentyment :) 

IMG_1076.JPG

IMG_1081.JPG

IMG_1080.JPG

Napisano

Nawet mój zegarek to 30 letni "analogowy" Orient Automatic :) 

Nie mam nic przeciwko plikom , tylko się na tym nie znam .Mam Spotify , leci przez Malinę i służy do przejrzenia jakie nowości wychodzą lub posłuchania choćby płyt które są proponowane jako ciekawe na forum. Jednak jakoś nie widzę sensu powielania , tzn. jak coś mi się spodoba ze Spotify / cyfra/ ,to po co mam kupować plik / cyfra/. Po wakacjach planuję zakup DAC-a , może to zmieni moje podejście, a na razie jestem wierny temu , że podchodzę , naciskam przycisk i gra , a nie jestem zależny od prędkości netu , adresów stałych , zmiennych IP , licencji , kodeków itp. :)  

Napisano

Dzięki własnym plikom, też odrywasz się od tej całej otoczki związanej z internetem, jego dostępnością, szybkością, opłaconemu serwisowi typu Spotify, tidal. Podchodzisz naciskasz przycisk i masz. Zupełnie jak w CD, tylko bez tego fizycznego obcowania. Na to swoje plusy i minusy ale jednemu nie da się zaprzeczyć - wygoda.

Napisano

Dzięki za wyjaśnienie , tak jak mówiłem , nie mam nic przeciwko plikom jednak dopóki nie wymyślą takiego kodeku stratnego czy bezstratnego , że jak odpalę to mi szczęka opadnie pozostanę tradycjonalistą :)  

@Pędrak oj , pamiętam jak się ciułało kieszonkowe, by kupić dolary lub bony od "konika" , a następnie wparować do Pewexu i nabyć taką kasetę sztuk 1 :) Jak wychodziłem z "Peku" i miałem w ręku to zapakowane w piękną folijkę pudełeczko to czułem się panem świata :)  

Napisano

tomek4446,

ja pamiętam jak mama w 1990 kupiła mi 2 - kasetowego stereo jamnika sanyo - 119 dolarów😇

W klasie byłem królem dyskotek bo nikt wtedy nie miał lepszego sprzętu.

Na początku każdego miesiąca dostawałem od rodzicielki 10 dolarów i jechałem do piętrowego Pewexu na Piotrkowskiej przy Roosvelta. Dół to elektronika - na wejściu sprzęt video, a dalej audio. Kupowałem paczkę kaset TDK (na górze zdjęcia) i czułem to samo co Ty - paaaaaaniskoooo😂 

...bidne dzieci PRL-u to i łatwo było o "zajarę" takimi rzeczami😉

Poniżej TDK... Sonka w ORYGINALNEJ folii🤩

Na dole kolejna sony i info dla jednego z forumowiczów...

Jak widzisz, nie tylko Ty miałeś hopla na pkcie opisów😉 ...żeby nie było😊

k2.thumb.jpg.a2d341bba2c18faf98b700ae9805cbac.jpg

Napisano
45 minut temu, Pędrak napisał:

Coś z moich zbiorów...

Do dziś uważam iż designersko ta seria sony była jedną z najefektowniejszych😋

IMG_20200517_083412.thumb.jpg.89c1a653e2b27764c82b87122648c47c.jpg

najefektowniejsze to były te które udawały wielośladowe szpulowce

Napisano (edytowany)

Fafniak,

masz rację😉

Pamiętam takie kasety lecz nigdy nie udało mi się takowych trafić w sprzedaży...

Chętnie przygarnąłbym do swoich zbiorów.

...za to mam płytę DVD sygnowaną na rolkę taśmy filmowej☺️

Edytowano przez Pędrak