Bogusław 66 Napisano 21 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 listopada 2019 5 godzin temu, MarcKrawczyk napisał: a ja wciąż nie mogę się nadziwić, że tak chciało mi się to wszystko opisywać... No tak, ... i u mnie jeszcze coś by się znalazło pochowane w pudełkach (to z czasów stania za konsoletą) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 21 listopada 2019 Udostępnij Napisano 21 listopada 2019 4 godziny temu, RoRo napisał: MarcKrawczyk, nie tylko Tobie się chciało porządnie opisywać nagrane kasety 🙂 Jak człek wydał kawał kasy (wtedy) na kasetę i to często w USD czy bonach, postarał się o odpowiednią jakość (przegrywając z CD, ale i z oryginalnych kaset czy z radia), to i chciał mieć komplet informacji na pudełku... uff, a już myślałem ,że ze mną było coś nie tak! 8 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: No tak, ... i u mnie jeszcze coś by się znalazło pochowane w pudełkach (to z czasów stania za konsoletą) dzięki, jak wyżej! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 listopada 2019 Udostępnij Napisano 21 listopada 2019 4 godziny temu, RoRo napisał: Amator 3 na sensorach (standardowo we wszystkich Amatorach były zwykle przyciski)? RoRo , masz rację jak zawsze / no prawie / , w Amatorze 3 miałem przyciski , choć jeszcze wczoraj dałbym sobie rękę uciąć / i k...byłbym bez ręki /że były sensory , to już chyba ten wiek czy cóś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Strąkowski Napisano 22 listopada 2019 Udostępnij Napisano 22 listopada 2019 Jak słyszę słowo "sensor" do sprzętu z tamtch lat, to śmiać mi się chce Nie żebym się nasmiewał, ale wiem jak owe sensory zbyły zbudowane. Inna sprawa, że w PRLu usiłowaliśmy robić coś na kształt zachodnich rozwiązań, ale z mizernymi skutkami i jakością. I tak owe sesnsory to było wyesterowanie tranzystora, którego baza była z kondensatorem wyprowadzona na zewnatrz obodowy jako pole, które, de facto, zbierało zakłócenia, co powodowało wysycenie tranzytora i przełączenie stacji/wejscia... Działało to, hmmm, różnie. A pamiętacie taki super układ Made In Poland CNRS wmagnetofonach deck, żeby licencji za Dolby nie płacić? Niby był, ale jak odłuchiwało się kasetę nagraną w Dolby B na CNRS, to odnosiłem wrażenie, że ktos tylko skręcił regulator tonów wysokich I znów mnie rozmarzyliscie czarem straych (nie)dobrych czasów... K Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Strąkowski Napisano 22 listopada 2019 Udostępnij Napisano 22 listopada 2019 (edytowany) Chciałem wyedytować poprzedni post, ale już za późno Jak macie kaseciaki/decki to może cos takiego Was zainteresuje: https://allegrolokalnie.pl/oferta/kaseta-rozmagensowujaca-tdk-hd-30 To NIE JEST reklama, ale moja uakcja, bo szanowne grono jak widze zna się na rzeczy, a mnie to już nie jest potrzebne. Prośba do moderatorów o scalenie posów K. Edytowano 22 listopada 2019 przez Krzysztof Strąkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janko28 Napisano 24 listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 listopada 2019 Od co najmniej 15 lat stoi na mojej półeczce RS-B965 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Strąkowski Napisano 24 listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 listopada 2019 Piękna sztuka! To był jedne z ówczesnych top-model (LOL). A jak paki i głowica prztrwały próbę czasu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 15 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2020 A możeee? https://www.rtvmaniak.pl/9578510/mixxtape-player/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2020 2 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: A możeee? https://www.rtvmaniak.pl/9578510/mixxtape-player/ Nie wiem czy to chwyci , ja jestem jednak trochę za bardzo konserwatywny na takie wynalazki , jak np. widzę gramofon z USB ...... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 15 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2020 To raczej wynalazek dla gadżeciarzy. A gdzie te kaseciaki z displayem kieszeni kasety? imitujące obracające się szpulki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 22 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2020 Jest i chęć produkcji przenośnego kaseciaka. https://www.forbes.pl/biznes/kasety-magnetofonowe-wracaja-do-lask-mulann-szykuje-nowy-odtwarzacz-w-stylu-walkmana/hvsgsfn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 Czy ktoś kiedykolwiek słyszał produkty Aiwa i czy są godne zainteresowania. Mam możliwość kupić za nieduże pieniądze w pełni sprawny ale odbiór osobisty, a nie chce mi sie daleko jechac jesli to jest srednio wartościowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 Ta Aiwa to żadem kruk, chyba że czarny Jak do 100zł to można wziąć jeśli nie masz na czym słuchać kaset. Gdybym wbijał się w Aiwe i szukał czegoś dobrego to 6900/6700 bo najzwyczajniej podobają mi się. Jeszcze kilka lat temu kupiłbyś byś magnetofon za 10zł a teraz.... Jednak takiego bumu jak na gramofony nie spodziewam się Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 1 minutę temu, Chili napisał: Ta Aiwa to żadem kruk, chyba że czarny Jak do 100zł to można wziąć jeśli nie masz na czym słuchać kaset. Jest za £25 ok dzieki za info Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 lutego 2020 Czy ktoś z Was wiedział o istnieniu takiego cuda? Bo ja dopiero przypadkiem znalazłem. Panasonic RS-296US - rok 1972!!! Niesamowita maszyna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 26 lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 lutego 2020 To taka zmieniarka do kaset , protoplasta dla CDeków Oczywiście pierwszy raz widzę, ale ciekawe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 maja 2020 Udostępnij Napisano 16 maja 2020 W związku z tym , że drapak udał się do spa , na główną półkę trafił magnetofon. Dzisiaj ściągnąłem z niego fabryczną folię z oryginalnymi naklejkami , i nie powiem ręce mi drżały Ten 35 letni kaseciak wygląda tak jak by wczoraj opuścił taśmę produkcyjną. Nagrałem parę płyt ze Spotify , może nie ta detaliczność co CD , ale dynamika świetna i ten sentyment Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 16 maja 2020 Udostępnij Napisano 16 maja 2020 (edytowany) Analog u Ciebie rządzi 😇 Lampy, kaseciak, drapak.... Edytowano 16 maja 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 maja 2020 Udostępnij Napisano 17 maja 2020 Nawet mój zegarek to 30 letni "analogowy" Orient Automatic Nie mam nic przeciwko plikom , tylko się na tym nie znam .Mam Spotify , leci przez Malinę i służy do przejrzenia jakie nowości wychodzą lub posłuchania choćby płyt które są proponowane jako ciekawe na forum. Jednak jakoś nie widzę sensu powielania , tzn. jak coś mi się spodoba ze Spotify / cyfra/ ,to po co mam kupować plik / cyfra/. Po wakacjach planuję zakup DAC-a , może to zmieni moje podejście, a na razie jestem wierny temu , że podchodzę , naciskam przycisk i gra , a nie jestem zależny od prędkości netu , adresów stałych , zmiennych IP , licencji , kodeków itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 17 maja 2020 Udostępnij Napisano 17 maja 2020 Dzięki własnym plikom, też odrywasz się od tej całej otoczki związanej z internetem, jego dostępnością, szybkością, opłaconemu serwisowi typu Spotify, tidal. Podchodzisz naciskasz przycisk i masz. Zupełnie jak w CD, tylko bez tego fizycznego obcowania. Na to swoje plusy i minusy ale jednemu nie da się zaprzeczyć - wygoda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pędrak Napisano 17 maja 2020 Udostępnij Napisano 17 maja 2020 Coś z moich zbiorów... Do dziś uważam iż designersko ta seria sony była jedną z najefektowniejszych😋 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 maja 2020 Udostępnij Napisano 17 maja 2020 Dzięki za wyjaśnienie , tak jak mówiłem , nie mam nic przeciwko plikom jednak dopóki nie wymyślą takiego kodeku stratnego czy bezstratnego , że jak odpalę to mi szczęka opadnie pozostanę tradycjonalistą @Pędrak oj , pamiętam jak się ciułało kieszonkowe, by kupić dolary lub bony od "konika" , a następnie wparować do Pewexu i nabyć taką kasetę sztuk 1 Jak wychodziłem z "Peku" i miałem w ręku to zapakowane w piękną folijkę pudełeczko to czułem się panem świata Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pędrak Napisano 17 maja 2020 Udostępnij Napisano 17 maja 2020 tomek4446, ja pamiętam jak mama w 1990 kupiła mi 2 - kasetowego stereo jamnika sanyo - 119 dolarów😇 W klasie byłem królem dyskotek bo nikt wtedy nie miał lepszego sprzętu. Na początku każdego miesiąca dostawałem od rodzicielki 10 dolarów i jechałem do piętrowego Pewexu na Piotrkowskiej przy Roosvelta. Dół to elektronika - na wejściu sprzęt video, a dalej audio. Kupowałem paczkę kaset TDK (na górze zdjęcia) i czułem to samo co Ty - paaaaaaniskoooo😂 ...bidne dzieci PRL-u to i łatwo było o "zajarę" takimi rzeczami😉 Poniżej TDK... Sonka w ORYGINALNEJ folii🤩 Na dole kolejna sony i info dla jednego z forumowiczów... Jak widzisz, nie tylko Ty miałeś hopla na pkcie opisów😉 ...żeby nie było😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 maja 2020 Udostępnij Napisano 17 maja 2020 45 minut temu, Pędrak napisał: Coś z moich zbiorów... Do dziś uważam iż designersko ta seria sony była jedną z najefektowniejszych😋 najefektowniejsze to były te które udawały wielośladowe szpulowce Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pędrak Napisano 17 maja 2020 Udostępnij Napisano 17 maja 2020 (edytowany) Fafniak, masz rację😉 Pamiętam takie kasety lecz nigdy nie udało mi się takowych trafić w sprzedaży... Chętnie przygarnąłbym do swoich zbiorów. ...za to mam płytę DVD sygnowaną na rolkę taśmy filmowej☺️ Edytowano 17 maja 2020 przez Pędrak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts