Radosław Zasadziński Napisano 6 listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Albo wzmacniacz z wejściem coaxial lub tani DAC + wzmacniacz . No to albo po taniości jednak w soudbar, bo one wszystkie mają HDMI ARC, albo nieco dozbierać i np. coś takiego: https://www.salonydenon.pl/pl/MM/Marki/MARANTZ/WZMACNIACZE/PM6006 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 Tylko jak już ustaliliśmy soundbar w założonym budżecie da nienajlepszy dźwięk. Ten Marantz jest zbyt drogi i bardzo możliwe że nie zagra równie dobrze jak SMSL. Na pewno lepiej skupić się na lepszych kolumnach jeśli już miało by być drożej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosław Zasadziński Napisano 6 listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 Co jest takiego cudownego w tym SMSL? Rozwala wszystko co jest na rynku? Jakoś trudno mi uwierzyć że taka "zabawka" za kilkaset złoty, zagra lepiej niż klasyczny wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 (edytowany) Jak już pisałem AD18 nie słyszałem. Fantastyczne jest własnie to że niewielkie wzmacniacze o małej mocy mogą w warunkach domowych rywalizować jakością dźwięku z wzmacniaczami znacznie droższymi. Rozmiar niekoniecznie czyni coś zabawką. Tu większa obudowa po prostu nie jest do niczego potrzebna. Powinieneś posłuchać podłączonych dobrych kolumn do takiego Q5 pro lub SA-36A pro. Rozczarowany może być chyba tylko ktoś kto chce być słyszany w odległej okolicy. Do tego są jednak wzmacniacze estradowe. Edytowano 6 listopada 2019 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosław Zasadziński Napisano 6 listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 Czyli ludzie bez sensu wydają grube tysiące na wzmacniacze, bo wystarczy takie coś za kilkaset złoty? Wow. Wiesz, ja tam też jestem ze swojego M-CR511 zadowolony i gra to wszystko o niebo lepiej niż soudbary, ale nie twierdzę że kryje on czapką pełnokrwiste wzmacniacze za kilka tys. PLN. Ma dobry stosunek jakości do ceny i jest nieduży, co dla mnie było ważne ale jednak kupująć takiego PM6006 czy PM8006, to jednak jakąś różnicę się usłyszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 Dobrze że jesteś zadowolony. Ja tylko proponuje posłuchać coś innego, bo bardzo wielu sądzi podobnie jak Ty. Nie bez powodu wspomniałem aby coś takiego podłączyć do dobrych kolumn. Najlepszy efekt jest wtedy gdy porówna się systemy o tej samej cenie. W systemie z droższym wzmacniaczem budżet może ograniczyć jakość kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemysław Kaczmarek Napisano 6 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 własnie zaczynamy brnąć w sam wzmacniacz za 1.5k a budżet na cały zestaw taki miał być to 500zł dodatkowo jestem w stanie dorzucić. Tylko to czego oczekiwałem pod tym postem to własnie czy macie coś do polecenia w stylu 2.1 czy 2.0 gdzie nie musiałbym tego nieszczęsnego wzmacniacza kupować (miałem smsl i jego rozmiar akceptuję). Nie mam za bardzo miejsca na ten wzmacniacz i żona mi mówi że psuję jej całą koncepcję salonu dlatego najlepiej chciałbym coś w stylu 2.0, 2.1 lub soundbar do 2k. kolumny podstawkowe muszą być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemysław Kaczmarek Napisano 6 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 W innym wątku doczytałem o Denon M41 + głośniki magnat quantum 673 że bardzo fajnie grają. Tak przeglądam same Denony M41 i raz widzę je z pilotami raz nie, czy pilot zawsze jest w zestawie ? czy jest uniwersalny i można go dokupić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 listopada 2019 Denon RCD-M41 to dość typowa wieża mini i jest sprzedawana zwykle z kolumnami Denon SC-M41. Dlatego zadałeś dość niewłaściwe pytanie. Kolumny SC-M41 można kupić osobno i nie będą one wyposażone w pilota jak chyba wszystkie kolumny pasywne. Za to RCD-M41 chyba musi być standardowo wyposażony w pilota skoro ma odbiornik podczerwieni. Jeszcze chyba nikt nie wpadł na taki pomysł aby taką małą wieżę sprzedawać bez pilota i trzeba by do niej dokupić pilota osobno. Jeśli potrzebujesz jej funkcjonalności w takiej cenie, to pewnie wybór będzie trafny. Jeśli priorytetem jest jakość dźwięku, to taki SMSL Q5 pro powinien zostawić ją daleko w tyle jak to robi z Pianocraftami Yamahy. Jeśli chodzi o kolumny Magnat Quantum 673 to były to ostatnie produkowane najmniejsze i najtańsze kolumny z wszystkich serii kolumn Quantum Magnata. Nie są już produkowane i nowych zapewne już nie kupisz. Na rynku wtórnym również raczej ich nie kupisz bo chyba ich posiadacze nie chcą się ich pozbywać. Były to bardzo udane kolumny sprzedawane w bardzo atrakcyjnej cenie. Zanim zakończono ich produkcje pojawiły się w sprzedaży Magnat Quantum 723 które były droższe od 673 i stanowiły następcę Magnat Quantum 753 ( jeszcze droższych kolumn ) . Po wyprzedaniu się stanów magazynowych 673 model 723 jest sprzedawany w cenie podobnej do wcześniejszych 673 . Wiec weszły one jakby w miejsce 673 choć pochodzą z jakby wcześniej wyższej serii Quantum 700. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemysław Kaczmarek Napisano 7 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2019 To co mi dyskwalifikuje q5 to brak bluetooth. Także podejrzewam że taki smsl ad18 byłby dobrym wyborem. Teraz pytanie które kolumny do niego. Model 673 widziałem jeszcze nowy w sklepach internetowych. Pytanie czy brać 673 jeśli znajdę czy to 723? Tutaj cenowo i tak wyjdę genialnie bo koszt zestawu będzie poniżej 2k. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 listopada 2019 Tak, tam model występuje z pilotem ale myślę że powinieneś uderzać jednak w pełnoprawny wzmacniacz a nie taki mini system. Kolumny 673 super sprawa w swojej cenie. Ale mamy teraz na wyprzedaży wyższy model 723 w tej samej kwocie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 7 listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 listopada 2019 (edytowany) Urządzenie bluetooth możesz dokupić za parę złotych. Będziesz mógł je wykorzystać nie tylko w domu, ale w samochodzie. Nazwę podam później, jakbyś był zainteresowany. Wczoraj słuchałem w aucie u syna. 😁 Działa bardzo dobrze. Żadnych opóźnień. Jakość też w porządku jak na warunki odsłuchowe w samochodzie. "Źródło" Spofity premium. Pozdrawiam Edytowano 7 listopada 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemysław Kaczmarek Napisano 7 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2019 41 minut temu, S4Home napisał: Tak, tam model występuje z pilotem ale myślę że powinieneś uderzać jednak w pełnoprawny wzmacniacz a nie taki mini system. Kolumny 673 super sprawa w swojej cenie. Ale mamy teraz na wyprzedaży wyższy model 723 w tej samej kw Polecane wzmacniacze są niestety za duże dla mnie.... jak napisałem wyżej. Możesz podesłać link i ceny do głośników z wysyłką? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 listopada 2019 Strona s4home. Dział outlet. Modem 723 no jest to okazja. Bo więcej tego modelu nie bedzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 listopada 2019 Tu przykładowy odbiornik bluetooth z wyjściami cyfrowymi: https://pl.aliexpress.com/item/4000199623114.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemysław Kaczmarek Napisano 7 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2019 więc mam jeszcze pytanie. Które głośniki lepiej zagrają? 723 czy 673? czy grają podobnie i kupić te gdzie cena lepsza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 7 listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 listopada 2019 Poszukaj w komiksach i wypożycz. Co lepiej zagra dla Ciebie tego nie wie nikt.. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 listopada 2019 Z tego co wiem 673 mają potężniejszy bas, a 723 nieco lepiej kontrolowany. W zasadzie to podobna technologia i dużych różnic nie oczekuj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 listopada 2019 Udostępnij Napisano 8 listopada 2019 Dokładnie tak. 673 jest straszą delikatnie niższa linia. Bas jest większy ale mniej kontrolowany. Góra bardzo podobna. Pytaj bo mamy ostatnia parę!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemysław Kaczmarek Napisano 20 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 listopada 2019 (edytowany) Witam. Zakupiłem smsl ad18 i chciałem kupić quantum 723. Akurat w sklepie z którym się kontaktowałem zabrakło koloru czarnego i Pan zaproponował mi magnat signature 503. Co myślicie o tym modelu? Różnica cenowa po rabatach to 200zl. Warto dopłacać? Będzie widoczna różnica dźwiękowa? Edytowano 20 listopada 2019 przez Przemysław Kaczmarek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 listopada 2019 Udostępnij Napisano 20 listopada 2019 Nie słyszałem Magnat SIGNATURE 503 i nie wiem jak grają. Jednak ze względu na użyte technologie i to że Quantum to od dawna serie kolumn o ambicjach audiofilskich w ciemno wybrał bym jednak Quantum 723. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karo Napisano 20 listopada 2019 Udostępnij Napisano 20 listopada 2019 Tu masz czarne 723. https://nautilus2.pl/index.php?route=product/product&product_id=6083 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 listopada 2019 Udostępnij Napisano 20 listopada 2019 Dość istotnym możne być to że przy układzie dwóch głośników wysokotonowych pracujących w takim układzie w rejonie górnego skraju pasma impedancja kolumn może mieć niską wartość. To nie sprzyja dobrej pracy filtrów rekonstrukcyjnych we wzmacniaczu impulsowym. Magnaty Quantum 723 były droższe od SIGNATURE 503 gdy pojawiły się w sprzedaży, a seria SIGNATURE to coś nowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 2 października 2021 Udostępnij Napisano 2 października 2021 Dnia 7.11.2019 o 01:30, MobyDick napisał: Jeśli chodzi o kolumny Magnat Quantum 673 to były to ostatnie produkowane najmniejsze i najtańsze kolumny z wszystkich serii kolumn Quantum Magnata. Nie są już produkowane i nowych zapewne już nie kupisz. Na rynku wtórnym również raczej ich nie kupisz bo chyba ich posiadacze nie chcą się ich pozbywać. Były to bardzo udane kolumny sprzedawane w bardzo atrakcyjnej cenie. Zanim zakończono ich produkcje pojawiły się w sprzedaży Magnat Quantum 723 które były droższe od 673 i stanowiły następcę Magnat Quantum 753 ( jeszcze droższych kolumn ) . Po wyprzedaniu się stanów magazynowych 673 model 723 jest sprzedawany w cenie podobnej do wcześniejszych 673 . Wiec weszły one jakby w miejsce 673 choć pochodzą z jakby wcześniej wyższej serii Quantum 700. A co sądzisz o Magnat Signature 503 (1400 zł) ? Są trójdrożne, niedrogie,... Tych które wymieniłeś w poście prawie z przed dwóch lat nie ma już raczej w sprzedaży. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 października 2021 Udostępnij Napisano 2 października 2021 Serie Quantum Magnata miały zawsze ambicje kolumn audiofilskich. Magnat Signature 503 to zupełnie inne technologie. Ich górny głośnik wysokotonowy wg danych producenta przenosi częstotliwości których większość ludzi nie słyszy. Zapewne jego celem jest odciążenie dolnego przy przesterowaniu. Jeśli się spali to większość ludzi nawet o tym nie będzie wiedziała. Prawda jest taka że ich nie słyszałem. Ponoć są niezłe. Wydaje mi się że gdybym miał kupić kolumny w takim budżecie poszukał bym jednak używanych Quantumów, może z wyższych serii wtedy lub zupełnie innych monitorów. Sporo może też zależeć od tego do czego będą podłączone. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts