Chyba Miro 84 Napisano 22 marca 2020 Udostępnij Napisano 22 marca 2020 9 minut temu, libra napisał: Mam pytanie, jak to w końcu jest; P4 grzeje a P3 mniej? Która więc malinka lepiej się w roli streamera sprawdza? No i najbardziej istotne pytanie - który dac do malinki najlepszy? 4 grzeje niesamowicie. Mam na pulpicie aktualna temp. I dochodzi nawet do prawie 70 i wtedy zaczyna sie zawieszac. Zamontowany Wentylator nie pozwala przekroczyc 52 stopni ale wieczorem przy cichym słuchaniu przeszkadza. Dac u mnie to HifaceM2tech. Pozdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 22 marca 2020 Udostępnij Napisano 22 marca 2020 https://allegro.pl/oferta/obudowa-do-raspberry-pi-4b-3b-3b-2b-otwarta-8393613204Pi 4 4GB z Digi+ Pro w tej obudowie nie przekracza u mnie 52 stopni bez żadnych radiatorów i wentylatorów.Wystarczy go nie zamykać U mnie i tak przyklejony na plecy szafki RTV, więc może szpecić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Golas Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Hejka, macie już to przetestowane, jeżeli bym do rasp4b podłączył omawiany Khadas Tone Board to malinka będzie miała problemy z grzaniem? Jak najlepiej to połączyć, bo wyczytałem, że najlepiej by Khadas był na osobnym zasilaniu, więc USB-C będzie zajęte. Czy ewentualne dodanie wiatraczka do maliny, będzie miało wpływ na dźwięk? Dziękuję, Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 2 godziny temu, Piotrek Golas napisał: Czy ewentualne dodanie wiatraczka do maliny, będzie miało wpływ na dźwięk? Tak jesli bedziesz cicho słuchał muzyki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Golas Napisano 15 września 2020 Udostępnij Napisano 15 września 2020 dzięki! A kwestia zasilania? Nie rozumiem tego. Skoro Malinę mam zasilać przez USB-C, to jak podłączę ją z DACiem? Czy można Rasp4 zasilać inaczej niż przez USB-C? Czy Khadas Tone board podłączony przez USB-C z maliną będzie działał poprawnie, zasilany de facto przez malinę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanJarek2 Napisano 11 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2021 Cześć. Pozwolę sobie dołączyć się do tematu. Posiadam wzmacniacz diy i zamierzam podłączyć do niego malinę na stałe i korzystać ze Spotify. Będzie to raspberry pi 3b z nakładka hifiberry i wyświetlacz LCD. Volumio jako system odpada gdyż nie ma trybu graficznego. Teraz moje pytanie. Czy da się aby Spotify uruchamiało się od razu ze startem systemu? Jaki system do tego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 11 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2021 Gdzie odczytac temperaturę w moode audio ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faud Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 Dnia 11.04.2021 o 09:21, Kenobi napisał: Gdzie odczytac temperaturę w moode audio ? vcgencmd measure_temp cat /sys/class/thermal/thermal_zone0/temp Przez www: m -> Configure -> System ponownie m -> System info Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 To to ? SoC temperature = 41.9°C Skąd się innym biorą wartości podchodzące pod 70st ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanJarek2 Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 17 minut temu, Kenobi napisał: Skąd się innym biorą wartości podchodzące pod 70st ? Jakie masz raspberry? 1,2,3 się tak nie grzeją. 4 już tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 1 godzinę temu, Kenobi napisał: To to ? SoC temperature = 41.9°C Skąd się innym biorą wartości podchodzące pod 70st ? Szalenie dużo zależy od tego gdzie jest umieszczone urządzenie. Jeżeli jest tam swobodny przepływ powietrza, nie będzie raczej problemu Moode lepiej wykorzystuje moc procesora niż volumio - różnica nawet 10 stopni u mnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanJarek2 Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 14 minut temu, MarekB napisał: Z tego co widzę u siebie to Volumio głównie/wyłącznie działa w trybie graficznym. Nie na urządzeniu zewnętrznym? Jak uruchamiasz tryb graficzny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanJarek2 Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 Instaluje volumio, uruchamiam i jest tylko tryb terminala. Przez przeglądarkę internetową na innym urządzeniu wpisuje IP maliny z volumio i wtedy w tej przeglądarce mam tryb graficzny. Na raspberry bezpośrednio nie. Wpisywanie w terminalu polecenia startx nic nie daje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanJarek2 Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 Jesteś pewien że masz volumio a nie na przykład moode? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanJarek2 Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 Bardzo bym prosił o fotę. Zainstalowałem na nowo. Skonfigurowałem przez telefon. Uruchamiam ponownie i pokazuje się tylko tryb tekstowy. Chcę login i hasło więc wpisuje volumio i pozostaje w trybie tekstowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanJarek2 Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 Zapytam raz jeszcze dla jasności. Masz raspberry, na nim volumio, do tego podłączony monitor i na tym monitorze tryb graficzny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 (edytowany) Jaki monitor ? Telefon z apką Volumio, albo laptop (PC z monitorem) . Jak podłączysz do gołej malinki z volumio sam monitor przez hdmi to nic nie zobaczysz. Czytać instrukcje A dobra , doczytałem że ekran LCD. Ale po co ? Edytowano 14 kwietnia 2021 przez mkk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanJarek2 Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 13 minut temu, mkk napisał: to nic nie zobaczysz. Zobaczę terminal 14 minut temu, mkk napisał: A dobra , doczytałem że ekran LCD. Ale po co ? Bo chcę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 Chcesz ? A nie jesteś pewny że Ci się należy ? A poważnie , napisz co i jak łączysz i co chcesz osiągnąć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanJarek2 Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 https://forum.audio.com.pl/topic/71072-raspberry-pi4-hifiberry-digi-pro/?do=findComment&comment=412354 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 Ech .... LCD masz jako wyświetlacz czy jako touchscreen ? Chcesz to wrzucić do obudowy i zrobić streamer DIY ? HDMI/GPIO/USB ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanJarek2 Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 Tylko wyświetlacz. Być może za jakiś czas zmienię na dotyk. Raspberry z nakładka hifiberry ma być źródłem dźwięku. Na stałe podłączony do wzmacniacza w jego obudowie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 To jak zmienisz na dotyk to wtyczki od MarkaB . Jeśli chodzi o display only , to nie kojarzę zeby Volumio miało taką opcję. Jakąś tam opcją jest wrzucenie tabletu do obudowy , robi za touchscreena Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hakushaku Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 Cześć. Widzęże temat śwież. Szukam karty DAC do maliny. Pomysłem jest zrobienie maliny portable playera. Dyski m2 na USBczyli tona miejsca na FLAC wyswietlacz akumaulatorki 18650 z plytka UPS stoje teeaz nad wyborem karty. Mysle na Hifiberry bądź khadasem. Czy khadas dedykowany pod maline bierze wszystko z gpio? Czy jako czapka musi mieć dodatlowe zasilanie? Chcialbym oszczedzac porty usb z maliny bo juz dwa 3.0 mam zajete przez dwa dyski jeden zwyklybprzez dotyk z wyswietlacza. Czy kttos używał moze maliny + khadas tylko po gpio? Jak to grało? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 15 godzin temu, Hakushaku napisał: Czy khadas dedykowany pod maline bierze wszystko z gpio? Pokaż tego Khadas'a bo mogą być mylne informacje w odpowiedziach. Z tego co czytałem o tym dac to komunikuje się z SBC magistralą USB tylko ale może są jakieś wersje na Gpio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts