Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, pierwszy raz się tu odzywam. Mam denona avr x2600h i nie mam pojęcia jakie głośniki kupić. Lubię oglądać filmy, ale nie pogardze głośna muzyka rokowa typu system of a Down itp z glebokim basem. Często leci u nas też radio 93.3. Mam salon około 40m, otwarty, połączony z kuchnią (nie wliczam do metrazu bo to wyjątkowo dziwny uklad). Chciałem kupić glosniki Dali ikon 7 ale każdy pisze ze nie pasują one do denona bo wychodzi dziadostwo że względu na delikatność obydwu brzmień. Zastanawiałem się jeszcze nad amplitunerem yamaha, ale wygrał denon mocą 500w a nie 300 jak yamaha, dzięki czemu dźwięk w sklepie był bez porównania lepszy na kozysc denona. Testowany na głośnikach Tanoyy Mercury 7.4 walnut. Problem w tym, że chyba chce coś lepszego, na lata. Nie znam Tannoya. Jakieś sugestie? Proszę o podpowiedz

Napisano

Kolego jakie 500w??? Ten Denon jest po prostu słaby on przy 8ohm na 2kanały 95w
6ohm na 2kanały 125w
6ohm na 1kanał 150w
Teraz standardowy set to 5 kolumn i teraz podziel sobie to na 5 tak że nie wiem o co chodzi z 500???
Do głośnej muzyki tak jak mówisz i do 40m2 ten model Denona jest po prostu za słaby to raz i dwa nic z tym nie poradzisz, ponieważ ten model nie posiada wyjścia pre-out aby podłączyć końcówki mocy.
Z Denonem polecane są takie marki jak Heco Aurora lub Music Style oraz Monitor Audio Silver, to sprawdzone zestawy.
Jeśli masz możliwość to oddaj avr. Minimum od modelu avr-x3xxx patrz.

Napisano
33 minuty temu, Bartek Bizub napisał:

ale nie pogardze głośna muzyka rokowa typu system of a Down itp z glebokim basem

Niestety tego raczej nie uzyskasz z amp. KD . To znaczy głośno to jeszcze może być ale dobrze............

36 minut temu, Bartek Bizub napisał:

Zastanawiałem się jeszcze nad amplitunerem yamaha, ale wygrał denon mocą 500w a nie 300 jak yamaha, dzięki czemu dźwięk w sklepie był bez porównania lepszy na kozysc denona.

No proszę , człowiek uczy się przez całe życie :) A poważnie to tą kwestię wyjaśnił Ci już kolega @BaliGdynia, przypomniało mi się jak na plastikowych mini wieżach przywożonych z Raichu widniały naklejki 2000 W i to na każdej z dwóch plastikowych kolumienek .

Na Twoim miejscu poszedłbym przede wszystkim w kolumny o dużej skuteczności , typowe do KD , bo kupiłeś KD. 

Heco Aurora wyglądają dobrze.

Napisano
1 godzinę temu, Bartek Bizub napisał:

Zastanawiałem się jeszcze nad amplitunerem yamaha, ale wygrał denon mocą 500w a nie 300 jak yamaha, dzięki czemu dźwięk w sklepie był bez porównania lepszy na kozysc denona.

Kolega nie ma wiedzy (przepraszam) ale na jakiej podstawie obliczyłeś te cyfry? Zapewne z sumowałeś moc na kanał...ok. Rozumiem.

Na poważnie, to wybrałeś Denona bo lepiej Ci zagrał, moc nie ma nic do tego. A jeśli ma być bas (pod warunkiem, że pokój Ci tego nie zabierze) - to STX 250 chyba Ci załatwią sprawę.

Napisano (edytowany)

Z tyłu na amplitunerze jest zawsze napisana moc zasilacza. W tym przypadku 500w, czyli zakładam, że ma ten zapas. W specyfikacji opisali że ma 7 wyjść 150W. Nie znam się na tym, mam możliwość zwrotu. Denon jest na prawdę aż taki zły? A nawet jeśli ma 125W to mało? Wiele głośników polecanych i dobrych, jest z reguły na 75W. Przynajmniej z tego co patrzyłem, czyli głównie dali 

DSC_1278.JPG

Edytowano przez Bartek Bizub
Napisano
4 minuty temu, Bartek Bizub napisał:

Denon jest na prawdę aż taki zły?

Zły nie jest ,ale pod warunkiem , że stawiasz na kino i ....tyle. Ma ograniczenie w postaci braku wyjścia PRE OUT / nie rozbudujesz systemu o końcówkę mocy/. Na cyferki w specyfikacji nie patrz , bo to nie ma sensu. Po prostu napisałeś w kontekście tego amplitunera KD. o wymaganiach co do dźwięku w stereo i dlatego pojawiły się krytyczne zdania . 

Napisano
13 minut temu, tomek4446 napisał:

Zły nie jest ,ale pod warunkiem , że stawiasz na kino i ....tyle. Ma ograniczenie w postaci braku wyjścia PRE OUT / nie rozbudujesz systemu o końcówkę mocy/. Na cyferki w specyfikacji nie patrz , bo to nie ma sensu. Po prostu napisałeś w kontekście tego amplitunera KD. o wymaganiach co do dźwięku w stereo i dlatego pojawiły się krytyczne zdania . 

I za te krytykę dziekuje. Na co wymienić denona? Na model wyżej jak baligdynia wcześniej wspomnial, czy iść w zupełnie co innego?

Napisano

Coś lepszego na lata jak napisałeś to przynajmniej Denon x3500h czy x3600h. Ten który masz nie jest zły ale napewno niepszyszłościowy. Bardziej taki na sprawdzenie z czym to się je. Kolumny tjw. Zależy od budżetu.

Napisano
2 godziny temu, Bartek Bizub napisał:

Ale on ma.wyjscia na 2 subwoofery

Może mieć nawet na dziesięć ,co nie zmienia faktu , że jak wpadniesz np. na pomysł aby rozbudować system to tego nie zrobisz / patrz post wyżej/

2 godziny temu, Bartek Bizub napisał:

Na model wyżej jak baligdynia wcześniej wspomnial, czy iść w zupełnie co innego?

I tak i nie :) Nic tak szybko nie ewaluuje w audio jak amplitunery KD., więc jak nie masz dużych wymagań do dźwięku w muzyce i nie planujesz podłączenia końcówki mocy np. na fronty to go zostaw. Tak naprawdę te sprzęty są przeznaczone do pseudo kina w domu , ot tak nam wmówiono , że kino trafi pod strzechy , naszpikowali toto różnymi pogłosami z kościołów i sal koncertowych , dali mikrofon i system kalibracji, aby się ludziska nie pogubili w w ustawieniach poziomów poszczególnych głośników / niektórzy , łącznie za mną walczą z pozycjonowaniem dwóch w stereo, a co dopiero 5 czy 7 + subwoofery./. I interes się kręci :) Jak już kino w domu / a miałem okazję posłuchać / to salka zaadaptowana akustycznie , system głośników do zabudowy , procesor i końcówki mocy, poziom dźwięku kinowy, a nie ciche wieczorne słuchanie , tylko cenowo to wychodzi coś koło  200 - 300 tys. :)  

Napisano

Kilka spraw:

1. Tego Denona masz czy nie? Bo masz a myślisz o Yamaszce?

2. Denon z tyłu tabliczki podaje maksymalny pobór, a Yamaha średni, w instrukcji znajdziesz że maksymalny poziom to ponad 600W

3. Najmocniejsze w sensie grania, dynamiki jest Onkyo

4. Do czego w końcu szukamy kolumn? W jakim budzecie?

Napisano
21 godzin temu, S4Home napisał:

Kilka spraw:

1. Tego Denona masz czy nie? Bo masz a myślisz o Yamaszce?

2. Denon z tyłu tabliczki podaje maksymalny pobór, a Yamaha średni, w instrukcji znajdziesz że maksymalny poziom to ponad 600W

3. Najmocniejsze w sensie grania, dynamiki jest Onkyo

4. Do czego w końcu szukamy kolumn? W jakim budzecie?

Mam denona ale i jeszcze możliwość zwrotu/wymiany. Budżet... Powiedzmy 4000. Jak jest nie duża różnica, to się dozbiera, ważne by były dobre jakosciowo, choc nie w cenie nautilusa. Do czego? Najlepiej uniwersalne. Opisałem w pierwszym poście. Radio, filmy, konsola. Co się da :)

Napisano

Problem w tym, że autor tematu chciałby uzyskać lepsze brzmienie niż Tannoy 7.4. Pytanie co wg Ciebie oznacza lepsze oraz czy zakładany budżet ma obejmować cały zestaw 5.0/5.1  czy na sam początek 2.0?