Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć po długiej przerwie :)

Od jakiegoś czasu użytkuje tytułowy zestaw ale nie jestem do końca zadowolony z wrażeń odsłuchowych a jeszcze bardziej wwbudowanych funkcji sieciowych na Onkyo (Spotify i Tidal się wiesza, aplikacja na android chodzi jak ślimak... ampli często się rozłącza...) dlatego myślę nad zamianą amplitunera bo kolumny zostaną na 100% Dali Zensor 7. Nad czym myślę w budżecie ok 3000 zł :

1. Audiolab 6000A
  2. Cambridge Audio CXA60
  3. Yamaha R-N803D 

Kolejność jest nieprzypadkowa ale może niewłaściwa. Oczywiście wiem, trzeba wypożyczyć, zabrać na odsłuchy w domu ale moje pytanie jest następujące: Czy warto ? Czy mogę się spodziewać się raczej kosmetycznych zmian wrażeń odsłuchowych czy będzie duuuuużo lepiej ? Funkcje sieciowe nie są konieczne bo mam Chromecast w TV ale min. to Toslink do podłączenia dźwięku z TV. Nie musi to być ampli nawet a wystarczy wzmacniacz. Poradźcie proszę czy warto testować powyższe modele lub może coś innego warto rozważyć w moim budżecie. A może bez sensu bo zmiana będzie raczej kosmetyczna. Moje parametry odsłuchowe:

1. Salon bardzo pootwierany ok 30 m2
  2. Muzyka typu chillout, filmowa szczególnie Hans Zimmer, Pink Floyd etc.
  3. Dużo filmów, seriali z Netflix etc
  4. Kolumny są przy ściance i muszą tak zostać więc przedni bass reflex zdecydowanie wygodniejszy
  5. Od kolumn do miejsca odsłuchowego ok 3 m
  6. Źródło to głównie sieć - Spotify, Tidal, Netflix, Jambox

Z góry dziękuję za wasze sugestie i wymianę doświadczeń. Aaaaa dużo osób poleca do Dali ampli od Marantz PM6006 tylko czy będzie coś lepiej do tego mojego Onkyo TX-8270 ? 

Napisano

Moim zdaniem jest sens wymiany.

W tej cenie faktycznie szedł bym w Cambridge CXA61 albo w bardzo popularny NAD 356BEE. Nad z tych modeli zagra najbardziej dynamicznie. Mocno. Konkretnie. Cambridge doda ci rozdzielczości. Audiolab będzie czymś pośrodku. Marantz PM6006 to fajny i dobrze wyceniony klocek. Zagra melodyjnie, ale najmniej z przytupem.

Jeśli chcesz posłuchać to zapraszam po wypożyczenie sprzetu.

Pozdrawiam

Napisano

Cześć,

Audiolab 6000a to wzmacniacz, który bardzo często jest u nas porównywalny ze znacznie droższymi konstrukcjami i potrafi pozytywnie zaskoczyć. Jeśli lubisz cieplejszy charakter brzmienia z bardzo dobra prezentacją sceny dźwiękowej to koniecznie wypróbuj ten wzmacniacz. Cxa60 to brzmienie chłodniejsze względem 6000a z nieco mniej wyeksponowanym dolnym pasmem.

Yamaha rn803d to jeden z najmocniejszych amplitunerów dostępnych na rynku ale mimo to będzie na samym końcu zestawienia. Jeśli cenisz sobie jakość dźwięku i nie zależy Ci na kombajnie to wybierz klasyczny wzmacniacz stereo.

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny tych wzmacniaczy.

Napisano

Moim zdaniem nie idź w cxa60 do tych kolumn.Nie będzie dołu pasma,tzn będzie ale odchudzony.Zagra za to czarującą średnicą i przestrzenną górą.Zensor 7 to fajne kolumny,ale nie dla każdego.Miałem z cxa60,po czasie zaczęły wychodzić wszystkie braki i stały się najzwyczajniej męczące.Najbardziej przez brak dociążenia dołem.

Napisano

Ale to już trochę inna polka cenowa. Poza tym moim skromnym zdaniem Cambridge cxa60 to nie jest wzmacniacz, który wycisnie z tych kolumn dużo basu. Nie jestem basolubem ale mając kolumienki dali zensor 5 napędzane cyrusem one nigdy nie narzekałem na brak basu. A mogę zapytać z czym te emity teraz grają? 

Napisano

Z cxa60 oczywiście.

Podpinałem trochę kolumn pod niego już.Dobry wzmak,ale moim zdaniem trzeba ostrożnie parować kolumny,bo naprawdę z każdym zestawem gra inaczej.Tak czy inaczej.Odsłuch mocno wskazany w docelowym pomieszczeniu z wybranymi paczkami.

Podpinane były:Monitor audio bronze 6,tannoy Mercury 7.4,melodika bl40 Mk 2,fyne audio f501,tannoy xt8f,heco aurora 700,kef r500,zensor 7,no i emit m30. Niektóre wypadły blado,ale mogę wskazać 4-5 zestawów, które mogą się podobać.Co kto lubi.

Napisano
6 godzin temu, Mar Ka napisał:

Moim zdaniem nie idź w cxa60 do tych kolumn.Nie będzie dołu pasma,tzn będzie ale odchudzony.Zagra za to czarującą średnicą i przestrzenną górą.Zensor 7 to fajne kolumny,ale nie dla każdego.Miałem z cxa60,po czasie zaczęły wychodzić wszystkie braki i stały się najzwyczajniej męczące.Najbardziej przez brak dociążenia dołem.

Hmmm - a co polecasz ? Audiolab 6000A ? A może coś innego ? Jest sporo jeszcze głos który poleca mi Magnat MR780. 

Napisano

Szczerze nie wiem.Na pewno warto odsłuchać kilka wzmacniaczy,to tylko moje spostrzeżenia.Jeżeli Cambridge,to celowałbym raczej w cxa80,i tak jak pisałem wcześniej.Bez odsłuchu w miejscu docelowym się nie obejdzie.

Napisano

Problem jest taki jak zaznaczył rms. To kolumny dość zamulone. Dociążone. I niektórzy bardzo to lubią.

Spinanie ich z canbridgem spowoduje rozjaśnienie i szybszy krótszy bas. Niektórzy powiedzą że będzie plyciej inni że ciekawiej. 

Nad to będzie elektronika która zapewni potwornie duży dół doda rockowego charakteru i podniesie wokal. Góra zostanie miękka. 

Napisano
6 godzin temu, andrev80 napisał:

Ok będę testował - rozumiem, że skoro dysponuję budżetem ok 3000 zł Yamaha R-N803D powinienem odrzucić jeżeli nie zależy mi na bajerach sieciowych tylko na dźwięku ? 

Tak. Bo taki wzmacniacz NAD 356, Xindak 06 czy Cyrus ONE gra lepiej.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

Witam Was po dłuższej przerwie :) Jestem już po testach i już kilka dni pracuje CXA60 od Cambridge Audio. Wygrał zdecydowanie w z tym zestawem kolumn które posiadam. Ilość i jakość dźwięków w porównaniu do mojego Onkyo zdecydowanie na + . Klasa sama w sobie a cenowo w moim budżecie. Nie umiem za bardzo poetycko się wypowiadać o dźwięku ale teraz słucha się zdecydowanie przyjemniej - szczególnie po cichu.  Poniżej kilka słów o przegranych...:

1. CXA61 - nowszy model, dopłata + 1000 zł a różnica dla mnie żadna szczególnie jeżeli chodzi o dźwięk a nawet było gorzej bo nowa linia nie ma możliwości regulacji basów i sopranów a mnie się do przydaje do kina bo nie posiadam suba. W kwestii dźwiękowej jest super ale nie słyszałem żadnej różnicy w stosunku  do CXA61
  2. Magnat MR 780 - niewielki przeskok dźwiękowy vs. mojego Onkyo TX-8270, wiele różnicy nie słyszałem nooo może było trochę cieplej. Jeszcze mnie wqrzało czekanie te 30 sekund zawsze na starcie na rozgrzanie lamp
  3. Audiolab 6000A- niby mój faworyt a przegrał z CXA zdecydowanie. Zdecydowanie za mało "mięsa" w dźwięku. Niewielka różnica w stosunku do Onkyo nooo może było czyściej :)  Jednak klasa D to nie AB. Fizyki nie da się oszukać. 

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi, pomysły i sugestie bo pomogliście ale potrzebuję rozwiać kilka wątpliwości jeszcze bo teraz przyszedł czas na odtwarzacz strumieniowy bo obecnie śmiga Chromecast Audio ale nie ukrywam, że może da się coś poprawić a więc:

1. Puszczałem muzykę wcześniej z TV poprzez wbudowany Chromecast w  Android TV i TIDAL działa mi w MQA mimo tego, że zgodnie z info z instrukcji TV jest info, że złącze optyczne puszcza tylko 48 kHz 16 bits - mam rozumieć, że TV może i uruchamia MQA ale i tak przepuści tylko 48 kHz 16 bits ? 
  2. Jak puszczę muzykę na cChromecast Audio to oczywiście obcina do HiFi czyli z tego co doczytałem max jaki potrafi Chromecast Audio przez złącze optyczne 96 kHz 24 bits. Mylę się ? 
  3.  Z tego co doczytałem DAC w CXA60  potrafi przyjąć dźwięk 24 bits 192 kHz i teraz muszę poszukać czegoś co może przez złącze optyczne tyle przesłać. Dobrze kombinuję ? 
  4. Z urządzeń które wpadło mi i z tego co wiem, potrafi natywnie obsługiwać TIDAL z MQA jest Bluesound Node 2i. Czy jest sens wydawać do tego mojego zestawu dodatkowe 2200 ? Będę w stanie usłyszeć różnicę w jakości dźwięku na tym zestawie vs. Chromecast Audio ? 

Dzięki za wszelką pomoc :) 

Napisano

Nie robiłem bezpośredniego porównania między bluesound a Chromecastem ale to pierwsze urządzenie moim zdaniem jest bardzo fajne. Sam kupiłem bluesounda wcześniej streamujac muzykę z amplitunera AV podłączonego do wzmacniacza. Różnica oczywiście jest na + ale nie jest to jakis milowy przeskok. Myślę, że podobnie może być z Chromecastem vs bluesoundem. Oczywiście bluesound oferuje wiele fajnych funkcji jak gapless, który działa tutaj bez zająknięcia czy też przewijanie utworów, które nie występuje w każdym urządzeniu. No i oczywiście mega fajna aplikacja. Dlatego proponuję bezpośrednio porównać obydwa urządzenia bo może się okazać, że różnica 2000 PLN moze być tutaj najistotniejszą. Pozdrawiam.

Napisano (edytowany)
Dnia 25.02.2020 o 22:19, andrev80 napisał:

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi, pomysły i sugestie bo pomogliście ale potrzebuję rozwiać kilka wątpliwości jeszcze bo teraz przyszedł czas na odtwarzacz strumieniowy bo obecnie śmiga Chromecast Audio ale nie ukrywam, że może da się coś poprawić a więc:

1. Jak puszczę muzykę na cChromecast Audio to oczywiście obcina do HiFi czyli z tego co doczytałem max jaki potrafi Chromecast Audio przez złącze optyczne 96 kHz 24 bits. Mylę się ? 
  2.  Z tego co doczytałem DAC w CXA60  potrafi przyjąć dźwięk 24 bits 192 kHz i teraz muszę poszukać czegoś co może przez złącze optyczne tyle przesłać. Dobrze kombinuję ? 
  3. Z urządzeń które wpadło mi i z tego co wiem, potrafi natywnie obsługiwać TIDAL z MQA jest Bluesound Node 2i. Czy jest sens wydawać do tego mojego zestawu dodatkowe 2200 ? Będę w stanie usłyszeć różnicę w jakości dźwięku na tym zestawie vs. Chromecast Audio ? 

Dzięki za wszelką pomoc :) 

1;2. Chromecast to dobry player na początek,mam go jeszcze,lecz nie używam.Obcina jakość,nie wytłumaczę Ci tego w cyferkach.Chcesz lepiej, celuj wyżej.

Cxa60 ma jeszcze coaxial, więc niekoniecznie musisz szukać czegoś z optykiem.

3.Bluesound podobno jest niezły,nie sprawdzone niestety.Myślę, że mógłbyś w alternatywie spróbować raspberry Pi+ nakładki,lub ewentualnie malina+dac z USB. Masz szeroki wachlarz do wyboru,które grają lepiej niż bluesound(opinie w sieci).

Ja wybrałem digione signature.Malina ma swoje przypadłości i to sprzęt dla wytrwałych,lecz potrafi zagrać bardzo dobrze.Nie wiem jak z mqa,nie dotarłem do tego miejsca.Mam subskrypcję hifi,a i tak w większości słucham radia w jakości flac.

Edytowano przez Mar Ka
Napisano
Dnia 10.02.2020 o 18:30, Mar Ka napisał:

Podpinane były:Monitor audio bronze 6,tannoy Mercury 7.4,melodika bl40 Mk 2,fyne audio f501,tannoy xt8f,heco aurora 700,kef r500,zensor 7,no i emit m30. Niektóre wypadły blado,ale mogę wskazać 4-5 zestawów, które mogą się podobać.Co kto lubi.

Możesz podać które najfajniej zagrały ? Jakiś mały ranking ?

Napisano (edytowany)

Na pierwszy zestaw wybrałem Zensor 7, najbardziej spodobały się w salonie.Wtedy to był mój pierwszy zestaw stereo i nie bylem osłuchany.Mogę to ująć tak,że ukierunkowały moje oczekiwania.

Po odsłuchu emitòw, wrażenie zrobiły f501, xt8f.To było kolejni faworyci,jednak xt8f trochę duże.A f501 mogłyby męczyć górnym pasmem w czasie długich odsłuchów

Emity zgrały się naszym zdaniem najlepiej.

Ranking nie ma sensu,co człowiek to opinia.Jedyne czego nie warto moim zdaniem podpinać pod cxa60,to heco aurora i kef.One zagrały wprost fatalnie na nasze ucho.

Edytowano przez Mar Ka
Napisano

@Mar KaDzięki za odpowiedź. Zgodzę się całkowicie, że bez odsluchów nie da rady. Na papierze pewne kolumny są super a jak posłuchałem na żywo wyszło jeszcze coś innego, czego nie brałem pod uwagę. Żałuję trochę, że nie bylo wtedy jak kupowałem w salonie Mercury 7.4, ciekaw jestem jak by zabrzmiały z moim Magnatem. Podobały Ci się?

Teraz "na papierze" podobają mi się Chorusy 716 :). Chciałbym je kiedyś posłuchać.

Napisano

7.4 zabrzmiały ciekawie,opisałbym je jako przestrzenne i detaliczne oraz zgrywające się z cxa60.To było już trochę czasu temu, więcej nie pamiętam.Mogą się podobać.

Odrzuciłem je za słabsze dociążenie dołem.Nie były szczególnie basowe.

• 2 months later...
Napisano

Podłącze się pod temat ... identyczny problem tj. Dali Zensor 7 + TX8270 ... jaki wzmacniacz z DAC dobrac do tych kolumn, gdyż póki co źródłem będzie Spotify. Budżet 3k oczywiście używki wchodzą w grę. Chciałbym wzmacniacz z serii przyszłościowy. Że jak już coś będę zmieniał to kolumny. Chciałbym wykrzesać trochę basu z kolumn gdyż nie wiem czy to była kwestia akustyki pomieszczenia czy samego urządzenia ale zaczęło go trochę brakować.  

Jak narazie propozycje mam dwie :

CXA80, Hegel H80. 

pozdrawiam