tomek4446 Napisano 2 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2020 Chodziła lodówka , liczy się Nie mam rzutnika , ale coś się wymyśli i w wolnej chwili postaram się zrobić pomiar z dużym szumem tła i bez zobaczymy co wyjdzie. 30 minut temu, Tenfilip napisał: Z ciekawosci - zalozyles, ze powyzej 200 Hz nic ciekawego korekcja nie robi i dlatego nie testowales? Analiza pełnego pomiaru jest trudna więc skupiłem się tylko na wykazaniu różnic w tym najtrudniejszym paśmie i najbardziej " przeszkadzającym". Pomiar oczywiście obejmował 20-20k Hz . Dirac Live najbardziej spektakularnie działa do 300 - 500 Hz . Ale jak chcesz to proszę : lewy kanał niebieski YPAO czerwony DL kanał prawy pomarańczowy YPAO błękitny DL Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 2 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2020 Ja sie zastanwiam, czy to yaopao nie jest troszke kiepskie - albo platforma, na ktorej to jest uruchamiane. Moze to jest jakos zwiazane z moca obliczeniowa ukladu korygujacego? Aha, moze ja slepy jestem, ale nie widze tutaj czerwonego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2020 Dobra , nazwijmy ten wykres DL z pomiaru pierwszego innym niż niebieski Czy YPAO RSC jest , kiepskie , nie wiem, jest to system stworzony przez Yamahę , na forach zdania są podzielone, ale nikt nie nazwał go kiepskim / a wręcz przeciwnie/ .Przeczytaj porównania YPAO z Audyssey , główną zaletą jak dla mnie YPAO jest to , że pokazuje wykresy dla każdego kanału po pomiarach i każdy kanał mogę manualnie zmienić wprowadzając własne ustawienia, choćby bazując na wynikach bardziej precyzyjnego Dirac Live. Ale przekonałem się już wielokrotnie , że są to wszystko tylko wspomagacze , nic nie zastąpi fizycznie zrobionej adaptacji akustycznej pomieszczenia. Robiłem pomiary u kolegi z wręcz idealnie zaadaptowanym oddzielnym pomieszczeniem odsłuchowym i tam np. Dirac Live miał niewiele do roboty. Piszę niewiele ,bo jednak poprawił pasmo ok. 120 Hz. Na ile skuteczny jest Audyssey , możesz się przekonać robiąc pomiary REW , wszystko będzie widać jak na dłoni Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 3 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2020 4 godziny temu, tomek4446 napisał: Dobra , nazwijmy ten wykres DL z pomiaru pierwszego innym niż niebieski Czy YPAO RSC jest , kiepskie , nie wiem, jest to system stworzony przez Yamahę , na forach zdania są podzielone, ale nikt nie nazwał go kiepskim / a wręcz przeciwnie/ .Przeczytaj porównania YPAO z Audyssey , główną zaletą jak dla mnie YPAO jest to , że pokazuje wykresy dla każdego kanału po pomiarach i każdy kanał mogę manualnie zmienić wprowadzając własne ustawienia, choćby bazując na wynikach bardziej precyzyjnego Dirac Live. Ale przekonałem się już wielokrotnie , że są to wszystko tylko wspomagacze , nic nie zastąpi fizycznie zrobionej adaptacji akustycznej pomieszczenia. Robiłem pomiary u kolegi z wręcz idealnie zaadaptowanym oddzielnym pomieszczeniem odsłuchowym i tam np. Dirac Live miał niewiele do roboty. Piszę niewiele ,bo jednak poprawił pasmo ok. 120 Hz. Na ile skuteczny jest Audyssey , możesz się przekonać robiąc pomiary REW , wszystko będzie widać jak na dłoni Hej, narazie uzywam mikrofonu od Audyssey, ale moze kiedy sprawie sobie lepszy i sie w to wgryze, narazie mam remont i rozmotnowane kino Tez nie wiem czy jest kiepskie to YPAO, trudno powiedziec - z opinii jakie do mnie trafily to jednak Audssey radzi sobie najlepiej z tym powszechnych systemow (Diraca bym takim nie nazwal). W Audyssey tez mozesz zrobic zmiany krzywej etc. tylko ze z poziomu urzadzenia z Androidem - i doplacajac ~100 zl za ta przyjemnosc. Na czym aplikujesz zmiany Diraca? W sensie co przetwarza Ci sygnal? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2020 DDRC-24 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 3 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2020 6 minut temu, tomek4446 napisał: DDRC-24 Coz, w tej cenie to juz mozna kupic caly AVR z korekcja wiec jestem w stanie uwierzyc, ze amplitunery maja jednak skromniejsze systemy korekcji dzwieku, nawet przez wzglad na wielokanalowosc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2020 19 godzin temu, tomek4446 napisał: DDRC-24 Miałeś może okazję go testować jako USB DAC w stereo? 19 godzin temu, Tenfilip napisał: Coz, w tej cenie to juz mozna kupic caly AVR z korekcja ale nie DIRACową Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2020 3 godziny temu, S4Home napisał: ale nie DIRACową Troche niejasno sie wyrazilem - chodzi mi o to,ze DIRAC ma do dyspozycji dedykowany hardware za miliony monet, wiec sila rzeczy ma szanse dzialac lepiej niz jakis tam maly kawaleczk AVR, ktore jeszcze milion innych rzeczy robi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2020 No tak Dirac jest drogi trzeba to sobie powiedzieć. Dlatego najlepiej wypadła na tym Yamaha która od lat rozwijała swój system i doszła na prawdę do bardzo dobrych rezultatów. Denon i Marantz nadal płaci Audysseyowi. I to jest dobra opcja ale przez to coś za coś Onkyo zaryzykowało i dopiero teraz to rozwija. Pytanie czy to dobry moment na takie "zabawy" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano 26 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 Witam wszystkich. Odkopię trochę temat otóż wlasnie mecze się z kalibracja onkyo 609 i magnat 202/252c/302a sub. Otóż kalibracja ustawia mi fronty na 40 Hz centralny 90 Hz. Natomiast w dB front na -6 centralny -5 a sub -4. Pokrętła sub ustawione podczas kalibracji na godz 12 i fr i vol. Dodam iż mikrofon umiejscowiony był od podłoża na wysokości 60 cm (chyba nieco za nisko) i w dodatku sub od mikrofonu jest po prawej stronie i niewidoczny dla mikrofonu ( bo zasłania kanapa) ale dużym glosnikiem skierowany do centrum pokoju. Dodatki jak dynamic eq wl i Volume także na poziomie light. Dodam że aby posłuchać dość głośno to muszę rozkręcić ampli na ok 60 % ( w przypadku plików flaac z usb mniej ale yt z tv to na taki poziom). Pytanie czy mogę ręcznie po takiej kalibracji pozmieniać dB na wartość 0 czy szukać w pokoju miejsca w którym to po kalibracji automatycznej wartości będą bliskie 0?? Fronty 202 stoją na meblościance ok 1.5 m nad uchem słuchacza.. ale skierowane są w dół nieco. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadekk55 Napisano 26 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 (edytowany) Nie możesz, mikrofon ma być tam gdzie głowa słuchacza. 60% volume amplitunera to norma i tak ma być. To że sub nie jest widoczny nie ma żadnego znaczenia. Edytowano 26 stycznia 2021 przez tadekk55 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano 26 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 Ok. Czyli musze go dać wyżej. Dzięki tadekk55 🙂 Hm a już myślałem że jest ratunek dla tej głośności bo tu niektórzy pisali ze ręcznie zmieniają dB na 0 wyl. Dynamic volume i eq tylko pytanie jaka jest odpowiednia droga. Po prostu przesiadłem się że starej konstrukcji new mildton 200 gdzie były napędzane równie starym technicsem i tam rozkręcając do połowy juz nie szło wysiedzieć a tu 60 % i zaczyna być cos słychać.. i stąd szukam rozwiązania 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano 27 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2021 A ja pokrętło odcięcia ustawiałem na 12.. Powoli wszystko staje się jaśniejsze. To teraz będę tak kombinował aby dal amli 0 na suba. Co do sorround obecnie nie mam ale przyjdą jutro magnat 102. Masz racje co do różnic wysokości bo wczoraj ampli zle mi ustawił odleglosc do suba więc i tak poprawiałem ręcznie. Dziś będą ponowne testy i zobaczymy co mi pokaże. Dzięki JaZz! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2021 Jak ci dojdą tyły to i tak będziesz musiał zrobić jeszcze raz. Bo dokonanej kalibracji ogladnij film. Ale z dobrym dźwiękiem HD. Po kilku filmach będziesz mógł dokonać zmian. Tudzież w ich trakcie Manualne korekty są mile widziane. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano 27 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2021 1 godzinę temu, S4Home napisał: Jak ci dojdą tyły to i tak będziesz musiał zrobić jeszcze raz. Bo dokonanej kalibracji ogladnij film. Ale z dobrym dźwiękiem HD. Po kilku filmach będziesz mógł dokonać zmian. Tudzież w ich trakcie Manualne korekty są mile widziane. Piotr Zgadza się.. ale chociaż może bardziej poznam sprzęt i jego zachcianki jeśli będę miał tyle kalibracji za sobą 😁 cos na netflixie na pewno wpadnie, jestem ciekaw czy znow mi tak wyciszy kolumny.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadekk55 Napisano 27 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2021 (edytowany) 10 godzin temu, Doniu99 napisał: i stąd szukam rozwiązania No to zrozum że większość amplitunerów podczas automatycznej kalibracji jest kalibrowanych na 75db z miejsca osłuchowego, co to znaczy? że jak włączysz ustawienia zmiany głośności dla poszczególnych głośników z każdego ma dobiegać szum różowy o głośność 75db z miejsca odsłuchowego. Po automatycznej kalibracji należy zweryfikować odległości czy zostały poprawnie zmierzone a następnie głośności możesz to zrobić jedynie posiadając decybelomierz. A problem montażu mikrofonu od amplitunera rozwiąże tani stojak fotograficzny z allegro. Edytowano 27 stycznia 2021 przez tadekk55 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2021 10 minut temu, JaZz napisał: Sub rządzi się swoimi prawami. Ja jego odległość zostawiam tak jak ampli ustawił. I masz rację , to , ze odległość na ampli. jest przekłamana to norma. Suba ustawiamy ręcznie , aż uzyskamy na ampli "0" . Lub po prostu na ucho, by wtapiał się w resztę kolumn i nie był słyszalny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 27 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2021 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: I masz rację , to , ze odległość na ampli. jest przekłamana to norma. Suba ustawiamy ręcznie , aż uzyskamy na ampli "0" . Lub po prostu na ucho, by wtapiał się w resztę kolumn i nie był słyszalny. No właśnie mi od jakiegoś czasu pokazuje bardzo dokładnie, aż nabrałem podejrzeń Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2021 2 godziny temu, Tenfilip napisał: No właśnie mi od jakiegoś czasu pokazuje bardzo dokładnie, aż nabrałem podejrzeń Bogaci tak mają 😀Czytałem gdzieś o tym .... 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano 27 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2021 (edytowany) Zrobiłem tak jak radził Jazz kalibracje. I sub udało się na 0 dB ustawić. Oczywiscie z ustawieniem odcięcia na subie na max a vol na godz 10. Natomiast pozostałe lewy -6 prawy -5 i center -4... Podobno nie ma glupich pytań: Rozumiem maskownice nie mają większego wpływu na kalibracje? Edytowano 27 stycznia 2021 przez Doniu99 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 27 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2021 Nie ale już rozmieszczenie kolumn i pomieszczenie oraz jego akustyka tak. Wrzuć zdjęcia albo narysuj jak to u Ciebie wygląda i ile m2 ma to pomieszczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano 27 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2021 (edytowany) Pokój ok 13m2. Prostokąt. Szare - okna Brązowe- kanapa Czerwone- kolumny Pomarancsowe - sub Niebieskie- TV Zielone - biurko Mik do kalibracji umieściłem 1 m od okna po lewej bo tam będzie docelowo kanapa. Kolumny są na meblościance. Fronty na wysokości 2m natomiast centralny na ok 185 cm. Kolumny delikatnie skierowane w dół Edytowano 27 stycznia 2021 przez Doniu99 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano 27 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2021 2 minuty temu, JaZz napisał: Jak będzie docelowo to kalibracja od nowa 👍 Nieraz mają, nie raz nie. Ja tam mam cały czas ściągnięte. Zdaję sobie sprawę że nawet małe przestawienie mebli = kalibracja.. natomiast to jeszcze trochę 😀 Tez wlasnie w poprzednich kolumnach miałem ściągnięte zawsze.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matric Napisano 7 lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 Witam kolegów. Mam inne pytanie odnośnie auto kalibracji urządzenia nad t747 . Chciałem dokupić mikrofon kalibracyjny tylko mam problem ponieważ nad jest słabo znany w Polsce i nigdzie nie mogę znaleźć oryginału. Można kupić np audyssey od yamahy onkyo denona ? Jaki wtyk powinien być? Maly jack dwupinowy trzypinowy? wpinany w frontpanel ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 lutego 2021 Popraw mnie jeśli się myle ale on miał chyba Audysseya? To możesz dokupić ze starego Onkyo albo od Denona/ Marantza. To jest mikrofon mono. Chyba że jakiś wyjątkowo "inny model" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts