K@MIL #1 Napisano 19 lutego 2020 WITAM Jestem w posiadaniu 6 ciu glosnikow firmly REVEL C283 chciałbym zrobić system 5.1 w salonie. Są to glosniki sufitowe więc raczej wszystkie w sufit lecz co do centralnego proszę o opinię czy lepiej pod tv czy w sufit.Jesli pod tv to jaki polecacie ? Salon ok 22m2 więc jaki subwoofer aby sprostał zadaniu i jaki wzmacniacz ?by też dał radę. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BaliGdynia #2 Napisano 19 lutego 2020 Z tego kolego to raczej nie uświadczysz wrażeń, zostaw je sobie lepiej już pod Atmosa system w suficie i kup odpowiedni Amplituner Kina Domowego a nie wzmacniacz bo one przeważnie są stereo 2.0 a nie jak Amp AV wielokanałowe.Ja mam kolumny Monitor Audio Silver w KD, dużo ludzi też poleca Heco Aurora set czy Klipsch z serii RP. Marki subów to Svs, Klipsch, Dali, Velodyne, takie najbardziej popularne. Do 10tys powinieneś dostać dobry już zestaw Amp AV+ 5.1 set. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #3 Napisano 19 lutego 2020 Żadna z kolumn, z systemu 5.1 nie powinna być umieszczona w suficie, a Ty chcesz je upchnąć wszystkie w sufit, włącznie z centralnym?! Skąd się biorą takie pomysły?! www.dolby.com/us/en/guide/surround-sound-speaker-setup/5-1-setup.html Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BaliGdynia #4 Napisano 19 lutego 2020 Może autorowi pomyliły się kolumny i sufitowe pomylił z "on wall" kiedyś widziałem 5.1 na suficie i nie mam bladego pojęcia jak to może grać haha. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
K@MIL #5 Napisano 19 lutego 2020 Witam To może nie ważne gdzie będą ( gdyż nikt chyba nie słyszał 5.1 z głośnikami tylko w suficie) a jaki aplituner dokładnie pod te głośniki? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chyba Miro 84 #6 Napisano 19 lutego 2020 (edytowany) 8 minut temu, K@MIL napisał: Witam To może nie ważne gdzie będą ( gdyż nikt chyba nie słyszał 5.1 z głośnikami tylko w suficie) a jaki aplituner dokładnie pod te głośniki? Tzn. Chcesz je w podwieszany sufit wmontować? A wiesz że to bedzie prawdopodobnie rezonowało z tą powierzchnia sufitu.. Pozdr. Edytowano 19 lutego 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
K@MIL #7 Napisano 19 lutego 2020 Słyszałem je w 5.1 w podwieszanym suficie efekt Wow dodam że głośniki były wygłuszone taka specjalną czapką w suficie. Ale na tym forum nikt mi nie chce doradzić jaki amp i ślub. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Stolarz #8 Napisano 19 lutego 2020 12 minut temu, K@MIL napisał: Witam To może nie ważne gdzie będą ( gdyż nikt chyba nie słyszał 5.1 z głośnikami tylko w suficie) a jaki aplituner dokładnie pod te głośniki? ideal for an in-ceiling music system or overhead surround effects in a home theater system idealny do sufitowego systemu muzycznego lub efektów surround w zestawie kina domowego Jeśli chcesz faktycznie zrobić "kino domowe" z głośników zamontowanych w suficie to pozostaje tylko życzyć powodzenia 😮 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
K@MIL #9 Napisano 19 lutego 2020 Tak to właśnie ludzie którzy nie słyszeli jak to gra a odradzają. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #10 Napisano 19 lutego 2020 Centralny w sufit? No tego jeszcze tutaj nie było. Prawda Kamil? Tylko się wymadrzaja! Słuchaj na spokojnie pakoj wszystko w sufit. Suba też! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
K@MIL #11 Napisano 19 lutego 2020 25 minut temu, S4Home napisał: Centralny w sufit? No tego jeszcze tutaj nie było. Prawda Kamil? Tylko się wymadrzaja! Słuchaj na spokojnie pakoj wszystko w sufit. Suba też! Tak zrobię.Dzieki Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chyba Miro 84 #12 Napisano 19 lutego 2020 1 godzinę temu, K@MIL napisał: Słyszałem je w 5.1 w podwieszanym suficie efekt Wow 5.1 w suficie? Sub ma oznaczenie 0.1 czyli sub też? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BaliGdynia #13 Napisano 19 lutego 2020 Słuchaj masz budżetowe Amp AV, Onkyo696, Denon 2600, Yamaha rx685, z subów, Klipsch, Dali, Velodyne, Svs.Zrobisz jak uważasz, skoro słyszałeś ja grają głośniki z sufitu jaki efekt dają i to się Tobie podoba to rób, Twoje kino domowe. A słyszałeś jak standardowe na ziemi KD 5.1 gra? Jaka jest różnica w dźwięku i efektach???? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
seba3002 #14 Napisano 19 lutego 2020 A czy można jakieś zdjęcia tej sufitowej instalacji 5.1. I czy było to zbudowane na standardowych kolumnach? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chyba Miro 84 #15 Napisano 19 lutego 2020 To zalezy również czy sufit juz wisi czy tez dopiero w planach.... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
K@MIL #16 Napisano 20 lutego 2020 14 godzin temu, seba3002 napisał: A czy można jakieś zdjęcia tej sufitowej instalacji 5.1. I czy było to zbudowane na standardowych kolumnach? Witam. Ostatnio dane mi było słyszeć jak sprawdza się ten oto 5.1 .Głośniki podtynkowe (w suficie) amina IQ3 I sub w ścianie amina ALF80. Zdjęcie planu załączone . BE to pozycja Suba. Głośniki oznaczone SP Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #17 Napisano 20 lutego 2020 i git, jeżeli Ci to pasowało, to montuj wszystko w sufit i problem z bańki. Można przy okazji zrobić radio węzeł Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Stolarz #18 Napisano 20 lutego 2020 Czyli jak w filmie ktoś strzela z boku to tutaj słychać jakby strzelał z góry? Gdzie tu sens i logika? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
K@MIL #19 Napisano 20 lutego 2020 Właśnie nie ma takiego odczucia co też mnie zdziwiło i zaskoczyło. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chyba Miro 84 #20 Napisano 20 lutego 2020 14 minut temu, Stolarz napisał: Czyli jak w filmie ktoś strzela z boku to tutaj słychać jakby strzelał z góry? Zawsze można sie położyć na podłodze a projektorem wyświetlać na suficie. Wtedy glosniki będą chyba na wprost odbiorcy.... Eee to też nie bardzo bo wszystkie będą z przodu.... hnmmm Pozdr. 2 minuty temu, K@MIL napisał: Właśnie nie ma takiego odczucia co też mnie zdziwiło i zaskoczyło. Moze fala dzwieku ma sie odbic pod kątem od podłoża i "zaatakowac" słuchacza dzwiekiem bezposrednim i odbitym od tejże podlogi co po zsumowaniu/nałożeniu sie fal da effekt jakby z glosnika na wprost..... hmm nie wiem ale te glosniki musiały by być pod kątem skierowane w kierunku miejsca odsłuchu ale z metr blizej co by sie mogły odbicia nałożyć. I podejrzewam że im wiekszy salon i dluzsze odleglosci tym lepiej moglo by to zadziałać. Nie wiem.... tak sobie tylko wyobrazam..... Pozdr. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Stolarz #21 Napisano 20 lutego 2020 10 minut temu, K@MIL napisał: Właśnie nie ma takiego odczucia co też mnie zdziwiło i zaskoczyło. Czyli co? Zamiast zaśmiecać sobie podłogę, ściany wystarczyło dać wszystko na sufit? Głupi ja (i wielu innych) Masz jakieś zdjęcia sufitu z taką instalacją? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chyba Miro 84 #22 Napisano 20 lutego 2020 Jest w sumie taka firma Bose, ktorej produkty potrafia wytworzyc wrazenie dzwieku docierajacego z tyłu mimo iz nie ma tam fizycznych glosnikow. Wszystko odbywa sie poprzez odbicia od scian bocznych. W tym przypadku sufit-podloga, ale to by musial byc chyba dedykowany również amli imitujace te efekty.... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BaliGdynia #23 Napisano 20 lutego 2020 Tylko aby było odbicie to musi być idealnie gładka powierzchnia. Jeśli to ma być z sufitu to zero krzeseł stołu, kanapy, dywanu itp. podobna zasada jest dla kolumn nastawkowych imitujących Atmosa które stawia się na kolumnie i one w sufit strzelają, aby odbicie było to musi być idealny sufit, no i jeszcze kąty odbicia. Byle jak nie można sobie usiąść bo dźwięk do nas nie trafi idealny.Oczywiście i z sufitu można zrobić 5.1 tylko jaka jakość to będzie. Normalnie kolumny mamy na wysokości 90cm czyli tak na wysokości uszu a tu z sufitu hmmm...kierunkowe na bank by musiały być głośniki, jakieś skrzynki porobione aby sufit w rezonans nie wpadał Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
STELVIO #24 Napisano 20 lutego 2020 Wiecie, że różne są zboczenia. Niech każdy robi na swoje ucho. Niech każdy jest ze swojego kina zadowolony. Tu będą wszystkie w suficie. Ok. Przynajmniej o atmosa nie trzeba się martwić. Ja atmosa też nie mam jak na schemacie Dolby bo mi nie pasował dźwięk. Inny w małym pomieszczeniu ma dwa wielkie suby co by blok zasiliły. Inny projektor ogląda w słońcu. Też jest happy. Jeden lubi rudą drugi blondynkę. Wszystko jest w porządku do momentu kiedy chcemy komuś narzucić swój wybór i gust. Że niby tylko to jest naj. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chyba Miro 84 #25 Napisano 20 lutego 2020 53 minuty temu, BaliGdynia napisał: Tylko aby było odbicie to musi być idealnie gładka powierzchnia. Jeśli to ma być z sufitu to zero krzeseł stołu, kanapy, dywanu itp. No właśnie! I tu wydaje mi sie że pomysł z sufitowym 5.1 sie zakończy.... Pzdr 2 minuty temu, STELVIO napisał: Wiecie, że różne są zboczenia. Niech każdy robi na swoje ucho. Tylko żeby potem nie było że "Ten" czy "Tamten" mi na forum źle poradził a teraz mam w domu kaszanke.... Zapytał na poważnym forum, wiec dostał poważne odpowiedzi. Pozdr. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach