gpumanager Napisano 27 lutego 2020 Udostępnij Napisano 27 lutego 2020 (edytowany) Witam, planuję zakup kina domowego do salonu 33m, z czego część "kinowa" to połowa prostokąta (telewizor i sofa na krótszym boku). Najchętniej chciałbym wydać około 5000 zł, ale jak coś będzie warte ceny to chętnie się skuszę. Warunkiem koniecznym jest to, żeby wszystkie głośniki były małe i czarne (inaczej nie mam zgody żony;)). Zaproponowano mi taki zestaw: CLICK Podobno bardzo dobry, ale nie miałem okazji samemu posłuchać. Czy macie może jakąś alternatywę wartą polecenia? Zestaw jedynie do filmów (muzyki nie słucham). Zastanawiam się też nad sensem subwoofera. Filmy z żoną na ogół oglądamy wieczorem, jak córka już pójdzie spać, a na dodatek mieszkamy w słabo wygłuszonym bloku. Wydaję mi się, że basy mogą być niewskazane. Z drugiej strony, zawsze fajnie mieć taką możliwość. Więc rozważam opcję zarówno 5.0 jak i 5.1. Edytowano 27 lutego 2020 przez gpumanager Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 27 lutego 2020 Udostępnij Napisano 27 lutego 2020 cześć, przytoczę tylko jeden cytat, który obrazowo wyjaśni jedną z Twoich rozterek: "kino bez sub'a, to ch**, nie kino" Prościej nie da się tego wyjaśnić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 lutego 2020 Udostępnij Napisano 28 lutego 2020 Ja mam zdecydowanie do tego alternatywę. Bo tu płacisz za slim amplituner i za napis bowersa. A np Yamaha 685 + dali fason ale z subem e9 da ci znacznie lepsze doznania. Dalej. Denon x2500 z heco ambient. Albo Onkyo 696 z tannoy tfx czy kef 305 Każdy z tych systemów nie zagra gorzej a zapewne będzie tańszy zapraszam po wyceny i poradę. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 lutego 2020 Udostępnij Napisano 28 lutego 2020 Zgadzam się z kolegami subwoofer w takim wypadku jak kino z małymi satelitami jest niezbędny, gdybyś tego posłuchał bez suba wiedziałbyś dlaczego. Oczywiście podane propozycje będą ciekawe i od siebie coś pozwolę sobie dołożyć. Propozycję miałbym taką amplituner Onkyo TX-NR686 i do tego np. Klipsch Reference Theater Pack 5.0 + Klipsch R-100SW i alternatywa zestaw głośników Focal Sib Evo 5.1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 28 lutego 2020 Udostępnij Napisano 28 lutego 2020 Trudno lepiej to ująć. To nie fair polecać komuś kino na tak małych głośnikach bez subwoofera. Ja Ci polecę coś takiego https://sklep.rms.pl/definitive-technology-procinema-600-pro-cinema-pioneer-vsx-534-d-vsx534d-zestaw-do-kina-domowego-5-1 https://sklep.rms.pl/definitive-technology-prosub-800-pro-sub-800-subwoofer-aktywny-1szt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gpumanager Napisano 29 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 lutego 2020 17 godzin temu, rms.pl napisał: Trudno lepiej to ująć. To nie fair polecać komuś kino na tak małych głośnikach bez subwoofera. Ja Ci polecę coś takiego https://sklep.rms.pl/definitive-technology-procinema-600-pro-cinema-pioneer-vsx-534-d-vsx534d-zestaw-do-kina-domowego-5-1 https://sklep.rms.pl/definitive-technology-prosub-800-pro-sub-800-subwoofer-aktywny-1szt Zestaw cenowo wygląda fajnie, tylko pytanie po co ten subwoofer z drugiego linku, skoro już jeden w zestawie jest? Bo tak to całość poniżej 6k by wyszła, co jest kuszące. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 29 lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 lutego 2020 A nie myślałeś nad większymi monitorami, można je powiesić na uchwytach np. elac debut 2.0 b6.2, c5.2, b5.2 sub też z tej serii, do nich amplituner Yamahy rx-v685. I na twoim miejscu tego slima bym sobie jednak odpuścił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Dnia 29.02.2020 o 08:29, gpumanager napisał: Zestaw cenowo wygląda fajnie, tylko pytanie po co ten subwoofer z drugiego linku, skoro już jeden w zestawie jest? Bo tak to całość poniżej 6k by wyszła, co jest kuszące. Babol, czyli pomyłka. Ten subwoofer z pierwszego linku jest ok i nic mu nie brakuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Dnia 29.02.2020 o 10:17, Kubad napisał: A nie myślałeś nad większymi monitorami, można je powiesić na uchwytach np. elac debut 2.0 b6.2, c5.2, b5.2 sub też z tej serii, do nich amplituner Yamahy rx-v685. I na twoim miejscu tego slima bym sobie jednak odpuścił. Mało tego. Tutaj sub ma kalibrację i bierną membranę. Znakomita konstrukcja. Masz tu teraz tyle lepszych propozycji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 56 minut temu, S4Home napisał: Mało tego. Tutaj sub ma kalibrację i bierną membranę. Znakomita konstrukcja. Który i za ile? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 6 godzin temu, S4Home napisał: Mało tego. Tutaj sub ma kalibrację i bierną membranę. Znakomita konstrukcja. Masz tu teraz tyle lepszych propozycji Teraz nic tylko umówić się na odsłuchy i wybrać zestaw który najbardziej odpowiada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 marca 2020 Udostępnij Napisano 3 marca 2020 21 godzin temu, rms.pl napisał: Który i za ile? Elac 3010 albo 3030. Za bardzo dobra cenę względem katalogowej oczywiście znakomite suby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 3 marca 2020 Udostępnij Napisano 3 marca 2020 W tej cenie masz Paradigma Defiance V10 z korekcją Anthema jeśli jesteś fanem aplikacji i korekcji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 3 marca 2020 Udostępnij Napisano 3 marca 2020 Zapomniałbym - do Paradigma możesz podłączyć profesjonalny mikrofon kalibracyjny, bo ten z telefonu wiecej zaszkodzi niż pomoże Tutaj jeszcze garść pomiarów - płaski jak stół Paradigm w trybie music (purpurowa linia, pierwsza grafika) vs górki Elaca (czerwona linia druga grafika). Widać, że korekcja ELACa kompletnie nic nie wnosi poza podbiciem całego pasma (fioletowa linia), w przeciwieństwie do Anthem Room Correction - czy to w subwooferze Paradigma, czy amplitunerze Anthema, który wyrównał górki ELACa (zielona linia corrected) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 marca 2020 Udostępnij Napisano 4 marca 2020 Ale przecież w ELACu to się ustawia manualnie Ok on ma gotowe tryby ale cała magia polega na ręcznym niwelowaniu tych skoków. W ELACU zrobisz jak chcesz linie prostą jak stół lub linijki. Tu jak to działał ow starych wersjach: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 6 marca 2020 Udostępnij Napisano 6 marca 2020 Już nie ma tej opcji w aplikacji. Polecam sprawdzić. Ciekawe dlaczego usunęli Nie wiem może kolega @Kubad z Top Hi-Fi się wypowie coś więcej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 6 marca 2020 Udostępnij Napisano 6 marca 2020 30 minut temu, rms.pl napisał: Już nie ma tej opcji w aplikacji. Polecam sprawdzić. Ciekawe dlaczego usunęli Nie wiem może kolega @Kubad z Top Hi-Fi się wypowie coś więcej Hah ciekawe co na to Tophifi że zostałem ich nowym pracownikiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 6 marca 2020 Udostępnij Napisano 6 marca 2020 Nie wiem, co na to @Top Hi-Fi Poznań @Top Hi-Fi Szczecin ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts