Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Głupie pytanie a czy każdy sub podłącza się do amplitunera? ... otóż to nie, wyobraź sobie że ludzie kupują sub do systemów stereo gdzie w wzmacniaczach nie ma zwrotnicy i kanału lfe.

Czytaj uważnie i ze zrozumieniem.

9Or1eb4.png

Edytowano przez Jasiek88
Napisano (edytowany)

Ja używałem jednego suba do dwóch amplitunerów.

Jeden to Pioneer, amplituner kina domowego z wyjściem LFE, wejście L/LFE. 

Drugi to Cambridge Audio one, który nie ms LFE, dlatego ten włączałem do wejścia R.

Subwoofer ustawiony tak:

Wejście L/LFE: LFE

Częstotliwość filtra górnoprzepustowego: 80 Hz

Dzięki temu filtr na wejściu LFE nie był aktywny i bas był w całości kontrolowany przez amplituner, a na drugim wejściu był aktywny.

Jest jeszcze jeden ważny powód: jeśli. przedwzmacniacz nie ma wyjścia na sub, wtedy wyprowadza się z niego  sygnał stereo i daje na wejścia suba (ten je sumuje). Opcjonalnie można użyć wyjść RCA stereo żeby przekazać sygnał do wzmacniacza. 

Edytowano przez yahoo111
Napisano

Podłącza 1-1

2 wejścia w sumie są dla stereofonicznego przedwzmacniacza. Ma on po prostu wyjście dla basu osobno prawy i lewy kanał dlatego trzeba je podłączyć. W LFE idą oba kanały  jednocześnie.

Prosta sprawa

Napisano
2 godziny temu, S4Home napisał:

Podłącza 1-1

2 wejścia w sumie są dla stereofonicznego przedwzmacniacza. Ma on po prostu wyjście dla basu osobno prawy i lewy kanał dlatego trzeba je podłączyć. W LFE idą oba kanały  jednocześnie.

Prosta sprawa

Dzięki wszystkim za wyczerpujące info.

Koniec tematu.

Napisano

Zdecydowanie LFE w kinie domowym, ale powód jest inny niż tu opisany. Chodzi o miksowanie ścieżek dźwiękowych w filmach. Nie bez powodu nazywa się to 5.1. Ten ".1" to oddzielny kanał dla niskich tonów, który jest wysyłany z amplitunera tylko i wyłącznie za pomocą wyjścia LFE. 

Z samych kabli do subwoofera oczywiście Melodika jest najlepszym wyborem - w pełni ekranowany kabel, metalowy wtyk, ekran 99%

https://sklep.rms.pl/s?q=melodika+do+subwoofera&cat= 

Napisano

Wyjście LFE z amplitunera to jedno, a wejście w subwooferze to drugie.

Wejście LFE po stronie suba pomija filtr dolnoprzepustowy, a wejścia L/R przechodzą przez filtr zgodnie z jego ustawieniem.

Samo zarządzanie basem w amplitunerze jest zależne od ustawień.

Jeśli ustawisz 2.0, 5.0, itd. i głośniki przednie na duże, to na wyjściu z przedwzmacniacza będziesz mieć sygnał LFE.

Jeśli ustawisz x.1 i wszystkie głośniki na małe, wtedy na wyjściu LFE masz sygnał LFE I składową niską częstotliwość ze wszystkich kanałów.

Napisano
2 godziny temu, yahoo111 napisał:

Wyjście LFE z amplitunera to jedno, a wejście w subwooferze to drugie.

Wejście LFE po stronie suba pomija filtr dolnoprzepustowy, a wejścia L/R przechodzą przez filtr zgodnie z jego ustawieniem.

Samo zarządzanie basem w amplitunerze jest zależne od ustawień.

Jeśli ustawisz 2.0, 5.0, itd. i głośniki przednie na duże, to na wyjściu z przedwzmacniacza będziesz mieć sygnał LFE.

Jeśli ustawisz x.1 i wszystkie głośniki na małe, wtedy na wyjściu LFE masz sygnał LFE I składową niską częstotliwość ze wszystkich kanałów.

Czy ja dobrze rozumiem z tym filtrem dolnoprzepustowym? Jeśli mam suba podpiętego przewodem 1x1 lfe to ustawieniami suba zarządzam tylko w ampli?

Z góry przepraszam za Moje pytania ale nie wszystko ogarniam.

Napisano

Jeśli korzystasz z zestawu x.1 do kina domowego, to zdecydowanie podłącz LFE do LFE, upewnij się, że jeśli sub ma przełącznik LFE/LR, to jest w pozycji LFE i to wystarczy.

Jeśli chcesz słuchać muzyki, to wtedy warto eksperymentować, czy lepsze jest oddać całą funkcjonalność amplitunerowi, czy próbować samemu osiągnąć lepszy efekt.

• 1 year later...
Napisano

Mam pytanie, nie chciałem tworzyć kolejnego posta dlatego odkopię ten. 

Chciałbym dobrać kabel do podłączenia subwoofera. Amplituner x1600h - sub Taga TSW-90.

Amplituner ma wyjście na pojedyńczy Cinch PRE OUT - SUB. W subwooferze mogę wybrać czy podłączyć pojedyńczym cinchem czy podwójnym. Teraz pytanie:

1. Czy wybrać pojedyńczy kabel RCA - RCA czy RCA - 2xRCA (typ "Y"), które podłączenie będzie lepsze? Zgodnie z Intrukcją złączę typu Y da większą moc. Czy zatem lepiej podłączyć kablem typu Y?

2. Czy jeżeli posiadam kabel 2x RCA - 2x RCA będzie działało wszystko jeżeli podłączę na przykład tylko jedną parę wtyków, a 2 będą "wisiały" nie używane? Czy lepiej kupić dedykowany pojedynczy kabel lub dedykowany kabel typu Y?

Napisano
2 godziny temu, Kamil Ż napisał:

1. Czy wybrać pojedyńczy kabel RCA - RCA czy RCA - 2xRCA (typ "Y"), które podłączenie będzie lepsze? Zgodnie z Intrukcją złączę typu Y da większą moc. Czy zatem lepiej podłączyć kablem typu Y?

pojedynczy wystarczy

2 godziny temu, Kamil Ż napisał:

2. Czy jeżeli posiadam kabel 2x RCA - 2x RCA będzie działało wszystko jeżeli podłączę na przykład tylko jedną parę wtyków, a 2 będą "wisiały" nie używane? Czy lepiej kupić dedykowany pojedynczy kabel lub dedykowany kabel typu Y?

będzie to działało

Piotr

• 2 years later...
Napisano

Witam chcę usłyszeć waszą opinie posiadam amplituner Onkyo TX-NR6100 i subwoofer Klipsch R-121SW Mam podłączony Przewodem RCA Y chcę się dowiedzieć czy w ustawieniach amplitunera ustawić LPF(LFE) 120Hz czy ustawić na Off czy jak zostawię na 120Hz to tak jak bym miał połączenie RCA-RCA? Czy takie połączenie RCA Y wybudza szybciej subwoofer?