Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Napisano

Mam taki dylemat, chcę dokupić igłę i na rynku dostępny jest sferyk, jednak widzę, że można z USA kupić taką igłę w szlifie eliptycznym, cena co prawda x2 ale chyba warto, jednak zastanawia mnie rzetelność czy to rzeczywiście ten szlif co podają i bądź tu człowieku mądry 😶

Napisano
3 minuty temu, Chili napisał:

Mam taki dylemat, chcę dokupić igłę i na rynku dostępny jest sferyk,

to nie dylemat, tylko ED szanuje płytę, ma lepszą dynamikę i bardziej szczegółowa, mniejszy nacisk.

Dnia 25.04.2020 o 16:54, Audio Autonomy napisał:

Ja od dziś  swoje płyty drapię Denonem 103.

czy ona wymaga aż takiego nacisku jaki masz ustawiony na foto?

Napisano
3 minuty temu, Karol64208 napisał:

to nie dylemat, tylko ED szanuje płytę, ma lepszą dynamikę i bardziej szczegółowa, mniejszy nacisk.

To wiem i tu dylematu nie mam ;) tylko, że jak znalazłem tą igłę to w opisach na aukcjach brak info o szlifie lub sferyczny a w USA podają, że eliptyczny i to mnie trochę dziwi, czy nie jest to szukanie jelenia, czyli mnie w tym wypadku :) 

Napisano

Nie ma co przepraszać :) jednak zmotywowałeś mnie do dopytania się u sprzedawcy. Wkładkę zawsze można zmienić, ale skoro jest już, to czasem warto pobawić się w old schoolowe rozwiązania.

Napisano
3 minuty temu, Chili napisał:

to czasem warto pobawić się w old schoolowe rozwiązania.

sam takie mam:D, ale na szczęście nie mam tego problemu co Ty, też bym się zastanawiał co zrobić:/

Może rozważ to jaki nacisk jest pożądany dla tej wkładki którą masz, ma znaczenie na żywotność płyt.

Pozdr.

Napisano

@Chili a do jakiej wkładki szukasz igły?

Jak sprzedawca nie podaje rodzaju szlifu, to trzeba ostrożnie podchodzić do takiego zakupu. Zwykle okazuje się, że jest tam po prostu sferyk :/

13 godzin temu, Karol64208 napisał:

czy ona wymaga aż takiego nacisku jaki masz ustawiony na foto?

Tak, ta wkładka wymaga dużego nacisku. Producent zaleca zakres 2,3-2,7 g. Jednak nacisk, to nie wszystko. Jest to wkładka o twardym zawieszeniu i wymaga bardzo ciężkiego ramienia. Ja właśnie planuję wykonać nowy, cięższy headshell żeby dodatkowo zwiększyć masę efektywną ramienia. Do tego będę dokładał wytłumienie w rurce, co też podniesie masę :)

Napisano

Z takimi egzotycznymi wkładkami zwykle jest problem niestety... :/

@Chili  szukałeś gdzieś informacji czy pasują do niej igły z wyższych modeli (315, 320)? Może do nich byłoby łatwiej o porządną igłę? Jeżeli sugerować się tym co sprzedaje Thakker, to igły powinny być zamienne. 

Znalazłem tutaj coś:

https://www.lpgear.com/product/ATX312III.html

Nie wiem czy na 100% będzie pasować. Może po zdjęciu uda Ci się to ocenić ;)

Napisano (edytowany)
7 godzin temu, Audio Autonomy napisał:

Producent zaleca zakres 2,3-2,7 g.

podają nacisk dla sferycznej, czy eliptycznej.

4 godziny temu, Chili napisał:

tu nie wiem jaki szlif jest

jak nie ma oznaczeń innych to są sferyczne / ich nie oznaczają, lub żadko/

Edytowano przez Karol64208
Napisano
1 godzinę temu, Karol64208 napisał:

podają nacisk dla sferycznej, czy eliptycznej.

Dla sferycznej, bo taka jest montowana w DL-103. Choć występują oczywiście wersje "sto-trójek", które miały fabrycznie montowany szlif eliptyczny (np. DL-103S, DL-103D).

Dokładny dobór siły nacisku zależy oczywiście od naszych osobistych preferencji, ale moim zdaniem Denonek lepiej gra przy mocniejszym dociążeniu.

Napisano
2 godziny temu, Audio Autonomy napisał:

Denonek lepiej gra przy mocniejszym dociążeniu.

może coś z wkładką jest nie tak, na ogół eliptyczne wymagają 1/3 do 1/2 mniejszy nacisk,  przez mniejszy nacisk szanujemy nasze czarne krążki, po kilkunastu odtwarzaniach może pojawić się szelest.

Na moich mam MM 1.3g.  MC 1.4g.

Skoro uważasz że lepiej.

Napisano

Panowie , przepraszam , że tutaj, ale sprawa poniekąd też dotyczy "drapania". Znajomy sprowadził z Hameryki album Buddy Guy-a za niebagatelną kwotę 25 baksów i to nie od osoby prywatnej tylko ze sklepu. Opakowanie płyty było nie uszkodzone czego nie można już powiedzieć o okładce/ zgnieciony róg , poprzecierane krawędzie / a wydanie nowe. Ale to jak się okazało jest teraz najmniejszym problemem kolegi, bo tej płyty nie da rady odtworzyć. Spotykam się z czymś takim po raz pierwszy igła po niej po prostu skacze , a płyta jest idealnie prosta. Ma jakiś dziwnie gruby rant . Kolega ma Technicsa SL Q33 , myślałem , że coś z siłą nacisku nie tak , ale dzisiaj próbowałem odtworzyć płytę u siebie i jest dokładnie to samo , igła zaraz po zetknięciu z płytą zaczyna " skakać " przód , tył. I tak się dzieje na obydwu płytach albumu. Spotkaliście się z czymś takim ?  

IMG_1032.JPG

IMG_1031.JPG

IMG_1033.JPG

Napisano

nigdy jak nowa, opcja błąd w tłoczeni, czasami zdarza się taki egzemplarz.

Co do nowości to morze być używana,  na zasadzie ktoś kupił oddał przez feler i tak mogło być kilka razy a folii nie brakuje:/

Ten mankament jest tylko na początku, czy cała jest z takim defektem?

Też oddaje płyty z felerem, ale co robią z taką płytą to trudno powiedzieć:o

Napisano
11 minut temu, Karol64208 napisał:

a folii nie brakuje:/

Ten mankament jest tylko na początku, czy cała jest z takim defektem?

Faktycznie folijki nie było , nie wiem jak końcówka, ale do połowy płyty igła skacze , dalej odpuściłem , bo szkoda igły.

Napisano

Nowa zawsze jest zapakowana i na ogół na foli jest jeszcze jakaś nalepka info. to jest takie zabezpieczenie przed ponownym zapakowaniem. Pozostaje reklamować, ale czy to się opłaci.

A w jakim sklepie kupił , może jest w UE i to oddać?

Napisano

Dnia 7.05.2020 o 21:30, tomek4446 napisał:

Faktycznie folijki nie było

Nie wiem co twój kolega postanowił. Podam przykład zamówiłem album w sklepie FISHA z Merillion

podczas przesłuchania okazało się że 2 Lp jest pofalowany lekko ok. 3mm w poziomie, napisałem do sklepu i następny nowy egzemplarz otrzymałem  a stary mam zostawić nie odsyłać. Tak to powinno wyglądać.

Chodzę po salonach płytowych wiele płyt ma folię ale bez dodatkowych nalepek, choć oryginalne mają to świadczy że ponownie są pakowane i sprzedawane, a może trafi się jakiś laik:/ 

Napisano
Dnia 7.05.2020 o 22:16, Pboczek napisał:

Renoma od ponad pół wieku 😀. Jak byś porównał jej granie z Soniakiem?

Ciężko przejść obok wkładki, która obrosła taką legendą ;) Tak też zresztą gra ta wkładka - gęsto, wciągająco i "analogowo" (w najlepszym tego słowa znaczeniu). Soniak grał zdecydowanie jaśniej i z mniejszą finezją. XL mc2 to nie jest zła wkładka, ale nie ma jej co porównywać do DL103 z eliptykiem 😉

Teraz będę walczył ze swoim ramieniem i będę je dociążać pod preferencje Denona. Będzie nowy headshell i wytłumienie rurki. Trzeba będzie też zrobić cięższą przeciwwagę... Zobaczymy jak to finalnie zagra.

• 6 months later...