Audio Autonomy Napisano 25 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2020 Ja od dziś swoje płyty drapię Denonem 103. Wkładka po rettipingu, wyposażona w szlif eliptyczny zamiast fabrycznego sferyka. Miód na me uszy... 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil C Napisano 5 maja 2020 Udostępnij Napisano 5 maja 2020 @Audio Autonomy nieźle! Taką kupiłeś czy na retipping mnie oddawałeś? Bo ja bym swojego denona dl160 chętnie komuś sprawdzonemu przekazał😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 5 maja 2020 Udostępnij Napisano 5 maja 2020 1 godzinę temu, Kamil C napisał: @Audio Autonomy nieźle! Taką kupiłeś czy na retipping mnie oddawałeś? Bo ja bym swojego denona dl160 chętnie komuś sprawdzonemu przekazał😉 Oddawałem do zrobienia. Jak będziesz chciał, to podam Ci później namiary Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 5 maja 2020 Udostępnij Napisano 5 maja 2020 Mam taki dylemat, chcę dokupić igłę i na rynku dostępny jest sferyk, jednak widzę, że można z USA kupić taką igłę w szlifie eliptycznym, cena co prawda x2 ale chyba warto, jednak zastanawia mnie rzetelność czy to rzeczywiście ten szlif co podają i bądź tu człowieku mądry 😶 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 5 maja 2020 Udostępnij Napisano 5 maja 2020 3 minuty temu, Chili napisał: Mam taki dylemat, chcę dokupić igłę i na rynku dostępny jest sferyk, to nie dylemat, tylko ED szanuje płytę, ma lepszą dynamikę i bardziej szczegółowa, mniejszy nacisk. Dnia 25.04.2020 o 16:54, Audio Autonomy napisał: Ja od dziś swoje płyty drapię Denonem 103. czy ona wymaga aż takiego nacisku jaki masz ustawiony na foto? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 5 maja 2020 Udostępnij Napisano 5 maja 2020 3 minuty temu, Karol64208 napisał: to nie dylemat, tylko ED szanuje płytę, ma lepszą dynamikę i bardziej szczegółowa, mniejszy nacisk. To wiem i tu dylematu nie mam tylko, że jak znalazłem tą igłę to w opisach na aukcjach brak info o szlifie lub sferyczny a w USA podają, że eliptyczny i to mnie trochę dziwi, czy nie jest to szukanie jelenia, czyli mnie w tym wypadku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 5 maja 2020 Udostępnij Napisano 5 maja 2020 3 minuty temu, Chili napisał: To wiem i tu dylematu nie mam o przepraszam, to może wkładkę zmień, jak taki problem zakupem igły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 5 maja 2020 Udostępnij Napisano 5 maja 2020 Nie ma co przepraszać jednak zmotywowałeś mnie do dopytania się u sprzedawcy. Wkładkę zawsze można zmienić, ale skoro jest już, to czasem warto pobawić się w old schoolowe rozwiązania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 5 maja 2020 Udostępnij Napisano 5 maja 2020 3 minuty temu, Chili napisał: to czasem warto pobawić się w old schoolowe rozwiązania. sam takie mam, ale na szczęście nie mam tego problemu co Ty, też bym się zastanawiał co zrobić Może rozważ to jaki nacisk jest pożądany dla tej wkładki którą masz, ma znaczenie na żywotność płyt. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 @Chili a do jakiej wkładki szukasz igły? Jak sprzedawca nie podaje rodzaju szlifu, to trzeba ostrożnie podchodzić do takiego zakupu. Zwykle okazuje się, że jest tam po prostu sferyk 13 godzin temu, Karol64208 napisał: czy ona wymaga aż takiego nacisku jaki masz ustawiony na foto? Tak, ta wkładka wymaga dużego nacisku. Producent zaleca zakres 2,3-2,7 g. Jednak nacisk, to nie wszystko. Jest to wkładka o twardym zawieszeniu i wymaga bardzo ciężkiego ramienia. Ja właśnie planuję wykonać nowy, cięższy headshell żeby dodatkowo zwiększyć masę efektywną ramienia. Do tego będę dokładał wytłumienie w rurce, co też podniesie masę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 @Audio Autonomy Acutex 312, na szlif Shibata nie liczę ale chociaż eliptyka bym sprawdził. do wyboru chociażby: https://www.ebay.pl/itm/PIEZO-AN-308-II-ACUTEX-310-KENWOOD-N-45-NEEDLE-IN-ASTATIC-PKG-PZ108-7D-PKG/322227075426 https://www.ebay.pl/itm/Acutex-310-312-315-M306/153309138903 tu nie wiem jaki szlif jest https://www.ebay.pl/itm/Original-Diamant-Nadel-Hitachi-DSST-103-Akai-RS-PC-100-120-SGA-10756/233421683693 https://www.ebay.pl/itm/SAPHIR-DIAMANT-STYLUS-POUR-AKAI-PC100-PC-100-PC-100-RS100-RS-100-envoi-rapide/383128643824 a tu sferyczny https://north.pl/karta/dsst103-igla-gramofonowa-do-gramofonu,535-UZ-0035.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 Z takimi egzotycznymi wkładkami zwykle jest problem niestety... @Chili szukałeś gdzieś informacji czy pasują do niej igły z wyższych modeli (315, 320)? Może do nich byłoby łatwiej o porządną igłę? Jeżeli sugerować się tym co sprzedaje Thakker, to igły powinny być zamienne. Znalazłem tutaj coś: https://www.lpgear.com/product/ATX312III.html Nie wiem czy na 100% będzie pasować. Może po zdjęciu uda Ci się to ocenić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 (edytowany) 7 godzin temu, Audio Autonomy napisał: Producent zaleca zakres 2,3-2,7 g. podają nacisk dla sferycznej, czy eliptycznej. 4 godziny temu, Chili napisał: tu nie wiem jaki szlif jest jak nie ma oznaczeń innych to są sferyczne / ich nie oznaczają, lub żadko/ Edytowano 6 maja 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 1 godzinę temu, Karol64208 napisał: podają nacisk dla sferycznej, czy eliptycznej. Dla sferycznej, bo taka jest montowana w DL-103. Choć występują oczywiście wersje "sto-trójek", które miały fabrycznie montowany szlif eliptyczny (np. DL-103S, DL-103D). Dokładny dobór siły nacisku zależy oczywiście od naszych osobistych preferencji, ale moim zdaniem Denonek lepiej gra przy mocniejszym dociążeniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 2 godziny temu, Audio Autonomy napisał: Denonek lepiej gra przy mocniejszym dociążeniu. może coś z wkładką jest nie tak, na ogół eliptyczne wymagają 1/3 do 1/2 mniejszy nacisk, przez mniejszy nacisk szanujemy nasze czarne krążki, po kilkunastu odtwarzaniach może pojawić się szelest. Na moich mam MM 1.3g. MC 1.4g. Skoro uważasz że lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 maja 2020 Udostępnij Napisano 7 maja 2020 Panowie , przepraszam , że tutaj, ale sprawa poniekąd też dotyczy "drapania". Znajomy sprowadził z Hameryki album Buddy Guy-a za niebagatelną kwotę 25 baksów i to nie od osoby prywatnej tylko ze sklepu. Opakowanie płyty było nie uszkodzone czego nie można już powiedzieć o okładce/ zgnieciony róg , poprzecierane krawędzie / a wydanie nowe. Ale to jak się okazało jest teraz najmniejszym problemem kolegi, bo tej płyty nie da rady odtworzyć. Spotykam się z czymś takim po raz pierwszy igła po niej po prostu skacze , a płyta jest idealnie prosta. Ma jakiś dziwnie gruby rant . Kolega ma Technicsa SL Q33 , myślałem , że coś z siłą nacisku nie tak , ale dzisiaj próbowałem odtworzyć płytę u siebie i jest dokładnie to samo , igła zaraz po zetknięciu z płytą zaczyna " skakać " przód , tył. I tak się dzieje na obydwu płytach albumu. Spotkaliście się z czymś takim ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 7 maja 2020 Udostępnij Napisano 7 maja 2020 Dnia 25.04.2020 o 17:54, Audio Autonomy napisał: Ja od dziś swoje płyty drapię Denonem 103. Renoma od ponad pół wieku 😀. Jak byś porównał jej granie z Soniakiem? Tomek, dziwna sprawa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 7 maja 2020 Udostępnij Napisano 7 maja 2020 nigdy jak nowa, opcja błąd w tłoczeni, czasami zdarza się taki egzemplarz. Co do nowości to morze być używana, na zasadzie ktoś kupił oddał przez feler i tak mogło być kilka razy a folii nie brakuje Ten mankament jest tylko na początku, czy cała jest z takim defektem? Też oddaje płyty z felerem, ale co robią z taką płytą to trudno powiedzieć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 maja 2020 Udostępnij Napisano 7 maja 2020 11 minut temu, Karol64208 napisał: a folii nie brakuje Ten mankament jest tylko na początku, czy cała jest z takim defektem? Faktycznie folijki nie było , nie wiem jak końcówka, ale do połowy płyty igła skacze , dalej odpuściłem , bo szkoda igły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 7 maja 2020 Udostępnij Napisano 7 maja 2020 Nowa zawsze jest zapakowana i na ogół na foli jest jeszcze jakaś nalepka info. to jest takie zabezpieczenie przed ponownym zapakowaniem. Pozostaje reklamować, ale czy to się opłaci. A w jakim sklepie kupił , może jest w UE i to oddać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 10 maja 2020 Udostępnij Napisano 10 maja 2020 Dnia 7.05.2020 o 21:30, tomek4446 napisał: Faktycznie folijki nie było Nie wiem co twój kolega postanowił. Podam przykład zamówiłem album w sklepie FISHA z Merillion podczas przesłuchania okazało się że 2 Lp jest pofalowany lekko ok. 3mm w poziomie, napisałem do sklepu i następny nowy egzemplarz otrzymałem a stary mam zostawić nie odsyłać. Tak to powinno wyglądać. Chodzę po salonach płytowych wiele płyt ma folię ale bez dodatkowych nalepek, choć oryginalne mają to świadczy że ponownie są pakowane i sprzedawane, a może trafi się jakiś laik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 11 maja 2020 Udostępnij Napisano 11 maja 2020 Dnia 7.05.2020 o 22:16, Pboczek napisał: Renoma od ponad pół wieku 😀. Jak byś porównał jej granie z Soniakiem? Ciężko przejść obok wkładki, która obrosła taką legendą Tak też zresztą gra ta wkładka - gęsto, wciągająco i "analogowo" (w najlepszym tego słowa znaczeniu). Soniak grał zdecydowanie jaśniej i z mniejszą finezją. XL mc2 to nie jest zła wkładka, ale nie ma jej co porównywać do DL103 z eliptykiem 😉 Teraz będę walczył ze swoim ramieniem i będę je dociążać pod preferencje Denona. Będzie nowy headshell i wytłumienie rurki. Trzeba będzie też zrobić cięższą przeciwwagę... Zobaczymy jak to finalnie zagra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 11 maja 2020 Udostępnij Napisano 11 maja 2020 1 godzinę temu, Audio Autonomy napisał: wytłumienie rurki. to ciekawy eksperyment, czeka na wnioski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 18 listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 listopada 2020 Dawno nic tu się nie działo, więc wrzucam zdjęcie czarnego Ortofona drapiącego płytę testową podczas kalibracji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 listopada 2020 Mam nadzieję, ze niedługo będzie zdjecie z kalibracji Pickeringa zamontowanego w SME😊. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts