Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 144
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

No to musisz zrobić Fat32 na SSD i powinno działać. Czasem może się zdarzyć że np. dysk twardy ma swoje zasilanie a wyjście USB z trudem zasila pamięć flash. Jednak to mało prawdopodobne aby nie dało rady napędzić tego SSD.

Napisano

W tej sytuacji potrzebujesz programu który sformatuje go do Fat32 a nie exFAT. exFAT to też dość unikalny system plików.

W zasadzie FAT32 ogranicza wielkość dysku jaki może mieć jedna partycja. Dyski sformatowane do FAT mają jeszcze ograniczenie wielkości plików. Dlatego nie wejdą na niego potem bardzo duże pliki ( np. filmy zapisane na dyskach NTFS ). Przy plikach audio nie powinno to stwarzać problemów.

https://www.download.net.pl/jak-sformatowac-dysk-lub-pendrive-wiekszy-niz-32gb-na-fat32/n/10102/

Napisano
31 minut temu, Fafniak napisał:

Dzięki temu mogłem na spokojnie ocenić czy malina jest warta zachodu czy nie i czy zasilacz "coś wnosi" ;)

Skoro go sobie zostawiłeś to chyba coś wnosi. Na pewno w sferze psychiki wnosi spokój dzięki, któremu słucha się muzyki przyjemniej. 

Sam używam zasilania liniowego do Allo Sparky i Chromecasta ale wsłuchując się w detale nie słyszę zmian w stosunku do zasilaczy smps. Może nie wiem na co zwracać uwagę słuchając, a może to kolejny audiofilski mit. 

Z drugiej strony zasilacze smps są coraz lepsze i mniej sieją nie mając wad zasilaczy liniowych, które w domenie pól magnetycznych tworzą masę problemów. Przykładem jest wzmacniacz Benchmark AHB2, w którym zasilacz smps pozwolił osiągnąć rewelacyjne wyniki w zakresie redukcji szumów. 

Pozdrawiam. 

Napisano

W skrócie.

Jak miałem twoją malinę z zasilaczem oryginalnym, to po zmianie na zasilacz "liniowy" miałem wrażenie że jest lepiej ale nie dałbym głowy.

W przypadku wersji 4 którą mam obecnie różnica pomiędzy zasilaczem :

https://botland.com.pl/pl/zasilacze-dogniazdkowe/4235-zasilacz-extreme-2x-usb-5v-31a-5901445616069.html?search_query=zasilacz+extreme+2x&results=26

a tym nostromo jest dla mnie żaden.

Ale nostromo ma przełącznik i daje ten "luxus" wrażenia że mam coś lepszego ;)

Co do nakładki allo digione 1.2

Przy graniu przez USB jako odbiornik mam podłączony konwerter USB/COAX firmy nostromo.

Ten zestaw prawie niczym nie różni się od sygnału wychodzącego po COAX z allo digione

Natomiast wyjście BNC podpięte Poprzez COAX do nostromo wolf2 - jest precyzyjniej. Wadą jest to że na BNC znacznie częściej występują śmieci cyfrowe przy włączaniu pierwszego utworu.

Natomiast śmieszna historia była gdy starałem usłyszeć różnice przy graniu USB/COAX. Po USB słyszałem na niektórych utworach takie jakby "piszczenie" podobne trochę/częściowo do przejazdu po strunie. Pomyślałem - cholera faktycznie ! są straszne dziwne zakłócenia na tym USB. Jestem pewny ze na nagraniu tego nie ma!!!!

Następnego dnia kolejny raz rzogryzając te zakłócenia stanąłem tuz przy oknie i zobaczyłem jak facet opuszcza taki ośledlowy szlaban. I co do moich uszu dobiegło? Owo dziwne ciche popiskiwanie 🤣🤣🤣

To pisałem w dużym skrócie - bo dochodzenie trwało znaaacznie dłuzej :D

Napisano
5 godzin temu, Fafniak napisał:

bo dochodzenie trwało znaaacznie dłuzej :D

U mnie w odległości jakiś 600m budują dom, i tez słucham takie coś rytmicznego nawet pasujące do rytmu muzy ale wcześniej nie słyszałem. Mówię no, rozwija mi się słuch 🤣 coraz to więcej słyszę tych smaczków - w tym momencie żona zamyka okno i mówi włącz klimatyzacje bo gorąco... no i czar prysł 🤣🤣 jakaś betoniarka, czy coś nie wiem musze się tam przespacerować.

A ja się cały czas zastanawiam nad tą Francuską nakładką na malinę. Malinę mam III kupioną z rok temu i może coś pokombinuje.

Napisano

Generalnie szukam czegoś aby ominąć D/A w Node2i nie żeby mi coś w dźwięku przeszkadzało tylko w tych pomiarach ten Node nie rozwala i chciałbym się przekonać czy usłyszę jak wstawię lepszy. Nad tym małym Chordem tez myślałem. Chciałem żeby mój syn sobie go kupił do DT1770 ale odsłuchał i pewnie z wyglądu FiiO K5 padło 🤣 I tak cały czas myślę, a wydawać dużo nie chce bo to sprzęt w sypialni tylko, w salonie Cytusy 🙂

A tak wszystko wokol Maliny, bo w zeszłym roku automatyzowanym sobie pare rzeczy w serwerowni i pierwszy pomysł to była Malina. I jedna się ostała 😁

Napisano
Dnia 12.08.2020 o 17:00, Fafniak napisał:

Co do nakładki allo digione 1.2

Przy graniu przez USB jako odbiornik mam podłączony konwerter USB/COAX firmy nostromo.

Ten zestaw prawie niczym nie różni się od sygnału wychodzącego po COAX z allo digione

1. Tak dla upewnienia się, czy dobrze zrozumiałem. Odsłuch przez USB względem nakładki za ponad 4 stówy "prawie niczym" nie różni się. Czyli warto te 4 stówy zostawić sobie w kieszeni, tak? Niech sobie żona kupi nowego mopa, patelnię, korki do uszu i co tam jeszcze chce za tę kasę.

Nie masz wrażenia, że po USB jest troszkę jaśniej tudzież ostrzej? Ja akurat testuję stare Pi 2 po USB (nie mam nakładki tylko gołą malinę) i mam wrażenie pewnej ostrości, którą łatwo pomylić z detalicznością.

2. Cofając się w czasie do poprzednich wpisów, zasilacz liniowy względem "ładowarki od telefonu" poza higieną psychiczną nie wniósł istotnych różnic, opadu szczęki, audio-orgazmu? 

Napisano
5 godzin temu, Wito76 napisał:

Odsłuch przez USB względem nakładki za ponad 4 stówy "prawie niczym" nie różni się. Czyli warto te 4 stówy zostawić sobie w kieszeni, tak? Niech sobie żona kupi nowego mopa, patelnię, korki do uszu i co tam jeszcze chce za tę kasę.

W moim przypadku te różnice są tak delikatne że naprawdę zastanawiam się czy warto kupować tę nakładkę. ALE ! to jest dla wyjścia coax. W przypadku wyjścia BNC jest jakby precyzyjniej.

Co do zasilacza to przy pi3 miałem wrażenie że coś wnosi ale przy pi4 nic kompletnie nie zauważyłem.

Napisano

Dziękuję i zasugerowałeś mi kolejne pytania.
1. Skoro używałeś pi3 i pi4, widzisz jakieś istotne różnice w brzmieniu po usb na gołej malinie? Niektórzy twierdzą że pi4 jest poprawiona i lepsza w tej kwestii.
2. Tak zwane wolne pytanie : czy w ogóle widzisz poprawę z zastosowania maliny względem poprzedniego sposobu transportu?

Napisano
11 godzin temu, Wito76 napisał:

Cofając się w czasie do poprzednich wpisów, zasilacz liniowy względem "ładowarki od telefonu" poza higieną psychiczną nie wniósł istotnych różnic, opadu szczęki, audio-orgazmu? 

Podobno zasilacz standartowy dodawany do rp4 jest podobno bardzo dobrej jakosci. Mam na mysli tan z pstryczkiem :)

Napisano (edytowany)
36 minut temu, Wito76 napisał:

Który to z pstryczkiem bo nie mogę namierzyć?

Ten z pstryczkiem czyli....

20200816_162326.jpg

Jak widac jest to wersja uk...

36 minut temu, Wito76 napisał:

Grzeje ci się jeszcze pi4? Kojarzę że kiedyś skarżyłeś się.

Tak to prawda, masz dobra pamięć. Problem wyeliminowany. Kolega ktory wgrywal mi diet oprogramowanie usowal niepotrzebne rzeczy i chyba przypadkowo usunął cos co jest niezbedne do prawidlowego dzialania. Teeaz od nowa mam wgrane. Nadal temp. Dochodzi do ok 70⁰C ale juz sie nie wiesza wiec tak gram i jest miodnie :) nawet nie wnikam czy to diet czy standart bo nie ma wogole na ekranie syandartowego menu ani z diet tylko czarne tło do wpisania password i od razu przechodzi na volumio. Bo tylko do odtwarzania hi-res potrzebuje maline czyli pliki do 384kHz/32bit. I wszystko dziala jak nalezy. Pozdr

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano (edytowany)
21 minut temu, Wito76 napisał:

Przypomnij, z którą nakładką jest u ciebie miodnie?

Nie mam nakładki. Ale za to po usb podpiety DAC - M2Tech.

Ps: cena tego dac-a wychodzi troche drozej niz nakladki czyli w zaleznosci od sklepu od £160 do £360 na ebay

Ciekawa stronka o zasilaniu rpi4:

https://www.scorpia.co.uk/2019/06/28/pi4-not-working-with-some-chargers-or-why-you-need-two-cc-resistors/

Screenshot_20200816-165532_Chrome.jpg

Moja to właśnie model B

20200816_165545.jpg

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano

mac + audirvana

vs malina

obydwa podłączone do zestawu nostromo (konwerter usb/coax i nostromo wolf 2)

To bardzo ciężkie porównanie bo praktycznie nie ma szans na łatwe przełaczanie.

Opcja z maliną jest bardziej detaliczna ale czy muzykalna... nie jestem w stanie ocenić