Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Chciałbym się doradzić w sprawie wyboru listwy antyprzepięciowej.

Zamówiłem zestaw składający się ze wzmaczniacza Cambridge CXA81 oraz głośników Pylon Audio Diamond 28.

Teraz zastanawiam się czy i jaką listwe elektryczną kupic do tego zestawu. W tym momencie mam listwę lestara do której podłączony jest tv, konsola, dekoder i zestaw oświetlenia Plhillips Hue Play. Czy na potrzeby wzmacniacza powinienem dokupić oddzielna listwe i podpiąć ja do oddzielnego gniazdka? Zupełnie się nie znam na kwestiach związanych z prądem, dlatego chciałbym poprosić Was o podpowiedź.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Napisano

W audio to sa glownie listwy rozgaleziajace a nie preciwprzepieciowe.

Taka generalna zasada mowi, ze wzmacniacz najlepiej wlaczyc bezposrednio do sciany a pozostaly sprzet audio (CD, streamer, DAC itp) - do listwy audio. Pozostaly sprzet moze zostac jak jest. W szczegolnosci nie zaleca sie podlaczania zasilaczy impulsowych do listwy audio.

Wiec jesli z audio jest tylko CXA, to wpiac w sciane i po temacie (tak w uproszczeniu - bo wiara/slyszenie gniazd sciennych to osobny temat:) )

Napisano
W audio to sa glownie listwy rozgaleziajace a nie preciwprzepieciowe.
Taka generalna zasada mowi, ze wzmacniacz najlepiej wlaczyc bezposrednio do sciany a pozostaly sprzet audio (CD, streamer, DAC itp) - do listwy audio. Pozostaly sprzet moze zostac jak jest. W szczegolnosci nie zaleca sie podlaczania zasilaczy impulsowych do listwy audio.
Wiec jesli z audio jest tylko CXA, to wpiac w sciane i po temacie (tak w uproszczeniu - bo wiara/slyszenie gniazd sciennych to osobny temat:) )
Czyli jeśli np streamer Cambridge cxn v2 posiada zasilacz impulsowy to jego juz do listwy audio nie podłącze? Czyli pozostaje zwykla listwa przeciwprzepięciowa?

Napisano

Ta listwa w zupełności wystarczy. Nieco taniej znajdziesz także plastikowa Hame. Sprawdzałem ją kiedyś i też jest ok. Jeśli zależy Ci na zabezpieczeniu to jest ok.

Mówimy o przepięciach i przeciążeniach.

Napisano
Cześć kolego, najlepszym wyborem byłoby kupienie osobnej listwy elektrycznej i podłączenie jej.
Pozdrowienia,
Joshua Genin
Cześć, chodzi Ci o to, aby wzmacniacz podłączyć do nowej listwy elektrycznej czy wzmacniacz do sciany i pozostałe urządzenia do listwy?

• 3 months later...
Napisano

Znajomy mi polecił te polskie listwy Armac , przepięciowe. W sumie aż wstyd się przyznać ale nie znałęm marki. A tu miłe zaskoczenie. Dobrej jakości listwa, nawet piomyśleli o mocowaniu, można kabel schować w środku, no robi wrażenie.

• 2 months later...
Napisano
Dnia 21.08.2020 o 20:35, akaitmp napisał:

Cześć kolego, najlepszym wyborem byłoby kupienie osobnej listwy elektrycznej i podłączenie jej.

Pozdrowienia,
Joshua Genin

Tak, dokładnie w ten sposób. Pracował dobrze dla mnie.

Napisano
Dnia 21.08.2020 o 21:05, tomek4446 napisał:

@nevellan jak masz chwilkę to przejrzyj , takie małe kompendium wiedzy o listwach :) 

Tomek, a znajdę w tym wątku jakieś obiektywne dowody, że listwy czy tam power conditionery maja jakikolwiek realny (słyszalny) wpływ na współczesny sprzęt? Bo nie wiem czy warto przeglądać cały 

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, TomekN napisał:

Tomek, a znajdę w tym wątku jakieś obiektywne dowody

Co to są wobec Ciebie obiektywne dowody ? Ślepy test ? Chyba nie był przeprowadzany. Czy zastosowanie listwy wznosi system na wyżyny doskonałości ? Nie. nie wznosi. Czy likwiduje przydźwięk sieciowy ? Nie, nie likwiduje jednak go trochę tłumi. Czy likwiduje pętle masy ,czyli potocznie brumienie ? Nie nie działa w tym aspekcie. Czy jest w stanie zniwelować słyszalne zakłócenie EMI/RFI ? Tak , jest. i to wyraźnie słychać .

Edytowano przez tomek4446
Napisano
54 minuty temu, tomek4446 napisał:

Czy jest w stanie zniwelować słyszalne zakłócenie EMI/RFI ? Tak , jest. i to wyraźnie słychać .

Ok, czyli jak nie słyszę w głośnikach żadnego zakłócenia EMI/RFI, to taka lista / filtr / kondycjoner jest u mnie bez sensu?

Napisano (edytowany)

@TomekN to , że nie słyszysz to nie znaczy , że nie ma zakłóceń. Ja mieszkam w bloku, i po za mnóstwem podłączonych urządzeń w mieszkaniu mam na karku jeszcze sąsiadów. Co daje mi listwa ? A w zasadzie trzy każda z filtrami Schaffnera , mniej zakłóceń co przekłada się na wyodrębnienie czystego sygnału do głośników w kolumnach. Tyle i aż tyle. Ręczę , że jak masz podpięte więcej niż jedno urządzenie do gniazdka w chałupie ,to też takowe masz. A czy filtry działają ? Prosta sprawa , włączam zasilacz impulsowy od Maliny w gniazdko bez filtracji / mam takie też w listwach/ i jest momentalnie przydźwięk , włączam pod filtrowane i przydźwięk jest cichszy. Więc coś te filtry jednak dają.

I ostatnie , do " szumu" tła powodowanego przez zakłócenie bardzo łatwo przywyknąć i po prostu się go nie słyszy . Bo po prostu jest zawsze. Pomyślałeś o tym ?

Edytowano przez tomek4446
Napisano
14 godzin temu, tomek4446 napisał:

@TomekN to , że nie słyszysz to nie znaczy , że nie ma zakłóceń. Ja mieszkam w bloku, i po za mnóstwem podłączonych urządzeń w mieszkaniu mam na karku jeszcze sąsiadów. Co daje mi listwa ? A w zasadzie trzy każda z filtrami Schaffnera , mniej zakłóceń co przekłada się na wyodrębnienie czystego sygnału do głośników w kolumnach. Tyle i aż tyle. Ręczę , że jak masz podpięte więcej niż jedno urządzenie do gniazdka w chałupie ,to też takowe masz. A czy filtry działają ? Prosta sprawa , włączam zasilacz impulsowy od Maliny w gniazdko bez filtracji / mam takie też w listwach/ i jest momentalnie przydźwięk , włączam pod filtrowane i przydźwięk jest cichszy. Więc coś te filtry jednak dają.

I ostatnie , do " szumu" tła powodowanego przez zakłócenie bardzo łatwo przywyknąć i po prostu się go nie słyszy . Bo po prostu jest zawsze. Pomyślałeś o tym ?

No właśnie też mieszkam w bloku, a dodatkowo mam pierdylion urządzeń w gniazdach. W tym pod telewizorem ok. 10. Rzeczywiście miałem na początku problemy z "hum" / "buzz" (brumieniem), ale to było przez pętlę uziemienia i różnicę potencjałów (dwa osobne problemy). Oba wyeliminowałem. Teraz jak przystawię do głośnika ucho na 5 cm to jest całkowicie cicho. Jak przyłoże je głośnika kompletnie, to jest supercichy szum ("hiss"), ale wystarczy że oddalę ucho na 2-3 cm i już go nie słychać.

Jak mogę wykryć, czy mam jakieś zakłócenia EMI/EMI i czy taki filtr Schaffnera przyniósłby u mnie jakieś korzyści?

Napisano
30 minut temu, TomekN napisał:

ale to było przez pętlę uziemienia i różnicę potencjałów (dwa osobne problemy). Oba wyeliminowałem.

Jak , bo to akurat mnie interesuje. 

30 minut temu, TomekN napisał:

Jak mogę wykryć, czy mam jakieś zakłócenia EMI/EMI i czy taki filtr Schaffnera przyniósłby u mnie jakieś korzyści?

Nie wykryjesz dopóki sam się nie przekonasz , niestety. Tu nie chodzi o przydźwięki , bo na to filtr nie pomoże. To coś co jest określane jako " czarne tło " , czyli po odpaleniu muzyki instrumenty , wokal są bardziej namacalne , bo znika szum tła powodowany przez " śmieci" w sygnale. To tak w skrócie.

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Jak , bo to akurat mnie interesuje.

Miałem trzy różne brumienia, tj. z trzech źródeł.

1. Pierwszy od pętli uziemienia pomiędzy AVRem i końcówką mocy podłączoną kablem RCA-XLR, a sterowaną triggerem 12V. Tu rozwiązaniem było odlutowanie masy w kablu triggera.

2. Drugi brum był z różnicy potencjałów pomiędzy Loxone Audioseverem będącym u mnie źródłem dźwięku i AVRem, przedostające się po kablu Spdif Coax. Zastosowałem tu po prostu konwerter Coax na Toslink i w ten sposób uzyskalem elektroizolację

3. Najtrudniejszym tematem była różnica potencjałów z instalacji sat, przedostająca się do AVRa po kablu HDMI z dekodera C+. To było trudne i drogi w rozwiązaniu, ale w końcu poradziłem sobie z tym za pomocą światłowodu. Opisałem rozwiązanie tutaj: 

• 1 year later...