Piotr Kmiecik Napisano 27 września 2020 Udostępnij Napisano 27 września 2020 Proszę o rade w dobraniu odpowiedniego amplitunera do moich nowo zakupionych głośników firmy klipsch rp-8000F. Obecnie mam amplituner sony STR-DN860. Do słuchania ścieżki dzwiakowej w filmach jest ok ale jak puszczam muzykę w stereo to już nie wygląda według mnie dobrze. Cena amplitunera do 5 tyś. i musi to być amplituner kina domowego. 7.1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
castel Napisano 27 września 2020 Udostępnij Napisano 27 września 2020 47 minut temu, Piotr Kmiecik napisał: Proszę o rade w dobraniu odpowiedniego amplitunera do moich nowo zakupionych głośników firmy klipsch rp-8000F. Obecnie mam amplituner sony STR-DN860. Do słuchania ścieżki dzwiakowej w filmach jest ok ale jak puszczam muzykę w stereo to już nie wygląda według mnie dobrze. Cena amplitunera do 5 tyś. i musi to być amplituner kina domowego. 7.1 Onkyo serii RZ najlepiej 840. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 27 września 2020 Udostępnij Napisano 27 września 2020 Wypożyczaj i testuj w domciu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 Onkto RZ 840 albo Denon 3700. Denon doda wiecej miekkosci i złagodzi góre. Ma do tego znakomita kalibrację. Albo Yamaha 685 + końcówka na fronty Atolla. Zapraszam po wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 28 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 września 2020 A jakie jest wasze zdanie na temat Arcam AVR 390. W jednym ze sklepów zaoferowano mi tylko ten amplituner. Ponoć tylko on da rade rozruszać cztery 20cm głośniki w klipschach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 Prawdą jest, że 4x8" do napędzenia, to nie w kij dmuchał, ale Klipsch'e same w sobie są kolumnami o wysokiej skuteczności, więc nie mają dużego zapotrzebowania na prąd, żeby zagrały. A Arcam sam w sobie, to już trochę inna półka, niż wspomniani popularni japońscy producenci. Jak już kolega wyżej napisał, wypożycz, potestuj i wybierz najlepszy dla siebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 września 2020 Udostępnij Napisano 29 września 2020 AVR 390 gra na prawdę bardzo dobrze. Wysteruje je bez problemu. Ale moja propozycja Dnia 28.09.2020 o 08:10, S4Home napisał: Albo Yamaha 685 + końcówka na fronty Atolla. zagra nawet jeszcze lepiej. 10 godzin temu, Markcox napisał: A Arcam sam w sobie, to już trochę inna półka, niż wspomniani popularni japońscy producenci. Dokładnie. Brytyjczycy stawiają na dynamikę, przy równym poziomie częstotliwości. Japończycy lubią rozjaśnić brzmienie. Doprowadzić do szerszej sceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 Jeszcze jest Yamaha RX-A880 ewentualnie Marantz SR5015 (tutaj może być trochę ostrzejsze brzmienie). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 października 2020 Udostępnij Napisano 1 października 2020 880 nie polecam. Jak dokładać to do 1080 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 3 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2020 Dnia 1.10.2020 o 08:01, S4Home napisał: 880 nie polecam. Jak dokładać to do 1080 Różnica miedzy tymi modelami to 1800zł. W czym model 1080 jest lepszy od 880 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 W tym, że 880 w kontekście brzmienia nie jest w niczym lepszy od 695. Więc bardziej rozsądnym byłoby zastanowienie się nad zasadnością dopłaty do 880 względem 685, niż dopłatą do 1080 względem 880. Poza tym wszedłeś już w poziom Arcama, to po co wracasz na start?! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu1999 Napisano 4 października 2020 Udostępnij Napisano 4 października 2020 Chętnie podepnę się pod temat. Też ostatnio nabyłem 8000F + 504C i przy kinie napędzanym przez ONKYO tx-nr656 jest ok. Natomiast przy słuchaniu muzyki z tego zestawu jest średnio, wokale uciekają w tył i ogólnie "czegoś" mi brakuje. Zmiana kabli nic nie zmieniła, to też planuje zmianę amplitunera. Muzyka jest odtwarzana z domowego serwera z plików Flac, streaming Tidal Master (czasem Spotify) i gramofonu. Czy wobec tego jest sens szukać czegoś w kwocie do 3000 zł czy lepiej tak jak tu proponujecie od razu należy szukać w półce cenowej powyżej 5000 zł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadekk55 Napisano 4 października 2020 Udostępnij Napisano 4 października 2020 Który to już wątek typu mam klipsch i nie gra w muzyce ? no niestety tak to jest jak się kupuje kolumny które są pod KD i grają skrajnymi częstotliwościami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 października 2020 Udostępnij Napisano 5 października 2020 Dnia 3.10.2020 o 12:19, Piotr Kmiecik napisał: Różnica miedzy tymi modelami to 1800zł. W czym model 1080 jest lepszy od 880 We wszystkim. 880 to 685 w metalowej obudowie. 9 godzin temu, tadekk55 napisał: Który to już wątek typu mam klipsch i nie gra w muzyce ? no niestety tak to jest jak się kupuje kolumny które są pod KD i grają skrajnymi częstotliwościami. No dokładnie i to kobyły 8000 z modelem 656 amplitunera. No tak to bedzie grało. Albo wymiana frontów pod muzyke. Albo amplituner za 3 razy tyle. Kino super ale w stereo pokazuje ti braki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu1999 Napisano 5 października 2020 Udostępnij Napisano 5 października 2020 5 godzin temu, S4Home napisał: No dokładnie i to kobyły 8000 z modelem 656 amplitunera. No tak to bedzie grało. Albo wymiana frontów pod muzyke. Albo amplituner za 3 razy tyle. Kino super ale w stereo pokazuje ti braki. Kupując amplituner jakieś 4 lata temu na odsłuchach był podłączony do RP-260F i gało to bardzo dobrze (przynajmniej tak mi się wydawało). Onkyo 656 grał lepiej niż Denon czy Yamaha w tej półce cenowej, dlatego wybór padł na niego. Przez te lata współpracował z moimi kolumnami DIY. Jako że odsłuchy przy zakupie były zadowalające, gdy nadszedł czas wymiany kolumn wybór padł na Klipsch. RP-260F wydawały mi się za małe to też szukałem RP-280F, których już nie produkują, dlatego kupiłem RP-8000F... i mleko się rozlało. Jestem z nich zadowolony, ale teraz mam niedosyt. Zatem będę zobowiązany za wszelkie rady jak uskutecznić system nie wymieniając frontów. Trzeba wymienić amplituner, ok ale na jaki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 5 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 października 2020 Dziękuje za poświęcony czas. Zdecyduje się yamahe 1080 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 października 2020 Udostępnij Napisano 6 października 2020 RP 260 a RP 280 czy też nowe dokładnie to samo RP 8000 to jest olbrzymia rożnica. W 260 czy też 6000 masz 2x 16,5 cm na basie W280 czy tez 8000 masz 2 x20 cm. Zapotrzebowanie na energie jest znacznie wieksze. Wynika to z masy samego głośnika. To się tak tylko wydaje ale powierzchnia głosnika jest znacznie wieksza. Polecam policzyć PI*R2 12 godzin temu, Piotr Kmiecik napisał: Dziękuje za poświęcony czas. Zdecyduje się yamahe 1080 Słusznie. Zapraszam po wycenę . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 6 października 2020 Udostępnij Napisano 6 października 2020 Dnia 4.10.2020 o 17:39, abu1999 napisał: Czy wobec tego jest sens szukać czegoś w kwocie do 3000 zł czy lepiej tak jak tu proponujecie od razu należy szukać w półce cenowej powyżej 5000 zł? Moim zdaniem nie ma sensu szukać w przedziale 3000 zł bo będziesz miał plus minus to co masz obecnie tylko w nowszej odsłonie. Jeśli już chcesz uzyskać odczuwalny przeskok to celuj w przedział 5000 zł. Sprawdź chociażby RZ-840. Pozdrawiam, Michał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 października 2020 Udostępnij Napisano 7 października 2020 No chyba że używka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fosge Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 (edytowany) Ampli kina + końcówka mocy na fronty to najlepsze połączenie pod względem jakości brzmienia szczególnie w stereo...inaczej ciężko pogodzić jedno i drugie w jednym urządzeniu. Nawet ampli za 10k nic tu nie zmieni poza funkcjonalnością ale o tym trzeba się przekonać samemu - ucho prawdę powie Edytowano 8 października 2020 przez fosge Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 14 minut temu, fosge napisał: Ampli kina + końcówka mocy na fronty to najlepsze połączenie pod względem jakości brzmienia szczególnie w stereo Sorry , ale to co piszesz to wg. mnie mit. Mit w który sam bardzo długo wierzyłem. Nie ma innego rozwiązania jeżeli nie chcemy się bawić w namiastki stereo, jak rozdzielenie systemów. Rozdzielenie systemów KD i Stereo nie musi oznaczać podwójnych frontów. Wystarczy amp. KD z wyjściem Pre Out na fronty podłączony pod WZMACNIACZ DZIELONY lub INTEGRĘ z możliwością pracy jako końcówka mocy , lub switch RCA , lub switch oparty o podłączenie kabli kolumnowych. Przede wszystkim chodzi o to, by sygnał ze źródeł stereo , był przetwarzany przez pre wzmacniacza stereo a nie amplitunera KD. Podłączenie samej końcówki niczego nie zmienia , owszem odciąża końcówki mocy amplitunera odpowiadające za fronty , ale nadal wąskim gardłem jest przystosowany do dźwięku kinowego przedwzmacniacz. To oczywiście tylko moje sugestie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 W przypadku Japończyków to wierze. Ale sa jeszcze Brytyjczycy. NAD, Arcam na prawdę dobrze grają w stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fosge Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 17 godzin temu, tomek4446 napisał: Sorry , ale to co piszesz to wg. mnie mit. Mit w który sam bardzo długo wierzyłem. Nie ma innego rozwiązania jeżeli nie chcemy się bawić w namiastki stereo, jak rozdzielenie systemów. Rozdzielenie systemów KD i Stereo nie musi oznaczać podwójnych frontów. Wystarczy amp. KD z wyjściem Pre Out na fronty podłączony pod WZMACNIACZ DZIELONY lub INTEGRĘ z możliwością pracy jako końcówka mocy , lub switch RCA , lub switch oparty o podłączenie kabli kolumnowych. Przede wszystkim chodzi o to, by sygnał ze źródeł stereo , był przetwarzany przez pre wzmacniacza stereo a nie amplitunera KD. Podłączenie samej końcówki niczego nie zmienia , owszem odciąża końcówki mocy amplitunera odpowiadające za fronty , ale nadal wąskim gardłem jest przystosowany do dźwięku kinowego przedwzmacniacz. To oczywiście tylko moje sugestie Przecież o to mi właśnie chodzi ... stereo ze wzmacniacza stereo a kino z amplitunera nie inaczej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 października 2020 Udostępnij Napisano 12 października 2020 Albo przepinanie kabli na bananach. Wówczas masz totalnie dwa niezależne systemy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 12 października 2020 Udostępnij Napisano 12 października 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, S4Home napisał: Albo przepinanie kabli na bananach. Wówczas masz totalnie dwa niezależne systemy. Ale to nie w każdej rodzinie przejdzie 🙂. Po pierwsze nie każdy ma swobodny dostęp do kabli. A po drugie - i chyba o wiele ważniejsze - nie każda żona potrafiłaby sobie z czymś takim poradzić 😁. Ale zgadzam się z tym co pisze @tomek4446, sam mam Amp z wyjściem pre i wzmacniacz z main in. Źródło podłączone bezpośrednio do wzmacniacza a fronty działają zarówno w KD jak i w stereo. Z tym że przy takim rozwiązaniu warto pomyśleć nad lepszej jakości kolumnami frontowymi. Edytowano 12 października 2020 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts