Fafniak Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 Potrzebuję wymienić wrażenia i wątpliwości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 Świetne kolumny o niespotykanym dziś brzmieniu, dla ambitnych odbiorców. Wymagają umiejętnego doboru reszty toru audio ale odpowiednio napędzone, odpowiednio ustawione w pomieszczeniu odwdzięczą się brzmieniem wyjątkowo naturalnym, równym i muzykalnym. Do tego wybitna kontrola i szybkość bez popadania w nerwowość, jasność czy natarczywość. Ich otwartość i brak skrępowania są nieosiągalne dla konwencjonalnych konstrukcji. Przyzwyczajenia wymaga ilość niskich tonów - jest ich stosunkowo niewiele ale po krótkim osłuchaniu okazuje się, że niczego nie brakuje. Mało tego, większość kolumn współczesnych z konstrukcjami typu bass reflex w kwestii basu brzmi dla użytkownika Heresy III jak niezbyt "szybki" subwoofer kina domowego Korzystam z tych kolumn prywatnie i jestem bardzo zadowolony. Jedna uwaga - koniecznie należy pozbyć się fabrycznych zworek w terminalach, które wyraźnie ograniczają kolumny. Pozdrawiam, Michał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 Testowaliście w q21 te kolumny np z fezzem na lampie 300b / 2a3 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 Tak, testowaliśmy. Lampa 300B spokojnie jest w stanie napędzić te kolumny. Pamiętajmy, że ich efektywność jest wysoka a membrana papierowa bardzo lekka. Celowałbym we wzmacniacze o trochę cieplejszej barwie. Świetnie sprawdza się tutaj oferta wzmacniaczy Haiku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 września 2020 @Q21 w takim razie mam pytanie. (moim błędem było niestety nie wzięcie lepszych lampek razem z moim wzmacniaczem ale już trudno) - być może w ten weekend będę miał je w domu na odsłuch. W odległości ok 2m czuć dość wyraźnie "granie z podłogi"na 3 może 3,5m jest dużo lepiej (to są orientacyjne odległości, nie mierzyłem tego) Czy podniesienie kolumn na "standy" o wysokości powiedzmy 50cm (taki kawałek "taboretu" pod którym będzie pólka na winyle) czy jest dobrą opcją Czy faktycznie taki zabieg może zmniejszyć ilość niskich tonów? 10 minut temu, Kubakk napisał: Testowaliście w q21 te kolumny np z fezzem na lampie 300b / 2a3 ? Cieplejsze granie niż na HAIKu el34 (na firmowo dodawanych lampach) ale z utratą jednak kontroli Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 @Fafniak może W.Pszoniaka zapytaj? Chyba teraz Heresy słucha i z tego co widziałem na stronie to ma właśnie takie niewysokie standy do nich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 września 2020 Udostępnij Napisano 29 września 2020 Kluczowe jest Twoje pytanie (dłużej) JA nie słuchałem dłużej bo dla mnie dłużej to znaczy kilka dni / miesiąc non stop. Ale mam podobne wrażenie i do Twoich i do tego co wspomnieli koledzy z branzy. Obawiam się jednak że położenie ich na standach to nie do końca dobry pomysł. Nie wiem nie słuchałem ale obstawiam że zostaną wykastrowane z głębszego basu. Sprawdź z taboretami jaka będzie różnica. Słusznie uznali to koledzy to brzmienie dla ambitniejszego odbiorcy który szuka takiego właśnie grania. I mimo swojej kompaktowej jak by nie patrzeć wielkości jednak do wiekszych pomieszczeń. Stad lepszy efekt przy dalszym odsłuchu. Na zeszłorocznym audio show wypadły mizernie. Ja słuchałem w znajomym salonie dłużej, kilka godzin i było ciekawie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 29 września 2020 Udostępnij Napisano 29 września 2020 Cześć, miałem okazję obcować z tymi kolumnami dłuższy czas, udało mi się jak myślę znaleźć też fajne połączenie dla tych kolumn. Z mojego doświadczenia najlepiej wypadają z lampami w klasie A, chociaż raz zdarzyło mi się je sprzedawać z tranzystorem ( wyjątek potwierdzający regułę ). Jeśli szukasz do nich fajnego wzmacniacz zwróć proszę uwagę na Unison Research Simply Italy ( Preludio też cudnie z nimi grało, ale jeśli chcesz poprawić kontrolę basu to raczej Simply ). Bardzo dobrze te kolumny zagrały również z Audio Note P1 PP. Jeśli chodzi o Fezza to celowałbym w Mira Ceti, z tym wzmacniaczem też brzmi to dobrze. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 września 2020 Mam Haiku Selene EL34 - nie szukam wzmacniacza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 września 2020 Ja mam takie pytanie. Czy te kolumny są w stanie zagrać delikatnie, przydymiona atmosferę klubu. Bez wymiany lamp i wzmacniacza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 29 września 2020 Udostępnij Napisano 29 września 2020 20 minut temu, Fafniak napisał: Ja mam takie pytanie. Czy te kolumny są w stanie zagrać delikatnie, przydymiona atmosferę klubu. Bez wymiany lamp i wzmacniacza tak gra mój set z lampami sterującymi sylvania 6f8g , fajny efekt właśnie taki o jakim piszesz - niestety EL34 może tego nigdy nie wygenerować ,przeglądaj zagraniczne fora może tam ktoś sparował z czymś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 września 2020 Mój zestaw też potrafi,właśnie el34 + rls Ja pytam się o heresy iii Połączenie z lampa 300b nie jest tu roz wiązaniem bo zbytnio tego kontrolę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 września 2020 Udostępnij Napisano 29 września 2020 1 godzinę temu, Fafniak napisał: Czy te kolumny są w stanie zagrać delikatnie, przydymiona atmosferę klubu. Przepraszam za wtręt , ale jestem na etapie testów jak wiesz , możesz podrzucić jakąś płytę lub utwór z taką atmosferą do odtworzenia . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 29 września 2020 Udostępnij Napisano 29 września 2020 @tomek4446 odpal sobie Sinnermana Niny Simone , na Twych paczkach powinno być kameralnie z prawej pociągnięcia kontrabasu , z lewej gitara elektryczna. Ja takie klimatyczne kawałki to puszczałem Claptona , 1940s (ella + louis - dream a little dream of me / soundtrack do allo,allo!!), Mietek Fogg , ale wstępniak do Dextera by Rolfe Kent także powinien Cię zadowolić PS: @Fafniak jeśli dobrze gra z RLS to po co kombinować , dopieść kablami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 września 2020 Udostępnij Napisano 29 września 2020 Dzięki , odpalę po Hey , @Fafniak już spadam i przepraszam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 września 2020 43 minuty temu, tomek4446 napisał: Przepraszam za wtręt , ale jestem na etapie testów jak wiesz , możesz podrzucić jakąś płytę lub utwór z taką atmosferą do odtworzenia . Tego sformułowania użyłem trochę jako "hasła" przewodniego Zobacz sobie płytę The best o f blue note - nawet pierwszy utwór 24 minuty temu, tomek4446 napisał: już spadam i przepraszam. No dajże spokój 26 minut temu, Kubakk napisał: Sinnermana Niny Simone Tak ale jednak to trochę nie ta atmosferka 28 minut temu, Kubakk napisał: PS: @Fafniak jeśli dobrze gra z RLS to po co kombinować Ale z drugiej strony brakuje mi pazura do takich utwórów jak miał Maanam Mam troszkę tego w tych kolumnach TLS co kupiłem ale chciałoby sie lepiej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 No to chwile. Generalnie rozumiem że masz dwie pary kolumn? I ....... Aha że w RLS brakuje pazura? Klipsch ci go daje? To może warto poszukać jeszcze czegoś innego. Dla pewności? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2020 Mam RLSy oberon II - jedyne czego mi brakuje to pazur w nagraniach takich jak Maanam Takiego pazura daje mi kolumna /monitor TSM który niedawno kupiłem. W ten weekend miałem wypożyczyć te heresy III ale władowali mi robotę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quentin Napisano 14 października 2020 Udostępnij Napisano 14 października 2020 Mam od lipca w domu Heresy IV na Unison Res. Simply Italy. Bardzo mi leży to brzmienie, jest pazur i klimat. Potrzebna jest absolutna cisza w domu żeby móc się zatopić w muzyce. Tu różnice robią detale i faktura dźwięku, które gubią się na słabszych kolumnach. Np takąNinę Simone doskonale się słucha. Tak samo jak Johnego Casha. Bardzo naturalnie brzmi ludzki głos, na mnie nadal to robi wrażenie mimo że od 3 miesiący praktycznie codziennie słucham. Także do tego ta kolumna się nada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alessandro Napisano 26 lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 lutego 2021 (edytowany) Dnia 28.09.2020 o 17:48, Q21 napisał: Tak, testowaliśmy. Lampa 300B spokojnie jest w stanie napędzić te kolumny. Pamiętajmy, że ich efektywność jest wysoka a membrana papierowa bardzo lekka. Celowałbym we wzmacniacze o trochę cieplejszej barwie. Świetnie sprawdza się tutaj oferta wzmacniaczy Haiku. Czy testowałeś Mira Ceti 2A3 z Klipsch Heresy lub Fortè lub Cornwall? Czy był w stanie napędzić je przy dużej głośności? Pozdrowienia z włoch Edytowano 26 lutego 2021 przez Alessandro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts