san-sui Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 (edytowany) 59 minut temu, czubsi napisał: Co do 907 Lextra - to jest dopiero niedoceniany zawodnik ..... I piękny i świetnie zespalający cechy starej szkoły 907 i 907i oraz proszę ja Was 907DR ! Świetnie podana mieszanka - ale trudno o ładny stan ... Teraz rozumiesz, czemu mi ta B-2102 MOS aż tak podpasowała? Bo ma wszystko to, co wyżej, a nawet dużo więcej ..... Ma też mój ulubiony dżwięk MOS FETa! 😊 Edytowano 29 kwietnia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 No wiem i dlatego też MUSISZ posłuchać mojej B2301LMOD (Markową jeszcze nieco zmienimy - ma inne kolumny i źródło więc wymaga nieco dopieszczenia jeszcze) - mam to samo tyle, ze w zdecydowanie większej skali 🙂 Jak widzisz - chodziło nam w sumie o to samo 🙂 Pozdrawiam ! czubsi P.s. Wiem kto ma w Polsce 707L extra ale nie wiem kto ma 907L extra ... Ta co miałem u siebie jest w Belgii ... Przyznawać się kto ma 907L extra !!!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuwuzela Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 No to jednak nie wytrzymałem. Kolego San- sui. Przepraszam, że się wtrące ale mam powody. To, że ktoś ma czas i przemyślenia nie powinno skutkować pisaniem referatów albo udzielania " korków" ludziom obeznanym z tematem. Proszę o odrobinę samokrytycyzmu i skromności. Fakt, że Czubsi i Jan Video dokonali już usystematyzowania modeli i opisali ich brzmienie mając większość z nich u siebie powinno być dostatecznym powodem, żeby tego nie powielać. A tak na marginesie, co można zobaczyć z głową w piasku? Odpowiedz sama się ciśnie na usta. Cenię każdy opis nowo zakupionego modelu i cieszę się jeśli ktoś może wyrazić swoją opinię słuchając wzmacniacza dłużej niż kilka tygodni. Koledzy wiedzą jak duże znaczenie ma czas i miejsce odsłuchu. Zachwyty lub krytyka sprzętu po nawet kilku godzinach słuchania nic dla mnie nie znaczą ( moje prawo- polegam jednak na zdaniu wyrażonym przez kolegow, których systemy znam) ale nie wtrącam się i nikogo nie krytykuję. Z opiniami na temat niektórych modeli się nie zgadzam, bo mam takie a nie inne preferencje i doświadczenia. I wszystko do tego się sprowadza, żeby znaleźć/ usłyszeć odpowiadający naszym gustom muzycznym wzmacniacz. Bardzo proszę: - nie odkrywajmy tajemnic! - nie prowokujmy wpisami w stylu "W tej serii - ALPHA jest zawarte wszystko to, co potrzebne jest do pełni szczęścia niemal każdego słuchacza." Bo za chwilę rozpęta się następna burza, a już dość zasłużonych dla wątku ludzi zrezygnowało z pisania tutaj przez głupie pyskówki z trolami. Ps. Jestem bardzo ciekaw opinii MarkaB na temat 907 NRA. Z racji tego, że kiedyś zamierzałem sprzedać mój egzemplarz nie wypada mi zajmować stanowiska. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 (edytowany) Tak! Wiem, że mogę być uważany tu za nowicjusza. Jestem nim na forum! Co niby z tego wynika. Mam wiele wzmaków. W tym najwięcej Sansui. Poza tym ja "wierzę" w to co słyszę. To jest ważne - dla mnie! Doświadczenie? Jednemu zabiera 3 lata, a innemu 3 m-ce lub 3 dni. Wiedza i wiara niewiele jednak mają ze sobą wspólnego - czasami. Ale o tym już było wiele razy. Teraz do konkretów. Jest już czas najwyższy, na właściwe wprowadzenie do tematu i wyjaśnienie, że seria ALPHA nie „spadła z nieba”, jak manna, co może się wydawać. To było następstwo kilkunastoletnich prób ze starymi modelami i, nazwę je tu „przejściowymi”, czyli mało tu, na forum znanej i omawianej serii AU-D907, następcy serii AU-707 z 1976 r. ale .... najbliższego poprzednika serii Alpha. Seria AU-D907 jest znana, gdyż jej przedstawiciela wydano w wersji na 220/ 120V. W 1979 r. To AU-919. Został wprowadzony na rynek międzynarodowy. Jest identyczny z modelem AU-D907. Seria AU-D907 składała się z AU-D607, AU-D707 i AU-D907. D907 to jest już druga generacja serii 07, po pierwszej AU-707. Jednak! AU-919 *) był ostatnim "najlepszym" = nowo opracowanym, modelem wzmacniacza Sansui, który wszedł na rynek międzynarodowy serii AU-D... (wyjątek to AU-X1 do AU-X1111). Reszta to tylko japońska tajemnica .... Działania w usprawnianiu serii AU-D907 prowadzono podobnie, jak w póżniejszym czasie z Alpha, poprzez innowacje, przez zamianę tranzystorów, transformatorów, układów itd. Podobnie jak póżniej, w wersji ALPHA. To wówczas zdobyto cenne doświadczenia. Poprzednicy serii Alpha, a następcy serii AU-707 z 1976 r. to właśnie seria AU-D : > AU-D907 - 1979 r (to AU-919 w Europie 1979 r.) > AU-D907F - 1980 r. > AU-D907F Extra – 1981 r. > AU-D907F EXTRA MOS-FET – 1981/2 r. (??) > AU-D907G Extra - 1983 r. > AU-D907X Decade – 1985 r. O ile wiem ten ostatni ma @MarekB Na tym etapie zajmuję się tylko wyliczaniem kolejności powstania poszczególnych serii AU-D907. Gdyby kogoś interesowało cokolwiek więcej lub ma więcej informacji na temat serii D.07, możliwe jest dokładniejsze pochylenie się nad szczegółami ale to wymaga czasu. *) Wszystkie kolejne "najlepsze" międzynarodowe modele, takie jak AU-D11, AU-D11II, AU-G99X , AU-X901, AU-X701, AU-D901, AU-D901X i AU-911DG i inne , były mniej wydajne, gorzej (słabiej) zbudowane niż najlepsze modele w Japonii - ich odpowiedniki. Nie oznacza to jednak, że grają żle! Grają dobrze, na tyle na ile tylko mogą najlepiej, w konfiguracji, w jakiej zostały wytworzone. Mają to co w Sansui jest najcenniejsze - ducha i dżwięk Sansui. O tej znanej "prawdzie" było na forum wielokrotnie. Edytowano 29 kwietnia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuwuzela Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 1 godzinę temu, san-sui napisał: Tak! Wiem, że mogę być uważany tu za nowicjusza. Jestem nim na forum! Co niby z tego wynika. Mam wiele wzmaków. W tym najwięcej Sansui. Poza tym ja "wierzę" w to co słyszę. To jest ważne - dla mnie! Doświadczenie? Jednemu zabiera 3 lata, a innemu 3 m-ce lub 3 dni. Wiedza i wiara niewiele jednak mają ze sobą wspólnego - czasami. Ale o tym już było wiele razy. Teraz do konkretów.Jest już czas najwyższy, na właściwe wprowadzenie do tematu i wyjaśnienie, że seria ALPHA nie „spadła z nieba”, No to muszę jednak większymi literami. Nie chodzi o to, że ktoś jest nowy na forum. Chodzi o to czy wiesz co mówisz, czy mówisz co wiesz. Tego bełkotu nie da się czytać. " Rudy rozwiązał krzyżówkę, Rudy uwierzył w siebie" ??? Nie potrzebujemy wykładu à la TVP. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 (edytowany) 4 godziny temu, czubsi napisał: No wiem i dlatego też MUSISZ posłuchać mojej B2301LMOD (Markową jeszcze nieco zmienimy - ma inne kolumny i źródło więc wymaga nieco dopieszczenia jeszcze) - mam to samo tyle, ze w zdecydowanie większej skali 🙂 Jak widzisz - chodziło nam w sumie o to samo 🙂 Pozdrawiam ! czubsi Mam nadzieję, żw trafi się okazja .... 🙂 13 minut temu, Wuwuzela napisał: No to muszę jednak większymi literami. Nie chodzi o to, że ktoś jest nowy na forum. Chodzi o to czy wiesz co mówisz, czy mówisz co wiesz. Tego bełkotu nie da się czytać. " Rudy rozwiązał krzyżówkę, Rudy uwierzył w siebie" ??? Nie potrzebujemy wykładu à la TVP. 😀 Nie rozumiesz co oznacza podsumowanie? Co oznacza opinia subiektywna? ???? Edytowano 29 kwietnia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuwuzela Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 10 minut temu, san-sui napisał: Mam nadzieję, żw trafi się okazja .... 🙂 😀 Nie rozumiesz co oznacza podsumowanie? Co oznacza opinia subiektywna? ???? ...Może soli trzeźwiacych?😂 No właśnie nie rozumiem Twojej misji, albo jakby to ująć podsumowania. Ale mojej strony to by było na tyle. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, Wuwuzela napisał: ...Może soli trzeźwiacych?😂 No właśnie nie rozumiem Twojej misji, albo jakby to ująć podsumowania. Ale mojej strony to by było na tyle. Pozdrawiam Potwierdzam: W serii ALPHA jest zawarte wszystko to, co potrzebne jest do pełni szczęścia niemal każdego słuchacza i fana Sansui, nawet najwyższy poziom grania. Co tu rozumieć? To proste. Powtarzam: 1. Nie każdemu chce się brnąć przez 200 stron wpisów tego i innych wątków. Ja je "przemęczyłem". Potem pojawia się masa niepotrzebnych w koło podobnych zapytań i odpowiedzi. Często prowadzi na manowce, bo zamiast rozjaśniać czasami komplikuje, zaciemnia. Pisane słowo, zebrane na jednym miejscu jest bezcenne. Patrz np podsumowania Pawła - @czubsi. Tu zapytam przekornie: Ilu jest, którzy to mieli wszystkie kloce ALPHA, w jednym miejscu i czasie i je porównywali w jednym systemie przez choć dzień? Ilu z Was wie wszystko o każdym klocku serii ALPHA i to dlaczego jeden gra tak, a inny inaczej? 2. To podsumowanie serii Alpha pojawia się ponieważ szykuje się (daj Boże!) porównanie wzmaków tej serii ALPHA. Pisałem, wyjaśniałem. Dobrze, by było wiadomo o nich jak najwięcej. Ja w ten sposób przygotowuję się do odsłuchu. Wiem czego chcę. Jeżeli mnie cokolwiek zaskoczy (jak z B-2102MOS) - jestem zadowolony z odsłuchu (nie napiszę, że w niebie). Oczywiście cieszę się zawsze także z miło spędzonego czasu, w miłym towarzystwie. 😊 Pytałem na forum! O czym chcę pisać? - Była akceptacja. Ale teraz nie wiem ... Czy ciągnąć dalej ....? Edytowano 29 kwietnia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 Maciek !!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 (edytowany) San-sui W całej rozciągłości zgadzam się z kolegą Wuwuzelą. Wszelkie systematyki odnośnie modeli są od lat na stronie doskonale znanej : http://sansui.us/ i totalnie nie ma ani potrzeby ani sensu tego klepać po raz kolejny jakbyś sam tą historię tworzył .... Selekcję modeli, specyfikę, wartości brzmieniowe opisywaliśmy od początków istnienia obu for więc skąd raptem "Twoje" prelekcje w stylu "w końcu usystematyzowałem" ....??? Do jakiegoś czasu można przymknąć oko na setny raz "odkrywane koło" ale z czasem robi się to żałosne i wręcz dla niektórych przykre ... Stwierdziłeś że poczytałeś oba fora - jakoś chyba bez zrozumienia ... Proszę kolegę o więcej powściągliwości od sądów ostatecznych tonem konesera bo nie idzie to w dobrym kierunku ... Jesteśmy gronem przyjaciół - potrafimy ze sobą rozmawiać (a nie tylko klepać po ramieniu) ale też staramy się dbać na ile się da o jako taki porządek na wątku i stąd czasem trochę bardziej zdecydowane uwagi ... Nie służą one dyskredytowaniu tylko zwróceniu uwagi na fakt - tylko tyle i aż tyle. Pozdrawiam ! czubsi Edytowano 29 kwietnia 2020 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 (edytowany) Panowie zastanawiam się nad pewnymi zmianami - głównie kolumn - więc pytanie: JAKIE MONITORY - POW. OK 20M2, na połowie mniej więcej otwarta w górę na jakieś 5m.... niektórzy wiedzą, o którym pomieszczeniu piszę. Grane będzie z AU-07 i 907Ltd, może kiedyś z lampą, ale do lampy bym się na razie nie przywiązywał w wyborze. Maja być naprawdę klasowe, z rodzaju " mogą być na zawsze"... Żeby nie było za łatwo, to muza niestety każda. Jakieś sugestie? Polecenia? Tak, chce sobie skrócić drogę i z chęcią zapoznam się z Waszymi poleceniami. Edytowano 29 kwietnia 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuwuzela Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 41 minut temu, Samcro napisał: Maciek !!!! 🤐...😄... już🤐 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 (edytowany) Zgoda. Wszystko jest dostępne w sieci więc ... Po co ten wątek? 🤥 Edytowano 29 kwietnia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 (edytowany) Wilson Benesh - propozycja godna zastanowienia. Zanotowana Edytowano 29 kwietnia 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 22 godziny temu, san-sui napisał: Zgoda. Wszystko jest dostępne w sieci więc ... Po co ten wątek? Chociażby po to, by się spotkać i posłuchać różnych sprzętów Sansui (i nie tylko Sansui), zastanowić jakie monitory można zaproponować Piotrkowi do jego Sansui 🙂 ... i co z tego, że Piotrek miał i przewalił już tony Sansui w swoich pomieszczeniach, do tego dziesiątki kabli i sprzętu towarzyszącemu. O innych Kolegach mających duże doświadczenie i sporo sprzętu - z naszego Forum (i z drugiego też) nie wspomnę - akurat Samcro jest najbliżej i zadał fajne pytanie. No dobra: mam nadzieję, że jest już po burzy 🙂 Cieszmy się swoją obecnością na Forum i tym, że jest (w miarę) spokojnie i że wiele osób które mają coś do powiedzenia zabiera głos. Oraz że rośnie grono zadowolonych użytkowników SANSUI. Pozdrawiam PS. Samcro - moje propozycje będą jutro, ale już przez inny środek komunikowania się 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 Zgoda. Wszystko jest dostępne w sieci więc ...Po co ten wątek? Wiesz co, to chyba nie chodzi nawet o treść, kolejne podsumowanie itp., ale ten ekspercki ton. Faktycznie brzmi jakbyś wpadł na forum na białym koniu i w końcu zrobił porządekMyślę, że gdyby nie ta narracja, czytało by się fajniej bo to jednak dobrze skumulowane i zebrane informacje choć nie zawsze pełne, jakby choćby to że alfy tylko na 100v a co z mrx?Wszyscy tutaj jesteśmy miłośnikami Sansui, ale niewielu z nas to autorytety. Praca, praca i jeszcze raz praca Trzymajmy się dobrej muzyki.A co do 2102 to moim skromnym jednak zdaniem, daje przerysowany mocno dźwięk, ale rozumiem że to się może podobać, bo robi naprawdę monumentalne wrażenie.Hubert Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 30 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2020 A srebrne widzieli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 30 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2020 (edytowany) Ładny, Twój? Edytowano 30 kwietnia 2020 przez RoRo Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 30 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2020 (edytowany) Nie😉 "internety" podesłały - wpadło przy przeglądaniu jakiejś grupy na fb o Sansui. Edytowano 30 kwietnia 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 30 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2020 (edytowany) Dnia 30.04.2020 o 00:50, hubert hubert napisał: A co do 2102 to moim skromnym jednak zdaniem, daje przerysowany mocno dźwięk, ale rozumiem że to się może podobać, bo robi naprawdę monumentalne wrażenie. Hubert To zasługa wówczas użytego preampa. Używam innego pre. Przerysowany mocno dźwięk to raczej ma B-2105 z C-2105. Edytowano 30 kwietnia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 30 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2020 Tyle, że tego przerysowania nie było w 2103, zaś w 2105 też było lekkie, ale zupełnie inne. Zdecydowanie najrówniej zagrał 2103 i to było fajne granie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 1 maja 2020 Udostępnij Napisano 1 maja 2020 (edytowany) B-2103 nie ma potężnego basu, który powinna mieć każda końcówka mocy, gra bardziej górą (XR). Lepsza już jest 05, a najlepsza 02. Posłuchaj muzyki operowej. Która przeniesie do sali koncertowej najpełniej? Kotły muszą brzmieć jak kotły, nie jak bęben. Edytowano 1 maja 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 1 maja 2020 Udostępnij Napisano 1 maja 2020 Masz rację. 2103 nie ma potężnego basu, bo ma wyrównane pasmo. Ten bas nie wychodzi przed szereg i nie udaje wspominanej katedry. Rozumiem, że to może się podobać, ale to jest jednak dźwięk rysowany grubą kreską i po prostu warto o tym pamiętać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 1 maja 2020 Udostępnij Napisano 1 maja 2020 (edytowany) @san-sui nie pisz źle o Xr , bo ranisz moje uczucia 😜 @MarekB świetna robota z broszurami 😉 dziękuję jeszcze raz ☺ Edit U mnie również Polski Top Wszechczasów , niestety grany z Philipsa... 😕 Edytowano 1 maja 2020 przez faszi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BR-20T Napisano 1 maja 2020 Udostępnij Napisano 1 maja 2020 Dziś Sansui spełnia moje zachcianki na polskie utwory. Top Wszechczasów Polskich w Trójce. Tuner Sansui tu-9900 pracuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts