Tadżitsu Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 1 godzinę temu, Rega napisał: Ok 10 kg ,,żywej,, wagi😉 Nie brumi? Wygląda fajnie 🙂 3 godziny temu, Matt Daemon napisał: Świeżutko po serwisie 😉 nowiutkie trafko... w drodze do domciu 😂🎼🎼 Jutro zatem wieczór odsłuchowy... mam nadzieję, że po takich reklamach będę zbierał szczękę 😉 Piękna czarnulka, gratuluję 🙂 ps Białe rękawiczki musowo do obsługi Dr 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca (edytowany) 4 minuty temu, Tadżitsu napisał: Nie brumi? Cicho jak ,,po śmierci organisty,, I zawsze zimne. Ostatecznie o temperaturze pokojowej. Dostałem z oryginalnymi wtykami i gniazdkami oraz z kablem WE. Na zdjęciu dla porównania z wielkością 607. Edytowano 21 marca przez Rega 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca Gratuluję zakupu, na przyszłość polecam jednak trafo 240-100, lepiej mieć poniżej 100v niż powyżej. Chociażby z tego względu że wraz ze zmianą napiecia zmieniają się punkty pracy, i podczas serwisu ustawia się je na autotransformatorze przy 100V Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca 2 godziny temu, Marr napisał: Gratuluję zakupu, na przyszłość polecam jednak trafo 240-100, lepiej mieć poniżej 100v niż powyżej. Chociażby z tego względu że wraz ze zmianą napiecia zmieniają się punkty pracy, i podczas serwisu ustawia się je na autotransformatorze przy 100V myślę, że po pomiarach, jeżeli się tak okaże poszukam odpowiedniego trafo.... cóż tak jest - 240V w sieci to norma... także zapewne tak będzie.. - dzięki za poradę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca Hej do oczekiwanej wartości napięcia należy dodać jeszcze jakieś 5v z powodu przewymiarowania trafa. Należy pamiętać i przekładnia trafa jest deklarowana dla obciążenia znamionowego czyli tutaj 1100w. Takie Sansui średnio obciąży trafo mocą powiedzmy 200-300w zatem należy się spodziewać podbicia napięcia trafa. Szkoda ryzykować uszkodzenia tranzystorów bo może się okazać iż Sansui dostało nawet 120v zamiast 100v. Ogólnie bardzo porządny wzmacniacz, gratulacje! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca 1 godzinę temu, elektron6 napisał: Hej do oczekiwanej wartości napięcia należy dodać jeszcze jakieś 5v z powodu przewymiarowania trafa. Należy pamiętać i przekładnia trafa jest deklarowana dla obciążenia znamionowego czyli tutaj 1100w. Takie Sansui średnio obciąży trafo mocą powiedzmy 200-300w zatem należy się spodziewać podbicia napięcia trafa. Szkoda ryzykować uszkodzenia tranzystorów bo może się okazać iż Sansui dostało nawet 120v zamiast 100v. Ogólnie bardzo porządny wzmacniacz, gratulacje! musiałeś? ha ha - i znowu będziesz miał robotę 😉 zadzwonię 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek608 Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca Fajny transformator ... ech kiedyś to umieli robić😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca 2 godziny temu, Matt Daemon napisał: musiałeś? ha ha - i znowu będziesz miał robotę Nie ma, nie ma - najpierw moja Yamaha C2a😉. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca A najlepsze..... trafo jest 240v na 100v 🤣🎼🎼🎼 Ot niespodzianka ;-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca Ładnie to tak - kolegów robić w bambuko??😉 Ja bym jednak je sprawdził. Nawet najprostszym miernikiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca 56 minut temu, Matt Daemon napisał: A najlepsze..... trafo jest 240v na 100v 🤣🎼🎼🎼 Ot niespodzianka 😉 Dawaj fotki 😉 O której pierwsze uruchomienie i wrażenia na szybko? 🫠 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca 3 minuty temu, Tadżitsu napisał: Dawaj fotki 😉 O której pierwsze uruchomienie i wrażenia na szybko? 🫠 Dopiero koło 21.00 :-( Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca Na szybko..... już w domu po pierwszych dźwiękach.... nie obyło się bez przygód..... Uwolnione zostały nowe pokłady dżwięku... ich kontur i dokładność doprawdy .... jak dla mnie referencyjne. Dopiero się poznajemy... więc będzie czas na wrażenia ... ale jest pięknie. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca 6 minut temu, Matt Daemon napisał: nie obyło się bez przygód..... Co się stało się? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca 8 minut temu, Tadżitsu napisał: Co się stało się? Jak się przyznam.... to nie obejdzie się bez hejtu 🤣🤣🤣 Dość, że nie mam chwilowo gdzie podpiąć jednego źródła🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca 10 minut temu, Matt Daemon napisał: Jak się przyznam.... to Prawda Cię wyzwoli 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca (edytowany) 6 minut temu, Tadżitsu napisał: Prawda Cię wyzwoli 😉 Wyrwałem w mordę gniazdo 🙃🙃🙃 i nie czuję się lepiej po podzieleniu się tą informacją Edytowano 22 marca przez Matt Daemon Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca Masz krzepę! 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 23 marca Udostępnij Napisano 23 marca 18 godzin temu, Matt Daemon napisał: Na szybko..... już w domu po pierwszych dźwiękach.... nie obyło się bez przygód..... Uwolnione zostały nowe pokłady dżwięku... ich kontur i dokładność doprawdy .... jak dla mnie referencyjne. Dopiero się poznajemy... więc będzie czas na wrażenia ... ale jest pięknie. Ładna. Wypielęgnowana. Trzymasz ją za kratami? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 23 marca Udostępnij Napisano 23 marca 42 minuty temu, san-sui napisał: Ładna. Wypielęgnowana. Trzymasz ją za kratami? 😉 Ano..... mam elektronicznych szkodników bez liku 🤣🤣🤣 2 koty... na nie kraty nie działają... akita o kocim zacięciu 🙃 i na starość mi się bobas nieco ponad roczny przydarzył - do tego jakaś niezwykle ruchliwa istota więc elektronika i winyle w permanentnym zagrożeniu.... chociaż patrząc co nawyprawiałem z gniazdem to trzeba by się zastanowić nad zasadnością tej zagrody 🤣🤣🎼 Za dobre słowo o klocu dziękuję - muszę przyznać, że gra jak wygląda ;-) Teraz czas na zabiegi akustyczne nadchodzi.... co by się potencjał nie marnował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HenryCorrez Napisano 23 marca Udostępnij Napisano 23 marca Cześć, Piszę od niedawna na sąsiednim forum o Sansui, tutaj jedynie czytałem, ale po powyższej dyskusji postanowiłem się zarejestrować. Otóż mam taki sam transformator 220/100V (zresztą patrząc po napisach na stoliku zakup z tego samego źródła) i to, co napisaliście mocno mnie zaniepokoiło. Do mojej 907 XR mam wpięte jeszcze 2 urządzenia na 100V. Ostatnio serwisant AGD mierzył u mnie przy okazji i było 225V. (powiedział, że i tak nieźle, bo na ogół jest dużo niżej). Jestem kilkanaście domów od transformatora na słupie, 2 domy przede mną sąsiad ma kilka paneli, więc byłem spokojny. Kupiłem dziś miernik i wyszło: 225 V w gniazdku 93V na wyjściu z transformatora step down NISSYO 220/100 1,1kW Podobnie (92-93) w gniazdach na tyle 907XR. Co sądzicie o tych wartościach? Andrzej PS. Gratuluję zakupu (już pisałem na FB) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 23 marca Udostępnij Napisano 23 marca (edytowany) 2 godziny temu, HenryCorrez napisał: Cześć, Piszę od niedawna na sąsiednim forum o Sansui, tutaj jedynie czytałem, ale po powyższej dyskusji postanowiłem się zarejestrować. Otóż mam taki sam transformator 220/100V (zresztą patrząc po napisach na stoliku zakup z tego samego źródła) i to, co napisaliście mocno mnie zaniepokoiło. Do mojej 907 XR mam wpięte jeszcze 2 urządzenia na 100V. Ostatnio serwisant AGD mierzył u mnie przy okazji i było 225V. (powiedział, że i tak nieźle, bo na ogół jest dużo niżej). Jestem kilkanaście domów od transformatora na słupie, 2 domy przede mną sąsiad ma kilka paneli, więc byłem spokojny. Kupiłem dziś miernik i wyszło: 225 V w gniazdku 93V na wyjściu z transformatora step down NISSYO 220/100 1,1kW Podobnie (92-93) w gniazdach na tyle 907XR. Co sądzicie o tych wartościach? Andrzej PS. Gratuluję zakupu (już pisałem na FB) Cześć Andrzej. Dzięki. U mnie w końcu inne trafo ;-) ale.... 225 z sieci to kurcze jakoś niskie.... u mnie siedzi od 235-243v. Też dla pewności zamowiłem voltomierz zobaczymy ile będzie na wyjsciu z trafo... Niemniej jak juz było tu napisane lepiej odrobinę mniej niż powyżej 110V. Edytowano 23 marca przez Matt Daemon Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 23 marca Udostępnij Napisano 23 marca (edytowany) Nie martwcie się tak. Mam listwy z wyświetlaczami napięcia pod które podłączam sprzęt. 225-245V w gniazdku teraz to norma. Norma to 225-235V nocą, a 240-245V w słoneczne południe. Zauważyłęm, że za transformatorem jest od 93 do 107V, zależnie od pory dnia. Sieć połączyć na wejściu transformatora 230V, by na wyjściu było ok., jeżeli transformator jest na 230/100V. Nie używać za dnia (słonecznego) trafa 220/110V, tylko po zmierzchu, gdyż to do sprzętu z USA. Edytowano 23 marca przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 23 marca Udostępnij Napisano 23 marca 33 minuty temu, san-sui napisał: 225-245V w gniazdku teraz to norma. Otóż to..... zrobię kilka pomiarów w zależności od napięcia na wejściu w ciągu kilku dni... sam jestem ciekawy jak zmienia się prąd na wyjściu i co klocek w rzeczywistości musi znosić ;-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HenryCorrez Napisano 24 marca Udostępnij Napisano 24 marca U nas na wiosce napięcie jest akurat takie. Pisałem o moim położeniu względem transformatora i o fotowoltaice w sąsiedztwie. Między mną i sąsiadem jest prądożerny sklep, jeżeli to ma wpływ. Ja na razie fotowoltaiki na dachu nie planuję. Mając miernik będę sprawdzał, co jakiś czas ile jest w gniazdku. W każdym razie ten Nissyo nie jest aż taki zły. @san-sui To 220/100V, nie na 110 Jak napięcie w sieci zacznie rosnąć rozejrzę się za innym rozwiązaniem. O Kashimura myślałem, ale udało mi się kupić 907XR od razu z tym Nissyo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts