chesy Napisano 4 maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 maja 2007 witam...mam glosniki TONSIL NEW MILDTON 80...jak to bywa po kilku ltach rozwalila sie membrana,popekala... planuje kupic sobie cos takiego http://allegro.pl/item191702754_tonsil_alt...50_extreme.html tylko nie wiem czy dam rade sam to wmontowac... czy to jest kwestia podlaczenia dwoch kabelkow czy cos powazniejszego? i jeszcze jedno, nie wiem czy poradzi sobie z tym moj wzmacniacz DIORA WS 442...chcialbym jeszcze powiedziec ze nie mnialem zadnej stycznosci z elektronika....:/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 4 maja 2007 Udostępnij Napisano 4 maja 2007 Może koledzy DIY-owcy coś pomogą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 5 maja 2007 Udostępnij Napisano 5 maja 2007 W kolumnach MILDTON 80 są głośniki GDN 20/40. Twój wybór jest niewłaściwy, gdyż są to głośniki mniejsze (16 cm), no chyba że masz kolumny z takimi mniejszymi głośnikami. Kilka ofert głośników 20cm http://allegro.pl/search.php?string=20&cat...8&country=1&p=0 Nie proponuję konkretnego głośnika, bo nie wiem ile chcesz na nie wydać. Warto zwrócić uwagę na Alphardy i oryginalne Tonsile. Otrzywiście nie kupuj najtańszych badziewi. Głośniki inne niż Tonsile, mogą choć nie muszą, wymagać powiększenia otworu montażowego w kolumnie o ok 5mm. Niby to 20-tki, ale mogą mieć inną wielkość kosza niż Tonsil. Głośniki powinny mieć tą samą impedancję co oryginały (pisze to na magnesie głośnika), zdaje się 8ohm. Z wymianą nie ma problemów i dasz radę. Wymiana głośników ograniczy się (poza ewentualnym powiększeniem otworów) do przelutowania dwóch kabelków ze starego głośnika do nowego. Należy uważać by przewód plusowy połączyć z (+) głośnika, a minusowy z (-) na głośniku. Przewód plusowy (+) poznasz po tym, że będzie w starym głośniku przylutowany do (+) złącza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anusiak Napisano 7 maja 2007 Udostępnij Napisano 7 maja 2007 Tylko czy te zamienniki mają choć trochę zbliżone parametry? Nie ryzykowałbym i brał oryginalne Tonsile, koniecznie 2! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 8 maja 2007 Udostępnij Napisano 8 maja 2007 Nie rozumiem ludzi ktorzy kupuja takie syfiaste zamienniki. Ogolnir nawet oryginalne glosniki nie Tonsila nie sa cudowne a te zamienniki to juz calkiem. Kup oryginaly albo zmien kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zn21 Napisano 8 maja 2007 Udostępnij Napisano 8 maja 2007 ja o reaktywacji Tonsilu zapomniał bym. Jest już tyle ciekawych konstrukcji do własnego wykonania. Brzmienie - to zależy od Twoich mozliwości finansowych. Napewno wyjdzie taniej niż kupno gotowych pod wrunkiem, że konstrukcja jest w miarę ambitna. Sęgnij po vify lub cos w tym stylu (kupując głośniki dostaniesz projekt gratis a to bardzo ważne). Nie będziesz żałował bo dzwięk odpłaci Ci z nawiązką. zajrzyj na stroną Akustyka lub Akkusa. Są dobrzy. Miałem kontakt z Akkusem i nie żałuję tego kroku. Do dziś cieszę się jego propozycją. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damos Napisano 9 maja 2007 Udostępnij Napisano 9 maja 2007 Ale kolega chciałby chyba reaktywować kolumny niskim kosztem, kupić dwa głośniki za 50zł i gr(z)ać dalej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 19 maja 2007 Udostępnij Napisano 19 maja 2007 Cytat Z wymianą nie ma problemów i dasz radę. Wymiana głośników ograniczy się (poza ewentualnym powiększeniem otworów) do przelutowania dwóch kabelków ze starego głośnika do nowego. Należy uważać by przewód plusowy połączyć z (+) głośnika, a minusowy z (-) na głośniku. Przewód plusowy (+) poznasz po tym, że będzie w starym głośniku przylutowany do (+) złącza. Ryzyko przy tej operacji to przegrzanie lutowanego styku i ... przedziurawienie membrany śrubokrętem. Nie śmiac się - zdarzyło się niejednemu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronal Napisano 21 maja 2007 Udostępnij Napisano 21 maja 2007 Jest na to prosta uniwersalna rada, poćwiczyć najpierw na starym głośniku, wykręcić, odlutować, przylutować, wkręcić, przegrzać luty, przedziurawić membrane śrubokrętem. Po takiej lekcji z nowymi powinno pójść już lepiej - tylko przegrzane luty lub tylko przedziurawiona membrana Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 21 maja 2007 Udostępnij Napisano 21 maja 2007 Cytat Jest na to prosta uniwersalna rada, poćwiczyć najpierw na starym głośniku, wykręcić, odlutować, przylutować, wkręcić, przegrzać luty, przedziurawić membrane śrubokrętem. Po takiej lekcji z nowymi powinno pójść już lepiej - tylko przegrzane luty lub tylko przedziurawiona membrana Ja probowalem zmienic same resory gorne i mi sie nie udalo. Cewka ocierala w magnesie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 21 maja 2007 Udostępnij Napisano 21 maja 2007 Cytat Ja probowalem zmienic same resory gorne i mi sie nie udalo. Cewka ocierala w magnesie. Ja nie próbowałem nigdy zmieniać głośników "po kawałku" Całe głośniki to i owszem - nawet kleiłem sam obudowy (stare dzieje). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makro Napisano 22 maja 2007 Udostępnij Napisano 22 maja 2007 Wymiana całych głośników to przecież nic trudnego, jeśli nie masz 2 rąk lewych dasz radę na pewno! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negev Napisano 28 maja 2007 Udostępnij Napisano 28 maja 2007 Mieliście go zachęcic a nie zniechecic Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 30 maja 2007 Udostępnij Napisano 30 maja 2007 Cytat Mieliście go zachęcic a nie zniechecic Nie mieliśmy go zachęcać, ale uświadomić... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk Napisano 31 maja 2007 Udostępnij Napisano 31 maja 2007 Dobra chesy, Twój temat zaraz będzie miał miesiąc Ogólnie dasz radę, a może już dałeś, jeśli nie to dlaczego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 31 maja 2007 Udostępnij Napisano 31 maja 2007 Cytat Dobra chesy, Twój temat zaraz będzie miał miesiąc Ogólnie dasz radę, a może już dałeś, jeśli nie to dlaczego? Może się wstydzi przyznać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 31 maja 2007 Udostępnij Napisano 31 maja 2007 odpowiedz jest prostsza niz by sie wydawalo - logicznym jest kupienie oryginalnych glosnikow Tonsil - nie cuduj tu napewno wystarczy Kolega jak narazie ma niskobudzetowy sprzet wiecc i Akkus i Akustik wszystko to zrobi mu metlik w glowie...chcial tylke zregenerowac stare (ale jare - zapewne) kolumny wiec kupno glosnikow jest bardzo proste! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts