audiowit Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 Ja trolluję? Fafniak, przecież to Ty wykladałeś pokój gąbkami i tto jeszcze niedawno. John napisałeś, że dcs nie ma zegarów. No mają. Możecie być spokojni. Już nie zakluce waszego spokoju w tym watku lepiej czasem nie wiedzieć niż wiedzieć. Rozumiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 Odmienne zdanie to już trollowanie? Ja potestuje ten DAC z wielką chęcią i jeśli będzie lepszy oczywiście zostanie u mnie. Czemu nie. Dobrze że ma się jeszcze we mnie co wypalać bo inni widzę już wszystko wiedzą, słyszeli, zdobyli wiedzę tajemną. Dopiero co wszyscy psioczuli że pliki są feee dziś wszyscy mają je w jednym palcu :). Ehhh jakże ten świat zmienny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 Audiowit, zachęcam Cię do merytorycznej dyskusji 🙂🙂🙂 głowa do góry, to ma być frajda - sam tak powtarzasz. Kumplujemy się dalej 😉 Z tymi gąbkami, myślałem, że to może być do mnie bo kiedyś na zdjęciu była gąbka w piramidki 😉 / pakowałem wtedy pliniusa i to było od walizki 😎 Nieładnie Audiowit tak atakować kolegów gąbkami 😉 7 minut temu, Sanwing napisał: Dopiero co wszyscy psioczuli że pliki są feee dziś wszyscy mają je w jednym palcu :). Ehhh jakże ten świat zmienny. 👍👍👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 Tylko co maja gąbki do dżitttera ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 7 minut temu, Fafniak napisał: Tylko co maja gąbki do dżitttera ? Nic, to typowa forumowa zagrywka by zdyskredytować adwersarza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 (edytowany) Fafniak W sumie to samo co do redukcji basu Przepraszam nie mogłem się powstrzymać. O Kuba, redukujacy winylowy jiither. To jest przykład dyskredytacji. Gąbki są przykładem świadomości o której wspomniałem. Edytowano 29 grudnia 2020 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 4 minuty temu, Kubakk napisał: Nic, to typowa forumowa zagrywka by zdyskredytować adwersarza Nie no ja to rozumiem, tylko stosując metodologię zdobywania wiedzy kolegi mastera to kolega master nie był u mnie więc g.. może powiedzieć czy są przydatne czy nie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 (edytowany) 2 godziny temu, audiowit napisał: Opisywanie takich urządzeń z niskiego pułapu cenowego jako porównywalne z ... czy testy w periodykach mają swój cel. Złapać na wędkę takich, którzy mają nadzieję, ze nie trzeba więcej $ bo to co mam to mistrzostwo świata. A skąd to się bierze. Z niewiedzy, czytania banialukow na forach i nadziei, że jest dobrze. Prawda jest bardziej brutalna. Dlatego kilka razy zdawałem pytanie na tym forum. Czy ktoś z Was słyszał dobrze dobrany tor audio u jakiegoś osluchanego audiofila! Okazuje się, że nie. I to wśród najbardziej aktywnej na tym forum grupie. Grupie, która testuję, a nie potrafi odróżnić rozdzielczości od cech wstęgę, która w życiu dobrych kolumn nie miała w domu, lub wykłada sobie gabkami pokój. Nie mam nic przeciwko temu. Każdemu może to sprawiać frajdę. Ważne, ze jest hobby, jest radość i co najważniejsze muzyka. Ale troszkę pokory. Audio to bardzo trudne zagadnienie. Czytanie internetow nie pomoże, trzeba dotknąć, posłuchać osobiście. Czasem zrobić krok w bok i zapłacić frycowe. Ale bogatsi w doświadczenie. Ok no to jiiter mamy wyjasniony. Teraz nastepne pytanie. Co w takim razie przemawia za lepszym dzwiekiem droższych urządzeń jesli obecnie wszystkie produkowane dac-i nie maja problemu z zegarem? Ps; i o co chodzi z ta fotografia? Czyli ze mamy wybór pomiedzy async lub sync??? 2 godziny temu, Sanwing napisał: Dopiero co wszyscy psioczuli że pliki są feee dziś wszyscy mają je w jednym palcu :). Ehhh jakże ten świat zmienny. Ale vinyl i tak przetrwa, tak jak lampa 😎 wiesz dlaczego??? Bo sie obronią dzwiekiem! Szkoda ze nie wszystko w Audio.! A w sumie to nie jest szkoda bo.... co ma wisieć - nie utonie. Edytowano 29 grudnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 SteadyClock TM Najnowsza technologia zegara RME - teoria i działanie https://archiv.rme-audio.de/en/support/techinfo/steadyclock.php Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 (edytowany) Tak sobie rozkminiam o co chodzi z tymi parametrami i czas nadszedł przedstawić co to jest tak czesto wymieniane przez producentow okreslenie "I²S". Magistrala I²s: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/I²S A tutaj nieco łopatologicznie i rozbudowane tłumaczenie: https://hackaday.com/2019/04/18/all-you-need-to-know-about-i2s/ Kolejna ciekawa informacja podawana w specyfikacji to tzw. Phase Locked Loop (PLL).: https://www.allaboutcircuits.com/technical-articles/what-exactly-is-a-phase-locked-loop-anyways/ Czy też: https://www.electronics-notes.com/articles/radio/pll-phase-locked-loop/tutorial-primer-basics.php Edytowano 29 grudnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 Pod tym linkiem jest ślepy test jittera do przeprowadzenia we własnym zakresie. Można sobie popróbować, czy go słyszymy, czy nie. http://www.sereneaudio.com/blog/what-does-jitter-sound-like Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 (edytowany) Tak dla rozluźnienia. Kraft wieczorkiem po czy przed modlitwą? Jak nic nie usłyszę to będę mógł iść spać spokojnie, gorzej jak mi Ktoś lub coś odpowie;) 😆 Edytowano 29 grudnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 (edytowany) 8 minut temu, Sanwing napisał: Jak nic nie usłyszę to będę mógł iść spać spokojnie, gorzej jak mi Ktoś lub coś odpowie;) 😆 Znamy tylko kilku takich co "usłyszeli" odpowiedz, tak wiec śpij spokojnie Edytowano 29 grudnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Wszyscy się już dowiedzieli - słyszący i nie, o zegarach i jitterach. Dzięki za otwartą i merytoryczną wymianę zdań. A jakby się jednak komuś dalej chciało porównań, to jaką apką można w miarę wiarygodnie, równo, ustawić poziom głośności dwóch zestawianych urządzeń? Macie coś w telefonach? Oczywiście do ślepych testów, jakby kto pytał, inne się nie liczą... 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Ja mogę jeszcze porozmawiać. Tylko temat drażni niektórych nie wiadomo czemu? W moim przypadku, (mam dobry DAC z femtozegarem + technologia SteadyClock) żadne dodatkowe zegary mi nie potrzebne bo jitter jest naprawiony do minimum i nie usłyszę nawet że tam jest. Poczytaj tu o "SteadyClock" jeśli chcesz: https://archiv.rme-audio.de/en/support/techinfo/steadyclock.php Być może te zegary komuś potrzebne jeśli ma słaby DAC albo słyszy to co poza granicami słuchu przeciętnego człowieka? Wydaje mi się (zgaduję bo jeszcze o tym nie czytałem), że zewnętrzne zegary mogą mieć większe zastosowanie w segmencie PRO - w studiach nagraniowych gdzie jest kilka lub kilkanaście urządzeń cyfrowych spiętych w jednym łańcuchu i wymagane jest taktowanie ich wszystkich wspólnym zegarem dla zachowania najwyższej jakości. @Pboczek co tam testujesz, że chcesz mierzyć głośność telefonem? Masz tam zegary? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 (edytowany) Czasami sobie porównam jakieś cd z winylem. Czarny placek z epoki i AT-OC09 II, rozwalają moje biedne Cd - Sansui alpha 607 - ze współczesnymi remasterami i nie muszę się silić na wyrównywanie głośności by to stwierdzić. Jednak, bez prawidłowej metodologi, zastosowanej w ślepym teście, nie mogę tego napisać, bo mnie tu audionaukowcy zjedzą. Dlatego musi być apka, co najmniej, a później zasłonię sobie oczy. 😁 Są jakieś programy do pomiarów decybeli na telefon? Edytowano 30 grudnia 2020 przez Pboczek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 John kurcze fajny facet się wydajesz, a czasem walniesz taki post że ręce opadają. Dwa dni temu nie miałeś pojęcia o zegarach, dziś już po przeczytaniu ulotki producenta wiesz wszystko i twierdzisz że takie potęgi jak dCS robią zegary dla jaj, bo maju słabe DAC.... No kurde może faktycznie każdemu z masę deko pokory by się przydało :(. Walczycie dzielnie o nie nabijanie ludzi w butelkę przez producentów a sam swojemu wierzysz ślepo, ja sądzę że najlepiej jak pisał Moby kupcie Fiio za 150 zł tam jest zegar i będzie cacy, po co dałeś się na tą paplaninę nabrać i kupiłeś DAC za ponad 4 tyś wiesz ile to dukatów, ludzie nieraz dwa miesiące pracują na to, a tu proszę... John nie odbieraj tego jako atak tylko pewna sugestie spojrzenia na sprzęt. Mnie nie stać na dCS i śmiało to przyznam, ale nie śmie twierdzić bez odsłuchów że jest to sprzęt równy takiemu za 3-4 tyś. Słuchałem z 8-10 przetworników i obecny brzmi najlepiej, brzmi też lepiej z zewnatrzym zegarem, jeśli natomiast będę miał czas posłucham i Twój. Tobie też radzę posłuchać Denafripsa, Matrixa, Holo, dCS nawet Xiangsheng by mieć jasny obraz, a nie pisać że coś jest do bani bo z zegarem zewnatrzym gra lepiej. Chyba że testowałem to wszystko to spoko przepraszam i więcej się nie odezwe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 (edytowany) 12 minut temu, Sanwing napisał: po co dałeś się na tą paplaninę nabrać i kupiłeś DAC za ponad 4 tyś Na nic nie dałem się nabrać. Jeśli chcesz to możesz zawsze porozmawiać z Matthias Carstens - inżynierem i współtwórcą RME. Facet jest dostępny dla każdego na tamtejszym forum. A inni producenci "magicy" - czy możesz z nimi porozmawiać? Nie odbieram twojego postu jako atak. Lubię rozmawiać dopóki jest sens. Jestem otwarty na wszelkie sugestie ale nie dam sobie wciskać kitu 😉 Edytowano 30 grudnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 (edytowany) A skąd wiesz że gość Ci tam kitów nie wciska? Sądzisz, że co że producent będzie mówił że lepszym rozwiązaniem jest to co konkurencja proponuje, no John nie wierzę że w to łykasz :). Jest wielu producentów z którymi nawet twarzą w twarz możesz porozmawiać, nawet zobaczyć jak sprzęt składają :). Mi chodzi tylko o porównania i wypowiadanie się na temat odsłuchanego urządzenia, a nie szycie bajek że to najlepsze, a reszta to robienie ludzi w bambuko. RME napewno prędzej czy później sobie załatwię i będziemy mogli podyskutować czy jest lepszy czy gorszy od innych DAC. Choć i tak zostaje kwestia całego systemu i spasowanie, ale to już inna kwestia. Edytowano 30 grudnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Szycia bajek mi nie wciskaj proszę 😉 ja jestem najdalej od czarów w audio. Nigdy nie napisałem, że RME ani żaden inny DAC jest tym jedynym najlepszym na świecie. O tych najlepszych na świecie możesz porozmawiać z audiowitem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Dobra widzę, że walenie łbem w mur nic nie da. Przepraszam że zabierałem głos, więcej już nie będę zaśmiecał waszych wątków. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Maaatko 😆 co jest z Wami ludzie? Co to za smuty? Ja z każdym chętnie rozmawiam jeśli widzę, że jest ciekawy przekaz i mogę się czegoś nauczyć. Gdybyśmy wszyscy mieli takie same zdanie na każdy temat to nie byłoby dyskusji ani tego forum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 52 minuty temu, Pboczek napisał: Czasami sobie porównam jakieś cd z winylem. Ja też. I praktycznie za każdym razem to co porównuję podoba mi sie bardziej na winylu. Tylko czy to oznacza że gra lepiej ? Obawiam się że nie, ale podoba mi się bardziej. Ja słucham głównie jazz-u i stare płyty bardziej podobają mi sie na wkładce SHURE-a, starej ale jakoś pasującej bardziej do tych nagrań niż nagaoka mp200 Czy shure gra lepiej? Myślę że nie, ale bardziej mi się podoba. Bardzo bym chciał dla własnej ciekawości przeprowadzić sobie taki ślepy test. Właśnie z ciekawości, czy przypadkiem moje nastawienie nie powoduje "interpretacji słyszenia" I tak jest praktycznie ze wszystkim w audio. Niektórzy chcą wiedzieć czy im mózg nie płata figli a inni nie chcą tego wiedzieć I dlatego bardzo ciekawym przykładem jest ten człowiek z audiostereo... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Tak, ten gość odwalił robotę. A co do porównań tego samego materiału (może prawie tego samego, bo czasami po remasterze), to u mnie różnice zazwyczaj są takie, że bez lęku poddam się ślepym. Nie mówię tylko o cd vs. winyl, ale winyl vs. winyl. Tylko po co, skoro nie tylko ja to słyszę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 1 godzinę temu, Fafniak napisał: Niektórzy chcą wiedzieć czy im mózg nie płata figli a inni nie chcą tego wiedzieć Jest jeszcze lepiej. Można to ująć, że cała świadoma percepcja to kontrolowane halucynacje. :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts