Skocz do zawartości

RME DAC ......... i nie tylko :)

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Faktycznie damskimi perfumami pudelko zalatywalo 😂

Na razie się przyzwyczajam , mało czasu by słuchać .

Jako Usb-Dac i Pre .

RME Zamienił Atolla ST 200 starsza wersję i dzwiekowo to ogryzek nie był 😏 Pzdr

Edytowano przez Dedal75
Napisano
4 godziny temu, Dedal75 napisał:

RME Zamienił Atolla ST 200 starsza wersję i dzwiekowo to ogryzek nie był

Tym bardziej jestem ciekaw , u mnie DAC RME wygrał z też nie najgorszym Pioneerem N-70A. Teraz Pioneer robi za transport. Mam go podłączonego równolegle z RME do przedwzmacniacza więc w każdej chwili mogę porównać. Za każdym razem wracam do RME :)

Napisano (edytowany)

Na Atollu było gęsto i  podgrzana średnica  , tu raczej lekko ale muzykalnie , rozdzielczo i pierwsze co rzuca się w uszy i do tego muszę się przyzwyczaić scena w głąb ale to dopiero początek raptem 2x po 1,5h i na dodatek połączone z grzebaniem (Próbą😏) zmiany ustawień .

Powiem jednak że już w miarę płynnie poruszam się po  menu teraz poczytać o każdej funkcji ,eq na koniec .

No i sprawdzić muszę bit-perfect Pzdr

Edytowano przez Dedal75
Napisano

Pozwolę sobie na krótki komentarz:

Byłem, widziałem i słyszałem u Tomka to słynne ostatnimi czasy RME 😊 Grało przez chwilę CD, grał wspomniany wcześniej Pioneer no i grało RME...... u Tomka w systemie (który na żywo jest bardziej imponujący niż na foto 😁 ) moim skromnym zdaniem RME to niebo, a ziemia vs inne źródła. 

Uczciwie: nie wiem na ile to zasługa samego sprzętu, a na ile jego konkretnych ustawień, co nie zmienia faktu, że w takim zestawieniu żałowałem, że nie przyjechałem busem bo jak RME to Insigni się zmieści (może nawet do schowka) to z Altecami byłby mały problem 😄

Pozdrawiam 

Napisano

@Kamill00,  ja już jakoś od dwóch lat powtarzam, że RME to bardzo fajne urządzenie, ale jak dotąd (na tym forum) tylko @Fafniak się ze mną zgadzał. Biorąc pod uwagę mnóstwo możliwości kreowania/ustawiania dźwięku pod swój gust - w takiej cenie to pudełko chyba nie ma sobie równych. 

Nigdy nie miałem w tym interesu wychwalając RME i robiłem to szczerze, na podstawie własnych odczuć/obserwacji.  Nigdy też nie rozumiałem niechęci do RME ze strony niektórych. Może gdyby kosztował ze trzy razy tyle i miał kosmiczną nazwę - miałby branie wśród audiofilów 🤔

Oczywiście zawsze znajdzie się ktoś komu nie spodoba się jak "toto" gra, ale przecież nie istnieje jeden uniwersalny klocek dla każdego. Proponuję wszystkim wypożyczać, słuchać i nie oglądać się na to co inni wygadują.

No a teraz to w ogóle chyba jest jakaś zorganizowana akcja z tym RME?    😂

Napisano
12 godzin temu, JohnDoe napisał:

Nigdy nie miałem w tym interesu wychwalając RME i robiłem to szczerze, na podstawie własnych odczuć/obserwacji.  Nigdy też nie rozumiałem niechęci do RME ze strony niektórych. Może gdyby kosztował ze trzy razy tyle i miał kosmiczną nazwę - miałby branie wśród audiofilów

No musiałby jeszcze być wrażliwy na okablowanie i zasilanie. Niestety nie jest. RME to chyba już jedyna firma która nie poszła śladem wszystkich innych którzy "walą w rogi ałdiofilów" sprzedając wypasione zasilacze czy kabelki ;)

Dodają normalny zasilacz i od lat stoją na stanowisku że to wystarczy.  Ciekaw jestem kiedy dotrze do nich ze tracą na tym kasę. Że jak będą mieli zasilacz za 2 tysie to na czysto będzie dla firmy z 1400 zł ;). A i podłapią zwolenników przebywania w Narni 

Napisano

@Fafniak , @JohnDoe w innym , notabene ciekawym wątku o kablach USB , padła tajemnicza dla mnie nazwa bit perfect . Ciekawy cóż to takiego , ściągnąłem pliki testu ze strony RME. Rozpakowałem ZIP , podłączyłem kompa / bo normalnie to z niego nie gram/  do RME i pliki nawet "poszły". I co powinno się stać dalej ?

Napisano
Dnia 27.01.2021 o 10:47, Kamill00 napisał:

co nie zmienia faktu, że w takim zestawieniu żałowałem, że nie przyjechałem busem bo jak RME to Insigni się zmieści (może nawet do schowka) to z Altecami byłby mały problem

A ja do dzisiaj co rano głaszcząc Alteci dziękuję Bogu , że nie przyjechałeś busem :) Dzięki po za tym za miłe słowa.

Kamil , dzięki RME dźwięk możesz dopracowywać bazując na pomiarach REW , dopasowując do własnych preferencji i to w czasie rzeczywistym.  Jak zmienisz cokolwiek w systemie , kolumny , wzmacniacz , źródło to nie musisz kombinować , np. jaki kabel kupić by obniżyć poziom basu :) Na podstawie charakterystyki kolumn i pomieszczenia możesz ustawić to co Ci pasuje , i to działa. Z fazą możesz zrobić też wszystko . Nie było czasu, nie pokazałem Ci jak świetny jest loudness , dopracowali tą funkcję konstruktorzy RME idealnie. Wieczorem ciche słuchanie sprawia tą samą frajdę, co na normalnej głośności w dzień. Wszystko się dzieje z automatu , nie musisz nic kombinować. Każdą funkcję tak loudness jak i filtry możesz wyłączyć. Lubię to pudełko , może dlatego , że lubię niezależność , w audio też. W zamkniętych urządzeniach skazani jesteśmy na czyjąś wizję i to w dodatku testowaną na zupełnie innym systemie niż nasz . Oczywiście jest szansa , że nasze oczekiwania , sprzęt , akustyka pokryją się z wytworem konstruktora ale po co ryzykować , że jednak nie ?

Napisano (edytowany)
28 minut temu, Dedal75 napisał:

Mnie też poszły ,to chyba dobrze

Czy to dobrze się okażę jak nam Panowie odpowiedzą :) 

Marek , jak będziesz ustawiał filtry zwróć uwagę na to co napisał @MariuszZ o moim przypadku. Zadziałało. RME nie pozwala w niskim paśmie na ustawienie takiej ilości filtrów jakie generuje REW. Ale jak sobie ściągniesz charakterystykę kolumn i porównasz z pomiarami REW to wyjdą Ci najbardziej newralgiczne częstotliwości do korekcji. Jeszcze łatwiej jest to wychwycić gdy wyciągniesz średnią / All SPL - kanał L ; kanał P - Average / i z tej średniej wygenerujesz filtry. Po pierwsze masz ich mniej, a po drugie na wykresie ładnie widać co jest najważniejszego do poprawy. A potem to już tylko eksperymenty :) 

Edytowano przez tomek4446
Napisano (edytowany)

Jak byłem w wojsku i miala kontrol przyjechać ze sztabu ,to szef kompanii powiedział: 

Przyjadą medżiki ,trochę pomedżikują i pojadą 😁

Dziś czuje się tak samo , nie wiem co ty do mnie mówisz 😉 jak wtedy gdy mówił do mnie to mój szef HAHA .Pzdr

Edytowano przez Dedal75
Napisano

Narazie to się przyzwyczajam że jest RME . A mikrofon to pewnie będę próbował pożyczyć na tydzień ,zrobie pomiary jak będę umiał i zobaczę .

A co z faza można zrobić ?

A charakterystyka kolumn to z pomiarów czy od producenta ? Wątpię że BMN ma coś takiego.

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

@Fafniak , @JohnDoe w innym , notabene ciekawym wątku o kablach USB , padła tajemnicza dla mnie nazwa bit perfect . Ciekawy cóż to takiego , ściągnąłem pliki testu ze strony RME. Rozpakowałem ZIP , podłączyłem kompa / bo normalnie to z niego nie gram/  do RME i pliki nawet "poszły". I co powinno się stać dalej ?

jak puścisz te kawałki to jezeli masz bit perfect to na ekraniku pokazuje sie TEST PaSSEd i dane czego dotyczyło (ilosc bitów)

Napisano
3 minuty temu, Dedal75 napisał:

Mam coś takiego w ustawieniach jak automatyczne wykrywanie i dostosowywanie fazy , zmiana fazy lewej , prawej kolumny lub obu. 

U mnie przydatne , bo gniazda w WBA to loteria. Jak masz Spotify czy Tidal to tam powinny być testy kolumn gdzie możesz sprawdzić zgodność fazową. 

Mikrofon może być nawet od KD , ale jak nie masz to poczekam jak pożyczysz i pomożemy przy pomiarze.

Spojrzałem na stronę BMN , faktycznie nie ma , wiem , że @MariuszZ gra na tej marce może coś pomoże.

3 minuty temu, Fafniak napisał:

jak puścisz te kawałki to jezeli masz bit perfect to na ekraniku pokazuje sie TEST PaSSEd i dane czego dotyczyło (ilosc bitów)

Kurna nic się nie pokazało , spróbuję jeszcze raz.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Dedal75 napisał:

Mnie też poszły ,to chyba dobrze

Czy to dobrze się okażę jak nam Panowie odpowiedzą :) 

Te pliki testowe można umieścić w dowolnym miejscu/playerze na karcie pamięci/dysku. Można więc przetestować każdą ścieżkę cyfrową audio w całej chałupie ;)

Poza charakterystycznym przerywanym dźwiękiem z głośników (bip,bip,bip), na ekranie musi się pojawić napis "Bit Test Passed" >>>

f6a9d02c005aab42129f6b0d557ca5c824c872ce

Test bit -perfect jest zaliczony tylko kiedy pojawi się ten napis!!!   W sumie jest chyba 9 pików testowych dla różnych częstotliwości. 

51 minut temu, Dedal75 napisał:

Mnie się to przydało do podłączenia integry japońskiej gdzie XLR ma piny po japońsku 

44 minuty temu, tomek4446 napisał:

Kurna nic się nie pokazało , spróbuję jeszcze raz.

Należy pamiętać, że w playerze gdzie umieszczony  jest plik testowy  - wszelkie EQ/Bass/Treble musi być wyłączone.  Bit-perfect to nienaruszony, nie zmieniony niczym  sygnał/plik cyfrowy. 

Edytowano przez Gość
Napisano

Mam coś takiego w ustawieniach jak automatyczne wykrywanie i dostosowywanie fazy , zmiana fazy lewej , prawej kolumny lub obu. 

U mnie przydatne , bo gniazda w WBA to loteria. Jak masz Spotify czy Tidal to tam powinny być testy kolumn gdzie możesz sprawdzić zgodność fazową. 

Przepraszam bo trochę się pogubiłem i już nie wiem czy piszemy o tym samym. Mi chodziło o "Polarity" czyli polaryzację. W ustawieniach jest dostepne:  OFF/both/left/right      No i ja mam wybrane "both" czyli oba kanały wyjście XLR po japońsku.  

Napisano
2 godziny temu, JohnDoe napisał:

Te pliki testowe można umieścić w dowolnym miejscu/playerze na karcie pamięci/dysku.

Ale muszę podłączyć laptopa pod RME ? Z pendrive'a np. ze streamera nie pójdzie? Na razie nic się na ekraniku nie pojawia .

Napisano
7 minut temu, tomek4446 napisał:

Ale muszę podłączyć laptopa pod RME ? Z pendrive'a np. ze streamera nie pójdzie?

Jeśli podłączysz laptop USB - to będziesz testować taką ścieżkę.

Można podłączyć cokolwiek i nie musi to być USB bo także optyk i COAX możesz testować.

Przykładowo >>> mam te pliki na dysku w NUC/Roon i to jest podłaczone USB do DAC. Żeby test był zaliczony - muszę wyłączyć wszelkie DSP w Roon. 

Nie wiem gdzie trzymasz pliki normalnie do słuchania - wrzuć je tam i odtwórz. Wyłącz w playerze wszelkie DSP. 

Napisano

Dobra , jak żona przestanie oglądać swój ulubiony program na Domo+ , to walczę dalej :) 

A i jeszcze jedno , pliki DSC pójdą tylko po USB ? Mam takie pliki na dysku podpiętym do streamera . Streamer po coaxial do RME. Pioneer pokazuje , że plik jest odtwarzany , a na kolumnach cisza. 

Napisano (edytowany)

To ja tu na deszczu...            a Tomek poprawiacze zegara ma uruchomione i liczy, że będzie bit perfect?!   Nosz kuźwa!  😂

Żeby było bit-perfect to nie może być żadnego upsamplingu i zero DSP i sztuczek po drodze od pliku do RME.

Może jeszcze podpowiem, że bit perfect nie służy do słuchania w takich ustawieniach (chociaż można jak ktoś lubi) ale jedynie do testu playera/ścieżki/kabelka cyfrowego  czy sygnał do DAC jest bit-perfect. 

Edytowano przez Gość