Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
11 godzin temu, Rafał S napisał:

I muzyka Quincy Jonesa z Rayem Charlesem w tytułowym numerze. :)

A to nie był kawałek Sandry? 🤔

(joke)

Ja sobie kupiłem za 15 zł serial „Kapitan Sowa na tropie” z Gołasem w roli głównej. 

Napisano (edytowany)

Po kilkunastu latach obejrzałem ponownie "Rachel wychodzi za mąż" ("Rachel getting married", dostępne na Max), tym razem z córką. Podobało mi się jeszcze bardziej niż za pierwszym razem. Właśnie to nazywam prawdziwym kinem. Czyste mięso. Pod względem realizmu psychologicznego nie było tam chyba ani jednej fałszywej sceny.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rachel_Getting_Married

Jeśli ktoś jakimś cudem jeszcze go nie widział, to oczywiście gorąco polecam. :)

Edytowano przez Rafał S
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Bylem w kinie z córką na filmie o Bobie Dylanie pt. "Kompletnie nieznany". Rozpoczyna się on w momencie przyjazdu Dylana do Nowego Jorku na początku lat 60. Poznajemy tamtejszą scenę folkowo-bluesową, festiwal w Newport, śledzimy znajomość Dylana (świetny Chalamet, który dobrze naśladował głos i zachowanie artysty, doskonale też śpiewał) z Petem Seegerem (równie dobry Edward Norton), Joan Baez i Johnnym Cashem. Kończy się zaś bodaj cztery lata później, kiedy na wspomnianym festiwalu "Dylan goes electric".

Bardzo dobrze mi się film oglądało, 2,5 godziny zleciało nie wiem kiedy. Polecam.

Napisano
4 minuty temu, maxredaktor napisał:

Nie miałem pojęcia, że jest ich tyle!

Jest. Kiedyś czytałem inną. Wydaje mi się, że była to "Dylan: Droga bez końca" Clintona Heylina. W każdym razie, pamiętam, że czytając miałem podobne odczucia, co teraz: podziw dla Dylana jako twórcy i silną niechęć do niego jako człowieka (szczególnie, jeśli chodzi o lata 60-te i 70-te).

• 2 months later...
Napisano

Wybraniec - film pt jak zrodził się Donald Trump , w kinach przed amerykańskimi wyborami także kto wie czy mówi prawdę , ale patrząc na to jak zachowywał się w tym roku to chyba kieruje się tymi przykazaniami swego mentora (nominacja do Oskara za drugoplanową rolę) - fajnie zrealizowany film , obrazowo trochę jakbyśmy oglądali vhs lat 80/90 ;)

Brutalista - film za 10mln $ , super realizacja , ujęcia , montaż , muzyka , czas szybko mija

Electric State - film za 320mln $ , czyli jak 32x Brutalista ... oj netflix nie szanuje kasy abonentów , realnie film o niczym ciekawym , większość budżetu to zapewne pensje znanych aktorów + efekty specjalne , cały film o robotach. Dla mnie słaba realizacja co jest zadziwiające że przy takiej kasie nie potrafili zebrać lepszych speców. Dodajemy że szacowany budżet Diuny 2 to ~200mln da Wam pojęcie z czym mamy do czynienia. Obstawiam że w takim netflixie wygląda to tak macie 300mln , dajcie 5-6 znanych twarzy , i film ma być w 6 max 12msc do emisji ...