Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
3 godziny temu, JohnDoe napisał:

Sam transport sieciowy to co innego (chociaż może być w tym samym pudełku)

@JohnDoe łapiąc Cię za słówka co znaczy dla Ciebie sam transport sieciowy ? jest urządzenie na rynku które jest dobre a nie posiada DACa ? Jeśli posiadasz dobry wzmacniacz z wbudowanym dobrym DACiem to po co kupować wypasiony streamer który też ma DACa i płacić za niego ?

Wiem że założyciel tematu szuka ogólnie streamera ale jesteś w stanie odpowiedzieć na w/w  ?

Napisano
7 godzin temu, maskun napisał:

@JohnDoe łapiąc Cię za słówka co znaczy dla Ciebie sam transport sieciowy ? jest urządzenie na rynku które jest dobre a nie posiada DACa ? Jeśli posiadasz dobry wzmacniacz z wbudowanym dobrym DACiem to po co kupować wypasiony streamer który też ma DACa i płacić za niego ?

Wiem że założyciel tematu szuka ogólnie streamera ale jesteś w stanie odpowiedzieć na w/w  ?

Chodziło mi bardziej o to co ludzie czasem porównują nie mając pojęcia lub zapominając o tym, że porównują właśnie DAC. Transportem sieciowym jest każde urządzenie bez DAC lub mogące pracować w trybie transportu (z pominięciem DAC na pokładzie). 

Masz rację, po co kupować wypasiony streamer z DAC jeśli dobry DAC już mamy. Chyba jest mało takich urządzeń bez DAC ale są (Sotm, RPI, poszukaj więcej i mi pokaż bo też jestem ciekawy?) Gdyby przykładowy Node był sprzedawany także w wersji bez DAC to też miałby sporo nabywców a tak to trzeba kupować go z tym słabym DAC który na papierze jest jeszcze gorszy niż w Chromecast.  

Napisano
19 godzin temu, Cezarr napisał:

Pytam ogólnie 

Arcam rDAC. Stary ale jary. Mozna w tej cenie dostać z zasilaczem.

7 godzin temu, maskun napisał:

Transportem sieciowym jest Malina z nakładką digi ONE na przykład. Dalej SOtM czy Project Stream Box S2 Ultra.

Napisano
38 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Tak? Daj jakiś argument lub porównanie do czegoś :)

Nic nie muszę, każdy kto miał z tym styczność to ci powie, że aplikacja do Tidala jest super ( lepszej się nie znajdzie) ale DAC to porażka. Nie wiem też czy poprawiło się skanowanie dysków sieciowych (np. Synology), bo z tym też był problem. 

Napisano
1 godzinę temu, Cezarr napisał:

Propouje zakończyć temat. Wszystkim dziękuję  za sugestie .  Uparlem się  na Marantza na 6006 i kupiłem.  Po pierszych odsluchah jak dla mnie rewelacja.  Pozdrawiam. 

Zanim porzucisz forum mam prośbę. Moglbys tu lub np. W tematach klubowych  opisać porownanie wzmacniaczy?

Dokladnie chodzi mi jak wypada yaqin na tle marantza tym bardziej ze rowniez jestem w posiadaniu pewnego (budżetowego) marantza ktory to napedza tez tannoy dc6t se! I rowniez wacham sie czy nie zaatakowac yaqin-a?

Napisano

Przy poprzednim sieciowcu marantz pm 8005 grał bardziej przejrzyście ,za to Yaqin był cieplejszy. Pod nowego Marantza na 6006 podpiąlem dwa wzmacniacze jednocześnie  (sieciowiec ma dwa wyjścia pod wzmacniacz ) i bylem bardzo zaskoczony bo zagraly bardzo podobnie  ,Yaqin był odrobinę gładszy na górze.  Natomiast stary CD denona bardzo zyskał na brzmieniu  przez sieciowca . TV, Youtube  słabo na obu wzmacniacz.  Pozdrawiam 

Napisano
15 minut temu, Tomasz S. napisał:

Chromecast Audio już kosztuje więcej bo jest coraz słabiej dostępny. Trzeba było kupić na zapas :)

Faktycznie, chyba wypadłem z obiegu. 😀 Teraz widzę, że trzeba położyć ok. 300 pln. Tak czy siak za ponad 2 tyś idzie kupić już dużo lepszego DAC-a niż ten w Node.

Napisano
4 godziny temu, paul klacska napisał:

Faktycznie, chyba wypadłem z obiegu. 😀 Teraz widzę, że trzeba położyć ok. 300 pln. Tak czy siak za ponad 2 tyś idzie kupić już dużo lepszego DAC-a niż ten w Node.

A możesz rzucić jakieś przykłady? Mam ten streamer i zastanawiam się jaki DAC do niego mógłbym w przyszłości kupić.

Napisano
10 godzin temu, JaZz napisał:

Czy w cenie node-a, kupię coś lepszego? W sensie  oddzielnie transport i dac, lub combo - bez różnicy. 

Malina i Arcam rDAC na przykład. Miałem Node 2i ale to grało dla mnie lepiej.

10 godzin temu, JaZz napisał:

Aha i Malinka odpada

Teraz doczytałem.

:P

Może Onkyo 6170 jak się w końcu pokażę? Na prawdę grał bardzo dobrze.

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, seba3002 napisał:

A możesz rzucić jakieś przykłady? Mam ten streamer i zastanawiam się jaki DAC do niego mógłbym w przyszłości kupić.

W budżecie 700zł masz dwa przyzwoite dace - Topping E30 i SMSL 10 MK2 (oba na AKM). Grają podobnie do SMSL 300 i lepiej moim zdaniem od 500, czy Toppinga 50.

E30 działa fajnie z Chromecast - bo splitterem optycznym mam wpięte po optyku zarówno Chromecast Audio jak i TV i się to nie gryzie. Jest priorytet 44,1 jak idą dwa sygnały. Nic nie trzaska :D No i ma bardzo dobry dźwięk po USB

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano
2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

W budżecie 700zł masz dwa przyzwoite dace - Topping E30 i SMSL 10 MK2 (oba na AKM). Grają podobnie do SMSL 300 i lepiej moim zdaniem od 500, czy Toppinga 50.

No dobra, ale czy te DACi poprawią coś w stosunku do tego zaimplementowanego w Nodzie? A jeśli tak to czego mogę się spodziewać? 

3 godziny temu, paul klacska napisał:

A jaki budżet?

Powiedzmy że do 1000 zł.

Napisano
2 minuty temu, seba3002 napisał:

I co ten DAC wniesie do mojego systemu ? Przypomnę - kolumny to dynaudio excite x18, wzmacniacz to marantz ki pearl lite, źródło node 2i. 

Na pewno jest lepszy niż ten w Node. Bardzo dużo ludzi używa polączenia Node+Hegel i nie narzekają. 

Zresztą jak nie potrzebujesz pilota , to możesz zainteresować się modelem HD10.