Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
13 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

RA6000 ;)

Jeszcze jedna uwaga mi się nasunęła do Was.

Myślę, że z ceną tego jubileuszowego wzmacniacza oraz odtwarzacza DT-6000 to była przesada, co zresztą rynek zweryfikował, skoro tak duże ich przeceny.

Dnia 19.07.2023 o 08:16, MacP napisał:

Bas jest teraz lepiej kontrolowany. Ale jednak wciąż mało zróżnicowany, dobra i mocna klasa A-B potrafi pokazać go ciekawiej. Cóż, trzeba próbować dalej :) dzięki

Jeszcze inne ciekawe, choć mało popularne wzmacniacze na Forum to marka Bladelius. Brzmienie bardziej precyzyjne i kontrolowane, a to Twoim kolumnom się przyda.

Bladelius Tyr III

Bladelius Brage

Edytowano przez lysy
Napisano

Zdecydowałem się na dość nową na rynku integrę Buchardt I150, i to była (jak na razie) dobra decyzja, swoje wrażenia opisuję "u konkurencji" (ale to chyba nic złego? :) ) W skrócie - gra to dość podobnie do Lyngdorfa, czyli bardzo nieźle, ale z pewnym zyskiem wynikającym z większej mocy (120 vs 300 przy ośmiu ohmach), chociaż mniejszym, niż się można było spodziewać. Nie wiem, co zaspokoi 407, 500W?...  1120 szuka więc nowego domku, jak coś.

test-digital-vollverstaerker-buchardt-audio-i150-fernbedienung-03.jpg

Napisano
23 godziny temu, MacP napisał:

Nie wiem, co zaspokoi 407, 500W?.

"Nie samą mocą" wzmacniacze żyją. Słyszałem wzmaki 0.5 kW, które nie powalały dynamiką dlatego nie patrz tylko na ten parametr.

• 3 months later...
Napisano (edytowany)

Odkopię troszeczkę temat. Do tej pory korzystałem z  TDAI 1120 i Triangle Esprit Antal EZ, ale na promocji w Topie kupiłem podstawkowe Elac Vela BS403. Znacząco zmniejszyło to u mnie problem wzbudzającego się basu, dodatkowo też chcę zrobić kilka paneli i bass trapów (wreszcie mam cichą zgodę żony 😁) w związku z tym myślę o zmianie wzmacniacza, gdyż korekcja nie jest już niezbędna. Słuchałem swoich monitorów u kolegi na Audio Analogue Maestro i brzmiało to bardzo dobrze. Średnica była zdecydowanie bardziej dociążona oraz scena byla głębsza i szersza. Nie mam u siebie jednak miejsca na takiego kloca. W temacie przewijały się miedzy innymi Hegle H190, Copland CS70/100,  ale tyczyło się to podłogowych fs407, które są bardziej basowe. Co polecilibyście do BS403? Zależy mi na krótkim dole, dociążeniu średnicy (tego mi trochę brakuje na TDAI) otwartej górze i szerokiej scenie. Powiedzmy około tych 10 tysięcy, nowe i używane.

Edit: dodam jeszcze, jeśli ma to znaczenie, że w przyszłości planuję dołożyć jakiś subwoofer jako uzupełnienie dolnego pasma, którego brakuje podstawkom w niektórych utworach.

Edytowano przez McKarmi
Napisano
6 godzin temu, McKarmi napisał:

Copland CS70/100

Sprawdziłbym nadal coplanda, gra bardzo szeroko dobra separacja i zdecydowanym dociążeniem ale nie daje efektu koca. Ostatnio nawet widziałem na olx używany za 13tys csa 150 więc 100 na pewno taniej się trafi.

Napisano

W Topie standardowo łączy się Vele z Heglem H190 (który jest dość chłodny), ewentualnie z Rotelem 1592. Niestety, z mojego krótkiego odsłuchu  H190 nie gra ani bardzo szeroką sceną, ani nie ma jakoś mocno dociążonej średnicy. Góra też raczej matowa. Więc to chyba nie dla Ciebie. Roteli w ogólne nie znam. 

Słuchałem ostatnio w sopockim salonie większych Elaków Vela - BS 404 i rozmawiałem o nich trochę ze sprzedawcą. Jego zdaniem Copland raczej nie, bo on jest dla nich zbyt miękki i ciepły i wychodzi z tego klucha. Sam słyszałem Coplanda 100 tylko z Proacami - bardzo miłe połączenie - muzykalne, a zarazem precyzyjne i z dobrze kontrolowanym (choć dość lekkim) basem. Wzmacniacz odbierałem pozytywnie, natomiast połączenie z Velami może się okazać mało uniwersalne.

Napisano (edytowany)
Dnia 6.11.2023 o 13:00, McKarmi napisał:

Odkopię troszeczkę temat. Do tej pory korzystałem z  TDAI 1120 i Triangle Esprit Antal EZ, ale na promocji w Topie kupiłem podstawkowe Elac Vela BS403. Znacząco zmniejszyło to u mnie problem wzbudzającego się basu, dodatkowo też chcę zrobić kilka paneli i bass trapów (wreszcie mam cichą zgodę żony 😁) w związku z tym myślę o zmianie wzmacniacza, gdyż korekcja nie jest już niezbędna. Słuchałem swoich monitorów u kolegi na Audio Analogue Maestro i brzmiało to bardzo dobrze. Średnica była zdecydowanie bardziej dociążona oraz scena byla głębsza i szersza. Nie mam u siebie jednak miejsca na takiego kloca. W temacie przewijały się miedzy innymi Hegle H190, Copland CS70/100,  ale tyczyło się to podłogowych fs407, które są bardziej basowe. Co polecilibyście do BS403? Zależy mi na krótkim dole, dociążeniu średnicy (tego mi trochę brakuje na TDAI) otwartej górze i szerokiej scenie. Powiedzmy około tych 10 tysięcy, nowe i używane.

Edit: dodam jeszcze, jeśli ma to znaczenie, że w przyszłości planuję dołożyć jakiś subwoofer jako uzupełnienie dolnego pasma, którego brakuje podstawkom w niektórych utworach.

No to jesteśmy razem;) Bo też mam 403, dzięki nim pozbyłem się różnych problemów z basem a niskie tony stały się bardziej jakościowe, też nie mam mega głębokiej szafki (max 40-42 cm samej obudowy wzmacniacza, licząc bez gałek i terminali), zależy mi na dociążeniu średnicy i wyciągnięciu z Elaców więcej (Powernode nieźle sobie radzi, ale wiemy że Vele zasługują na więcej). A za kilka dni dotrze subwoofer (B&W ASW610), więc będzie co robić:)

Moje ostatnie pomysły do 403:

1) NAD M10 V2 - bardzo mi się podoba wizualnie, all in one, odpadają kombinacje z resztą systemu, kablami, itd.

2) Rotel S14 - podobnie, jak poz. 1, ale chyba jednak NAD lepszy (Masters to Masters)?

3) NAD C399 + moduł MDC, może i nie ma ładnego wyświetlacza, jak M10V2 czy S14, ale wydaje mi się, że takie all in one będzie miało największe możliwości z BS403? Mocowo to już naprawdę konkret.

4) Copland CSA70 + jako źródło Node do DAC'a Coplanda (taniej) albo Node X po analogu. Która opcja Node lepsza z tym Coplandem? @Rafał S tak, przeczytałem Twój komentarz wyżej i muła-kluchy nie chcę.

5) Końcówka Rotel RB1552 MKII plus Node X (w trybie PRE) - nie wiem, czy to dobry pomysł, ale biorąc pod uwagę możliwości i parametry Rotela przy klasie AB, takie rozwiązanie wydaje mi się bardzo atrakcyjne.

6) Tak, jak punkt 5, ale końcówka Rotel RB1582 MKII (plus Node X w trybie PRE).

7) Przy opcji 5 i 6 obawiam się, na ile PRE Node'a X wykastruje część możliwości końcówek Rotela? Z drugiej strony budowa końcówek Rotela w stosunku do ich ceny jest naprawdę kusząca.

Edytowano przez tomasz1w
Napisano
Dnia 6.11.2023 o 13:00, McKarmi napisał:

Słuchałem swoich monitorów u kolegi na Audio Analogue Maestro i brzmiało to bardzo dobrze.

Bardzo możliwe. Tylko, że kolumny są za kilka tysięcy, a wzmak za ponad 30K. Osobiście wolę podział budżetu kolumny/wzmacniacz = 50/50. Albo nawet 40/60.

A przy BS403 i Audio Analogue Maestro mamy 20/80. No pewnie, że może to zagrać bardzo dobrze, ale jak chcemy wyciągnąć z systemu jak najwięcej (za jak najmniej), to podział budżetu nie za bardzo trafiony, moim zdaniem.

Napisano
1 minutę temu, tomasz1w napisał:

Bardzo możliwe. Tylko, że kolumny są za kilka tysięcy, a wzmak za ponad 30K. Osobiście wolę podział budżetu kolumny/wzmacniacz = 50/50. Albo nawet 40/60.

A przy BS403 i Audio Analogue Maestro mamy 20/80. No pewnie, że może to zagrać bardzo dobrze, ale jak chcemy wyciągnąć z systemu jak najwięcej (za jak najmniej), to podział budżetu nie za bardzo trafiony, moim zdaniem.

To było pierwsze maestro z początku lat '00, a nie anniversary dostępne teraz. W Topie pytałem dzisiaj o Hegla, to dowiedziałem się, że nie będzie raczej skoku jakościowego względem TDAI i polecono mi luxmana L505uxii. Też drogo.

Napisano

Przed zakupem słuchałem BS403 z Nadem M10 v2 i grało to bardzo dobrze, natomiast dociążenie średnicy dało zestawienie z Velami 407. W domu słucham z Regą Elex-r i gra to w moim (mniejszym niż pokój w TopHifi) jeszcze lepiej niż w salonie. Dla mnie BS403 to odkrycie, po prostu świetne głośniki. Kompletne, łączące wiele zalet, które nieczęsto występują jednocześnie.

Słuchałem ich tez w drugim systemie z Gryphonem Atillą. Czuć było, ze gra lepszy wzmacniacz, choć pomieszczenie większe i Elacom było trudniej. Niemniej uważam zestawienie z Regą na tyle dobre, ze absolutnie warte sprawdzenia. 

Rega Elex mk4 gra podobno cieplej i od mk3 i to mógłby być strzał w 10-tkę