Grzesiek202 Napisano 6 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2023 (edytowany) 13 minut temu, kaczadupa napisał: Sucha, precyzyjna, metaliczna i mocno wyciągnięta w najwyższej oktawie góra nadająca całemu brzmieniu zadziora, charakteru i szybkości ? To macie na myśli ? I nie mówię, żeby krytykować. Bez "sucha". Ja jednak uważam, że to wrażenie czystości dźwięku B&W nie pochodzi tylko z podbitej góry. Sygnatura tych kolumn to nie tylko ten prosty zabieg. Przepinałem je teraz kilka razy podczas weekendu i po włączeniu ich miałem ciągle to samo uczucie: przejrzystość, szybkość, mikrodynamika i naturalność (pomijając to co się dzieje z górą pasma). No i najprościej takie uczucie kiedy myślisz sobie: tak, to granie jest bliższe prawdziwym instrumentom. Edytowano 6 marca 2023 przez Grzesiek202 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Zaraz, zaraz jak realizm to nie 2 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Ja jednak uważam, że to wrażenie czystości dźwięku B&W nie pochodzi tylko z podbitej góry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 1 minutę temu, kaczadupa napisał: Kraft u Ciebie realizm jest w każdych posiadanych przez Ciebie monitorach. Przestrzeń też. Dlatego je kupiłem. Ale pod względem poczucia przestrzeni 706 są najlepsze, najbardziej zapierające dech w piersiach ze wszystkich jakie u siebie słuchałem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 6 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2023 8 minut temu, Kraft napisał: Przestrzeń i realizm - tu rządzą. W tych dwóch aspektach, ja nie słyszałem jeszcze lepszych paczek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 I następne pytanie - czy realizm to swoboda góry czy jej precyzja ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 (edytowany) Coś się do tej góry tak przyczepił. Żeby było realistycznie musi zagrać szersze pasmo. Średio-niskotoniwuec też musi się spisać. Tym bardziej, że ciągnie on w nich znacznie wyżej niż standard. Edytowano 6 marca 2023 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Nie przyczepił, dla mnie jest ona najbardziej charakternym, typowym dla B&W wycinkiem pasma na tle znanej mi konkurencji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 6 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Adam, podbita góra w 706 to fakt, nad którym też ubolewam. Drugi fakt, jest taki, że całościowo te kolumny grają mi tak, że nie potrafię ich wymienić na coś innego w podobnej cenie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Drugi fakt bardzo mi się podoba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 6 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2023 2 minuty temu, kaczadupa napisał: dla mnie jest ona najbardziej charakternym, typowym dla B&W wycinkiem pasma na tle znanej mi konkurencji. I moim zdaniem masz rację. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 5 minut temu, kaczadupa napisał: Nie przyczepił, dla mnie jest ona najbardziej charakternym, typowym dla B&W wycinkiem pasma na tle znanej mi konkurencji. A jakich modeli słuchałeś? Tak dłużej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 (edytowany) Jeden model ale za to bardzo ceniony i maksymalnie dopracowany przez producenta. Mam na myśli paczki Marka. Słuchane na dwóch piecach, podbarwiony Naim i "heglowy" Hegel. Edytowano 6 marca 2023 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Nie zapominajmy, że wyróżnikiem Bowersów są raczej plecionkowy woofer i proste filtrowanie niż metalowy tweeter. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 6 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2023 5 minut temu, kaczadupa napisał: Jeden model ale za to bardzo ceniony i maksymalnie dopracowany przez producenta. Mam na myśli paczki Marka. Słuchane na dwóch piecach, podbarwiony Naim i "heglowy" Hegel. No i co Ty sądzisz o tych (705 Signature) kolumnach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Mam zastrzeżenia do niskich tonów. Chociaż jestem przekonany, że poradziłbym sobie z nimi odpowiednim wzmacniaczem. Ogólnie pod siebie dodałbym im nasycenia i swobody na wysokich, nie popsuł dociepleniem barwy średnicy i nadał zdecydowanie większej dynamiki i zwartości niskim tonom. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Panowie ( @Grzesiek202, @kaczadupa, @Kraft ) - a jak Bowersy radzą sobie z gorszymi nagraniami, szczególnie ze starszym rockiem? Nie są aby bezwzględne w obnażaniu słabosci? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 6 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Ja bym powiedział, że bardzo wyraźnie pokazują jakość nagrań. I to niektórym albumom nie wychodzi na dobre. No i pomimo że jestem fanem marki, to moim zdaniem do ostrzejszego rocka/metalu są lepsze wybory. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 4 godziny temu, Grzesiek202 napisał: No i pomimo że jestem fanem marki, to moim zdaniem do ostrzejszego rocka/metalu są lepsze wybory. zgadza się - metal potrzebuje punktowego basu, wyraźnej średnicy i miękkiej góry - moim zdaniem zupełnie inaczej niż typowy korektor Rock/Metal - czyli piękna ordynarna Vka.... 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 7 marca 2023 Udostępnij Napisano 7 marca 2023 10 godzin temu, marcinmarcin napisał: zgadza się - metal potrzebuje punktowego basu, wyraźnej średnicy i miękkiej góry - moim zdaniem zupełnie inaczej niż typowy korektor Rock/Metal - czyli piękna ordynarna Vka.... Wreszcie ktoś to napisał. Zawsze lubiłem trochę ciemniejsze brzmienie do cięższej muzyki i dziwiłem się opiniom, że gitary powinny brzmieć ostro na sopranach, czy wręcz świdrująco. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 marca 2023 Udostępnij Napisano 7 marca 2023 (edytowany) Jak wreszcie? Kiedy ja to napisałem ... a pewnie kilka lat temu to zostałem skrytykowany. Tak Bowersy Wilkinsy obnażają jakość nagrań. Podobnie jak Dali na wstęgach. Ogólnie trzeba na to uważać w kolumnach o jaśniejszym brzmieniu. Piotrek Edytowano 7 marca 2023 przez Piotr Sonido 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 7 marca 2023 Udostępnij Napisano 7 marca 2023 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Wreszcie ktoś to napisał. Zawsze lubiłem trochę ciemniejsze brzmienie do cięższej muzyki i dziwiłem się opiniom, że gitary powinny brzmieć ostro na sopranach, czy wręcz świdrująco. Dla mnie najlepsze porównanie prawidłowego grania to wokal i gitary - sam mam zarówno od 30 lat klasyczną jak i elektryczną, a głosy ludzkie słyszymy w końcu cały czas... Ale odwzorowanie ostrości dętych, czy huku i twardego uderzenia perkusji w małej salce, to już wyższą szkoła jazdy... 🙄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 7 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2023 (edytowany) 28 minut temu, marcinmarcin napisał: Ale odwzorowanie ostrości dętych To akurat 706 robią moim zdaniem wybornie. Podobnie jak oddanie przestrzeni miejsca. To są w ogóle kolumny do takiego bardziej jazzowego słuchania. Do nawalanki wolę jeszcze testowane KEFy R3. Ale jak chodzi o dęciaki, smyczki, perkusję w wydaniu Manu Katche, czy muzykę taką jak ta, to zdecydowanie B&W. Edytowano 7 marca 2023 przez Grzesiek202 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 7 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2023 Minęło już klika dobrych tygodni odkąd podłączyłem u siebie MA100, ale zachwyt nie minął. To wspaniały sprzęt. Jak to hybrydy, Magnat ma podgrzaną średnicę i po prostu ciepło lampki (to na plus), ale o kluchach nie ma mowy. Przeciwnie, wigorem, szybkością i dynamiką zaskoczy niejednego. Wokal i wysokie dość odważne, basu mogłoby być więcej, ale czasami myślę, że on po prostu pokazuje jak naprawdę grają 706. Głębia i holografia tak wymowne, że czegoś takiego jeszcze nigdzie przedtem nie słyszałem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr.luczaj Napisano 7 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2023 (edytowany) no to nieźle, narobiłeś takiego smaka że zacząłem szperać w necie gdzie można go kupić. Ale chyba ciężko dostępny Edytowano 7 kwietnia 2023 przez piotr.luczaj Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 7 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2023 (edytowany) Czyhałem na niego kilka miesięcy na rynku wtórnym, no i się trafił od uczciwego człowieka jeszcze z plombami i oryginalnymi lampami. No to zrobiłem te ponad 700 km żeby go kupić 🙂. Edytowano 7 kwietnia 2023 przez Grzesiek202 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts