Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
13 minut temu, kaczadupa napisał:

Sucha, precyzyjna, metaliczna i mocno wyciągnięta w najwyższej oktawie góra nadająca całemu brzmieniu zadziora, charakteru i szybkości ? To macie na myśli ? I nie mówię, żeby krytykować. 

Bez "sucha".
Ja jednak uważam, że to wrażenie czystości dźwięku B&W nie pochodzi tylko z podbitej góry. Sygnatura tych kolumn to nie tylko ten prosty zabieg. Przepinałem je teraz kilka razy podczas weekendu i po włączeniu ich miałem ciągle to samo uczucie: przejrzystość, szybkość, mikrodynamika i naturalność (pomijając to co się dzieje z górą pasma). No i najprościej takie uczucie kiedy myślisz sobie: tak, to granie jest bliższe prawdziwym instrumentom. 

Edytowano przez Grzesiek202
Napisano
1 minutę temu, kaczadupa napisał:

Kraft u Ciebie realizm jest w każdych posiadanych przez Ciebie monitorach.  Przestrzeń też. 

Dlatego je kupiłem. Ale pod względem poczucia przestrzeni 706 są najlepsze, najbardziej zapierające dech w piersiach ze wszystkich jakie u siebie słuchałem. 

Napisano (edytowany)

Coś się do tej góry tak przyczepił. Żeby było realistycznie musi zagrać szersze pasmo.  Średio-niskotoniwuec też musi się spisać. Tym bardziej, że ciągnie on w nich znacznie wyżej niż standard. 

Edytowano przez Kraft
Napisano
5 minut temu, kaczadupa napisał:

Nie przyczepił, dla mnie jest ona najbardziej charakternym, typowym dla B&W wycinkiem pasma na tle znanej mi konkurencji. 

A jakich modeli słuchałeś? Tak dłużej. 

Napisano (edytowany)

Jeden model ale za to bardzo ceniony i maksymalnie dopracowany przez producenta. Mam na myśli paczki Marka.

Słuchane na dwóch piecach, podbarwiony Naim i "heglowy" Hegel. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
5 minut temu, kaczadupa napisał:

Jeden model ale za to bardzo ceniony i maksymalnie dopracowany przez producenta. Mam na myśli paczki Marka.

Słuchane na dwóch piecach, podbarwiony Naim i "heglowy" Hegel. 

No i co Ty sądzisz o tych (705 Signature) kolumnach?

Napisano

Mam zastrzeżenia do niskich tonów. Chociaż jestem przekonany, że poradziłbym sobie z nimi odpowiednim wzmacniaczem. Ogólnie pod siebie dodałbym im nasycenia i swobody na wysokich, nie popsuł dociepleniem barwy średnicy i nadał zdecydowanie większej dynamiki i zwartości niskim tonom. 

Napisano
4 godziny temu, Grzesiek202 napisał:

No i pomimo że jestem fanem marki, to moim zdaniem do ostrzejszego rocka/metalu są lepsze wybory.

zgadza się - metal potrzebuje punktowego basu, wyraźnej średnicy i miękkiej góry -  moim zdaniem zupełnie inaczej niż typowy korektor Rock/Metal - czyli piękna ordynarna Vka....

Napisano
10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

zgadza się - metal potrzebuje punktowego basu, wyraźnej średnicy i miękkiej góry -  moim zdaniem zupełnie inaczej niż typowy korektor Rock/Metal - czyli piękna ordynarna Vka....

Wreszcie ktoś to napisał. Zawsze lubiłem trochę ciemniejsze brzmienie do cięższej muzyki i dziwiłem się opiniom, że gitary powinny brzmieć ostro na sopranach, czy wręcz świdrująco. :)

Napisano (edytowany)

Jak wreszcie? Kiedy ja to napisałem ... a pewnie kilka lat temu to zostałem skrytykowany.

Tak Bowersy Wilkinsy obnażają jakość nagrań. Podobnie jak Dali na wstęgach.

Ogólnie trzeba na to uważać w kolumnach o jaśniejszym brzmieniu.

Piotrek

Edytowano przez Piotr Sonido
Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Wreszcie ktoś to napisał. Zawsze lubiłem trochę ciemniejsze brzmienie do cięższej muzyki i dziwiłem się opiniom, że gitary powinny brzmieć ostro na sopranach, czy wręcz świdrująco. :)

Dla mnie najlepsze porównanie prawidłowego grania to wokal i gitary - sam mam zarówno od 30 lat klasyczną jak i elektryczną, a głosy ludzkie słyszymy w końcu cały czas... 

Ale odwzorowanie ostrości dętych, czy huku i twardego uderzenia  perkusji w małej salce, to już wyższą szkoła jazdy... 🙄

Napisano (edytowany)
28 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ale odwzorowanie ostrości dętych

To akurat 706 robią moim zdaniem wybornie. Podobnie jak oddanie przestrzeni miejsca. To są w ogóle kolumny do takiego bardziej jazzowego słuchania. Do nawalanki wolę jeszcze testowane KEFy R3. Ale jak chodzi o dęciaki, smyczki, perkusję w wydaniu Manu Katche, czy muzykę taką jak ta, to zdecydowanie B&W.

• 1 month later...
Napisano

Minęło już klika dobrych tygodni odkąd podłączyłem u siebie MA100, ale zachwyt nie minął. To wspaniały sprzęt. Jak to hybrydy, Magnat ma podgrzaną średnicę i po prostu ciepło lampki (to na plus), ale o kluchach nie ma mowy. Przeciwnie, wigorem, szybkością  i dynamiką zaskoczy niejednego. Wokal i wysokie dość odważne, basu mogłoby być więcej, ale czasami myślę, że on po prostu pokazuje jak naprawdę grają 706. Głębia i holografia tak wymowne, że czegoś takiego jeszcze nigdzie przedtem  nie słyszałem.

Napisano (edytowany)

Czyhałem na niego kilka miesięcy na rynku wtórnym, no i się trafił od uczciwego człowieka jeszcze z plombami i oryginalnymi lampami. No to zrobiłem te ponad 700 km żeby go kupić 🙂.