Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Pomieszczenie to salon 20m2, otwarty i połączony z aneksem kuchennym, który daje kolejne metry. Odległość od tv i kolumn do miejsca siedzacego 2,5m. W grę wchodzą tylko monitory. Nie mam miejsca na kolumny podłogowe. Monitory mają stać na szafce rtv w miejsce tych małych kolumienek od zestawu Sony 2.1

IMG_20210719_212554.jpg

Napisano

Dodam jeszcze, że posiadam wzmacniacz Denon PMA 1560, do tego amplituner chyba... i CD. Nie mam pojęcia jak podłączyć to do nowego tv... Nie wiem czy jest sens na bazie tego cokolwiek budować. Doradźcie. 

IMG_20210720_080207.jpg

IMG_20210720_080139.jpg

IMG_20210720_080133.jpg

IMG_20210720_080115.jpg

Napisano

Posiadając taki sprzęt nie zastanawiałbym się nad zmianą wzmacniacza. 

23 minuty temu, Nedvied napisał:

Nie mam pojęcia jak podłączyć to do nowego tv...

Jeżeli w TV masz wyjście 2RCA to bez problemu to podłączysz. Jeżeli takiego nie posiadasz to DAC załatwi sprawę.

Napisano

Czyli rozumiem, że nie mam inwestować w nowszy wzmacniacz i pozostać przy tym Denon. Nie mam 2rca w TV... Jaki DAC miałbym kupić? Polecisz coś konkretnego? Czy pod tak mocny wzmacniacz mogę podpiąć te Heco AURORA 300?

Napisano

Wszystko zależy ile chcesz przeznaczyć na DAC-a.

1 minutę temu, Nedvied napisał:

Czy pod tak mocny wzmacniacz mogę podpiąć te Heco AURORA 300?

Jak najbardziej, musisz tylko wychwycić moment, w którym kolumna będzie miała już dość (głośność) i po prostu nie przekraczać tego progu, wtedy nic się nie stanie.

Napisano
19 minut temu, Nedvied napisał:

Czyli rozumiem, że nie mam inwestować w nowszy wzmacniacz i pozostać przy tym Denon. Nie mam 2rca w TV... Jaki DAC miałbym kupić? Polecisz coś konkretnego? Czy pod tak mocny wzmacniacz mogę podpiąć te Heco AURORA 300?

Do TV wystarczy Fiio D03, w zupełności.

Im mocniejszy wzmacniacz, tym lepiej. Trudniej uszkodzić kolumny.

Napisano

Ok. Nie mam pojęcia ile na taki DAC powinienem wydać. Czy to ma związek z jakością dźwięku? 500pln? 1000pln?

A może jakiś bardziej rozbudowany DAC? Taki pod który mógłbym podpiąć telefon czy pen drive z muzyką? 

Napisano

No ale chwila to ty masz znacznie lepszy wzmacniacz niż o tym o którym tu mówimy.

Model 1560 to super klocek. To nie kupuj nic. Zrób mu solidny przegląd i uzywaj tego. Dokup tylko DACa prostego jak Cambridge DAC 100 i już.

Piotr

17 godzin temu, Nedvied napisał:

Ok. Nie mam pojęcia ile na taki DAC powinienem wydać. Czy to ma związek z jakością dźwięku? 500pln? 1000pln?

A może jakiś bardziej rozbudowany DAC? Taki pod który mógłbym podpiąć telefon czy pen drive z muzyką? 

Za 500 dasz za CA DAC 100

Do 1000 kupisz coś innego ale jeśli to będzie samo TV to nie warto.

Chyba że dodatkowo player? Np malina z USB?

Piotr

Napisano
9 minut temu, Nedvied napisał:

Jakie kolumny podstawkowe do stereo możecie polecić do tego amplitunera. Nowe bądź uzywki za okolo 2000pln.

Te o których sam pisałeś, czyli Heco 300 są niezłe, potem Polk S20E, albo Indiana Line Diva 252 na przykład.

Napisano

zadzwoń do @Pumpurek. Zapytaj o wypożyczenie. Powiedz, że jesteś z forum.

Przykładowe kolumny podstawkowe od @Pumpurek:  https://allegro.pl/oferta/kolumny-podstawkowe-monitory-tannoy-platinum-b6-9950171221

Potrzebujesz przewody 2xRCA-2x RCA do połączenia zestawu 2-3 komplety?
 przewód optyczny lub koaksjalny do daca - TV,
przewody głośnikowe OFC ale CCA!!

Dac fiio D3 Tishan to słaby dac, ale na rozruch wystarczy, szukaj używanego.

Z czego będzie szła muza? Źródło? TV pomijam. CD, Radio ( chyba masz w zestawie?) A może streamer?

Pozdrawiam

Napisano
16 minut temu, JaZz napisał:

Widzę że kolega dalej nie sprzedał swoich kudosów.  ;)

Sorry ale muszę to powiedzieć. Nawet branża nie jest tak nachalna...

Hmmm, czy ja Cie jakos nekam? Zaproponowalem kiedys, odmowiles i na tym poprzestalismy. Mam dobre kolumny na sprzedaz i nie wiem dlaczego mialbym ich nie zaproponowac?? Nie lamie chyba zadnego regulaminu??? Jesli jest inaczej, zglos prosze do moderacji... 

Napisano
19 godzin temu, Nedvied napisał:

Czy ten CA DAC 100 będzie miał jakikolwiek wpływ na jakość dźwięku? Czy to tylko łącznik między tv a wzmacniaczem? 

Bedzie miał. Ozywi system Denona. I jest to wybor na przyszłość bo TV to jednak słabe źródło.

14 godzin temu, 1Ender napisał:

Odradzam! absolutnie.

Ale po co tu aktywny system skoro kolega ma świetny wzmacniacz???? :P

Trzeba tylko dobrać kolumny.

Panowie nie na sile.

Piotr

Napisano
6 godzin temu, S4Home napisał:

Bedzie miał. Ozywi system Denona. I jest to wybor na przyszłość bo TV to jednak słabe źródło.

Odradzam! absolutnie.

Ale po co tu aktywny system skoro kolega ma świetny wzmacniacz???? :P

Trzeba tylko dobrać kolumny.

Panowie nie na sile.

Piotr

Proszę więc o konkretną propozycję DAC i kolumn. Mogą być zarówno monitory jak i niezbyt duże podłogowe. 

Napisano
Dnia 19.07.2021 o 21:27, Nedvied napisał:

W grę wchodzą tylko monitory. Nie mam miejsca na kolumny podłogowe.

15 minut temu, Nedvied napisał:

Mogą być zarówno monitory jak i niezbyt duże podłogowe. 

A co się zmieniło? I co znaczy niezbyt duże?

Dostałeś różne propozycje, do tego info, że Heco 300 będą dobre od kilku osób, mam wrażenie, że ciężko będzie namówić Cię, żebyś czegoś posłuchał, może coś wypożyczył.. a myślę, że im więcej opinii i sprzętu dostaniesz do przemyśleń, to akurat w tym przypadku nie będzie korzystne :)