Skocz do zawartości

30lat przerwy - potrzebuję pomocy w doborze stereo;)

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Na początek przywitam się: Dzień dobry;)

Aż boję się przedstawić mój problem ponieważ zauważyłem wielu znawców tematu przerastających moje oczekiwania (bez sarkazmu z mojej strony), ale i zapewne jakiś troll się trafi;( Ale do rzeczy i.. oszczędźcie gorzkich słów please;)

Oczywiście lookałem na forum, m.in ostatnie posty "Dylemat ze sprzętem" czy "Dobór stereo do 4tys." - ale nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie;)

Potrzebuję doradzenia w zakupie "sprzętu" HiFi stereo wzgl. 2 +1. Jaki sprzęt i budżet? Poniżej. 

Oczekiwania "Ostatnio" prowadziłem dyskoteki w latach 80tych i takiej też muzyki najczęściej słucham i przy takiej robię domówki. Skok w czasie i wyborze jest taki, że już mam mętlik w głowie. Potrzebuję amplitunera (bez DAB) lub wzmacniacza z przystawką sieciową. Mile widziane: strumieniowanie sieciowe/WiFi, bluetooth, ew. USB, może obsługa Spotify?...

Musi być moc w basie. Oczekiwania porównam do Denona AVR-X1000 (wiem, to nie stereo ala chodzi o możliwość przekazania moich wrażeń) z kolumnami BostonAcoustic 360. Ładnie, miękko gra ale jak dla mnie za mało wysokich tonów i mocnego basu. I tu mnie zabijecie: mam sentymentalne Altusy 140 i do nich zamierzam coś podpiąć. Podpiąłem w.w. Denona i niestety nie radził sobie z kolumnami - słaby bas, słabe wysokie i mizerna dynamika (choć żonie się podobało). Wiem - mam tak spaczony słuch i przyzwyczajenia ale tego już nie naprawię. Musi być bas, płuca muszą wiedzieć, że gra muzyka, muszą być wysokie a średnie nieco w dół (zresztą tak z reguły ustawiałem mój epokowy sprzęt). Jeżeli zostanę zlinczowany za moje Altusy, że jednak trzeba wymienić - przeżyję, ale wówczas budżet musi być rozbity na Amplituner/wzmacniacz + kolumny. A co z tym +1 - coś do TV, jakiś sub. Ale zakup woofera mogę odłożyć na kolejne oszczędności.

Budżet: wzm,/amplituner: 4.000,- a jeżeli z kolumnami to razem max 4.500,-

Warunki pracy: Średnio ustawny salon - załączam rzut. 3928e775ef5f.png Kolumny na czerwono. Kol. A leży na boku witrynce natomiast B soi na podłodze. O ile w miejsce B może być dowolna kolumna, to A wyższa (dłuższa) już odpada.

I proszę  - oczekuję porady - nie linczu. Rzeczowo, konkretny model. Rzucam: może Cambridge Audio AXR100 + przystawka sieciowa + Boston Acoustic A250? A może Coś z zestawu Teufel/Denon?

O pradawni: wypowiedzcie się;)

P.S. Altusy ciągnął dotychczas Radmor A-5510 i poza "suchością dźwięku" żadnych uwag do niego nie miałem. Jednak jako elektronik nie poradziłem sobie z naprawą - kilka domorosłych firm również. Wydane kilka stówek na reanimację i już mam dosyć (suche trzaski w jednym kanale potrafiące popalić gwizdki).

Edytowano przez gandzik
Napisano
2 godziny temu, gandzik napisał:

Kol. A leży na boku witrynce natomiast B soi na podłodze. O ile w miejsce B może być dowolna kolumna, to A wyższa (dłuższa) już odpada.

Możesz wyjaśnić o co chodzi i jakie wymiary są potrzebne? Nie można tej kolumny postawić na podłodze przed witrynką?

Rzeczowo, konkretny model. Rzucam: może Cambridge Audio AXR100 + przystawka sieciowa + Boston Acoustic A250?

Dobrze rzuciłeś jeżeli chodzi o amplituner jest dosyć wydajny czytaj mocny, gorzej z kolumnami. Altusy sobie odpuść, a najlepiej sprzedaj i dołóż do innych kolumn.

Napisano

Altusy ciągnął dotychczas Radmor A-5510 i poza "suchością dźwięku" żadnych uwag do niego nie miałem. Jednak jako elektronik nie poradziłem sobie z naprawą - kilka domorosłych firm również. Wydane kilka stówek na reanimację i już mam dosyć (suche trzaski w jednym kanale potrafiące popalić gwizdki).

Gdyby zrobic lekki tuning (o ile konstrukcja zwrotnicy pozwala) - odseparowac kanały wysokie/srednie od niskich i zakupionym ampli zasilić wysokie/srednie a na wyjsciu pre z ampli zainstalować radmor tylko na bas. Z tego co piszesz nie bedzie problemu z...

3 godziny temu, gandzik napisał:

suche trzaski w jednym kanale potrafiące popalić gwizdki

Co o tym myślicie koledzy???

Taki bi-amp tanim kosztem

Napisano

Altusy możesz zostawić skoro dobrze średnimi i wysokimi sypią, brak basu możesz poprawić dokładając subwoofer. Ustawisz go gdzie chcesz bo ucho i tak nie łapie kierunku basów :) .

Ale ten Radmor - o ile się uda sprzedaj albo jako półka pod kwiatki ;)

I cały budżet możesz wydać na dobry wzmacniacz.

Najlepiej wypożycz wzmacniacz do testów u siebie, wtedy masz pełniejszy obraz jego dźwięku.

Napisano

Witaj,

Można mieć do czegoś sentyment, ale uwierz mi że Altusty 140 nie są czymś trudnym do pobicia :)...

Jednakże nie namawiam :) 

Z dobrych i sprawdzonych amplitunerów stereo z funkcjami sieciowymi, jest Yamaha RN803. Co niektórzy klienci łączyli go z Polskimi produktami z lat 90'.

Żeby ostatecznie się przekonać, zapraszamy Cię na prezentację :)

Napisano (edytowany)

Skłamałem - chyba przemęczenie. W domu są Altuski 110 (nie wiem czy to coś zmienia w kwestii jakości ;) )

Ustawienie kolumny A przed witryną raczej trudne ale nie niemożliwe. Na witrynie do sufitu mam 97cm.

Top Hi-Fi - brałem na poważnie odwiedziny - najbliżej mam do Poznania. Ale to w momencie (mam nadzieję, że dosyć szybko) jak już będę miał zawężony zakres wyboru.

No i zaczynam powoli chyba dojrzewać do ... może nie sprzedaży ale do garażu (postawię k. Tonsili ZGC-40 aby im raźniej było😄i coby milej się pracowało). Wiecie - to kiedyś było marzenie, zrealizowane dopiero po 30tce a teraz siwy włos nie pozwala na wyzbycie;) Tak więc budżet ca 4500 na komplet z kolumnami.

Edytowano przez gandzik
Napisano (edytowany)

Jak widać nie za bardzo jest inna możliwość (do regulacji zawsze służył balans) - np. wnęka na TV jest autentycznie szerokości TV;) Do audiofila mi daleko- regulacja basu, sopranu, dynamika i moc - głównie na tańce. Dla siebie do słuchania - korzystam ze słuchawek;) Nie mam więc wymagań nie wiadomo jakich, ale nie chcę być zajechany i zdruzgotany średnimi tonami. Nie muszę słyszeć skrzypiec w 4 rzędzie ponieważ nie słucham takiej muzyki. Najpoważniejszą muzyką jakiej słucham to jest chyba M. Oldfield;)

Dorzucę jeszcze od siebie, abyście w doradzaniu lepiej poznali mój "gust", że w pomieszczeniu ca 4m2 gdzie mam komputer i podłączony do niego wiekowy Desktop Theater 5.1 Cambridge SoundWorks - jakość dźwięku jest dla mnie więcej niż w pełni satysfakcjonująca;) nawet jeżeli używam go jako 2.1

https://www.tiger-technik.de/PC-Zubehoer/Peripherie-Zubehoer/Cambridge-SoundWorks-DeskTop-Theater-5-1-CSW3000-Verstaerker-Bedienpult-pz351::6866.html

Edytowano przez gandzik
Napisano

Ustawienie kolumny A przed witryną raczej trudne ale nie niemożliwe. Na witrynie do sufitu mam 97cm.

😄

To ustaw przed witryną jak dasz radę. Z kolumn do w/w amplitunera czyli AXR 100 masz kolumny np. Polk Audio S55E lub Q Acoustics 3050i

Napisano

Moim zdaniem sprzęt używany.

Klipsch F3 + Denon PMA 1060 i nie braknie Ci niczego. Ewentualnie bardziej wciągająca ale ostrzejsza Yamaha AX 900

Jeśli nowy to Cambridge AXR 100 + QAcustic 3050i. Ale to nie będzie tak dyskotekowe granie jak wyżej.

Zapraszam na odsłuch i po wyceny.

Piotr

Napisano (edytowany)

"Przespałem się" z myślami i... co sądzicie o innym rozwiązaniu👀, uniwersalnym (wiem, nie ma takich😋), patrząc na "nie"układ mojego salonu (zamieszczony w 1 poście): zostawiam Altusy tak jak są (B robi za podstawę kwiata w donicy🙄 więc i żona się ucieszy), za TV wieszam lub stawiam na stojakach 2 mniejsze kolumienki i do tego subwoofer za TV. Oprę to na amplitunerze kina domowego. Cel i sens? TV oglądam korzystając ze wspomnianych głośników za TV i Suba (nie muszę dokupować soundbara a dźwięk z TV przez dodatkowe głośniki odpowiada mi), natomiast imprezki na Altusach i Subie. Jakościowo to nie stereo ale sądzę, że akurat moje oczekiwania może spełnić. Wówczas zostaje do realizacji zakup wskazanych przez Was 2 małych kolumn, Suba i amplitunera...

Co do używek - nie ufam. Nawet gdybym mógł sprawdzić. Elektronika to nie wieczność a to chyba będzie mój ostatni sprzęt na tym padole😏

I... 1Ender - domu nie wyburzę, audiofilem nie jestem - mam tylko swoje niewielkie chyba jak uczestników forum oczekiwania😎. Czasem i taki mały ludek oczekuje wsparcia a będzie się cieszył nie mniej niż inni🥳

To, co tutaj zaproponowaliście to dla nie doświadczenie na które po prostu nie tracę tygodni czasu i może spowoduje brak dysonansu pozakupowego;) Czerpię wiedzę z każdej sugestii - za co dziękuję;)

Edytowano przez gandzik
Napisano

Weź pod uwagę, że amplitunery KD nie są zbyt wydajne, szczególnie w tym budżecie. Warto zostawić amplituner stereo CA AXR100, który także posiada wyjście na subwoofer. Kolumny podstawkowe to np. Polk Audio S20E (żywsze) lub Q Acoustics 3030i (spokojniejsze). Subwoofer trzeba odłożyć w czasie, bo po prostu nie wystarczy pieniędzy.

4 godziny temu, S4Home napisał:

Jeśli nowy to Cambridge AXR 100 + QAcustic 3050i. Ale to nie będzie tak dyskotekowe granie jak wyżej.

Zgadza się, będzie spokojniej i bardziej miękko. Druga opcja czyli CA AXR100 plus Polk Audio S55E będzie bardziej rozrywkowa.

Napisano

Jedyna różnica to DAB. W brzmieniu nie ma najmniejszej różnicy. Brzmienie jest barwne z mocniejszym dołem. Plusem w przypadku tego amplitunera jest wbudowany moduł bluetooth. Warto postawić w tym przypadku na dynamiczne kolumny takie jak Q Acoustic 3050i czy Monitor Audio Bronze 500 ale to byłoby już droższe rozwiązanie. 

Napisano

@gandzik nie rozdrabniaj się ;) i tak masz mało miejsca

4 godziny temu, gandzik napisał:

za TV wieszam lub stawiam na stojakach 2 mniejsze kolumienki

Weź na testy proponowany wzmacniacz, a jak mają to razem z subwooferem. Kiedy zestaw Ci przypasuje = zostaw. Taki zestaw zagra Ci i z tv i na balandze ;) .

Później, kiedy finanse pozwolą, wymienisz Altusy na coś ciekawszego.

Napisano (edytowany)

Jeszcze pytanie na "cito": Czy Yamaha R-N602 nie będzie lepszym wyborem niż CA AXR100? Możliwości na pewno ma większe ale pozostałe kwestie?

I masakra z podwyżkami - miesiąc temu Yamaha kosztowała w każdym markecie 2500,-

Edytowano przez gandzik
Napisano (edytowany)

I jeszcze jedno pytanie dinozaura...;) Dawniej za moich pradawnych czasów wzmacniacz i kolumny musiały być dopasowane mocowo aby te drugie nie spaliły się przy zbytnim "zgłośnieniu". Analizując polecane przez Was kolumny - posłużę się przykładem Polk Audio S20E - zauważyłem, że jest rekomendowana moc wzmacniacza np. 20–125. Czyli co? Min 20W aby to ruszyć i aby jakoś grało a max to 125 coby nie spalić?

Czy Polk S20EBK to to samo co wspomniane S20E?

Edytowano przez gandzik
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, gandzik napisał:

I jeszcze jedno pytanie dinozaura...;) Dawniej za moich pradawnych czasów wzmacniacz i kolumny musiały być dopasowane mocowo aby te drugie nie spaliły się przy zbytnim "zgłośnieniu". Analizując polecane przez Was kolumny - posłużę się przykładem Polk Audio S20E - zauważyłem, że jest rekomendowana moc wzmacniacza np. 20–125. Czyli co? Min 20W aby to ruszyć i aby jakoś grało a max to 125 coby nie spalić?

Cen w sieci 1350/komplet + negocjacje jest do ew. przyjęcia, na Amazonie 1100,- ale jak macie gdzieś lepsze oferty na "polki" - proszę o info. Jestem zdecydowany na zakup. W outlecie Denona były "refurbished" za 1024/komplet. Też OK ale wolę nowe.

I jak ktoś ma lepsza cenę za suba CA Minx X201 niż 1400,- tez proszę o info.

Edytowano przez gandzik
Napisano

Czy Polk S20EBK to to samo co wspomniane S20E?

To model S20E w kolorze czarnym ( BK od Black, nie używa się samego B bo zakłada się ,że B to niebieski od palety RGB Red Green Blue, przy druku używa się K, przy nie druku można używać np BK lub samego K od ostatniej litery ) 

Napisano
1 godzinę temu, Tomasz S. napisał:

To model S20E w kolorze czarnym ( BK od Black, nie używa się samego B bo zakłada się ,że B to niebieski od palety RGB Red Green Blue, przy druku używa się K, przy nie druku można używać np BK lub samego K od ostatniej litery ) 

THX - teraz wydaje się jasne, że wolę ciemne;)