Fafniak Napisano 20 lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 15 minut temu, pawel102bart napisał: Mogłoby tak być tak by było a nie "mogłoby" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel102bart Napisano 20 lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 3 minuty temu, Fafniak napisał: tak by było a nie "mogłoby" Nooo 😁😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertob Napisano 20 lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 1 godzinę temu, pawel102bart napisał: Hej! Ładny zestaw 😉 mogę zapytać jakie masz standy? VAP. Bardzo przyzwoite. 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Świetny zestaw i ładnie ustawiony. Co do kabli - nie jest z nimi za ciemno? Nie jest. Rozjaśniam interkonektami Oyaide 🙂. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łowczy Napisano 5 marca 2022 Udostępnij Napisano 5 marca 2022 Witam. Dojechał MR780 będzie grał z MA bronze 5. Czeka na odpalenie i wygrzewanie. Mam nadzieję, że zagra ok z MA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur O Napisano 18 marca 2022 Udostępnij Napisano 18 marca 2022 Witam, i dołączam do klubu z Monitor Audio 100 Gold 5G w kolorze Ebony które grają pod Arcam Avr20 i wspomaga Rel HT/1205, MA Gold jeszcze nie wygrzane, ale już cieszą ucho. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur O Napisano 18 marca 2022 Udostępnij Napisano 18 marca 2022 Trochę też potrzebuję waszej pomocy w nakierowaniu, potrzeba jest wymiany ( a może i nie ? ) tylnych sr do kina z Dali Zensor 1 które teraz u mnie grają na ? MA ? jeśli tak to na jakie ? central też mam Dali Zensor 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witold Bjs Napisano 4 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2022 Witam, Panowie , chwilowo muszę się przeprowadzić i zrezygnować z Goldów 200 na rzecz czegoś mniejszego/ podstawkowego. Zastanawiam się pomiędzy SILVER 100 a STUDIO . które lepiej się sprawdza jako zastępstwo dla GOLD ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 4 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2022 Jaką powierzchnię będzie miało pomieszczenie w którym mają grać te przyszłe monitory? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witold Bjs Napisano 4 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2022 1 minutę temu, lysyrafal napisał: Jaką powierzchnię będzie miało pomieszczenie w którym mają grać te przyszłe monitory? Jakieś 16 metrów kwadratowych. Kompletnie nie zaskarży mi na niskich tonach , wyłącznie na rozdzielczości i stylu grania bardziej zbliżonego do Goldów. SILVER 200 kiedyś miałem ale studio nigdy . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 4 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2022 W kwestii MA Studio więcej Ci pewnie powiedzą @Payek i @Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witold Bjs Napisano 4 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2022 4 minuty temu, lysyrafal napisał: W kwestii MA Studio więcej Ci pewnie powiedzą @Payek i @Kraft Ok, dziękuje za info. Może sie tutaj wypowiedzą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 13 godzin temu, Witold Bjs napisał: Może sie tutaj wypowiedzą Tylko, co mam powiedzieć? Studio mam nawet aktualnie na stanie, ale nie słuchałem pozostałych o które pytasz, więc porównać ich nie mogę. Technologicznie na pewno Studio bliżej do Goldów niż Silverów. Technika Goldów i Studio jest właściwie identyczna. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 12 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 Audio Video 02/2022 Test: MA Bronze 200 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 Dnia 4.04.2022 o 21:34, Witold Bjs napisał: Jakieś 16 metrów kwadratowych. Kompletnie nie zaskarży mi na niskich tonach , wyłącznie na rozdzielczości i stylu grania bardziej zbliżonego do Goldów. Jeśli rozdzielczość połączona z pewną subtelnością, to chyba rzeczywiście Studio. Ale czy jesteś pewien? Silver 100 mają w sam raz basu na 16m^2 - to męskie granie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witold Bjs Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Jeśli rozdzielczość połączona z pewną subtelnością, to chyba rzeczywiście Studio. Ale czy jesteś pewien? Silver 100 mają w sam raz basu na 16m^2 - to męskie granie. Finalnie kupiłem SILVER 😛, mam nadzieje ze kiedyś przeniosę je do sypialni i będzie idealnie , ponadto zaważył bardziej klasyczny wygląd i maskownice w kpl. Prawda jest tez taka ze łatwiej w razie czego sprzedać silvery ( mogą funkcjonować samodzielnie) studio bez subwoofera raczej słabo . 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witold Bjs Napisano 14 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 (edytowany) Porównywał ktoś stara serie SILVER 100 6g z nowa 7g ? Na papierze, 35 Hz – 35 kHz w najnowszej odsłonie. Ciekawi mnie czy w realu rzeczywiście jest taka duża różnica w niskich częstotliwościach ? Stare miły niskie dopiero od 40 Hz. Cała seria 7g schodzi sporo niżej Edytowano 14 kwietnia 2022 przez Witold Bjs Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 11 godzin temu, Witold Bjs napisał: Porównywał ktoś stara serie SILVER 100 6g z nowa 7g ? Zejście basu, to może nie być jedyna różnica. Nie porównywałem, ale czytałem, że Silver 100 6G gra równiej, a 7G ma bardziej cofniętą średnicę. Faktycznie w pomiarach 6G były bliżej liniowego grania niż V-ki, którą się im tradycyjnie przypisuje i ja też je tak odbierałem. Co do 7G, to przy cofniętym środku, ich bas będzie pewnie relatywnie lepiej wyeksponowany, więc te parę Hz na dole może być dodatkowo bardziej słyszalne. Rozumiem, że kupiłeś 7G i jesteś pozytywnie zaskoczony basem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witold Bjs Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 2 godziny temu, Rafał S napisał: Zejście basu, to może nie być jedyna różnica. Nie porównywałem, ale czytałem, że Silver 100 6G gra równiej, a 7G ma bardziej cofniętą średnicę. Faktycznie w pomiarach 6G były bliżej liniowego grania niż V-ki, którą się im tradycyjnie przypisuje i ja też je tak odbierałem. Co do 7G, to przy cofniętym środku, ich bas będzie pewnie relatywnie lepiej wyeksponowany, więc te parę Hz na dole może być dodatkowo bardziej słyszalne. Rozumiem, że kupiłeś 7G i jesteś pozytywnie zaskoczony basem? Nie, kupiłem 6g , nie porównywałem z nowa serią ale tak z ciekawości pytałem czy ktoś porównywał. Mam Goldy 200 które schodzą do 35Hz i bas jest zupełnie innej jakości , dlatego trudno mi uwierzyć ze 3 rqzy mniejsza kolumna jest w stanie zejść do 35Hz. Milem tez kiedyś SILVER 200 6g które rzekomo miały 38Hz i tez nie widziałem przy tym samym ustawieniu różnicy . Dlatego ciekawi mnie jaki to jest z tymi parametrami na papierze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati92 Napisano 22 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2022 Cześć, przyszedł czas, że też mogę się pochwalić swoim sprzętem 😊 Posiadam Monitor Audio 300 G6, które połączone są za pomocą Tellurium Q Blue II z Roksan Attessa. Do tego posiadam Gramofon Pro-ject Debut Carbon EVO a w planach mam jeszcze dokupienie odtwarzacza CD również z firmy Roksan. Póki co jestem bardzo zadowolony z tego zestawu. Niestety nie mam jeszcze w pełni przygotowanego salonu (nie ma np. dywanu czy zasłon), więc dźwięk ma swoje mankamenty, ale jak dla mnie nie jest źle. Załączam zdjęcie, ale dodam, że kolumny mam obecnie bardziej oddalone od ścian, chociaż ta z lewej strony nie ma lekko tam w rogu. Jedyne czego mogę się czepić to to, że przy muzyce symfonicznej instrumenty brzmią może ciut płasko, mało wyraźnie i się ze sobą tak jakby mieszają- nie są wyodrębnione. Walczę z tym w ten sposób, że jak podgłośnie to jest trochę lepiej. Za to przy rocku/metalu i muzyce elektronicznej jest bomba. Zapraszam do oceny i do sugestii co mogę ewentualnie poprawić. Pozdrawiam. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 22 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2022 10 minut temu, Mati92 napisał: Jedyne czego mogę się czepić to to, że przy muzyce symfonicznej instrumenty brzmią może ciut płasko, mało wyraźnie i się ze sobą tak jakby mieszają- nie są wyodrębnione. Walczę z tym w ten sposób, że jak podgłośnię to jest trochę lepiej. Za to przy rocku/metalu i muzyce elektronicznej jest bomba. Zdaje się, że Atessa nie ma korektora, tak? Teoretycznie mógłbyś wymienić kable na "jaśniejsze". Ale nie warto. Bo wtedy wprawdzie miałbyś bardziej szczegółowe brzmienie symfoniki przy mniejszych głośnościach, ale już przy większych system dawałby po uszach sopranami. A w rocku i metalu mógłby być wręcz jazgot. Znalazłeś świetny sposób na muzykę poważną - zrobić głośniej. Kompozytorzy tej muzyki tylko się uśmiechną (choć niektórzy pewnie już z chmurki). Oni chcą, żebyś właśnie tak ich słuchał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati92 Napisano 22 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2022 8 minut temu, Rafał S napisał: Znalazłeś świetny sposób na muzykę poważną - zrobić głośniej. Kompozytorzy tej muzyki tylko się uśmiechną (choć niektórzy pewnie już z chmurki). Oni chcą, żebyś właśnie tak ich słuchał. Nawet nie chodzi o muzykę poważną, lubię płytę Lady Pank symfonicznie i wkurza mnie to, że w pewnych momentach trąbki na zestawie u kolegi grają fajniej niż u mnie 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 22 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2022 (edytowany) Trudno jest pogodzić różne gatunki muzyczne w jednym systemie i tu nieuniknione są kompromisy. Można jeszcze ewentualnie przesunąć szafkę RTV ciut w prawo ( o ile się da ) i za nią lewą kolumnę, aby nie stała tak w narożniku. Edytowano 22 kwietnia 2022 przez lysyrafal 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 22 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2022 4 godziny temu, lysyrafal napisał: Można jeszcze ewentualnie przesunąć szafkę RTV ciut w prawo ( o ile się da ) i za nią lewą kolumnę, aby nie stała tak w narożniku. I wyjechać kolumnami. Na próbę wysuń też z pół metra od ściany, przynajmniej zobaczysz jak to zagra 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 22 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2022 (edytowany) 5 godzin temu, Mati92 napisał: Walczę z tym w ten sposób, że jak podgłośnie to jest trochę lepiej. Jakoś nie wierzę aby było lepiej, zwykle jest dokładnie odwrotnie ( jeśli chodzi o separację/czytelność Edytowano 22 kwietnia 2022 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 22 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2022 1 godzinę temu, Fafniak napisał: Jakoś nie wierzę aby było lepiej, zwykle jest dokładnie odwrotnie ( jeśli chodzi o separację/czytelność Jeśli odrobinę brakuje góry, to przy głośniejszym graniu może być lepiej. U mnie też tak jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts