Fandzwieku Napisano 28 września 2021 Udostępnij Napisano 28 września 2021 Cześć. Szukam daca do 1000zł, ważne by miał pilot może być używany . Czytałem że najlepszy jest rdac niestety jest po za zasięgiem cenowym Na poważnie rozważam daca toping d50, Mój sprzęt to kolumny robione w ktorych tweeter to SEAS H1322-06 29TAF/W Wzmacniacz iamp100, który nie ma sterowania głośnością z pilota, dlatego tego wymagam od daca. Chciałbym do niego podłączyć tV, a za źródło najprawdopodobniej będzie malina, ale wiadomo im więcej wejść tym lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 28 września 2021 Udostępnij Napisano 28 września 2021 Topping wypuścił nowy model - Topping E50. Cena to okolice 1100zł. Na razie informacji o nim niewiele, ale już E30 jest super udanym przetwornikiem jak za takie pieniądze. Myślę że warto zainteresować się nową pięćdziesiątką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 28 września 2021 Udostępnij Napisano 28 września 2021 Jest już na Forum wątek o najtańszych DACach - do tysiąca złotych. Proponuję tam poczytać ... i pisać Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 września 2021 Udostępnij Napisano 29 września 2021 rDAC powinno ci sięudać kupić w tej cenie. Bardzo dobrze brzmiący DAC ale nie ma pilota. Realnie do czego jest Ci on potrzebny? Z nowych Topping albo Musical Fidelity V90 DAC Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 września 2021 Udostępnij Napisano 29 września 2021 Myślę, że warto poczekać na dostawę nowego modelu Topping E50. W kwocie około 1k zł możesz rozejrzeć się za używanym Myryad z20, który zapewni muzykalne brzmienie z bardzo dobrą prezentacją sceny dźwiękowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 30 września 2021 Udostępnij Napisano 30 września 2021 (edytowany) Dnia 28.09.2021 o 18:12, Fandzwieku napisał: Wzmacniacz iamp100, który nie ma sterowania głośnością z pilota, dlatego tego wymagam od daca. To sobie wstaw drabinkę. Ja też mam końcówkę diy i zrobiłem regulację głośności. To żaden problem. Pozdrawiam Edytowano 30 września 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fandzwieku Napisano 30 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2021 (edytowany) Wiem, że to nie problem ale chciałbym mieć sterowanie przez pilota, przez drabinkę się tak nie da , ewentualnie kombinowanie z silnikiem krokowym i jakimś mikroprocesorze . Są alpsy z napędem ale też jakość ich wykonania pozostawia wiele do życzenia . Pilot jest mi potrzebny do regulacji głośności. Wiem że to znacząco ogranicza wybór w tym przedziale cenowym . Edytowano 30 września 2021 przez Fandzwieku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 30 września 2021 Udostępnij Napisano 30 września 2021 Ponoć Cambodża za ok. 650 zł oraz Topping za tysiaka to najsensowniejszy wybór w tej klasie cenowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 No albo uzywany rDAC Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 To może kompromis, dobry dac i wypasiony preamp sterowanie z pilota. Ale to byś musiał około 4k wyłożyć na początek. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 (edytowany) @Fandzwieku a potrzebujesz też wzmacniacz słuchawkowy ? Jak Ci się nie spieszy to w połowie miesiąca powinny być dostawy nowego Topping DX3 Pro+ , masz optyka do TV, USB do maliny, coaxial do CD, Bluetooth, mocny wzmacniacz słuchawkowy i pilota Edytowano 1 października 2021 przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fandzwieku Napisano 1 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 października 2021 Niespieszny mi się 1Ender, to już jest po za moim budżetem , ale dzięki. Wezmę któryś z toppingow. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 Dnia 28.09.2021 o 18:12, Fandzwieku napisał: Chciałbym do niego podłączyć tV, a za źródło najprawdopodobniej będzie malina, ale wiadomo im więcej wejść tym lepiej. Skoro malina ma być źródłem, to pilot nie jest potrzebny. Sterujesz głośnością z telefonu poprzez appkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 2 października 2021 Udostępnij Napisano 2 października 2021 Cytat Skoro malina ma być źródłem, to pilot nie jest potrzebny. Sterujesz głośnością z telefonu poprzez appkę. Co nie jest tak wygodne, bo trzeba chociażby odblokować telefon za każdym razem kiedy się zablokuje (wiem, że można to wyłączyć). Nic nie zastąpi prawdziwego pilota Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 października 2021 Udostępnij Napisano 3 października 2021 Co jest teraz głównym źródłem? TV? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fandzwieku Napisano 10 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 października 2021 Teraz tak naprawdę nie mam nic podpiete , bo telefon się raczej nie liczy. Czy możecie mi wytłumaczyć , jak kupie daca z regulacją głośności , to jeśli sygnał będę puszczał z maliny, TV po optyki, czy laptopa to regulacja będzie działać ? Na przykładzie toppinga d50s lub innego modelu tego producenta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 10 października 2021 Udostępnij Napisano 10 października 2021 Tak, możesz regulować dźwięk np pilotem lub na d50s joystickiem. Jeżeli nie potrzebujesz tej opcji, możesz ją dezaktywować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 października 2021 Udostępnij Napisano 11 października 2021 Tak. Z tym że polecam na DACu dać na maksa a uzywać potencjometru we wzmacniaczu. Chyba że ten jest mało precyzyjny jak w starszych NADach to wtedy faktycznie mozna dołożyć tą funkcjonalność na DACu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fandzwieku Napisano 11 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2021 Z lepszych potkow z napędem to jest niebieski alsp, ale tu z jego precyzyjnością jest różnie . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 11 października 2021 Udostępnij Napisano 11 października 2021 9 godzin temu, S4Home napisał: Tak. Z tym że polecam na DACu dać na maksa a uzywać potencjometru we wzmacniaczu. Chyba że ten jest mało precyzyjny jak w starszych NADach to wtedy faktycznie mozna dołożyć tą funkcjonalność na DACu. Tak nie jest do końca. U mnie zarówno Topping E30, D90 i Rme Adi każdy jako preamp gra lepiej niż jako Dac. A wzmacniacz Cyrus 8.2. Obstawiam że w tańszych wzmacniaczach różnica na korzyść regulacji cyfrowej przez dac będzie jeszcze wieksza. Jedyny minus regulacji głośności w Topping ach to bardzo szybka reakcja na pilota. Plus z kolei to taki ze trudno niechcący przełączyć w tryb dac, więc ciężko uszkodzić kolumny Chyba ze położysz coś na pilocie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 października 2021 Udostępnij Napisano 12 października 2021 14 godzin temu, marcinmarcin napisał: preamp gra lepiej niż jako Dac A to nie to samo w tym przypadku? Do toppinga e30 podłączasz źródło analogowo tak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 12 października 2021 Udostępnij Napisano 12 października 2021 43 minuty temu, S4Home napisał: A to nie to samo w tym przypadku? Do toppinga e30 podłączasz źródło analogowo tak? Jak steruję głośnością z daców, to pomijam sterowanie we wzmacniaczu. (wejście na końcówkę mocy lub tryb koncowki w zależności od wzmacniacza) U mnie bardzo duża różnica na plus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 12 października 2021 Udostępnij Napisano 12 października 2021 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: Jak steruję głośnością z daców, to pomijam sterowanie we wzmacniaczu. (wejście na końcówkę mocy lub tryb koncowki w zależności od wzmacniacza) U mnie bardzo duża różnica na plus U mnie jest tak samo, tez zauważyłem, że z włączoną regulacją głośności w Toppingu jest znacznie lepiej. Nie pomijam sterowania we wzmacniaczu, niestety to wejście jest już zajęte. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 12 października 2021 Udostępnij Napisano 12 października 2021 Też miałem tak przez jakiś czas ale pilot Toppinga nie wygodny. Dźwiękowo fajnie i dodatkowo lepsza regulacja głośności bo o połówki dB. Widziałem ,że niektóre właśnie dużo szybciej zmieniają głośność i tam trzeba delikatnie. D50S ma to w sam raz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 października 2021 Udostępnij Napisano 13 października 2021 Ok czyli po prostu pre jest ciekawsze. Rozumiem. Dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts