Nowy75 Napisano wczoraj o 02:48 Napisano wczoraj o 02:48 @audiowit z tym ślepym testem zapuszczasz się celowo w grząskie rejony....😁. Odpisz, cytując
pairtick Napisano wczoraj o 07:00 Napisano wczoraj o 07:00 15 godzin temu, audiowit napisał: Jako ciekawostkę dodam, ze Luwaki karmi się min bananami zeby podbić smak kawy. I tu jest właśnie problem, hodowle. Łaskun chętnie zjada owoce kawowca, ale nie trawi jego nasion, a jedynie miąższ. Po nadtrawieniu przez enzymy trawienne i lekkim sfermentowaniu przez bakterie produkujące kwas mlekowy ziarna przechodzą przez przewód pokarmowy i są wydalane. Zwierzę zjada tylko najlepsze owoce, a przez przejście przez przewód pokarmowy łaskuna ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z nich wytwarzana zyskuje nowy, łagodny aromat. Po oczyszczeniu kawę przetwarza się w typowy sposób. Ten gatunek zbierany jest przez ludność z wysp indonezyjskich (Sumatra, Jawa, Celebes), a w mniejszym stopniu z Filipin i Wietnamu. Wysoka cena skupu skłania mieszkańców tych terenów do łowienia łaskunów i karmienia ich owocami kawy dla łatwego uzyskania znacznych ilości tego gatunku kawy. Zwierzęta są trzymane w ciasnych klatkach, a ich śmiertelność jest bardzo wysoka. Dlatego produkcja tego gatunku kawy była wielokrotnie krytykowana jako nieetyczna. A ja, od lat, jestem wierny jednej kawie. A film też warto obejrzeć 👍 11 godzin temu, Nowy75 napisał: Najlepsza jaką w życiu piłem. Młodyś Waść, najlepsza kawa, to był Extra Selekt 😁 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 07:10 Napisano wczoraj o 07:10 8 minut temu, pairtick napisał: Młodyś Waść, najlepsza kawa, to był Extra Selekt 😁 Nazwa mi się kojarzy😁 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 07:50 Napisano wczoraj o 07:50 46 minut temu, pairtick napisał: Młodyś Waść, najlepsza kawa, to był Extra Selekt Srebrne opakowanie z filiżaneczką , pamiętam. Młynek z PRL-u jeszcze mam . Ale nie warto negować wszystkiego z tego okresu. Moja koleżanka z Sanepidu powiada , że jak by dzisiaj wrócić do komunistycznych norm na żywność , to 60% produktów zniknęło by z rynku. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 08:16 Napisano wczoraj o 08:16 21 minut temu, tomek4446 napisał: Ale nie warto negować wszystkiego z tego okresu. Jasne. Nawet zalewajka w szklance z koszyczkiem i grubą pianką miała swój urok 😁. 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano wczoraj o 16:40 Napisano wczoraj o 16:40 8 godzin temu, tomek4446 napisał: Młynek z PRL Te sklepowe były niezłe, bo żarnowe. Albo kurczaki z rożna, z zamówieniem na konkretną godzinę odbioru. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Pytanie do znawców. Jaką kawiarkę byście polecili ? Dodam , ze mam kuchenkę gazową. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @tomek4446 nie polecę nic konkretnego,ale odradzam te z aluminium ,popularne we Włoszech. Odpisz, cytując
Recommended Posts