Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
15 godzin temu, audiowit napisał:

Jako ciekawostkę dodam, ze Luwaki karmi się min bananami zeby podbić smak kawy.

I tu jest właśnie problem, hodowle.

Łaskun chętnie zjada owoce kawowca, ale nie trawi jego nasion, a jedynie miąższ. Po nadtrawieniu przez enzymy trawienne i lekkim sfermentowaniu przez bakterie produkujące kwas mlekowy ziarna przechodzą przez przewód pokarmowy i są wydalane. Zwierzę zjada tylko najlepsze owoce, a przez przejście przez przewód pokarmowy łaskuna ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z nich wytwarzana zyskuje nowy, łagodny aromat. Po oczyszczeniu kawę przetwarza się w typowy sposób. Ten gatunek zbierany jest przez ludność z wysp indonezyjskich (Sumatra, Jawa, Celebes), a w mniejszym stopniu z Filipin i Wietnamu.

Wysoka cena skupu skłania mieszkańców tych terenów do łowienia łaskunów i karmienia ich owocami kawy dla łatwego uzyskania znacznych ilości tego gatunku kawy. Zwierzęta są trzymane w ciasnych klatkach, a ich śmiertelność jest bardzo wysoka. Dlatego produkcja tego gatunku kawy była wielokrotnie krytykowana jako nieetyczna.

Luwak_(civet_cat)_in_cage.jpg.1f212f55c4fd308eb0709c667147a24b.jpg

A ja, od lat, jestem wierny jednej kawie.

Lavazza-Rossa-scaled.jpg

Screenshot_20250308-153434~2.jpg

IMG_20250308_230211122.jpg

A film też warto obejrzeć 👍

11 godzin temu, Nowy75 napisał:

Najlepsza jaką w życiu piłem.

Młodyś Waść, najlepsza kawa, to był Extra Selekt 😁

Napisano
46 minut temu, pairtick napisał:

Młodyś Waść, najlepsza kawa, to był Extra Selekt

Srebrne opakowanie z filiżaneczką , pamiętam. Młynek z PRL-u jeszcze mam :) .

Ale nie warto negować wszystkiego z tego okresu. Moja koleżanka z Sanepidu powiada , że jak by dzisiaj wrócić do komunistycznych norm na żywność , to 60% produktów zniknęło by z rynku. :)

• 2 weeks later...
Napisano (edytowany)
Dnia 25.08.2025 o 08:00, pairtick napisał:

A ja, od lat, jestem wierny jednej kawie.

To zupełnie jak ja. Tylko kawa inna. Kupuję po 5 kilo, kilowa paczka schodzi nam w ok. 3 tygodnie. 

lucaffe_mr_exclusive_whole_beans_1000g_2

Ma to u nas w domu ksywę "Murzynek" ze względu na stare opakowania, jak wyżej. Niestety, mamy polityczną poprawność teraz i firma była zmuszona usunąć Murzynka z opakowań. Teraz Lucaffe Mister Exclusive wygląda tak: 

pol_pm_Kawa-ziarnista-Lucaffe-Mr-Exclusi

Na szczęście od lat smak ten sam. :) 

Edytowano przez il Dottore
Napisano

Super wątek o kawie. 

Osobiście preferuję podwójne espresso z ekspresu kolbowego. Po pierwsze, jednak jest w tym jakiś fajny rytuał z tym mieleniem ważeniem itd. Po drugie w stosunku do ekspresu automatycznego (zwłaszcza tymi z mechanizmem spieniania mleka) jest o wiele bardziej higieniczny. Miałem okazję oglądać te ekspresy przed konserwacja i czyszczeniem, co tam się "działo i żyło" lepiej nie wiedzieć. Dla tych którzy chcą mieć ciastko (higienę i prostotę) i je zjeść (powtarzalność porcji i szybkość przygotowania) polecam ekspresy kolbowego firmy Sage z wbudowanym młynkiem i możliwością automatycznego zapamiętywania wagi ilości zmielonej kawy np Sage Barista Express. 

Co do kawy to bardzo polecam (trochę podglądałem z pozycji klienta proces palenia kawy) polecana tu już przez kogoś Palarnie Blend

https://www.palarniablend.pl/?srsltid=AfmBOoouckeJ8pcohaJSZ37Y_8NXLPmFy89FFniWhO7tj4o_JvenJA0o

i-ekspres-sage-ses876bst4eeu1-barista-express-impress-bst.jpg

Napisano
Dnia 11.09.2025 o 17:49, Nowy75 napisał:

@pairtick dokładnie to!😁

W restauracjach była pełna zastawa 😀 

463596622_945491237613960_2385332560587160258_n.jpg

1 godzinę temu, Jarek Ch. napisał:

Po drugie w stosunku do ekspresu automatycznego (zwłaszcza tymi z mechanizmem spieniania mleka) jest o wiele bardziej higieniczny.

W automacie DeLonghi, cały mechanizm spieniania mleka jest w pojemniku na mleko, czyszczonym parą po każdej kawie.