AudioTube Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu @Nowy75 Dawaj tutaj swoje imię😊 😍Kawa😍 Gdy przeczytałeś, to co na samym początku przychodzi Tobie na myśl. Z czy kojarzy się Tobie termin - kawa. Odpisz, cytując
Rega Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) Mam pytanie do posiadaczy ekspresów Siemens - jak często pokazuje się Wam komunikat o konieczności opróżnienia pojemnika na skropliny. U mnie to średnio co 5-7 kaw. Czy to normalne, czy ekspres gdzieś przecieka, czy jest zwyczajnie bardzo rozrzutny i nie oszczędza wody? Edytowano 8 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując
misiekx Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 32 minuty temu, AudioTube napisał: przychodzi Tobie na myśl Adam sorry że się wpie.... Kawa mnie od razu przychodzi na myśl aromat i jeszcze raz aromat, takie mam od razu skojarzenia 😉 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @AudioTube , Mariusz jestem. Pewnie to proste, lubię czarną i dobrze upaloną. Ogólnie jestem zwolennikiem ręcznej roboty w kuchni,fajnie się robi różne rzeczy maszynowo,gorzej się czyści sprzęty bardziej skomplikowane od garnka,czy noża 😁 Ekspres to oczywiście JEJ pomysł,choć mamy już jakieś kawowe utensylia,ale się uparła i szuka. To już ten etap ,że mogę tylko pomóc wybrać jak najmniejsze zło 😁 @misiekx też mi się wydaje, że aromat jest kluczowy. Ostatnio dostałem od szefa 50 -letnią hiszpańską brandy na 50-kę. W smaku jak dla mnie nic niezwykłego,natomiast aromaty...😁 To już zupełnie inna sprawa,w miarę jak podgrzewa się w kieliszku,zaczyna się dziać! Podobnie mam z whisky, piję głównie dlatego,że ładnie pachnie 😁- mówimy oczywiście o dojrzałych trunkach 2 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @Nowy75 jak szukałem ostatnio ekspresu to z kompaktowych Melitta albo Nivona cube (taki polautomat bym powiedzial). Jak Jura to bodajże c8, gdzieś przeglądałem opinie i ten model ma ten większy, lepszy zaparzacz niz te tańsze (głowy ani ręki sobie nie dam uciąć ale proponuję to sprawdzić przed zakupem). Naście lat temu w fabryce testowaliśmy różne ekspresy i faktycznie kawa z Jury smakowała najlepiej. Finalnie do domu kupiliśmy Melitta Purista. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @PanKlor serdeczne dzięki za wskazówki, wolę ograniczyć pole ,a też czas poszukiwań do minimum. Wiadomo ,jak jest ,jak się wdepnie w nowy temat- w necie wszystko jest świetne,podobnie jak w audio 😁 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 4 godziny temu, misiekx napisał: mam od razu skojarzenia Jasne, rozumiem. U mnie z kolby jakby tego aromatu mniej wyczuwam. Esencja jakby w tej smolistej cieczy się chowała. Mnie natomiast kawa się kojarzy z chwilą, kiedy odpływają wszystkie myśli, czas „staje”, koncentracja osiąga swój peak i nic mnie nie przeszkadza. Od jakiegoś czasu robię ją w malutkich espresso naczynkach no i kilka razy dziennie. Dawniej chlałem kubłami. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @Nowy75 jak jesteście w stanie wydać ciut więcej na ekspres weźcie Jure tam wchodzi jeszcze kwestia ciśnienia. Dla mnie z domowych ekspresow nie ma lepszej kawy jak z tego. A piłem z 5-7 różnych firm dla zwyklych zjadaczy chleba czy popijaczy pospolitej czarnej. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @Wing0 wstępnie stawiam na Jurę,ciekawi mnie tylko to auto czyszczenie ,czy w rzeczywistości jest skuteczne. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Nowy75 napisał: @Wing0 wstępnie stawiam na Jurę,ciekawi mnie tylko to auto czyszczenie ,czy w rzeczywistości jest skuteczne. Jak wszędzie. Trzeba zawsze dbać o sprzet wyciągać młynek raz na jakiś czas umyć wysuszyć itd nic nie jest w 100% bezobslugowe ale kawy dobre robi. 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 57 minut temu Napisano 57 minut temu 10 godzin temu, Nowy75 napisał: Budżet ,powiedzmy 4000/w uzasadnionym przypadku może się zwiększyć/. Jak bez bajerów to najlepiej (kolejność przypadkowa): 1/ Gaggia Classic E24 EVO Pro 2/ Rancillio Silvia V6 3/ Lelit Victoria - tu już są bajery, bo ma PID, timer i preinfuzję. 3 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 40 minut temu Napisano 40 minut temu (edytowany) @Nowy75 jeszcze jedna uwaga. Jura nie chciała nam w firmie zrobić kawy jak nie została wyczyszczona, a chciała czyszczenia co 200 kaw. Zawsze trzeba mieć w domu zapas tabletek do czyszczenia. Melitta tez ma czyszczenie i odkamienianie. Tak czy inaczej raz na tydzien wypada wyjąć zaparzacz i wyczyścić ręcznie. Edytowano 39 minut temu przez PanKlor 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 39 minut temu Napisano 39 minut temu (edytowany) 2 godziny temu, Wing0 napisał: jak jesteście w stanie wydać ciut więcej na ekspres weźcie Jure tam wchodzi jeszcze kwestia ciśnienia. Dla mnie z domowych ekspresow nie ma lepszej kawy jak z tego. A piłem z 5-7 różnych firm dla zwyklych zjadaczy chleba czy popijaczy pospolitej czarnej. Jaki model polecasz? Nie zależy mi specjalnie na ilości kaw do wyboru. Szczerze mówiąc kilka w zupełności wystarczy. Ważniejsza trwałość, jakość i bezawaryjność. Edytowano 39 minut temu przez Adi777 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 35 minut temu Napisano 35 minut temu (edytowany) 16 minut temu, Adi777 napisał: Jaki model polecasz? Adi nie wiem w sumie można sobie dobrać model samemu bez kłopotu ja bym w 8 celował jestem leniwy wolę jak nacisne jeden przycisk i mi leci do kubka juz spienine mleczko ;), ale jak nie jesteś leń to możesz kupić tańszą opcje. A jak pisałem wyżej. Jakbym nie lubił z mlekiem to bym z kawiarki kawę pił tylko Edytowano 22 minuty temu przez Wing0 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts