Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Mam pytanie do posiadaczy ekspresów Siemens - jak często pokazuje się Wam komunikat o konieczności opróżnienia pojemnika na skropliny. U mnie to średnio co 5-7 kaw. Czy to normalne, czy ekspres gdzieś przecieka, czy jest zwyczajnie bardzo rozrzutny i nie oszczędza wody?

Edytowano przez Rega
Napisano

@AudioTube , Mariusz jestem. Pewnie to proste, lubię czarną i dobrze upaloną. 

Ogólnie jestem zwolennikiem ręcznej roboty w kuchni,fajnie się robi różne rzeczy maszynowo,gorzej się czyści sprzęty bardziej skomplikowane od garnka,czy noża 😁

Ekspres to oczywiście JEJ pomysł,choć mamy już jakieś kawowe utensylia,ale się uparła i szuka. To już ten etap ,że mogę tylko pomóc wybrać jak najmniejsze zło 😁

@misiekx też mi się wydaje, że aromat jest kluczowy. Ostatnio dostałem od szefa 50 -letnią hiszpańską brandy na 50-kę.  W smaku jak dla mnie nic niezwykłego,natomiast aromaty...😁 To już zupełnie inna sprawa,w miarę jak podgrzewa się w kieliszku,zaczyna się dziać! Podobnie mam z whisky, piję głównie dlatego,że ładnie pachnie 😁- mówimy oczywiście o dojrzałych trunkach

Napisano

@Nowy75 jak szukałem ostatnio ekspresu to z kompaktowych Melitta albo Nivona cube (taki polautomat bym powiedzial). Jak Jura to bodajże c8, gdzieś przeglądałem opinie i ten model ma ten większy, lepszy zaparzacz niz te tańsze (głowy ani ręki sobie nie dam uciąć ale proponuję to sprawdzić przed zakupem). 

Naście lat temu w fabryce testowaliśmy różne ekspresy i faktycznie kawa z Jury smakowała najlepiej. 

Finalnie do domu kupiliśmy Melitta Purista. 

Napisano
4 godziny temu, misiekx napisał:

mam od razu skojarzenia

Jasne, rozumiem.
U mnie z kolby jakby tego aromatu mniej wyczuwam. Esencja jakby w tej smolistej cieczy się chowała.

Mnie natomiast kawa się kojarzy z chwilą, kiedy odpływają wszystkie myśli, czas „staje”, koncentracja osiąga swój peak i nic mnie nie przeszkadza. 
 

Od jakiegoś czasu robię ją w malutkich espresso naczynkach no i kilka razy dziennie.

Dawniej chlałem kubłami.

 

 

Napisano

@Nowy75 jak jesteście w stanie wydać ciut więcej na ekspres weźcie Jure tam wchodzi jeszcze kwestia ciśnienia. Dla mnie z domowych ekspresow nie ma lepszej kawy jak z tego. A piłem z 5-7 różnych firm dla zwyklych zjadaczy chleba czy popijaczy pospolitej czarnej. 

Napisano
1 godzinę temu, Nowy75 napisał:

@Wing0 wstępnie stawiam na Jurę,ciekawi mnie tylko to auto czyszczenie ,czy w rzeczywistości jest skuteczne. 

Jak wszędzie. Trzeba zawsze dbać o sprzet wyciągać młynek raz na jakiś czas umyć wysuszyć itd nic nie jest w 100% bezobslugowe ale kawy dobre robi.

Napisano
10 godzin temu, Nowy75 napisał:

Budżet ,powiedzmy 4000/w uzasadnionym przypadku może się zwiększyć/.

Jak bez bajerów to najlepiej (kolejność przypadkowa): 

1/ Gaggia Classic E24 EVO Pro

71mdHKdEvvL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

2/ Rancillio Silvia V6

Silvia_5.jpg?v=1736994703

3/ Lelit Victoria - tu już są bajery, bo ma PID, timer i preinfuzję. 

Zrzut ekranu 2025-11-16 182818.png

Napisano (edytowany)

@Nowy75 jeszcze jedna uwaga. Jura nie chciała nam w firmie zrobić kawy jak nie została wyczyszczona, a chciała czyszczenia co 200 kaw. Zawsze trzeba mieć w domu zapas tabletek do czyszczenia. 

Melitta tez ma czyszczenie i odkamienianie. Tak czy inaczej raz na tydzien wypada wyjąć zaparzacz i wyczyścić ręcznie. 

Edytowano przez PanKlor
Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Wing0 napisał:

jak jesteście w stanie wydać ciut więcej na ekspres weźcie Jure tam wchodzi jeszcze kwestia ciśnienia. Dla mnie z domowych ekspresow nie ma lepszej kawy jak z tego. A piłem z 5-7 różnych firm dla zwyklych zjadaczy chleba czy popijaczy pospolitej czarnej. 

Jaki model polecasz? Nie zależy mi specjalnie na ilości kaw do wyboru. Szczerze mówiąc kilka w zupełności wystarczy. Ważniejsza trwałość, jakość i bezawaryjność.

Edytowano przez Adi777
Napisano (edytowany)
16 minut temu, Adi777 napisał:

Jaki model polecasz?

Adi nie wiem w sumie można sobie dobrać model samemu bez kłopotu ja bym w 8 celował jestem leniwy wolę jak nacisne jeden przycisk i mi leci do kubka juz spienine mleczko ;), ale jak nie jesteś leń to możesz kupić tańszą  opcje. 

A jak pisałem wyżej. Jakbym nie lubił z mlekiem to bym z kawiarki kawę pił tylko :)

Edytowano przez Wing0
Napisano

Dzięki ,chłopaki. Już wróciła do domu i tłucze filmiki 😁. Chodziło mi właśnie o to ,żebym mógł wsadzić łapy i coś samodzielnie zrobić . I żeby konstrukcja była przemyślana,bo mamy parę gratów w kuchni,gdzie po zrobieniu frymuśnego koktajlu owocowego,to ja potem tańczę z wykałaczkami między nożami,żeby to doczyścić,bo producent nie przewidział,że wytwory urządzenia chętnie wlezą we wszystkie dostępne szpary😁

Napisano
20 minut temu, Nowy75 napisał:

tańczę z wykałaczkami między nożami,

Dlatego ja wolę prostą kolbę. Już 7 lat i zero problemów i zero pitolenia się z automatem. 

Tyle, że młyn porządny trzeba dokupić, więc cena nawet prostej kolby w rzeczywistości przewyższa automat. Taka jest smutna prawda. 

Napisano
1 minutę temu, Nowy75 napisał:

ONE zawsze pchają świat do przodu

No właśnie. Mi tak długo moja lepsza połowa wierciła dziurę w brzuchu, że też pękłem i kupiłem automat. 

Na szczęście w naszej kuchni nie ma już miejsca na wstawienie niczego i maszyna pojedzie do Polski, bo stanowczo odmówiłem wymiany kolby na automat w IRL (taki był jej sprytny plan od początku). 

Napisano
9 minut temu, Nowy75 napisał:

kawę mi zrobi

Chciałbyś! :D Tak dobrze to nie ma. 

Gdyby automaty faktycznie robiły kawę, to każdy już miałby w domu automat. :)

Oczywiście jestem niesprawiedliwy - tak naprawdę to goszcząc w wielu domach dostawałem kawę z automatu i naprawdę była spoko. 

Ale coś jest w tym mieleniu, dociskaniu, ręcznej ekstrakcji, że własnoręcznie robiona kawa smakuje mi najlepiej. 

Jak to śpiewał kabaret Otto: "Obywatelu! Zrób sobie dobrze sam!". :) 

Napisano
1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Ważniejsza trwałość, jakość i bezawaryjność.

Po raz trzeci Mellita CI ! Jestem w stanie rozkręcić i złożyć ten ekspres z zamkniętymi oczami. Prosty i niezawodny. 

@Nowy75 nie ma czegoś takiego jak czyszczenie automatyczne. Kawa potrafi dostać się wszędzie.

Mój po prostu woła : czyszczenia , odkamieniania .

Do odkamieniania od lat używam :

https://allegro.pl/oferta/tabletki-odkamieniacz-odkamieniajace-technicqll-13431323369?srsltid=AfmBOop4_23gGe0IKtFsHz78XSIXXR1cvXcsSqjPhB2DiE2HgSENBiwN

sam na to nie wpadłem , stosuje się do zaleceń serwisanta ekspresów.

Dnia 15.11.2025 o 12:55, MarcKrawczyk napisał:

Nowa kawa będzie próbowana…

Jedna z moich ulubionych. Kupuje ją tutaj:

https://www.tommycafe.pl/2kg-kawy-w-extra-cenie/2292-kawa-brazylia-santos-2kg-5901721760202.html

A kawkę pijam w tygodniu:

- 6.30 - podwójne espresso z ekspresu

- 12.00 - sypana 3 łyżeczki

- 18.00 - espresso z kawiarki.

W weekendy różnie.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Utwórz nowe...