Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Mam pytanie do posiadaczy ekspresów Siemens - jak często pokazuje się Wam komunikat o konieczności opróżnienia pojemnika na skropliny. U mnie to średnio co 5-7 kaw. Czy to normalne, czy ekspres gdzieś przecieka, czy jest zwyczajnie bardzo rozrzutny i nie oszczędza wody?

Edytowano przez Rega
Napisano

@AudioTube , Mariusz jestem. Pewnie to proste, lubię czarną i dobrze upaloną. 

Ogólnie jestem zwolennikiem ręcznej roboty w kuchni,fajnie się robi różne rzeczy maszynowo,gorzej się czyści sprzęty bardziej skomplikowane od garnka,czy noża 😁

Ekspres to oczywiście JEJ pomysł,choć mamy już jakieś kawowe utensylia,ale się uparła i szuka. To już ten etap ,że mogę tylko pomóc wybrać jak najmniejsze zło 😁

@misiekx też mi się wydaje, że aromat jest kluczowy. Ostatnio dostałem od szefa 50 -letnią hiszpańską brandy na 50-kę.  W smaku jak dla mnie nic niezwykłego,natomiast aromaty...😁 To już zupełnie inna sprawa,w miarę jak podgrzewa się w kieliszku,zaczyna się dziać! Podobnie mam z whisky, piję głównie dlatego,że ładnie pachnie 😁- mówimy oczywiście o dojrzałych trunkach

Napisano

@Nowy75 jak szukałem ostatnio ekspresu to z kompaktowych Melitta albo Nivona cube (taki polautomat bym powiedzial). Jak Jura to bodajże c8, gdzieś przeglądałem opinie i ten model ma ten większy, lepszy zaparzacz niz te tańsze (głowy ani ręki sobie nie dam uciąć ale proponuję to sprawdzić przed zakupem). 

Naście lat temu w fabryce testowaliśmy różne ekspresy i faktycznie kawa z Jury smakowała najlepiej. 

Finalnie do domu kupiliśmy Melitta Purista.