Adi777 Napisano 24 października 2021 Udostępnij Napisano 24 października 2021 (edytowany) Jak w temacie. Wklejajcie swoje ulubione okładki. To może ja zacznę Świetna, klimatyczna okładka autorstwa samego H. R. Gigera. Absolutnie polecam też posłuchać sam album - Island - Pictures (1977) - rock progresywny z bardzo wysokiej półki. Urocza okładka jednej z moich ulubionych płyt bez podziału na gatunki muzyczne. Zostałem kupiony już po pierwszym przesłuchaniu, okładką także. Tak wygląda w całości: Album Sagan om Ringen autorstwa szwedzkiego klawiszowca Bo Hanssona. Ładna, wyciszona płyta, nieco w klimacie niemieckiego Popol Vuh. Jest też inna okładka, jako reedycja z 1972 roku: A tak wygląda wydanie z 1977 roku: Jak dla mnie zdecydowanie okładka pierwszego wydania jest najładniejsza, najbardziej tajemnicza i intrygująca. Edytowano 24 października 2021 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 24 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 października 2021 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 25 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 października 2021 (edytowany) 5 godzin temu, JaZz napisał: Fajny temat 👍 Dzięki, tak, naprawdę fajny, bo sporo okładek przyciąga uwagę. Te wklejone przeze mnie sugerują, że lubię raczej kolorowe okładki, przedstawiające coś konkretnego, i tak jest, ale ostatnio coraz bardziej zaczynają mi się podobać troszkę bardziej minimalistyczne grafiki płyt. Edytowano 25 października 2021 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 25 października 2021 Udostępnij Napisano 25 października 2021 Mówisz i masz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 25 października 2021 Udostępnij Napisano 25 października 2021 Trudno mi wskazać jedną konkretną okładkę, ale to co robił Roger Dean dla Yes wybitnie współgrało z ich muzyką. Dla innych zespołów oczywiście też tworzył, ale poziom dopasowania już nie był taki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 25 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 października 2021 10 godzin temu, Rafał S napisał: Trudno mi wskazać jedną konkretną okładkę, ale to co robił Roger Dean dla Yes wybitnie współgrało z ich muzyką. Dla innych zespołów oczywiście też tworzył, ale poziom dopasowania już nie był taki. Ta jest niezła: Ta także: Odchodząc od Rogera Deana, lubię jeszcze tego typu okładki: Fajna jest okładka debiutu The Soft Machine: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 25 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 października 2021 (edytowany) Kompletnie nie wiem, co to jest, ale podoba mi się ta okładka Bardzo mroczna okładka, a sama muzyka określana jako jedna z najmroczniejszych płyt w historii. Podobno black metal to przy tym kołysanki dla dzieci Edytowano 25 października 2021 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 25 października 2021 Udostępnij Napisano 25 października 2021 Kolekcja Venus Records Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 26 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 października 2021 Być może prototyp black metalowych okładek. Tak na marginesie - bardzo dobra płyta z progresywną elektroniką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 27 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 października 2021 H. R. Giger musiał mieć bujną wyobraźnię Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 10 lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 lipca 2022 Świetny temat @Adi777. Dopiero teraz go odkryłem Od siebie dodam kapitalną okładkę Pasji Petera Gabriela: 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 10 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 lipca 2022 43 minuty temu, Audio Autonomy napisał: kapitalną okładkę Pasji Petera Gabriela O tak, też ją bardzo lubię. Piękna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 10 lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 lipca 2022 (edytowany) The Velvet Underground Edytowano 10 lipca 2022 przez Amarok 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 10 lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 lipca 2022 Jeszcze jedna "malowana" okładka - Billie Holiday Sings 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 10 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 lipca 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 10 lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 lipca 2022 Chyba wszystkie okładki DCD są świetne:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 lipca 2022 Coś od artystki totalnej. I zakulisowy smaczek... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 5 marca 2023 Udostępnij Napisano 5 marca 2023 (edytowany) Brakuje całkiem pięknych okładek płyt z lat dawnych, 70te czy 60te płyt z muzyką klasyczną. Popatrzmy. Cztery Pory Roku - Antonio Vivaldi - bardzo ciekawa interpretacja z udziałem Konstantego Kulki. Wydanie DECCA. The Italnian Settecento - przykład oszczędności w wyrazie. Wydanie Supraphon. Ponownie Cztery Pory Roku i przywołany typowy włoski krajobraz. Wydanie Eterna. Nota bene wytwórnia swego czasu słynąca w demoludach z dobrej jakości nagrań wprost z Europy Zachodniej. Sztuka nowoczesna w klasyce muzyki, Pasja wg Św. Jana - Johann Sebastian Bach niestety zdjęcie nie oddaje w pełni piękna i dramatyzmu obrazu na pudełku z płytami. Wydanie DECCA. Kolejna okładka wyraża atmosferę ówczesnego Wiednia, Johann Strauss. Wydanie EMI. Piękne ujęcie zapowiadające to co za chwilę usłyszymy w wykonaniu King's College Choir Cambridge. Właśnie takie ujęcie jest najodpowiedniejsze. Wydanie EMI. Wydanie utworów na Boże Narodzenie to nie tylko okładka, ale i 23 stronicowa książeczka. Wydanie DECCA. W klasyce tamtych wydań mamy w ogóle wiele znakomitych graficznie wydań odwołujących się do sztuki towarzyszącej powstawaniu nagrań lub jej atmosferze. Niestety klasyka ostatnio idzie w stronę popu i okładki stały się nudne. Edytowano 5 marca 2023 przez Highlander_now 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakiś tam Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 Chicago VII - w wersji skórzanej, tłoczona. miałem te wydanie w limitowanej wersji. Nr 91. Sprzedałem, jak większość winyli, chciałem kupić samochód. Ech, dawne czasy. Muza też fajna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts