Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Trochę mnie zainspirowaliście i myślę pomału o nowych głośnikach. Kampania odsłuchowo-zakupowa pewnie ruszy dopiero w wakacje, ale co szkodzi już się przymierzać?

Domyślną opcją są MA Gold 100, lecz zerkam też na krajową produkcję. Jestem ciekaw Waszej opinii, jeśli znacie marki i modele:

• Studio 16 hertz - Canto Grand New / Canto Grand New Premium
  • YB Audio - Bise / M1 classic (Kraft pisał obszernie o Bise XL, ale jak to się ma do mniejszego brata i co na to inni)
  • Impuls Audio - Norte

Kwadratowy pokój 18 m^2 (ostatnio stwierdziłem ze smutkiem, że nawet bliżej 17 m^2), standy 40 cm od ściany tylnej i bocznych, kanapa odsłuchowa przy przeciwległej ścianie.

Jazz, blues, staroświecki rock, folk, a ostatnio też trochę bluegrassu.

Chciałbym zachować przestrzeń, dynamikę i barwę nawet przy cichych odsłuchach. No i zależy mi na mocnym, dobrze kontrolowanym basie, żeby nie stracić tego, co już mam w Silverach. Ale w porównaniu z Silverami oczekuję bogatszej średnicy i gładszej góry - to główny powód planowanej zmiany.

Napisano

Tylko odsłuch.

Zwłaszcza w domenie polskich produktów za wiele osób ci nie pomoże.

Mieliśmy kiedyś studio 16 Hz moim zdaniem ciekawy produkt. Nie klasy gold 100 ale mógł się podobać. 

Zmiany które oczekujesz dostaniesz w goldach. 

Piotr

Napisano (edytowany)
17 godzin temu, S4Home napisał:

Tylko odsłuch.

Zwłaszcza w domenie polskich produktów za wiele osób ci nie pomoże.

Mieliśmy kiedyś studio 16 Hz moim zdaniem ciekawy produkt. Nie klasy gold 100 ale mógł się podobać. 

Zmiany które oczekujesz dostaniesz w goldach. 

Piotr

Dzięki. Spróbuję załatwić sobie odsłuch porównawczy Canto Grand New Premium i MA Gold 100 (oczywiście u siebie w domu). Ale to dopiero w styczniu.

Tymczasem odkopałem ciekawe testy lpomisa i Impuls Audio Norte chwilowo wypada z listy. Skreśliłem też YB Audio M1 classic - chcę czegoś większego, z mocniejszym basem.

Na liście pozostaje natomiast YB Audio Bise - mam nadzieję, że uda mi się go wypożyczyć.

Edytowano przez Rafał S
Napisano

Do tego typu grania co opisujesz koniecznie do sprawdzenia Triangle Genese Trio. Przestrzenność grania na bardzo wysokim poziomie, góra nie gubi żadnego detalu z nagrania, średnica bardzo realnie odtwarzana, niskie tony nie są odtwarzane z twardo i ilościowo też ich nie zabraknie, swoje tutaj robi też dość duża skrzynka jak na monitory.

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, rms.pl napisał:

Do tego typu grania co opisujesz koniecznie do sprawdzenia Triangle Genese Trio. Przestrzenność grania na bardzo wysokim poziomie, góra nie gubi żadnego detalu z nagrania, średnica bardzo realnie odtwarzana, niskie tony nie są odtwarzane z twardo i ilościowo też ich nie zabraknie, swoje tutaj robi też dość duża skrzynka jak na monitory.

Dzięki, ale mam wątpliwości. Wprawdzie (jak wynika z tego, co przeczytałem) nowe Genese są ciut ciemniejsze od starszych modeli, ale i tak obawiam się, że wciąż będą za jasne do Sola II. W tej chwili mój system gra bardziej górną średnicą niż dolną. Nie wiem, ile w tym wpływu Silverów, a ile Gustarda A18 i Sola II. W każdym razie szukam monitorów, które mają wyraźnie więcej dolnej średnicy niż Silvery. Myślę, że mój awatar jest tu dobrą wskazówką - bliższe mi brzmienie ES 335 niż np. Strata. ;)

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)
23 godziny temu, Rafał S napisał:

Dzięki. Spróbuję załatwić sobie odsłuch porównawczy Canto Grand New Premium i MA Gold 100 (oczywiście u siebie w domu). Ale to dopiero w styczniu.

Tymczasem odkopałem ciekawe testy lpomisa i Impuls Audio Norte chwilowo wypada z listy. Skreśliłem też YB Audio M1 classic - chcę czegoś większego, z mocniejszym basem.

Na liście pozostaje natomiast YB Audio Bise - mam nadzieję, że uda mi się go wypożyczyć.

Skontaktuj się z Yb,ja od nich wypożyczyłem na odsłuch Bise Xl,i, zamówiłem,u mnie grają w 17m,i basy napewno nie będzie brakować.To moje,niestety bez standów.

197734824_2612635618883030_9150591207024035197_n.jpg

Edytowano przez tomaz75
Napisano
1 godzinę temu, tomaz75 napisał:

Skontaktuj się z Yb,ja od nich wypożyczyłem na odsłuch Bise Xl,i, zamówiłem,u mnie grają w 17m,i basy napewno nie będzie brakować.To moje,niestety bez standów.

No, świetnie wyglądają. :)

Napisałem do YB, ale w sprawie zwykłych Bise. Kraftowi XL dudniły na, bodaj, 25m^2. obawiam się, że u mnie mogłoby być jeszcze gorzej. Poza tym, strasznie wielkie są. Wiem, że to dobrze dla przetwornika, jak siedzi w większej obudowie, ale dominowałyby nad całym pokojem. Rozumiem, że u Ciebie nie dudnią. Na ile je odsunąłeś od ściany tylnej i bocznych?

Napisano
10 godzin temu, Rafał S napisał:

Dzięki, ale mam wątpliwości. Wprawdzie (jak wynika z tego, co przeczytałem) nowe Genese są ciut ciemniejsze od starszych modeli, ale i tak obawiam się, że wciąż będą za jasne do Sola II.

Obawy i niewiadoma jak dany zestaw zagra zawsze będą, więc temu najlepiej wybrać się na odsłuch ze swoim wzmacniaczem. Obecne Triangle to już nie to granie jak ze starych modeli w zakresie wysokich tonów i nie ma co myśleć według utartych opinii i samemu przekonać się.

Napisano
52 minuty temu, Rafał S napisał:

Napisałem do YB, ale w sprawie zwykłych Bise. Kraftowi XL dudniły na, bodaj, 25m^2. obawiam się, że u mnie mogłoby być jeszcze gorzej. Poza tym, strasznie wielkie są. Wiem, że to dobrze dla przetwornika, jak siedzi w większej obudowie, ale dominowałyby nad całym pokojem. Rozumiem, że u Ciebie nie dudnią. Na ile je odsunąłeś od ściany tylnej i bocznych?

Posłuchaj tych monitorów 

USHER V 601

https://www.audiofast.pl/pl/usher/v-601

Napisano
Przed chwilą, Fafniak napisał:

najlepiej to wypożyczyć do domu - macie taka opcję ?

Nie ma problemu z wypożyczeniem, ale zawsze proponuję jak jest możliwość sprawdzenia wstępnie zestawu w pobliskim salonie czy dany styl grania nam pasuje. Oczywiście finalnie i tak zadecyduje to, jak dane kolumny zagrają w naszym pomieszczeniu.

Napisano
1 godzinę temu, Dominik Poślednik napisał:

Posłuchaj tych monitorów 

USHER V 601

https://www.audiofast.pl/pl/usher/v-601

Z tego co czytam, Ushery są świetne w swojej cenie. Ale to wciąż półka moich Silverów i też dość jasne granie. A ja chcę zrobić zdecydowany krok w górę i przy okazji w bok. :)

23 minuty temu, Fafniak napisał:

Nie musisz

Marcin, a Ty nie znasz Bise czy Canto Grand? Pamiętam, że interesowałeś się krajowymi manufakturami. Albo może podpowiesz coś konkurencyjnego w tym stylu?

Napisano
5 godzin temu, Fafniak napisał:

Miałem u siebie SOL II (zwykłego)

Z kolumnami RLS Oberon II to była cudowna synergia

Ale jeżeli upierasz się przy podstawkowcach - wypożycz koniecznie RLS Nereida

już napisałem

Napisano
15 godzin temu, Fafniak napisał:

wypożycz koniecznie RLS Nereida

Dzięki, wcześniej to przegapiłem. :) Poczytałem trochę na ich temat. Recenzje wręcz ekstatyczne. Nereidy II mogłyby być idealnymi partnerkami dla Sola II. Natomiast odstrasza mnie te 42 cm. głębokości. To o ponad 9 więcej niż mam w Silverach. Żeby zadbać od odpowiednie odsunięcie od ściany tylnej musiałbym je wysunąć (względem Silverów)  o jakieś 10 cm. w stronę środka pokoju. No i ze względu na odchylenie frontów do tyłu  potrzebują niższych standów niż te, które mam teraz. Byłaby kolejna rzecz do wymiany. Ale oczywiście ten sam problem miałbym przy Canto Grand New i przy Bise - też mają odchylone fronty.

Nereidy wymagałyby dodatkowych nakładów i zdominowałyby pokój, podobnie jak Bise XL. Nie wiem, czy mogę sobie na to pozwolić - do przemyślenia. Rok temu przeprowadziliśmy się do większego mieszkania, w którym nasze córki mają dla siebie obszerniejsze pokoje niż wcześniej, za to nasz salonik jest mniejszy niż w starym (z 20 m^2 przeszliśmy na niecałe 18).

Napisano
Dnia 24.12.2021 o 13:02, Rafał S napisał:

Z tego co czytam, Ushery są świetne w swojej cenie. Ale to wciąż półka moich Silverów i też dość jasne granie. A ja chcę zrobić zdecydowany krok w górę i przy okazji w bok. :)

Miałem przez kilkanaście lat te monitory. Nie grają, brzmią jasno. Są to monitory dynamiczne z bardzo dobrą podstawą basową. Brzmienie bardzo czytelne i wciągające. 

Napisano

Jeśli nie odczuwasz obecnie niedostatku prądu to myślę że 88 dB i wiecej powinno byc ok. 

Canto Grand często pojawiają się z drugiej ręki, z tym, że wszędzie piszą, że lubią duże pomieszczenia. Jest jeszcze model Canto One mniejszy. Można spróbować producenta popytać lub branżę. Do polskiego wzmacniacza polskie kolumny :)