1Ender Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 (edytowany) Potrzebuję porady jak w temacie. Dzwoniłem do sklepu lampy elektronowe i pani poleciła mi Full Music Gold za 620 zł para. W innych sklepach można kupić już za około 450 zł. Skąd taka różnica? Czy w tej cenie 400-600 zł za parę można lepiej? Obecnie są SILVANY. Edytowano 28 grudnia 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 Lampy 12au7. Znałem w atrakcyjnej cenie https://allegro.pl/oferta/lampa-elektronowa-full-music-12au7-para-11109264128 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 Łatwiej pewnie popatrzeć po ecc82 , Bogusław albo Rega mają takie w swoich wzmakach bodajże - musisz ich zapytać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik Poślednik Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 3 godziny temu, 1Ender napisał: Potrzebuję porady jak w temacie. Dzwoniłem do sklepu lampy elektronowe i pani poleciła mi Full Music Gold za 620 zł para. W innych sklepach można kupić już za około 450 zł. Skąd taka różnica? Czy w tej cenie 400-600 zł za parę można lepiej? Obecnie są SILVANY. Tutaj masz sklep, który posiada duży wybór lamp. Jest oficjalnym dystrybutorem na Polskę lamp Full Music i Psvane https://www.4hifi.pl/lampy.html Ja używam tych lamp: https://www.4hifi.pl/ps-art-12au7-s_8515.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 (edytowany) @Bogusław Kożyczkowski @Rega @audiowit @Audio Autonomy co macie na stanie z ECC82 co Wam zalega? Edytowano 28 grudnia 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 Sorry, u mnie tylko ECC 81 / 83 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 Mam że 40szt 82. Mogę Ci wysłać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 Ja chyba nic ciekawego nie mam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 8 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: u mnie tylko ECC 81 / 83 Będę pamiętał 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 29 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2021 Dnia 28.12.2021 o 09:41, 1Ender napisał: Potrzebuję porady jak w temacie. Źle pytasz. Wszystko zależy jak Twój system gra obecnie. Jak brakuje wypełnienia (najczęśsciej w średnicy) to szukałbym Mullardów. Jak masz za ciepło, kluchowato itp. to szukałbym Telefunkenów. Itd, itd... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 29 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2021 @Melo-man Więcej dołu, dociążenia, masy w niskim basie. Ale bez buły, szybko z dobrą kontrolą. Góra bez utraty blasku, szczegółowa, ale bez wyostrzenia. Środek wypełniony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 29 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2021 8 minut temu, 1Ender napisał: Więcej dołu, dociążenia, masy w niskim basie. Ale bez buły, szybko z dobrą kontrolą. Góra bez utraty blasku, szczegółowa, ale bez wyostrzenia. Środek wypełniony. Np. Brimare. Oczywiście mówimy o NOS-ach, ale nie wiem czy zmieściłbyś się w budżecie. Ja w poprzedniej hybrydzie używałem jak ECC82 Mullardów, ale za główne lampy (ECC83) służyły najlepiej także Mullardy, a to dlatego, że źródło mam analityczne, wyczynowe, z neutralnym brzmieniem, a kolumny mam na wstędze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik Poślednik Napisano 29 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2021 1 godzinę temu, 1Ender napisał: Więcej dołu, dociążenia, masy w niskim basie. Ale bez buły, szybko z dobrą kontrolą. Góra bez utraty blasku, szczegółowa, ale bez wyostrzenia. Środek wypełniony. To te lampy, o których pisałem https://www.4hifi.pl/ps-art-12au7-s_8515.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 30 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2021 21 godzin temu, 1Ender napisał: @Melo-man Więcej dołu, dociążenia, masy w niskim basie. Ale bez buły, szybko z dobrą kontrolą. Góra bez utraty blasku, szczegółowa, ale bez wyostrzenia. Środek wypełniony. Zobacz w TubeStore eu.Lub zadzwoń do gościa zna się na lampach.Sam brałem lampki do Vicka po rozmowie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 30 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2021 Kupiłem od Witka RTF. Zobaczę jak zagra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 30 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2021 37 minut temu, 1Ender napisał: Kupiłem od Witka RTF. Zobaczę jak zagra. To nie są dobre lampy. Spojrzyj proszę tutaj: ps. poszukam w szafie jakiś NOSów. Ja już ich nie będę potrzebował. Mullardy zostawiam, bo stary wzmacniacz jest za dobry, abym go teraz sprzedawał więc muszę mieć je w posiadaniu. Mogę przesłać nawet gratis paczkomatem. Ale nie wiem co tam odszukam w swoich "skarbach"... Osobiście dla mnie najlepsze lampy ECC83 i ECC82 to są Mullardy i Telefunkeny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 30 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2021 Dzięki. Jak coś to priv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 31 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2021 Odnośnie tematu lamp co sądzicie jak wypadają na tle wymienionych tu lampy 12AU7 RCA Black Plates Square Gette z dawnych lat? Jak by coś mam na zbyciu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 31 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 grudnia 2021 @Arko55 Arek chętnie posłucham.. Masz sparowane? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 9 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 stycznia 2022 Dnia 30.12.2021 o 22:26, Melo-man napisał: To nie są dobre lampy. Spojrzyj proszę tutaj: ps. poszukam w szafie jakiś NOSów. Ja już ich nie będę potrzebował. Mullardy zostawiam, bo stary wzmacniacz jest za dobry, abym go teraz sprzedawał więc muszę mieć je w posiadaniu. Mogę przesłać nawet gratis paczkomatem. Ale nie wiem co tam odszukam w swoich "skarbach"... Osobiście dla mnie najlepsze lampy ECC83 i ECC82 to są Mullardy i Telefunkeny. Cześć! Masz wiadomość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 26 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 marca 2022 Dnia 31.12.2021 o 02:59, Arko55 napisał: Odnośnie tematu lamp co sądzicie jak wypadają na tle wymienionych tu lampy 12AU7 RCA Black Plates Square Gette z dawnych lat? Jak by coś mam na zbyciu Arek masz jeszcze te lampy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 26 marca 2022 Udostępnij Napisano 26 marca 2022 @1Ender Już jakiś czas temu poszły za niewielkie pieniądze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 26 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 marca 2022 (edytowany) @Arko55 A coś jeszcze z 12au7, E82CC, ECC82? Edytowano 26 marca 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2022 (edytowany) W które lampy warto pójść by jeszcze bardziej dociążyły dół pasma w zakresie niskiego basu? Ale jednocześnie nie tracić szczegółowości i blasku? No i by dolne pasmo nie było zmulone, gumowate? Może być lekko wolniejsze, ale na tyle szybkie by wyrabiało się w metalu. Szukam takiego "efektu loudness" z tym, że bez mocnego podbicia górnego pasma. Obecne lampy to RTF od @audiowit'a. Mam jeszcze Silvany od Conn. Edytowano 27 marca 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2022 (edytowany) Pytanie do kolegów lampowców. Może ma ktoś jakieś ciekawe lampy na E82CC, ECC82, 12au7 i mógłby wypożyczyć na odsłuch? Mogę oczywiście wpłacić jakąś kaucję. O oczekiwaniach dźwiękowych w poście wyżej. 😁 BTW. Teraz Silvany wpiąłem. Jest całkiem ciekawie! Edytowano 27 marca 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts