Jar Gry Napisano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2022 Dzień dobry ! Witam wszystkich. Czytałem nieraz Wasze opinie... teraz się witam ! Męczy mnie jeden temat. Co sie stanie z brzmieniem kolumn jak ustawi sie je 5 cm przy ścianie, a z tyłu są otwory bas-reflex ? Pytam bo większość kolumn ma dziury z tyłu a nie mogę odstawić kolumn daleko od ściany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MASX Napisano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2022 Jak je tak ustawisz to już nigdy Bóg nie zagości w Twoim domu... Wszystko zależy od tego jakie to są kolumny. Ale generalnie nastąpi podbicie dołu i spadek jego jakości. Kolumny już posiadasz czy planujesz kupić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2022 Cześć. Stanie się to, że szczególnie przy głośniejszym słuchaniu bas będzie nieładnie dudnił. Może to mieć wpływ na słyszalność reszty pasma. Po prostu będzie to miało wpływ na brzmienie ale znam ludzi którzy specjalnie kolumny przysuwają do ściany bo mówią że im się taki bas podoba. Ale to zazwyczaj amatorzy techno 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jar Gry Napisano 2 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2022 Dzięki za odp. Nie kupiłem. Ale patrze co jest na rynku i co mogę/nie mogę brać pod uwage. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MASX Napisano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2022 6 minut temu, Jar Gry napisał: Dzięki za odp. Nie kupiłem. Ale patrze co jest na rynku i co mogę/nie mogę brać pod uwage. To proponuję podać wymiary pomieszczenia najlepiej z jakimś szkicem, oczekiwania co do sprzętu, preferencje brzmienia, to czego teraz słuchasz, ile chcesz na to przeznaczyć pieniędzy, itp. A dostaniesz kilka porad i propozycji. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2022 Jeśli nie masz możliwości ustawienia kolumn trochę dalej od ściany to szukaj takich z przednim br. Choć żadna kolumna nie powinna stać bardzo blisko ściany czy mebli zarówno z tyłu jak i po bokach. Niestety czasem nie ma możliwości ustawienia jak w książce. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2022 1 godzinę temu, Jar Gry napisał: Co sie stanie z brzmieniem kolumn jak ustawi sie je 5 cm przy ścianie, a z tyłu są otwory bas-reflex ? Dokładnie to samo co z kolumnami z bas-reflex z przodu , czyli brak sceny dźwiękowej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 23 godziny temu, Artur Charicki napisał: Stanie się to, że szczególnie przy głośniejszym słuchaniu bas będzie nieładnie dudnił. Może to mieć wpływ na słyszalność reszty pasma. Po prostu będzie to miało wpływ na brzmienie ale znam ludzi którzy specjalnie kolumny przysuwają do ściany bo mówią że im się taki bas podoba. Ale to zazwyczaj amatorzy techno 😀 Problem dudnienia jest bardziej skomplikowany i nie zawsze przyczyną jest odległość tylnej. Prawdą jest, że im głośniej słuchamy, tym powoduje to większe dudnienie. W przypadku tego problemu, winna jest akustyka całego pomieszczenia i trzeba szukać innych kolumn lub właśnie popracować nad akustyką. Obecnie, dużo osób chce po prostu kupić sprzęt, który ma pięknie grać bez względu na akustykę pomieszczenia. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Dnia 2.04.2022 o 10:54, Jar Gry napisał: a nie mogę odstawić kolumn daleko od ściany. z jakiego powodu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Dnia 2.04.2022 o 10:54, Jar Gry napisał: o sie stanie z brzmieniem kolumn jak ustawi sie je 5 cm przy ścianie, a z tyłu są otwory bas-reflex ? Może spróbuj, zamiast marnować tutaj czas? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 30 minut temu, no_i_fajnie napisał: Może spróbuj, zamiast marnować tutaj czas? czytaj : Dnia 2.04.2022 o 11:09, MASX napisał: Kolumny już posiadasz czy planujesz kupić? Dnia 2.04.2022 o 11:17, Jar Gry napisał: Nie kupiłem. Ale patrze co jest na rynku i co mogę/nie mogę brać pod uwage. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 (edytowany) 24 minuty temu, Fafniak napisał: czytaj : Czytałem, no i? Może napisałem niedokładnie, ale chodziło mi o to, żeby kupił i spróbował. Irytuje mnie robienie tematów, kiedy ktoś nie ma nawet sprzętu (w tym wypadku, bo wiadomo, że inaczej jest kiedy ktoś, czegoś szuka), no i tyle. Edytowano 3 kwietnia 2022 przez no_i_fajnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 A jakbyś postawił kolumny bez bassreflexu? 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Róznie to bywa z tym bass reflexem. Nie koniecznie dziura z przodu pozwoli na ustawianie kolumn przy ścianie. Efekt rezonowania jest niebezpieczny rów iez w kwestii odległosci od bocznych scian. Poza tym sama akustyka pomieszczenia jest IMO ważniejsza - natomiast często producenci informują o minimalnych odległościach od ścian. Tak czy siak nie ma co upychać kolumn w kąty. Zdrowy rozsądek niech wygra i ucho 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Ale Wy tak serio? Nikt nie zapyta, jakie to kolumny, jakie pomieszczenie, z czym ma grać? Nic? Poza jednym kolegą @MASX@Jar Gry Wrzuć fotke jakąś, gdzie to ma stać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maliik Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 17 minut temu, no_i_fajnie napisał: Ale Wy tak serio? Nikt nie zapyta, jakie to kolumny, jakie pomieszczenie, z czym ma grać? Nic? Poza jednym kolegą @MASX@Jar Gry Wrzuć fotke jakąś, gdzie to ma stać Umiesz czytać czy piszesz by tylko poszczekać i ferment siać? Przecież sam zauważyłeś, że MASX już zadał takie pytania. Po co więc inni mają o to pytać? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 3 godziny temu, lysyrafal napisał: Problem dudnienia jest bardziej skomplikowany i nie zawsze przyczyną jest odległość tylnej. Prawdą jest, że im głośniej słuchamy, tym powoduje to większe dudnienie. W przypadku tego problemu, winna jest akustyka całego pomieszczenia i trzeba szukać innych kolumn lub właśnie popracować nad akustyką Otóż to, a wzbudzanie i dudnienie poszczególnych zakresów to nic innego jak mody pomieszczenia. Można wstępnie sobie zobaczyć jakie częstotliwości dla danego pomieszczenia będą się wzbudzać. https://www.hifi.pl/porady/akustyka-kalkulator-modow.php https://www.mega-acoustic.pl/obliczenia-akustyczne-z-wykorzystaniem-kalkulatora-mega-acoustic-instrukcja/ 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Każda kolumna z miejscem dookoła siebie zagra dużo lepiej niż wciśnięta w róg albo dosunieta do ściany i tyle w temacie . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 8 minut temu, J4Z napisał: Po fotce skumasz jakie i gdzie mody będą? Jakie mody? Gość się pyta o ustawienie kolumn 5cm od ściany, co się stanie z brzmieniem kolumn (nie mając kolumn). Zaraz tu wpadną ludzie z wykresami itd, to jest smutne, na serio. 44 minuty temu, Maliik napisał: Umiesz czytać czy piszesz by tylko poszczekać i ferment siać? Przecież sam zauważyłeś, że MASX już zadał takie pytania. Po co więc inni mają o to pytać? Jakbyś czytał cały post, to byś widział, że poprosiłem o fotkę, gdzie sprzęt ma stać. Może się okazać, że zamiast podłogówek będą monitory, albo na odwrót, tak? Nic nie wiemy, tak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 (edytowany) 6 minut temu, J4Z napisał: Akurat pomiary bardzo pomagają w ustawieniu kolumn. Jednej osobie na dziesięć? Która wrzuci sobie do głowy, że wykres jest ok i dlatego kolumny będą grały ok? Masz 589549679438 osób tutaj, co ma wykres do np. jednego modelu kolumn, gdzie jeden podłączy i gra zajebiście, a drugi powie, że mu nie pasuje? Kto ma racje? Jeden z wykresem spędził weekend, drugi rok, kto ma racje? Można kogoś nakierować, ale bez przesady, na serio. Edytowano 3 kwietnia 2022 przez no_i_fajnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 (edytowany) I to jest naturalne granie tej kolumny ! Podbicie niskich przez pomieszczenie . Bardziej patrzyłem pod kątem sceny , a dosuniecie często objawia się nienaturalnymi możliwościami kolumny tylko upodobaniem użytkownika 😊. Pzdr 8 minut temu, J4Z napisał: No nie każda, nie w każdym pokoju, przedewsytkim nie dla każdego, widywało się posty gdzie użytkownik z premedytacją dosuwał do ściany bo mu dołu brakowało. Dlatego dobrą radą jest żeby jeździć z kolumnami, próbować, szukać miejsca. Podbiciom mówię nie , choć moje pomieszczenie nie jest od tego wolne .(życie) Edytowano 3 kwietnia 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 28 minut temu, J4Z napisał: Co też nie zawsze się sprawdza ale od tego można zacząć. Tak, jednak większość naszych pomieszczeń wpisuje się w to, co pokaże kalkulator. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 17 minut temu, Dedal75 napisał: a dosuniecie często objawia się nienaturalnymi możliwościami kolumny tylko upodobaniem użytkownika Przeczytałem to zdanie kilka razy, ale nadal nie łapię, co autor miał na myśli. Dosunięcie objawia się upodobaniem? 0_o Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 (edytowany) 4 minuty temu, J4Z napisał: prawodobnie Słowo klucz. Zrozumcie, że tutaj można tylko PROPONOWAĆ zmiany, ustawienia, połączenia itd. Mam wrażenie, że tutaj ludzie myślą, że to co napiszemy, to jakaś wyrocznia. Edytowano 3 kwietnia 2022 przez no_i_fajnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts