Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Jest świętą tradycją dawnych czasów, że każde szanujące się forum ma topic Opfftopic.

Ja dzisiaj 6 godzin spędziłem przekładając segment szuflad w biurku Ikei, żeby spróbować poprawić akustykę w moim małym pomieszczeniu siedzibie Dzika. Po co? Żeby móc biurko przesunąć w miejsce, gdzie jest spójniejszy bas. Bas nie tyle trzeba naprawiać, ile go szukać.

Napisano
2 minuty temu, DiBatonio napisał:

A to Ty słuchasz zza biurka, czy na biurku? 😊

Bez przesady. Pije się dla relaksu, ale nie żeby się do świni doprowadzić.

Jak chcesz „na biurku” to zapytaj Bogusława. On ma jakieś LSD z zajebistego źródła.

Napisano
Dnia 10.04.2022 o 00:02, DiBatonio napisał:

Miałem na myśli, czy słuchasz z głośników ustawionych na biurku 😉

Coś w tym niepokojącego jest? Wielu zakłada głośniki na głowę (słuchawki) i nie narzekają. Mają z głowy podstawowe problemy akustyczne pomieszczeń. 

Przy biurku też mniej problemów. Skala mniejsza i możliwości większe. Wysuwasz szufladę i regulujesz bas na przykładzie Dzika powyżej. Kolumny masz w zasięgu ręki i można nimi szurać po blacie bez ograniczeń szukając sweet spota. Ostatecznie możesz całe biurko z kolumnami przestawić. Możliwości nieograniczone. 

@Dzik znalazłeś ten bas po 6-ciu godzinach przekładania szuflad?

Z uszczypliwości w kierunku Bogusia wnioskuję, że suwanie szuflad się nie sprawdziło, a bas schowany był pod biurkiem ostatecznie 😉

Napisano
17 minut temu, MariuszZ napisał:

@Dzik znalazłeś ten bas po 6-ciu godzinach przekładania szuflad?

Z uszczypliwości w kierunku Bogusia wnioskuję, że suwanie szuflad się nie sprawdziło, a bas schowany był pod biurkiem ostatecznie 😉

Nie tyle szukałem basu, ile szukałem miejsca, w którym jest spójny na obu kanałach. Zamiast próbować wyrównywać za pomocą DSP lepiej od razu się poddać i zacząć przestawiać. No i tak, udało się poprawić.

Napisano
Dnia 9.04.2022 o 23:47, Dzik napisał:

Ja za to kiedyś chyba to kupię.

Też miałem kiedyś zajawkę na figurki, szczególnie z gier, kilka tanich kupiłem, z Wiedźmina 3. Przeszło mi, ale kto wie? Do salki kinowej wstawię sobie jakiegoś zajebistego Aliena, i może coś z Władcy Pierścieni.

Napisano
2 godziny temu, MariuszZ napisał:

Coś w tym niepokojącego jest? Wielu zakłada głośniki na głowę (słuchawki) i nie narzekają. Mają z głowy podstawowe problemy akustyczne pomieszczeń

Nie, skąd. 

Nie doszukuj się w tym co napisałem jakiegoś podtekstu.

Sam używam też "toru" słuchawkowego, chociaż na akustykę nie narzekam😉

Napisano
9 minut temu, DiBatonio napisał:

Nie.

Od wielu lat.

Dla Ciebie to dziwne, że tak można? 

Nie 😁 Mam tak, jak Ty. Witaj w klubie.

Używki nie są mi do niczego potrzebne, no i od jakiegoś czasu mam dobrą i zdrową dietę, więc "trochę" by się to kłóciło ;)

Napisano
11 godzin temu, Adi777 napisał:

Nie 😁 Mam tak, jak Ty. Witaj w klubie.

Używki nie są mi do niczego potrzebne, no i od jakiegoś czasu mam dobrą i zdrową dietę, więc "trochę" by się to kłóciło

Witaj w klubie. Ale z tym jedzeniem to ja tu nie pasuje. Żona w branży gastronomicznej, ciężko odmówić rarytasów :D

5 minut temu, Adi777 napisał:

Chatka się buduje 😀

Jak się sprężysz to w wakacje wiechę chyba już powiesisz 💪 Salkę kinową/odsłuchową gdzie planujesz?

Napisano
15 minut temu, Butler napisał:

Salkę kinową/odsłuchową gdzie planujesz?

Salka kinowa w 24m2, a muzyka w salonie zaadaptowanym akustycznie.

7 minut temu, PaVson napisał:

dzisiejsze ceny materiałów budowlanych jak i usług budowlanych nie napawają optymizmem, jednak trzymam kciuki

No, drogo jest, ale kiedyś trzeba było zacząć. Dobre chociaż to, że człowiek w Euro zarabia 😉, no i sam trochę coś tam zrobię.

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Butler napisał:

Witaj w klubie. Ale z tym jedzeniem to ja tu nie pasuje. Żona w branży gastronomicznej, ciężko odmówić rarytasów :D

Hehe. To fakt, ale spokojnie można połączyć smaczną dietę ze zdrową.

Na przykład low-carb.

Sam na niej jestem. 

Pewnie jeszcze wiele osób myśli, że zdrowa dieta = zero mięsa i wpierdzielanie tony warzyw.

Tak naprawdę, wystarczy przestrzegać kilka bardzo ważnych czynników:

Zdrowa obróbka termiczna - ja korzystam z wolnowaru

Niespożywanie cukru - jeśli ktoś musi mieć na słodko, to wybrać erytrytol, stewię, lub inny dobry słodzik. Swoją drogą, erytrytol ma zero kalorii, i działa pozytywnie na zęby

Wybór między tłuszczami a węglowodanami - ja wybrałem tłuszcze, i nie zamierzam tego zmieniać.

No i wybierać jak najmniej przetworzoną żywność .

Edytowano przez Adi777
Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Adi777 napisał:

No i wybierać jak najmniej przetworzoną żywność .

To jest w praktyce największy problem, bo o ile cukier i sól idzie jeszcze jakoś wyeliminować, o tyle kupić dobrą kiełbachę czy jajka to już tylko od jakiegoś chłopa albo babuszki ze wsi można, a nie każdy ma takie wtyki.

Swoją drogą, co cię popchnęło do takiego zdrowego jedzenia?

Edytowano przez Dzik
Napisano
3 godziny temu, Adi777 napisał:

Niespożywanie cukru - jeśli ktoś musi mieć na słodko, to wybrać erytrytol, stewię, lub inny dobry słodzik. Swoją drogą, erytrytol ma zero kalorii, i działa pozytywnie na zęby

20 minut temu, Dzik napisał:

To jest w praktyce największy problem, bo o ile cukier i sól idzie jeszcze jakoś wyeliminować

To prawda, chociaż jest cukier i "cukier", tak jak masz sól i "sól", polecam kamienną z Kłodawy, nieoczyszcona szara.

Natomiast trudno uniknąć tej zwykłej w produktach podobnie jak cukru. A c do jaj, to bez przesady wystarczy kupować "0" lub  "1".

O jajkach można poczytać tutaj

@Adi777 chyba najlepsza jest stewia, swojego czasu używałem suszonych listków stewii, można też roślinkę hodować w doniczce.

Ważne też w naszej diecie są probiotyki i prebiotyki, kefirki i jogurty, czy kiszonki to za mało,  zresztą nie wiemy ile ich tam jest i jakie szczepy, czasem warto wspomóc suplementacją, ja polecam że swojej strony hodowle grzybka tybetańskiego z którego pozyskujesz kefirek zalewając mlekiem, byle nie UHT.

Mam mnóstwo tego grzybka, jak by co 😉

Świetnie wychodzą twarożki z kefirka uzyskanego z hodowli grzybka.

Pzdr