Nowy75 Napisano 17 czerwca Napisano 17 czerwca 6 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: że chyba za bardzo opisujesz swoje prywatne sprawy na publicznym forum. Ale rob jak uważasz... Widać, że Artur nie traktuje forum tylko jako audio chwalawki. I być może, niektórzy forumowi koledzy kibicują mu bardziej w powrocie do normalności niż osoby z bezpośredniego otoczenia. @Artur Brol jak już jest stała robota i dochód ,to i reszta się poukłada😁 3 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 17 czerwca Napisano 17 czerwca Dokladnie. Strach ma wielkie oczy, ale w końcu wszystko na swoje tory wraca. Nie jest to łatwe, napewno czasochłonne i stresujące. Nagroda jednak jest tego warta. 😏 1 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 10 sierpnia Napisano 10 sierpnia Sporo robaczywych, ale sezon uważam za rozpoczęty ;). 4 3 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 11 sierpnia Napisano 11 sierpnia 22 godziny temu, Wing0 napisał: Sporo robaczywych, ale sezon uważam za rozpoczęty ;). W środę byłem z żonką, tam gdzie zawsze jezdzimy. Niby w lesie wilgotno, a grzybów kompletnie nie było. Widzieliśmy tylko parę purchawek i ze 3 psiaki. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 11 sierpnia Napisano 11 sierpnia 7 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał: Niby w lesie wilgotno, a grzybów kompletnie nie było. Na pogórzu były grzyby już że 3-4 tyg temu i nas w świętokrzyskiem dopiero z tydzień także i dalej ruszy. Ale narazie robaczywych sporo jest. Sezon rusza dopiero 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 07:29 Napisano wczoraj o 07:29 Wróciłem z Bułgarii i powiem Wam , że warto pojechać. Jest blisko , 1 godzina 40 minut lotu, czyli tyle ile zimą wracałem z roboty do domu Dlaczego warto ? Będąc tam i zwiedzając Bułgarię po za szlakami turystycznymi z osobą mieszkającą tam od 8 lat zdałem sobie sprawę , jak wiele zbędnych nakazów , zakazów mamy w naszym kraju. Ten kraj po obaleniu komuny , pozostawił sobie trzy jej elementy. Obywatel musi mieć : tanie mieszkanie / 3 lata przy średniej pensji bez kredytu , czynszu w Bułgarii nie ma / , tanie jedzenie i szybki dostęp do służby zdrowia / wizyta u specjalisty 2 dni , operacja do dwóch tygodni/. Bułgar musi mieć kontrolę nad własną kasą , więc z założenia nie ufa bankom i forsę trzyma w skarpecie. Praktycznie nie istnieją płatności elektroniczne , karty , przelewy i takie tam. Ma to związek z tym , że jak Bułgar nie wpłaca do banku to bank nie ma czym obracać i aby się utrzymać wprowadza opłaty na wszystko ,czyli wypłaty z bankomatów , płacenie kartą , przelewy i w końcu prowadzenie samego konta. A Bułgar nie lubi jak ktoś mu coś zabiera Nie ma praktycznie faktur elektronicznych , nadal blankiet i długopis to podstawa. A tak w ogóle, to zdobycie f-ry za cokolwiek łatwe nie jest o ile w ogóle możliwe. To samo dotyczy umowy o pracę , takie coś to tylko w firmach zagranicznych prowadzących działalność na terenie Bułgarii. Nie opłat za przesył wody, czy prądu. Jak masz na licznikach zero , to płacisz zero Prąd jest śmiesznie tani , bo mają elektrownię atomową / druga w budowie/ , potężne farmy wiatrowe / nie przejęli się za bardzo ekologią i walnęli na Via Ponica , czyli trasie przelotu ptaków/ , największy w Europie magazyn prądu. Wśród społeczeństwa nie ma polityki , podziałów politycznych i tego wszystkiego co tak podzieliło nas. Średnio Bułgar zarabia 700-1000 euro , ale siła nabywcza pieniądza w Bułgarii jest dużo wyższa niż w Polsce. Nie ma pędu do Supermarketów , których jest jak na lekarstwo , bo mini ryneczków , czy przydrożnych straganów jest wszędzie mnóstwo , tam nikogo nikt nie ściga , że sprzedaje własne płody rolne. Bułgar nie ma parcia na nowy samochód , telefon , pralkę .... jak coś działa, to po co zmieniać. Mógłbym tak długo , ale na koniec pochwalę się, że na wyjeździe wziąłem udział w zawodach strzeleckich i ...... zająłem pierwsze miejsce. W Polskim Wojsku to jednak szkolili 7 4 Odpisz, cytując
michaudio Napisano wczoraj o 08:24 Napisano wczoraj o 08:24 Wychodzi na to, że oprócz audio jestem genetycznym Bułgarem... 😁 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 09:37 Napisano wczoraj o 09:37 1 godzinę temu, michaudio napisał: Wychodzi na to, że oprócz audio jestem genetycznym Bułgarem... 😁 Zapomniałem dodać , że Bułgar nie cierpi pracować Ale i ten problem rozwiązali. Mieszka w Bułgarii ponad pół miliona Turków , których Bułgarzy co prawda nie darzą sympatią / 500 lat trwała okupacja/, ale to Turcy tworzą trzon gospodarki , bo są o dziwo pracowici i mają głowę do interesów i się kręci Przejeżdżaliśmy przez wsie, czy miasteczka gdzie jedynym językiem jest turecki , a bułgarskiego nikt nie zna 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 10:40 Napisano wczoraj o 10:40 No i teraz wiadomo,gdzie pan Tomasz zaginął 😁 Taka refleksja mnie naszła, że byliśmy podobno najweselszym barakiem komunizmu,bo każdy komunę olewał,a teraz mamy chyba najwięcej obywateli mentalnych komunistów wśród państw byłego bloku wschodniego . Taki paradoks😁 @tomek4446 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 11:22 Napisano wczoraj o 11:22 @tomek4446 jeszcze ważne pytanie,z czego było strzelane i jaki dystans? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 11:42 Napisano wczoraj o 11:42 3 minuty temu, Nowy75 napisał: jeszcze ważne pytanie,z czego było strzelane i jaki dystans? No to chwalimy się dalej 54 zawodników , 20 metrów , pozycja stojąca / strzelałem tak kiedyś tylko z pistoletu , z broni długiej nigdy / , wiatrówka ,ale jakaś wypasiona kompozyt, czy cóś. Jestem praworęczny, ale celuje z lewego oka. Tak to wyglądało 1 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 5 minut temu, il Dottore napisał: W Brukseli raczej Boga się czci, tylko diabła. Kończę dyskusję. To mnie przerosło 4 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu I znowu z luźnego wątku zrobił się temat polityczny 🥴. Zatem tak trochę dla rozluźnienia atmosfery i ja się pochwalę. W tym roku, po raz drugi, udało mi się razem z moim 15-latkiem wejść na Rysy. Wędrówka od strony polskiej, powrót stroną słowacką. Kto był ten wie, że trasa nie jest technicznie wymagająca ale kondycyjnie dość mocno. To około 24 km marszu, a na ostatnim odcinku wspinaczki z łańcuchami. A że trafiła nam się piękna pogoda to i widoki były niesamowite. W przyszłym roku planuję Świnicę od Zawratu albo przełęcz pod Chłopkiem. A przed emeryturą orla perć i Gerlach 😁. Pozdrawiam 3 7 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Zatem tak trochę dla rozluźnienia atmosfery i ja się pochwalę. Seba , masz czym. Brawo dla Ciebie i Syna. Mnie została do wdrapania się tylko właśnie Świnica , ale przespałem najlepszy czas i mogę tylko żałować. Już nie dałbym rady. Z tych wszystkich wypraw najbardziej utkwiła mi w pamięci pierwsza. I piszę to ku przestrodze. Był sierpień .Mając coś ok. 18 lat , bez żadnej znajomości gór , z kumplem i dwoma dziewczynami przeszliśmy od Czarnego Stawu , przez Zawrat , Kozie Wierchy , Kozią Przełęcz , Dolina Pięciu Stawów , Łysa Polana. Już na Zawracie część łańcuchów była pod śniegiem , a potem było już tylko gorzej. Na Koziej Przełęczy nie było drabinki , tj. pewnie była , ale pod śniegiem , ktoś przed nami wykuł prowizoryczne stopnie w śniegu . Seba jak znasz ten odcinek , to pewnie wiesz , że tam nie ma miejsca na błędy. Schodzisz pionowo , a na dole musisz minąć skałę mając miejsce na dwie stopy. Ogólnie był horror. Ja miałem na sobie pożyczone buty wojskowe , a dziewczyny były w ....adidasach. Schodząc pierwszy wbijałem dziewczynie stopy w te stopnie. Przeżyliśmy pewnie tylko dlatego , że człek był młody, nie obarczony bagażem doświadczeń i się nie bał. Jak teraz sobie to przypominam , to już głupiej nie można było. Góry są piękne i bardzo zazdroszczę Ci tego wypadu. Tak trzymaj. 2 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Kończcie te ekonomiczno polityczne kocopoły. Czyszczę wątek wiec nie wysilajcie sie na kolejne wpisy bez względu czy kochacie EU, traktujecie ją jak Eurokołchoz, czy marzycie o fedrowaniu i paleniu węglem przez najbliższe 100 lat 😎 Pozdrawiam. M 1 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts