lpomis Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 Dolby Vision to temat rzeka. Jego poprawna implementacja jest bardzo dużym problemem. Zależy od oprogramowania i chipu w samym telewizorze. To, że telewizor obsługuje ten standard nie oznacza, że robi to dobrze. Ja np. w telewizorach Sony dużo bardziej wolę Netflixa z podstawowym HDR10 niż DV. Kolejnym problemem w Soniaczowych OLEDach jest bardzo agresywnie działający algorytm przyciemniający matrycę. Wystarczy jeden statyczny element na ekranie i ekran potrafi przyciemnić się o 50%. Dotyczy to modeli od A1 w górę. Oczywiście na premierę tych telewizorów nic takiego nie miało miejsca. Sony wprowadziło to aktualizacją oprogramowania. Nie wiem niestety jak wygląda to w obecnie sprzedawanych modelach - nie miałem ich już u siebie. Dla mnie jest to dyskwalifikacja na wszelkie Soniaki. Na zawsze. Producent zrobił zwyczajnie świństwo. Oczywiście w logu samego oprogramowania nie było żadnej wzmianki o nowym algorytmie ściemniającym. Tutaj filmik przedstawiający jak to wygląda na przykładzie materiału w HDR, God of War, PS4. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 6 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 Ups! A jeszcze nie dawno pisaliśmy o upgrade oprogramowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 7 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 12 godzin temu, Kraft napisał: Nie wszystko mi się w nich podoba, ale przy oglądaniu filmów oferują najbardziej "filmowy" obraz. Co to jest "filmowy" obraz ? Netflix dawniej nadawał 4k w hdr , przeszli na dv z którego też korzystają hbo max i amazon prime - oglądając z ponad 2m jak jest dobry bitrate HD to nie pozna się jakości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 7 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 5 minut temu, Kubakk napisał: Co to jest "filmowy" obraz ? Jak sobie rzucisz obraz z pro na 120 cali, to poznasz odpowiedź.😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 7 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 23 minuty temu, moss napisał: Jak sobie rzucisz obraz z pro na 120 cali, to poznasz odpowiedź.😀 Jak pójdę do kina także ,ale mnie interesuje co Kraft ma na myśli. W LG tzw kinówka to ciepły / ciemny obraz - ja np tego nie lubię Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 7 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 (edytowany) 14 godzin temu, slaw0001 napisał: Dwa podstawowe parametry jasność i czerń są na naprawdę wysokim poziomie Jasność czy podświetlenie matrycy? Nie zgodzę się ani z jednym, ani z drugim. Qledy Samsunga mają „dobrą” czerń tylko dlatego, że stosują bardzo agresywny algorytm wygaszania, „ubijając” przy tym wiele znaczących detali dla filmu. Świetnym przykładem niech będzie film „Grawitacja” i to jak powinna wyglądać ta scena, a jak wygląda na Samsungach. Sorki, że się czepiam, ale pisanie, że czerń na ekranie Qled jest na wysokim poziomie nie jest prawdą. Jest to zawsze osiągane kosztem czegoś. Poniżej krótki filmik z porównania. FullSizeRender.MOV Edytowano 7 czerwca 2022 przez lpomis 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 7 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 @lpomis Grawitacja była moim testowym filmem pod LG oleda , obraz zrobił wrażenie , a tv w ciemnym pokoju tak jakby zniknął Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 7 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 A je testowałem na tym. Tzn. nie na Youtube, chodzi mi o konkretną scenę jak poniżej ale z materiału 4K. Tu kolega wyciął bez kompresji fragment to jak kto chce proszę bardzo https://www.easypaste.org/file/Tbragv3S/1.mkv?lang=pl Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 7 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 Meldunek. ... Wstrzymam się z TV do czasu ukazania się w oficjalnej sprzedaży tegorocznej serii Panasonic LZ1500 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 7 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 Ja tak czekałem w zeszłym roku jak Ty, tylko na Phillips 75" MiniLED 9506 TV. Czekałem, czekałem i kupiłem w grudniu ...Sony X94J za niecałe 6500zł, a nadwyżka budżetu poszła na ekran do projektora. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 7 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 53 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Meldunek. ... Wstrzymam się z TV do czasu ukazania się w oficjalnej sprzedaży tegorocznej serii Panasonic LZ1500 A czy Panasonic nie używa matryc LG + swoje oprogramowanie / znaczki ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebik_85 Napisano 7 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 Kolega sądzi chyba że jeśli matryca jest danego producenta to już nic nie da się z niej wycisnąć, a reszta podzespołów się nie liczy ... przytoczę wątek ... Panasonic zaprezentował tv na bieżący rok, najciekawsza jest jego linia OLED TV. Wszystkie zaprezentowane TV zawierają OLED Ex, najnowocześniejszą matrycę od LG, dodatkowo zmodyfikowaną przez producenta, pojawi się też 42-calowy OLED TV od Panasonica. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 7 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 (edytowany) 2 godziny temu, lpomis napisał: asność czy podświetlenie matrycy? Nie zgodzę się ani z jednym, ani z drugim. Qledy Samsunga mają „dobrą” czerń tylko dlatego, że stosują bardzo agresywny algorytm wygaszania, „ubijając” przy tym wiele znaczących detali dla filmu. Świetnym przykładem niech będzie film „Grawitacja” i to jak powinna wyglądać ta scena, a jak wygląda na Samsungach. Sorki, że się czepiam, ale pisanie, że czerń na ekranie Qled jest na wysokim poziomie nie jest prawdą. Jest to zawsze osiągane kosztem czegoś. Poniżej krótki filmik z porównania. Niestety filmik nie działa. Jak na tego rodzaju technologię to czerń jest na wysokim lub bardzo wysokim pozimie. OLED oczywiście jest w tej materii niedościgniony, ale to jest porównywanie wiśni z czereśniami. Możesz zrezygnować "z agresywanego" (czy to znaczy, że mniej agresywane byłoby lepsze?) i podświetlać na krawędziach, tylko wtedy bedziemy mówć o "czymś na kształt czerni". Wychodząc z zalożenia, że moja prawda jest najmojsza ja osobiście pozwalam sobie na deklarację, że jest to czerń na wysokim poziomie i jest to absolutnie prawda. 😜 Co nie OLEDowe ma lepszą? Edytowano 7 czerwca 2022 przez slaw0001 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 7 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 Tv Samsunga QLED zawsze zdążę kupić, trochę zależy mi na ekranie OLED, wiec poczekam na tego Panasonica, jeśli rzeczywiście w testach jasność tej matrycy będzie lepsza o reklamowane 30% to kupuje. Po cichu liczę ze ogonek będzie osobno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 7 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/panasonic-tx-65jz2000e-tv-oled-panasonic.bhtml#opis jest panasonic , czy może na jakąś nowość czeka ? Do oleda nie ma się co zrażać , początkowo będzie się wydawał ciemny + na moje oko 1-2msc się "wygrzewał" zanim obraz zrobił się elegancki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 7 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 Ja też czytałem , że podświetlenie Samsunga działa dość agresywnie, a także HDR jest jakby sztucznie podkręcony. Ogólnie polecam Vincenta Teoh z HDTV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 7 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 36 minut temu, Adi777 napisał: Ja też czytałem , że podświetlenie Samsunga działa dość agresywnie, a także HDR jest jakby sztucznie podkręcony. Ogólnie polecam Vincenta Teoh z HDTV. Obraz jest genialny i tyle mogę powiedzieć. Nie wiem na czym polega agresywność wygaszania lub podkręcony HDR. Warto to samemu ocenić. Jest też wiele recenzji gdzie tylko nieznacznie ustępuje OLEDom. Faktem jest, że jest dużo narzekań na współpracę z konsolami i PCtami, ale tego trybu akurat nie używam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 7 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2022 https://www.youtube.com/c/EugeneBelsky/videos polecam obadać do testów tv Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alden1224 Napisano 9 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2022 Dnia 7.06.2022 o 19:23, slaw0001 napisał: Obraz jest genialny i tyle mogę powiedzieć. Nie wiem na czym polega agresywność wygaszania lub podkręcony HDR. Warto to samemu ocenić. Jest też wiele recenzji gdzie tylko nieznacznie ustępuje OLEDom. Faktem jest, że jest dużo narzekań na współpracę z konsolami i PCtami, ale tego trybu akurat nie używam. Testowałem bardzo wiele modeli Samsunga i Oled, wiele z nich kalibrowaniem i jak chodzi o samsunga to kolosalne wrażenie na mnie zrobił model z 2018r a mianowicie Q9FN, poziom jasności myśle ze niedościgniony jak chodzi o HDR do tego piękna czerń, w kilku ustawieniach jak się zostawi to rzeczywiście agresywnie wygasza ekran ale idzie to ustalić, do domów z duża ilością okien idealny, jak chodzi o Oledy to jakość sama w sobie ale LG może wyświetlać najjaśniejszy obraz na największym polu bez degradacji podświetlenia, ale nie ma ambilight co również robi przyjemne wrażenie wieczorami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 9 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 czerwca 2022 Zanim dostane Bana lub zostanę zmuszony o zamieszczenie tematu o TV w odpowiednim dziale, to chciałem podzielić się pewnym przemyśleniem .... Ukazał się test Sony X90K (2022). Jeden z najbardziej opłacalnych telewizorów na świecie w nowej odsłonie! Czy powtórzy sukces X90J? Źródło: https://hdtvpolska.com/test-recenzja-telewizor-sony-x90k-opinie-cena/11/ Tv z obecnego rocznika po oficjalnym kursie wedle Sony na kosztować 8 299 zł Do Panasonic JZ2000 czyli ubiegłorocznego (przypomnę ze sekcja obrazu jest ta sama dla serii 1500) Wiadomo już, że jasność rocznika 22 będzie poprawiona, więc czy warto poświecić dziś 8,3k na Sony? Czy lepiej czekać na Panasonic A.D. 22 (ubiegłoroczny kosztuje 9k)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 9 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2022 Bogusławie musisz nabyć https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5015350/whisk-e-y---notes-degustacyjny-z-kompendium-wiedzy można tam takie wykresy jak powyższe tworzyć ale w temacie pitego alkoholu PS: jakbym miał wybór sony vs panasonic , to wolałbym sony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 9 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 czerwca 2022 Dziś ... jako widz bez doświadczenia w TV, sam spoglądam na tabelki. A ja stawiam na Panasonic, bo według tabelek ten z rocznika 21 był lepszy od obecnego Sony. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 9 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2022 1 godzinę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Dziś ... jako widz bez doświadczenia w TV, sam spoglądam na tabelki. A ja stawiam na Panasonic, bo według tabelek ten z rocznika 21 był lepszy od obecnego Sony. Kto te tabelki tworzy , jakiś nonejmowy recenzent mający swój własny gust , ew. podbity podarkiem od danego producenta ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 9 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 czerwca 2022 2 minuty temu, Kubakk napisał: Kto te tabelki tworzy , jakiś nonejmowy recenzent mający swój własny gust , ew. podbity podarkiem od danego producenta ? hehe, no tak, a to oznacza ze oddział Sony na PL nie spisał się z zegarkiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 9 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 czerwca 2022 Jw. Rozmiar? ...... 65cali. @MariuszZ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts