Mikelas76 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 2 godziny temu, kaczadupa napisał: Nie stresuj się tak bo zaczynasz być wtedy wulgarny To nie stres, ja sie dobrze bawie czytajac wasze wpisy 😉 2 godziny temu, kaczadupa napisał: I jeszcze wycieczki personalne, super To nie wycieczki personalne, w zadnym wypadku. Patrze na to z pewnej perspektywy i widze pozerstwo i teoretyzowanie. To jak okopy I wojny swiatowej. Zabetonowac sie w ramach tego co sie wie, nie byc odkrywczym ani ciekawym, stwierdzic "nie, to nie ma sensu, nie da sie, to tak nie dziala" a potem w trybie "obrony czestochowy" kpic pod oslona elokwencji z oponentow. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 3 godziny temu, Rafał S napisał: Idealna procedura testowa to taka, która nie wpływa na szanse zaliczenia przy założeniu, że różnice obiektywnie nie występują i jednocześnie nie utrudnia zadania, jeżeli sprawdzane elementy rzeczywiście się różnią. Temu Panu nie ma sensu odpisywać bo i tak nie przeczyta (jestem w ignorowanych) 3 godziny temu, DiBatonio napisał: Przypomnę co wtedy napisalem " "Wolę wykorzystać inną osobę nie zmanierowaną audiofilizmem, która nie ma pojecia co to kabel RCA, albo inny absorber drgań pod sprzęt, czy inny poprawiacz. Taka osoba może nie używa audiofilskich opisów brzmienia, bo nie zna tej nomenklatury, nie wie też czego się spodziewać np. po wciśnięciu "guziczka" Direct, bo skąd skoro nie jest uprzedzana o niczym. Takie osoby najlepiej sprawdzają się do testów, bo choć opiszą co słyszą swoimi słowami nie siedzi im w głowie, że jakiś kabelek, guziczek, czy inna podstawaka jest bardziej kolorowy/a i ładniejszy/a. Ich zdanie o tym co usłyszeli potwierdza lub nie moje wrażenia i odczucia i wtedy wiem, że sam sobie niczego nie wmawiam. Zaś pacjent poddawany testom ABX, który jest obarczony audifilizmem, tą całą otoczką, recenzjami etc. zawsze będzie miał w głowie miliony myśli z naleciałościami tego co wyczytał o testach ABX, o recenzjach, o kabelkach, głośniczkach i innych wzmacniaczykach. To nigdy nie jest i nigdy nie będzie dobry materiał do takich testów, klania się Twoja psychoakustyka, która przypadkową osobę nie obciąża. Jak tego nie rozumiesz, to jest Twój problem nie mój. Ale nie wciskaj wszystkim dookoła testów ABX i sloganów o psychoakustyce, bo można to na swój sposób ominąć, jak napisałem wyżej. " 🤦 idąc tym tropem, (analogicznie do powyzszego) - to tak jakby napisać, że wszyscy poza np. Sommelier-em nadają się do testu ABX w kategoriach porównawczych róznych win 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowany) 15 minut temu, DiBatonio napisał: Okazało się, że dobrze usłyszałeś cechy jakie wnoszą te kable, bo tak sie składa, że Premier jeszcze gdzieś u mnie leży w kącie, a Inidium miałem przez chwilę, więc nasze opinie sie pokrywają co do tych kabli. Dlatego dobrze będzie po prostu to zweryfikować i upewnić się w teście ABX lub innym, który pomoże rozwiać wątpliwości i sprawdzić czy faktycznie słyszę i coś jest na rzeczy, czy też sobie wyobrażam. Wiem, że Twój zeszyt z hakami i donosami na wszystkich dookoła, uzupełniany skrupulatnie od wielu lat jest pokaźniejszy niż ten u Kononowicza. Nie musisz się tym tak ciągle chwalić Edytowano 18 godzin temu przez lpomis 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 54 minuty temu, Billy napisał: Kable nie wpasowały sie w system i dlatego nie było słychać zmian Dla drugiej strony - "Kable nie wpasowały się w system i dlatego było słychać zmiany". 7 minut temu, Mikelas76 napisał: To nie stres, ja sie dobrze bawie czytajac wasze wpisy 😉 A ja się boję, że @tomek4446 w alkoholizm wpadnie. Może dzisiaj jest lepiej przygotowany Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 2 godziny temu, majkel74 napisał: Co do zasady wiem co akurat u mnie gra, bo trudno żebym nie wiedział. Nie mam potrzeby, żeby nie widzieć. Brawo, ja mysle dokladnie tak samo i uwazam dokladnie tak samo. Przecież wysyarczy posluchac. Jak cos nie pasuje, odsylam, jak nic sie nie zmienia odsylam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowany) @lpomis Oczywiście 🤭 Zatem wszsyscy rozproszeni po calym świecie, akurat w przypadku tych dwóch kabelków mają zazwyczaj te same "wyobrażenia ". Taka zbiorowa halucynacja na odległość nie znajacych się przecież ludzi, białych, czarnych ojj miało być Afroamerykanów 🤭, żółtych, czy innej rasy. Coś cudownego...😁 taka audiofilkska Fatima... Edytowano 18 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 1 godzinę temu, Billy napisał: Oni nie przestana kupować drogich kabli, my nie zaczniemy To odpowiedz moze na pytanie, czy gdybym udowodnil tobie, ze kabel zasilajacy za 3500zl nadaje brzmieniu pozadanych przez ciebie cech np glebia, przestrzen, to czy kupilbys go. Czy kupilbys taki za 5000 czy za 15000? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 10 minut temu, Mikelas76 napisał: To odpowiedz moze na pytanie, czy gdybym udowodnil tobie, ze kabel zasilajacy Gdybyś "udowodnił" to tak Problem tylko jest taki że dla mnie "słyszenie" to nie jest dowód Wczoraj ok 12-13 tak mi jazgotał sprzęt że głowa mała potem zjadłem obiadek, walnąłem w kime i o 17 juz grał idealnie P>S. Wzmacniacz nie jest zasilany ani przez kabel ani nawet przez prąd z gniazdka. Jest zasilany przez transformator Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter1023 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Cześć, na chwilkę się wtrącę do dyskusji. NIe będę rozwodził się akurat na temat kabli zasilających albo bezpieczników, tylko kabli głośnikowych, bo takie też testowałem. Jako totalny świeżak w kwestii kabli i pół świeżak w kwestii ogólnie audio dołożę swoje 3 grosze i opinię. Wczoraj przy okazji testów mojego Hegla razem ze starymi kolumnami Technicsa kolegi zaplanowałem jeszcze test kabli głośnikowych. Wypożyczone zostały Tellurium Q Black II. Obaj w swoich systemach mamy kable Kruger Matz, ładne tanie kabelki z bananami. Ogólnie i ja i moi znajomi raczej jesteśmy po stronie kablosceptyków. Zrobiliśmy szybki, amatorski test AB. Ja miałem zasłonięte oczy, kolega przepinał kabelki i przetestowane były akurat 2 utwory. Oba utwory trafiłem ze zgodną opinią pozostałych osób na temat zmian w brzmieniu. Tak, wiem, to nie to samo co ABX, mała próbka itp itd. Na ten moment mój wniosek jest taki, że prawda jest po środku. Jestem w stanie uwierzyć osobom, które nie słyszą kabli, bo system musi mieć już jakiś tam poziom. Wydaje mi się, że przypadku jakiegoś zestawu do 3-4k nie ma raczej sensu zastanawiać się nad kablami. Jestem w stanie uwierzyć recenzentom, że słyszą "duże" zmiany, jednak o tym też już się przekonałem, że bardzo wyolbrzymiają różnice w brzmieniu testowanych rzeczy, natomiast ogólnie charakter zmian się pokrywał. Po prostu są one wyolbrzymione przez osoby z branży. Dla mnie prawda jest po środku. Zmiany są, nie mam pojęcia co na nie wpływa, ale są. Szybko jeszcze wczoraj wpiąłem kabelki pod wieczór do mojego systemu i ponownie, zmiany są. Nie są to diametralne różnice, ale określiłbym to jako taki finalny szlif. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 39 minut temu, Kraft napisał: Tak mi się przypomniała piosenka Młynarskiego o pełnym półinteligencie. O taki przyklad twojej wypowiedzi wlasnie mi chodzilo Jarku. To w sumie kwintesencja twojej osoby. Kpisz na tym forum mniej czy bardziej z kazdego kto ma odmienne zdanie. O odmiennych doswiadczeniach nie wspomne, gdyz nie masz ich zbyt wiele. Dziekuje Jarku. Kto chce zauwazy i przeanalizuje twoje wypowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter1023 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Cześć, na chwilkę się wtrącę do dyskusji. NIe będę rozwodził się akurat na temat kabli zasilających albo bezpieczników, tylko kabli głośnikowych, bo takie też testowałem. Jako totalny świeżak w kwestii kabli i pół świeżak w kwestii ogólnie audio dołożę swoje 3 grosze i opinię. Wczoraj przy okazji testów mojego Hegla razem ze starymi kolumnami Technicsa kolegi zaplanowałem jeszcze test kabli głośnikowych. Wypożyczone zostały Tellurium Q Black II. Obaj w swoich systemach mamy kable Kruger Matz, ładne tanie kabelki z bananami. Ogólnie i ja i moi znajomi raczej jesteśmy po stronie kablosceptyków. Zrobiliśmy szybki, amatorski test AB. Ja miałem zasłonięte oczy, kolega przepinał kabelki i przetestowane były akurat 2 utwory. Oba utwory trafiłem ze zgodną opinią pozostałych osób na temat zmian w brzmieniu. Tak, wiem, to nie to samo co ABX, mała próbka itp itd. Na ten moment mój wniosek jest taki, że prawda jest po środku. Jestem w stanie uwierzyć osobom, które nie słyszą kabli, bo system musi mieć już jakiś tam poziom. Wydaje mi się, że przypadku jakiegoś zestawu do 3-4k nie ma raczej sensu zastanawiać się nad kablami. Jestem w stanie uwierzyć recenzentom, że słyszą "duże" zmiany, jednak o tym też już się przekonałem, że bardzo wyolbrzymiają różnice w brzmieniu testowanych rzeczy, natomiast ogólnie charakter zmian się pokrywał. Po prostu są one wyolbrzymione przez osoby z branży. Dla mnie prawda jest po środku. Zmiany są, nie mam pojęcia co na nie wpływa, ale są. Szybko jeszcze wczoraj wpiąłem kabelki pod wieczór do mojego systemu i ponownie, zmiany są. Nie są to diametralne różnice, ale określiłbym to jako taki finalny szlif. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 1 godzinę temu, lpomis napisał: Będzie to zasilający „zwyklak z kartonu” vs Isotek Initium lub Premier (o ile uda mi się ten drugi skombinować). Initium nie znam. Premiera miałem krótko w domu. Wspominam go jako trochę lepszego "zwyklaka" - odrobinę czystszy dźwięk i tyle. Moim zdaniem nawet przy słuchaniu "ocznym" nie wyłapiesz wielkich różnic, więc w ślepym teście tym bardziej. Z oferty Topa polecam do testów NRG Z3 - tu już jest spora szansa, bo ten Z3 pogrubia dźwięk. Może się to podobać lub nie, ale jest wyraźnie inaczej niż z kablami komputerowymi i najtańszymi Isotekami. Uważam, że jeśli przy zwykłym słuchaniu relaksacyjnym nie słyszymy naprawdę sporych różnic między porównywanymi elementami, to w ślepym teście polegniemy. Trzeba rozpoznawać z bezpiecznym zapasem, żeby zaliczyć test. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 15 minut temu, Mikelas76 napisał: udowodnil tobie, Nauka to powtarzalne - podkreślam to słowo - powtarzalne - wyniki badań Sam fakt że kabie dają różne efekty na różnych systemach, i każdy z was różnie to słyszy, kasuje jakąkolwiek powtarzalność, a więc i kasuje wasze "odsłuchy" ze zbioru "nauka" Przykro mi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 6 minut temu, Billy napisał: Problem tylko jest taki że dla mnie "słyszenie" to nie jest dowód Wiesz chyba mnie teraz glowa rozbolala.... 5 minut temu, dexter1023 napisał: Jestem w stanie uwierzyć osobom, które nie słyszą kabli, bo system musi mieć już jakiś tam poziom. tak, masz racje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 2 minuty temu, Rafał S napisał: oferty Topa polecam do testów NRG Z3 - tu już jest spora szansa, bo ten Z3 pogrubia dźwięk. Może się to podobać lub nie, ale jest wyraźnie inaczej niż z kablami komputerowymi i najtańszymi Isotekami. Kolejnym kablem, którego nie da się pomylić z innym zwykłym komputerowym jest Oyaide Tunami V2 na wtykach Aspirin White, a na czerwonych to już w ogóle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 6 minut temu, dexter1023 napisał: Jestem w stanie uwierzyć recenzentom, że słyszą "duże" zmiany, jednak o tym też już się przekonałem, że bardzo wyolbrzymiają różnice Tak, masz racje, czesto tak jest. Zmiany nie sa wielkie. Gdyby tak bylo lupilbym gowniane glosniki, gwoniany wzmaczniacz i gowniany dac. 8 minut temu, dexter1023 napisał: Zmiany są, nie mam pojęcia co na nie wpływa, ale są. Szybko jeszcze wczoraj wpiąłem kabelki pod wieczór do mojego systemu i ponownie, zmiany są. Nie są to diametralne różnice, ale określiłbym to jako taki finalny szlif. Ponownie masz racje. Ja obstawiam iz jest to przede wszystkim rozny material przewodnika i izolacji. Mowimy o przypadek w tym samym. systemie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 6 minut temu, Mikelas76 napisał: Wiesz chyba mnie teraz glowa rozbolala.... A czy słuch porównałbyś do wzroku ? Czy jednak uważasz że człowiek wykształcił słuch na dużo wyższym poziomie niż wzrok ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 7 minut temu, Billy napisał: Sam fakt że kabie dają różne efekty na różnych systemach, i każdy z was różnie to słyszy, kasuje jakąkolwiek powtarzalność, a więc i kasuje wasze "odsłuchy" ze zbioru "nauka" Glosniki tez? I daca? i wzmacniacz tez? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 4 minuty temu, Mikelas76 napisał: Glosniki tez? A czy pomiary głośników w komarach bezechowych za każdym razem dają takie same wyniki czy za każdym razem inne ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 2 minuty temu, Billy napisał: A czy słuch porównałbyś do wzroku To hobby polega na sluchaniu nie sadzisz? Twoja ponizsza odpowiedz: "Problem tylko jest taki że dla mnie "słyszenie" to nie jest dowód" to dla mnie strzał w kolano, albo jak lubi pisac @Chyba Miro 84 "samozaoranie". Dowodem ze cos jest pikantne jest odczucie pikantnosci a nie tabelka ze skladnikami. Podobnie z odsluchem, trzeba chyba "SŁUCHAĆ" co??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Kilka stron dyskusji o kablach. W zasadzie najbardziej oblegany temat który nie jest wart nawet promila uwagi, która jest tu poświęcana. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowany) 18 minut temu, Mikelas76 napisał: Kto chce zauwazy i przeanalizuje twoje wypowiedzi. Nic do ciebie Michał nie mam. Zawsze byłem względem Ciebie miły i uczynny. A Ty od pewnego czasu jesteś wobec mnie bardzo niemiły. To dziwne i przykre. To nie ja wyjechałem dzisiaj z "warstewką" inteligencji. Żeby była jasność, nie czuję się tym urażony. Po prostu nieeleganckość tego zwrotu, być może niezamierzona, wydała mi się zabawna. Idealna na skomentowanie świetnym tekstem Młynarskiego. Jak Cię kiedyś czymś uraziłem, to przepraszam. Edytowano 18 godzin temu przez Kraft 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Kable można podzielić na te sprawne i nie sprawne. No może jeszcze na te ładne i brzydkie ale to już kwestia gustu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 4 minuty temu, Mikelas76 napisał: Problem tylko jest taki że dla mnie "słyszenie" to nie jest dowód" to dla mnie strzał w kolano Czyli musiałbyś wyrzucić Beethovena ze zbioru "kompozytorzy" 🫠 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Gdzieś chyba tu na forum ktoś (niejeden zresztą) napisał, że wpływ kabli na system można oszacować na ok. 5%. Pomijając teraz poprawność tego szacunku (ale chyba jest dość prawdopodobny) można by wyprowadzić wniosek, że obie strony sporu mogą mieć rację. Mamy przecież różną zdolność percepcji i nie można chyba wykluczyć, że ktoś bardziej wyczulony na niuanse dźwiękowe usłyszy te 5% dość wyraźnie, a ktoś inny stwierdzi, że kable nie wpływają na dźwięk, bo po prostu tych 5% nie słyszy. Szukam jakiegoś polubownego rozwiązania....😁 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts