Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Chciałbym zapytać o kolumny raczej podłogowe do tego o to wzmacniacza. Kwota do max. 14k. Pokoj ma ok.22m2. Zależy mi na czytelnej średnicy w dialogach i wokalu a także dobrym kontrolowanym basie. Nie na widzę ostrej kłującej i natarczywej jazgoczącej góry. Gatunki muzyczne to raczej uniwersalnie po za metalem ostrym rockiem i techno, a więc raczej spokojnie. Dużo słucham muzyki Pana Wodeckiego itp. Wiem że osobisty odsłuch jest nie oceniony ale coś muszę typować, a mój typ Jasper 23 okazał się być nie trafiony niestety. Za bardzo rozlewający się bas i za mało przestrzeni w środku. Oczywiście to było moje odczucie. Narazie nic więcej nie próbowałem z braku czasu.

Napisano

@Atlas1304 - ciekawy piecyk. Bardzo mało popularny. Co Cię skłoniło żeby pójść w Parasounda? Słuchałeś go może w salonie z innymi kolumnami niż Jaspery?

Sprawdziłbym go z czymś bardziej zwartym, z dobrą separacją, bez lanego basu. Może Polk Audio Legend L600 (a nawet monitor L200), Audio Physic Classic 15?

Napisano
10 godzin temu, lpomis napisał:

Co Cię skłoniło żeby pójść w Parasounda? Słuchałeś go może w salonie z innymi kolumnami niż Jaspery?

Nigdy przy zakupie nie kierowałem się tym czy coś jest popularne czy nie. Poprostu zawsze kupuje to co mi się podoba i spełnia moje oczekiwania.Bardzo podoba mi się to urządzenie od strony wizualnej i technicznej ale przede wszystkim sonicznie. Początkowo podłączono mi go z kolumnami pmc 5.26 niestety po za budżetem więc padło na mój typ czyli Jasper23, które podobały mi się wizualnie niestety ten bas rozlewający nie tego szukam w brzmieniu. Wracając do Pmc to było praktycznie to czego szukałem. Napewno będę chciał sprawdzić tego audiovectora jak tylko czas na to pozwoli.

Napisano

Cześć.

Gratuluję systemu, mimo, że

1 godzinę temu, Atlas1304 napisał:

niestety ten bas rozlewający nie tego szukam w brzmieniu.

A Twoje potrzeby to

14 godzin temu, Atlas1304 napisał:

Zależy mi na czytelnej średnicy w dialogach i wokalu a także dobrym kontrolowanym basie. Nie na widzę ostrej kłującej i natarczywej jazgoczącej góry.

Zachęcam Ciebie do „zbadania” skąd ten nie taki bas. 
Nie żegnałbym się z kolumnami a zaryzykował pomiary akustyki.

Na tym forum są koledzy z doświadczeniem. Pomogą😊

Mnie pomogli.

Umik plus REW i już coś byś wiedział.

Zapewne mody osiowe przeszkadzają. Następnie spróbowałbym wstawić na próbę dsp/MiniDsp i trochę skorygować na samym „dole” i wtedy trochę posłuchać.

Nowe/inne kolumny można zawsze zacząć szukać, gdyby ta korekcja nie przyniosła  rezultatu/satysfakcji

Nie żegnaj się jeszcze z Jasperami, ponieważ

1 godzinę temu, Atlas1304 napisał:

które podobały mi się wizualnie

Pozdrawiam

Napisano

Cześć,

Sprawdź koniecznie Opery Secondy SE z tym wzmacniaczem, świetnie podkreślisz środek pasma, kolumny na pewno nie będą męczące w wyższym zakresie, fajna dynamika. Jeśli basu byłoby za dużo to wspomniane przez Piotrka Fyne Audio F501SP również mogą fajnie zagrać, będą trochę szybsze od Opery i bardziej rozdzielcze. Ale cały czas w przyjemny sposób.

Pozdrawiam,

Michał

Napisano

Dzień dobry,

Zanim będziemy próbować dobrać do Hint'a 6 kolumny musimy wiedzieć jak on gra :) Z filmiku w sumie niewiele się dowiadujemy, poza tym, że jest on "satysfakcjonujący" dla odbiorcy  ;) W mojej ocenie Parasound Hint 6 gra zrównoważonym, przejrzystym, rozdzielczym i konturowym dźwiękiem. Nie jest przesadzony ani w stronę ocieplenia, ani analityczności.  Chcąc zachować neutralność brzmieniową i większą precyzję, proponowałbym kolumny o zrównoważonym dźwięku, np. Gato FM-30, Amphion Argon 3L, ATC-SCM-40 czy Audio Physic Tempo Plus. Te ostatnie będą miały obszerniejszy bas. 

Najlepiej podjechać do nas na odsłuch i dokonać wstępnej weryfikacji na miejscu - zapraszamy :)

Pozdrawiam,

Q21

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Q21 napisał:

W mojej ocenie

I nigdzie na forach go nie polecacie? Nawet na priva dwa razy Was zapytałem o Hinta. 

Jaki charakter brzmienia ma Caspian m2 napisaliście, jaki Rega elicit mk5 też ale był tam jeszcze wymieniony w pytaniu Hint i to jak dobrze pamiętam aż dwa razy i o nim za każdym razem ani słowa odpowiedzi.

Tu wygląda, że to bardzo fajny piecyk, możliwe że wyraźnie lepszy, żywszy jak Caspian m2 czy Rega Elicit mk5.

Ach Wy łobuzy, a cały czas pytałem o piec z konturowym, dynamicznym basem i ogólnie żywym, szybkim graniu, coś na zasadzie starego, kultowego Krella KAV 300i. 

Dzięki :)

Edytowano przez kaczadupa
Napisano

Jestem umówiony na odsłuch w środę ATC-SCM-40 i Dynaudio Evoke30. Zobaczymy co z tego będzie. Nie ukrywam że ATC sporo po za budżet ale może warto dozbierać i dołożyć? Bardzo jestem ciekaw tych Fyne f501sp. Podobają mi się z wyglądu ciekawe jak dźwiękowo. Zobaczymy po odsłuchu. 

Napisano

Trochę lipa w takim razie bo np. w Wawie sala odsłuchowa Salonu Na Temat Audio raczej nie ma konkurencji.

Dynie, ATC i Fyne mają u siebie Q21 i wtedy słuchanie ich w tym samym pomieszczeniu powiedziałoby Ci najwięcej. Mają też Hinta. 

No nic, czekam na wrażenia i szczęśliwy finał poszukiwań :) 

Napisano

No to jestem ciekaw wniosków z tego odsłuchu, bo jak dla mnie ATC i Dynaudio to inne kolumny i te drugie raczej nie do końca chyba idą w tą stronę jaką byś chciał, ale zobaczymy. Na pewno do zestawienia wrzuciłbym jeszcze Audiovector QR5, lub poczekać chwilkę i jednak te PMC zaatakować :)

Napisano

Cześć,

Jakby co mamy PMC 25.26 w czarnym piano w super cenie z rozliczenia z klientem, który kupił u nas inne kolumny, trochę ponad zakładany budżet, ale nie tak dużo. Może warto dozbierać :) Biorąc pod uwagę jak wydajny jest Hint to mogłaby być petarda :)

Pozdrawiam,

Michał