Atlas1304 Napisano 10 września 2022 Udostępnij Napisano 10 września 2022 Witam. Chciałbym zapytać o kolumny raczej podłogowe do tego o to wzmacniacza. Kwota do max. 14k. Pokoj ma ok.22m2. Zależy mi na czytelnej średnicy w dialogach i wokalu a także dobrym kontrolowanym basie. Nie na widzę ostrej kłującej i natarczywej jazgoczącej góry. Gatunki muzyczne to raczej uniwersalnie po za metalem ostrym rockiem i techno, a więc raczej spokojnie. Dużo słucham muzyki Pana Wodeckiego itp. Wiem że osobisty odsłuch jest nie oceniony ale coś muszę typować, a mój typ Jasper 23 okazał się być nie trafiony niestety. Za bardzo rozlewający się bas i za mało przestrzeni w środku. Oczywiście to było moje odczucie. Narazie nic więcej nie próbowałem z braku czasu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 września 2022 Udostępnij Napisano 10 września 2022 (edytowany) Tu sympatyczny grubcio mówi co mu fajnie zagrało z jego prywatnie używanymi głośnikami, może warto sprawdzić te paczki. Edytowano 10 września 2022 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 10 września 2022 Udostępnij Napisano 10 września 2022 @Atlas1304 - ciekawy piecyk. Bardzo mało popularny. Co Cię skłoniło żeby pójść w Parasounda? Słuchałeś go może w salonie z innymi kolumnami niż Jaspery? Sprawdziłbym go z czymś bardziej zwartym, z dobrą separacją, bez lanego basu. Może Polk Audio Legend L600 (a nawet monitor L200), Audio Physic Classic 15? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atlas1304 Napisano 11 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 września 2022 10 godzin temu, lpomis napisał: Co Cię skłoniło żeby pójść w Parasounda? Słuchałeś go może w salonie z innymi kolumnami niż Jaspery? Nigdy przy zakupie nie kierowałem się tym czy coś jest popularne czy nie. Poprostu zawsze kupuje to co mi się podoba i spełnia moje oczekiwania.Bardzo podoba mi się to urządzenie od strony wizualnej i technicznej ale przede wszystkim sonicznie. Początkowo podłączono mi go z kolumnami pmc 5.26 niestety po za budżetem więc padło na mój typ czyli Jasper23, które podobały mi się wizualnie niestety ten bas rozlewający nie tego szukam w brzmieniu. Wracając do Pmc to było praktycznie to czego szukałem. Napewno będę chciał sprawdzić tego audiovectora jak tylko czas na to pozwoli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 11 września 2022 Udostępnij Napisano 11 września 2022 Cześć. Gratuluję systemu, mimo, że 1 godzinę temu, Atlas1304 napisał: niestety ten bas rozlewający nie tego szukam w brzmieniu. A Twoje potrzeby to 14 godzin temu, Atlas1304 napisał: Zależy mi na czytelnej średnicy w dialogach i wokalu a także dobrym kontrolowanym basie. Nie na widzę ostrej kłującej i natarczywej jazgoczącej góry. Zachęcam Ciebie do „zbadania” skąd ten nie taki bas. Nie żegnałbym się z kolumnami a zaryzykował pomiary akustyki. Na tym forum są koledzy z doświadczeniem. Pomogą😊 Mnie pomogli. Umik plus REW i już coś byś wiedział. Zapewne mody osiowe przeszkadzają. Następnie spróbowałbym wstawić na próbę dsp/MiniDsp i trochę skorygować na samym „dole” i wtedy trochę posłuchać. Nowe/inne kolumny można zawsze zacząć szukać, gdyby ta korekcja nie przyniosła rezultatu/satysfakcji Nie żegnaj się jeszcze z Jasperami, ponieważ 1 godzinę temu, Atlas1304 napisał: które podobały mi się wizualnie Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fantomas Napisano 11 września 2022 Udostępnij Napisano 11 września 2022 Chodzi o Hint 6? I za dużo basu? To ja chce takiego Parasound 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atlas1304 Napisano 11 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 września 2022 24 minuty temu, Fantomas napisał: Chodzi o Hint 6? I za dużo basu? To ja chce takiego Parasound 😂 W sklepach są.😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fantomas Napisano 11 września 2022 Udostępnij Napisano 11 września 2022 (edytowany) Z tym że grają średnicą 🤮 Edytowano 11 września 2022 przez Fantomas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 11 września 2022 Udostępnij Napisano 11 września 2022 Hint 6 gra średnicą? Kuna internety piszą, że to największy miotacz basowy ever. Fantomas słuchałeś dokładnie tej integry Parasounda? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 11 września 2022 Udostępnij Napisano 11 września 2022 Mamy temat na Forum o tym wzmacniaczu: https://forum.audio.com.pl/topic/85966-sprzęt-do-32m2/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atlas1304 Napisano 11 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 września 2022 Nie do końca znajduję w nim odpowiedź na moje pytanie. Ale dzięki ja go nie znalazłem. 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 września 2022 Udostępnij Napisano 12 września 2022 Audio Physic classic 15, Monitor Audio Gold 200, Spendor A4, Fyne F501SP Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 12 września 2022 Udostępnij Napisano 12 września 2022 Cześć, Sprawdź koniecznie Opery Secondy SE z tym wzmacniaczem, świetnie podkreślisz środek pasma, kolumny na pewno nie będą męczące w wyższym zakresie, fajna dynamika. Jeśli basu byłoby za dużo to wspomniane przez Piotrka Fyne Audio F501SP również mogą fajnie zagrać, będą trochę szybsze od Opery i bardziej rozdzielcze. Ale cały czas w przyjemny sposób. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 12 września 2022 Udostępnij Napisano 12 września 2022 Dodatkowo, można przeczytać test tego wydajnego potwora w poniższej gazecie: https://www.avtest.pl/audio-video/wydania-2022/item/1262-01-2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 12 września 2022 Udostępnij Napisano 12 września 2022 Dzień dobry, Zanim będziemy próbować dobrać do Hint'a 6 kolumny musimy wiedzieć jak on gra Z filmiku w sumie niewiele się dowiadujemy, poza tym, że jest on "satysfakcjonujący" dla odbiorcy W mojej ocenie Parasound Hint 6 gra zrównoważonym, przejrzystym, rozdzielczym i konturowym dźwiękiem. Nie jest przesadzony ani w stronę ocieplenia, ani analityczności. Chcąc zachować neutralność brzmieniową i większą precyzję, proponowałbym kolumny o zrównoważonym dźwięku, np. Gato FM-30, Amphion Argon 3L, ATC-SCM-40 czy Audio Physic Tempo Plus. Te ostatnie będą miały obszerniejszy bas. Najlepiej podjechać do nas na odsłuch i dokonać wstępnej weryfikacji na miejscu - zapraszamy Pozdrawiam, Q21 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 12 września 2022 Udostępnij Napisano 12 września 2022 (edytowany) 2 godziny temu, Q21 napisał: W mojej ocenie I nigdzie na forach go nie polecacie? Nawet na priva dwa razy Was zapytałem o Hinta. Jaki charakter brzmienia ma Caspian m2 napisaliście, jaki Rega elicit mk5 też ale był tam jeszcze wymieniony w pytaniu Hint i to jak dobrze pamiętam aż dwa razy i o nim za każdym razem ani słowa odpowiedzi. Tu wygląda, że to bardzo fajny piecyk, możliwe że wyraźnie lepszy, żywszy jak Caspian m2 czy Rega Elicit mk5. Ach Wy łobuzy, a cały czas pytałem o piec z konturowym, dynamicznym basem i ogólnie żywym, szybkim graniu, coś na zasadzie starego, kultowego Krella KAV 300i. Dzięki Edytowano 12 września 2022 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atlas1304 Napisano 12 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2022 Jestem umówiony na odsłuch w środę ATC-SCM-40 i Dynaudio Evoke30. Zobaczymy co z tego będzie. Nie ukrywam że ATC sporo po za budżet ale może warto dozbierać i dołożyć? Bardzo jestem ciekaw tych Fyne f501sp. Podobają mi się z wyglądu ciekawe jak dźwiękowo. Zobaczymy po odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 12 września 2022 Udostępnij Napisano 12 września 2022 Trzymam kciuki za pewniaki (ATC scm 40). Wszystkie ww głośniki będziesz słuchał w jednym salonie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 13 września 2022 Udostępnij Napisano 13 września 2022 ATC SCM 40 to naprawdę fajne kolumny dla dojrzałego słuchacza, który wie czego chce. Sam grałem na takich pół roku i sobie chwaliłem połączenie z wydajną końcówką mocy. Powodzenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atlas1304 Napisano 13 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2022 8 godzin temu, kaczadupa napisał: Wszystkie ww głośniki będziesz słuchał w jednym salonie? Raczej nie bo nie w każdym salonie wszystko jest, a i jeszcze trzeba czas mieć bo nie zawsze można pracę pogodzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 13 września 2022 Udostępnij Napisano 13 września 2022 Trochę lipa w takim razie bo np. w Wawie sala odsłuchowa Salonu Na Temat Audio raczej nie ma konkurencji. Dynie, ATC i Fyne mają u siebie Q21 i wtedy słuchanie ich w tym samym pomieszczeniu powiedziałoby Ci najwięcej. Mają też Hinta. No nic, czekam na wrażenia i szczęśliwy finał poszukiwań Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 13 września 2022 Udostępnij Napisano 13 września 2022 Faktycznie ATC jest dla dojrzałego odbiorcy, podobnie jak PMC. Chodź to inne granie. Padło tu na prawde kilka ciekawych propozycji. Daj nam znać po pierwszym odsłuchu ATC vs Dynaudio. Już coś do przodu będzie Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 13 września 2022 Udostępnij Napisano 13 września 2022 Dla mnie osobiście między ATC SCM 40 a Dynaudio Evoke 30 była przepaść w naturalności muzyki na korzyść tych pierwszych. Wiem bo obie opcje miałem u siebie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 września 2022 Udostępnij Napisano 13 września 2022 No to jestem ciekaw wniosków z tego odsłuchu, bo jak dla mnie ATC i Dynaudio to inne kolumny i te drugie raczej nie do końca chyba idą w tą stronę jaką byś chciał, ale zobaczymy. Na pewno do zestawienia wrzuciłbym jeszcze Audiovector QR5, lub poczekać chwilkę i jednak te PMC zaatakować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 13 września 2022 Udostępnij Napisano 13 września 2022 Cześć, Jakby co mamy PMC 25.26 w czarnym piano w super cenie z rozliczenia z klientem, który kupił u nas inne kolumny, trochę ponad zakładany budżet, ale nie tak dużo. Może warto dozbierać Biorąc pod uwagę jak wydajny jest Hint to mogłaby być petarda Pozdrawiam, Michał 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts