Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam 

Szukam nowych kolumn do swego pomieszczenia.

Zaczyna mnie troszkę męczyć to iż przy cichym spokojnym graniu z tych kolumn jest mało basu.

Pacjent Audiosymptom i8

Źródło nad c326 + Pioneer n30 +kable bitner LP0204.

Cena jaką chce wydać to max 4tys.

Moga być używane myślę nad

Heco Aurora Fyne Audio Dali Oberon Kef FocalIMG20220718132048.thumb.jpg.dd2674d7af5ecd6c1911a22260cf428b.jpg

Edytowano przez Pawel Laszenko
Napisano

Moim zdaniem kolumny używane.

Tutaj problemem jest także pomieszczenie i NAD 326

Granie z basem przy niskiej głośności to domena dobrych wzmacniaczy.

Dwie opcje.

1. Zostaw na razie kolumny i sprawdź inny wzmacniacz jak Xindak 6950, Cambridge 851A, NAD 375  - uzywane

Jeśli to jednak nadal nie będzie to

2. Wymiana kolumn. Oberon 7 za małe ttuaj. 9tki na pewno poza budżetem. KEF Q 950 mozna spróbować. Focal Chora odpada. Aria poza budżetem. Heco Aurora to linia 1000. Chodź tu polecał bym i tak coś lepszego niż 326.

Ewentualnie coś z miekszym basem. Co spowoduje jego ruch przy cichym graniu. Monitor Audio RX8

Piotr

Napisano
15 godzin temu, Pawel Laszenko napisał:

Zaczyna mnie troszkę męczyć to iż przy cichym spokojnym graniu z tych kolumn jest mało basu.

W przypadku wymiany kolumn warto posłuchać np. JBL STAGE A190

Dodatkowo trzeba pomyśleć o wydajniejszym wzmacniaczu np: SVS Prime Wireless SoundBase

Napisano

JBL Stage A190 rzeczywiście może być ciekawą opcją, ewentualnie masz jeszcze Heco Aurora 1000, które również powinny być fajną alternatywą do obecnych kolumn. Jeżeli jesteś w stanie wysupłać nieco większą kwotę na kolumny to Fyne Audio ale koniecznie F502, ponieważ pomieszczenie jakim dysponujesz będzie tutaj sporym wyzwaniem dla kolumn i to kubatura najbardziej jest elementem powodującym, że pewnie odczuwasz małą ilość basu (tym bardziej, że masz schody jeszcze z prawej strony). 

Napisano
6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

@Q21 wypożycza wzmacniacze do domu. Skorzystaj.

Jesteś pewny? Dzwoniłem wczoraj do rzeczonego @Q21 z zapytaniem o wypozyczenie pewnego wzmacniacza. Otrzymałem odpowiedź, żebym kupił ten wzmak na ich stronie, a jeśli nie podejdzie, zwrócił, wypełniając odpowiednie dokumenty. 

Napisano (edytowany)
22 godziny temu, Pawel Laszenko napisał:

40m2 całość z kuchnią 

To duża powierzchnia, i bez dobrego pieca będzie ciężko uzyskać to czego szukasz. W przypadku nowej elektroniki trzeba wyłożyć więcej pieniędzy, chyba że używana.

Edytowano przez lysyrafal
Napisano
1 minutę temu, lysyrafal napisał:

To duża powierzchnia, i bez dobrego pieca będzie ciężko uzyskać to czego szukasz. W przypadku nowej elektroniki trzeba wyłożyć więcej pieniędzy, chyba że używana.

No tak zgadzam się może faktycznie zacznę od wzmacniacza 

Może nad c356 lub Magnat MR 780

Napisano
6 godzin temu, seba3002 napisał:

Jesteś pewny? Dzwoniłem wczoraj do rzeczonego @Q21 z zapytaniem o wypozyczenie pewnego wzmacniacza. Otrzymałem odpowiedź, żebym kupił ten wzmak na ich stronie, a jeśli nie podejdzie, zwrócił, wypełniając odpowiednie dokumenty. 

To  samo dziś dostałem w

Napisano
9 godzin temu, seba3002 napisał:

Tak to wygląda od strony formalnej. Zaznaczasz w komentarzach, że na testy, podajesz uzgodnioną cenę, wpłacasz należność  i czekasz na piecyk. Przysyłają Ci wtedy egz. demo (jeśli takowy jest dostępny). Masz 2 tyg. na słuchanie. Po wysyłce zwrotnej dość szybki zwrot środków. Na moją prośbę zamówili mi kuriera do domu, żeby odebrał przesyłkę zwrotną i dzięki temu była w drodze powrotnej ubezpieczona na pełną kwotę. (Bo przy wysyłce w punkcie DPD czy DHL są limity odpowiednio 5 i 6.5 tys.). Pełen profesjonalizm i wsparcie ze strony @Q21. Przy okazji - jeszcze raz dziękuję całej ekipie sklepu. :)

Napisano
5 godzin temu, Rafał S napisał:

Tak to wygląda od strony formalnej. Zaznaczasz w komentarzach, że na testy, podajesz uzgodnioną cenę, wpłacasz należność  i czekasz na piecyk. Przysyłają Ci wtedy egz. demo (jeśli takowy jest dostępny). Masz 2 tyg. na słuchanie. Po wysyłce zwrotnej dość szybki zwrot środków. Na moją prośbę zamówili mi kuriera do domu, żeby odebrał przesyłkę zwrotną i dzięki temu była w drodze powrotnej ubezpieczona na pełną kwotę. (Bo przy wysyłce w punkcie DPD czy DHL są limity odpowiednio 5 i 6.5 tys.). Pełen profesjonalizm i wsparcie ze strony @Q21. Przy okazji - jeszcze raz dziękuję całej ekipie sklepu. :)

Nie Rafał, tak to wyglądało jakiś czas temu bo też zdarzało mi się wypożyczać z Q21 i kolumny i wzmacniacze. Teraz na pytanie czy jest możliwość wypożyczenia, Pan z infolinii odpowiedział, że mam po prostu kupić sprzęt, którym jestem zainteresowany, a jeśli mi nie podejdzie, zwrócić, wypełniając dokument zwrotu.

I tak, masz rację, kiedyś zaznaczało się w mailu, że chcemy wypożyczyć sprzęt na odsłuchy i Q21 wysyłało egzemplarz demo. Tym razem o niczym takim nie było mowy.

Napisano
16 godzin temu, seba3002 napisał:

No to nie ładnie. Widać że po moim odejściu w ogóle wypożyczenia na forum siadły.

No chyba że z jakiegoś powodu przyjeli taką procedure ? .....

1 godzinę temu, seba3002 napisał:

Nie Rafał, tak to wyglądało jakiś czas temu bo też zdarzało mi się wypożyczać z Q21 i kolumny i wzmacniacze. Teraz na pytanie czy jest możliwość wypożyczenia, Pan z infolinii odpowiedział, że mam po prostu kupić sprzęt, którym jestem zainteresowany, a jeśli mi nie podejdzie, zwrócić, wypełniając dokument zwrotu.

I tak, masz rację, kiedyś zaznaczało się w mailu, że chcemy wypożyczyć sprzęt na odsłuchy i Q21 wysyłało egzemplarz demo. Tym razem o niczym takim nie było mowy.

Zapewne ktoś od nich odpiszę to się dowiemy co i jak.

Piotr

Napisano
1 godzinę temu, seba3002 napisał:

Tak właśnie odpowiedzieli mi w @ jak tobie

Napisano

Nie ma problemu z wysyłką sprzętu, który mamy na stanie lub możemy ściągnąć na warunkach wypożyczenia. Wypożyczenie na odległość to kupno z możliwością zwrotu i zachęcam zawsze do dopisania w uwagach, że na testy. 

Napisano
Dnia 23.09.2022 o 07:22, Piotr Sonido napisał:

No to nie ładnie. Widać że po moim odejściu w ogóle wypożyczenia na forum siadły.

Myślę, że ludzie boją się też wypożyczać, po pewnym incydencie, który mieliśmy szerzej opisany na Forum.

21 godzin temu, Pawel Laszenko napisał:

Dorwałem godzinkę wolnego i wrzuciłem sprzęt na piętro pokój 15m2 gra zacnie

Mniejsze pomieszczenie, plus dużo lepsza akustyka w nim, i efekt jak widać przeszedł najśmielsze oczekiwania.

Napisano
22 godziny temu, lysyrafal napisał:

Myślę, że ludzie boją się też wypożyczać, po pewnym incydencie, który mieliśmy szerzej opisany na Forum.

Mniejsze pomieszczenie, plus dużo lepsza akustyka w nim, i efekt jak widać przeszedł najśmielsze oczekiwania.

A każdy mówi że za duże kolumny w tak małym pomieszczeniu będą się dusić, nic bardziej mylnego 😃

Napisano
10 minut temu, Pawel Laszenko napisał:

A każdy mówi że za duże kolumny w tak małym pomieszczeniu będą się dusić, nic bardziej mylnego 😃

Przede wszystkim problemem jest adaptacja akustyczna. Druga rzecz to to jak "grają" same kolumny. Miałem monitory, który grały potężnym basem ale i takie, w których bas był zwiny i szybki, a wielkością niewiele się różniły. Także zapewne sprawa nie jest wcale taka prosta, a pisanie postów jak powyższy, jest sporym uproszczeniem.

Napisano
3 godziny temu, Pawel Laszenko napisał:

Nie każdy, po prostu tamte pomieszczenie było zbyt wielkie, aby to tam zagrało. Ja wychodzę z założenia, iż trzeba najpierw dopasować kolumny do pomieszczenia, aby system dobrze brzmiał.

Napisano
8 minut temu, lysyrafal napisał:

Nie każdy, po prostu tamte pomieszczenie było zbyt wielkie, aby to tam zagrało. Ja wychodzę z założenia, iż trzeba najpierw dopasować kolumny do pomieszczenia, aby system dobrze brzmiał.

No i warto też dodać, że sama elektronika potrafi też tego basu trochę dodać lub odjąć ale przy kiepskiej akustyce, cudów bym się nie spodziewał.

Napisano
3 godziny temu, Pawel Laszenko napisał:

Z tym że nie każdy. 

"Do małych pokoi sugerowałbym duże kolumny. Do dużych – monitory podstawkowe. To może się wydawać zaskakujące, ale proszę zauważyć, że małe głośniki wymagają zazwyczaj dostarczenia wysokiej mocy. Tylko wtedy grają pełnym potencjałem. Słuchane cicho, ze wzmacniaczem o niewielkiej mocy, brzmią mało dynamicznie i brakuje im basu. Kiedy jednak odkręcimy potencjometr, ożywają i dostarczają dźwięk, na który czekaliśmy.

Kolumny podłogowe zachowują się inaczej. Zazwyczaj są wyposażone w głośniki niskotonowe o dużej średnicy, które nawet przy stosunkowo niewielkim poziomie wysterowania zapewniają odpowiednie nasycenie i zejście basu. Można słuchać cicho i uzyskać pełnozakresowy dźwięk. Z małymi monitorami zwykle się to nie udaje. Dopiero w ogromnych pomieszczeniach potrzebujemy zarówno dużych kolumn, jak i mocnych wzmacniaczy." -- Koji Okazaki (Yamaha)