tomek4446 Napisano 23 marca 2023 Napisano 23 marca 2023 7 godzin temu, Audio Autonomy napisał: A ten podobny do Twojego? No. Jakby ten. Rozumiem , że przecierasz szmateczką ...... 3 godziny temu, Chilli napisał: A co to za klamot? Ten co żeś go targał do Wrocławia i może trochę szacunku .... 3 godziny temu, Chilli napisał: tak patrząc na kolejkę, jaka była u Grześka to tak na Boże narodzenia będziesz miał kurs Krzysiek , to do cholery gdzieś Ty go postawił ? Mówiłem " NA POCZĄTKU ! " 1 Odpisz, cytując
Chilli Napisano 24 marca 2023 Napisano 24 marca 2023 Dokładnie tak zrobiłem, tylko Grzegorz od innej strony kolejkuje🙂 Wybacz🫣 1 Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 25 marca 2023 Autor Napisano 25 marca 2023 Dnia 23.03.2023 o 19:11, Chilli napisał: to tak na Boże narodzenia będziesz miał kurs 😉🤭😜 Nie no, mam nadzieję, że spotkamy się troszkę szybciej niż na święta @tomek4446 Twój Victor już uzbierał odpowiednią warstwę kurzu (nie przecieram go żeby wiedzieć jak długo u mnie leży), a ja powoli dojrzewam do zajęcia się nim... więc grzej już silnik w furze. Trasę do Wro znasz Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 26 marca 2023 Napisano 26 marca 2023 Dnia 24.03.2023 o 13:24, Chilli napisał: Dokładnie tak zrobiłem, tylko Grzegorz od innej strony kolejkuje To cwana bestia ? Krzysiu , następnym razem postaw już w korytarzu. Jak się Grzesiek ze dwa razu potknie to zrobi dla świętego spokoju 14 godzin temu, Audio Autonomy napisał: więc grzej już silnik w furze. Trasę do Wro znasz O. Jest 9.12 to będę ok. .......... Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 4 kwietnia 2023 Autor Napisano 4 kwietnia 2023 Takie cudo od Reduktora Szumu do mnie trafiło w tamtym tygodniu. Opis usterki - zanikający czasem prawy kanał. Zobaczymy co tam się dzieje, naprawimy i posłuchamy. Ciekaw jestem jak to zagra. W środku ład i porządek. Trafa głośnikowe Sizei, sporych gabarytów toroid zasilający. Lampy mocy to EL84, a sterujące to ECC85. Minimalistyczna konstrukcja. W internetach trochę można o nim poczytać. Zestaw jest też chyba cały czas dostępny w sprzedaży: https://sklep.lampyelektronowe.pl/?934,rs-tubeamp-mkii-zestaw-do-samodzielnego-montazu-wersja-pelna Zobaczymy co ten maluch potrafi Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 6 kwietnia 2023 Autor Napisano 6 kwietnia 2023 W poszukiwaniu nowych ciekawych ramion gramofonowych natknąłem się ramię FFYX A182. Trzeba przyznać, że jak na nowe ramię 12", to cena jest zaskakująco niska. FFYX nie mają chyba dystrybucji w Europie i jedyna opcja na zakup to Aliexpress. Pewnie stąd cena jest jaka jest. Ciężko powiedzieć coś o jakości po samych zdjęciach, ale wizualnie nie wygląda to źle. Mocowanie do obudowy w standardzie SME to sprytne rozwiązanie (przecież SME 3009 i SME3012 to chyba najpopularniejsze ramiona montowane w przeróżnych gramofonach). Żeby nie było, że nie jest to marka prawdziwie hi-end'owa, to patrzcie na ich topowy gramofon. Niezła maszyna. Tu cena już nie jest taka przyjemna - niecałe 270 00 zł + około 11 000 za sam transport z Chin Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 7 kwietnia 2023 Autor Napisano 7 kwietnia 2023 Robiliście taki test w swoich gramofonach? Tutaj zdecydowanie wygrywa przestarzałe rozwiązanie jakim jest napęd idlerowy 1 Odpisz, cytując
1Ender Napisano 10 kwietnia 2023 Napisano 10 kwietnia 2023 Dnia 4.04.2023 o 18:18, Audio Autonomy napisał: Takie cudo od Reduktora Szumu do mnie trafiło w tamtym tygodniu. Opis usterki - zanikający czasem prawy kanał. Zobaczymy co tam się dzieje, naprawimy i posłuchamy. Ciekaw jestem jak to zagra. W środku ład i porządek. Trafa głośnikowe Sizei, sporych gabarytów toroid zasilający. Lampy mocy to EL84, a sterujące to ECC85. Minimalistyczna konstrukcja. W internetach trochę można o nim poczytać. Zestaw jest też chyba cały czas dostępny w sprzedaży: https://sklep.lampyelektronowe.pl/?934,rs-tubeamp-mkii-zestaw-do-samodzielnego-montazu-wersja-pelna Zobaczymy co ten maluch potrafi Co z tym lampiakiem? Jak oceniasz dźwięk? Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 11 kwietnia 2023 Autor Napisano 11 kwietnia 2023 @1Ender jeszcze go nie słuchałem. Chwilkę musi jeszcze poczekać w kolejce Odpisz, cytując
Chilli Napisano 12 kwietnia 2023 Napisano 12 kwietnia 2023 Najpierw Tomka gramofon a później dopiero inne złomki😉 Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 13 kwietnia 2023 Autor Napisano 13 kwietnia 2023 Dziś odebrałem paczki z kolejnymi Lenco do renowacji. Tym razem jest to jeden L75 w stanie rozpadu (dosłownie wszystko się w rękach rozpada). Ma on natomiast obudowę z bardzo fajnym fornirem, więc mam nadzieję, że uda się ją uratować. Drugi pacjent to L78. Wizualnie wygląda dużo lepiej. Niestety to już wypust z momentu kiedy zaczęto wprowadzać pewne oszczędności w budowie tych maszyn. Nie ma tu już obudowy z płyt drewnopochodnych wykończonych fornirem. Zastąpiono to w 100% gustownym plastikiem Odpisz, cytując
Rega Napisano 13 kwietnia 2023 Napisano 13 kwietnia 2023 (edytowany) Myslę , ze renowacja L75 w stanie rozpadu NIE MA najmniejszego sensu. Takie gramiaki w DUUUUżo lepszym stanie mozna kupić za równowartość 200-400 zł. No, ale nie mnie decydować. Skoro właściciel chce.... ponieść koszty, to Jego sprawa. Tu kilka przykładów. Jestem w stanie przytoczyć następne dziesiątki. https://www.dba.dk/pladespiller-lenco-lenco/id-1100116465/ https://www.dba.dk/pladespiller-lenco-l75-g/id-1098793523/ https://www.dba.dk/pladespiller-lenco-l-75/id-1100141680/ https://www.dba.dk/pladespiller-lenco-l75-g/id-1100274776/ Edytowano 13 kwietnia 2023 przez Rega Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 14 kwietnia 2023 Autor Napisano 14 kwietnia 2023 Ceny na dba są jak zwykle bardzo korzystne. Chyba poproszę Ci o ściągnięcie jakiegoś Lenco dla mnie Ceny L75 w stanie do serwisu są bardzo różne: https://www.ebay.pl/itm/334128982485?hash=item4dcba3a9d5:g:iSgAAOSwqNRhKfjS&amdata=enc%3AAQAIAAAA4HbT7PqKbmvM0yDBolOMUXlZFa4iGpduD74BXX2zA41qwiS7qNU6cTHlZs7fxgtLF59WCetDa7YU7XWuWiEa%2FkZt3U44Zndq%2Bdu5RdqSZKwuS0O4HGo6CdL3%2FcMp%2FsbgmAjLXqtZX5E7jOE8HgI6HOv4R7E2uaf0mrh1r3ZjstnD9F1w3FubOBnZVDVcpqpCMDlf%2BG022oH%2BibToFGEke21oOqXFCFHPmF2gOPu4AqsY7PMjUBqVHQjXNw7sndb82URvfNp%2Fb0lRKqvg5la%2FJ7dNH8rUJUa6IilNeQgUAXrP|tkp%3ABk9SR-qgnebvYQ Już nie mówię tu o o egzemplarzach, które są dopieszczone i mają nowe/lepsze plinty itd. Zresztą każdy sam decyduje o tym jaki gramofon sobie kupić/naprawić. Jedni wolą takie rozpadające się Lenco, inni starsze Thorensy albo Victory, a jeszcze inne osoby nawet nie spojrzą na gramofony, które mają kilkadziesiąt lat Ja często polecam L75, bo one mają kapitalny stosunek cena/jakość. Do tego to są sprzęty z potencjałem ma rozwój Odpisz, cytując
Rega Napisano 14 kwietnia 2023 Napisano 14 kwietnia 2023 @Audio Autonomy - jesli tylko dasz znać to ,,po starej znajomości,, NIE MA najmniejszego problemu. 2 Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 18 kwietnia 2023 Autor Napisano 18 kwietnia 2023 Byłem dziś w stolarni sprawdzić jak się sprawy mają z kolejną plintą do L75, którą szykuję dla mojego klienta. No i okazuje się, że mają się całkiem dobrze. Otwory wycięte i wszystko pasuje idealnie. Formatki można sklejać i szykować do lakierowania. Tym razem obudowa będzie wykończona na biały lakier w połysk. Lenco będzie grało z SME3009 (co widać po otworze z boku obudowy) - stawiamy na sprawdzoną klasykę 2 Odpisz, cytując
Chilli Napisano 18 kwietnia 2023 Napisano 18 kwietnia 2023 Celowo tak to jest wypełnione, budujesz masę?🙂 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 18 kwietnia 2023 Napisano 18 kwietnia 2023 @Chilli ma rację. Ale można łatwiej - plinta z 5 mm sklejki i od spodu przykręcić (lub przykleić żywicą) 20mm blache. Taką ze stoczni. Całość okleić fornirem i będzie😉 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 18 kwietnia 2023 Napisano 18 kwietnia 2023 @Audio Autonomy Grzesiek , a pamiętasz jeszcze Yamaszkę i naturalny fornir ? Odpisz, cytując
Rega Napisano 18 kwietnia 2023 Napisano 18 kwietnia 2023 (edytowany) @Audio Autonomy i @tomek4446 o ile mogę prosić o wyjaśnienia - po co robi się takie głębokie pudła na plinty? Czy to ma jakieś znaczenie później przy odtwarzaniu? Czy chodzi tylko o aktualnie modny dizajn? Nawiasem mówiąc, mnie podoba się to średnio. A wagę i stabilność można uzyskać bez takich wielopiętrowych konstrukcji. Edytowano 18 kwietnia 2023 przez Rega Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 18 kwietnia 2023 Napisano 18 kwietnia 2023 2 minuty temu, Rega napisał: po co robi się takie głębokie pudła na plinty? Roman , by wlazł zasilający 3 x 6 mm2 A szczerze to nie mam pojęcia. I jeszcze jedno. Czy mógłbyś na jakiś czas wstrzymać się z radami w stylu 33 minuty temu, Rega napisał: plinta z 5 mm sklejki i od spodu przykręcić (lub przykleić żywicą) 20mm blache. Taką ze stoczni. przynajmniej do momentu , aż Grzesiek skończy mój drapak 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 18 kwietnia 2023 Napisano 18 kwietnia 2023 (edytowany) @tomek4446 - ok. Już się zamykam. Przynajmniej w tym temacie. PS A co , myslisz, ze @Audio Autonomy jest taki podatny na głupie sugestie? Grzesiek to bardzo inteligentny facet i raczej nie spodziewaj się takiej blachy w plincie. Nie dałbyś rady podnieść. Edytowano 18 kwietnia 2023 przez Rega Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 18 kwietnia 2023 Napisano 18 kwietnia 2023 1 godzinę temu, Rega napisał: Nie dałbyś rady podnieść. No ja właśnie w tej sprawie. A widziałeś co kolega zrobił brzeszczotem z ramieniem ? A wiesz , akurat ostatnio nie dysponuje wózkiem widłowym ....... 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 18 kwietnia 2023 Napisano 18 kwietnia 2023 (edytowany) Grzesiek zamiast kombinować z brzeszczotem to tę rurę powinien zrobić z bambusa. Modny jest ostatnio w dizajnerskim sprzecie. Może wypadałoby, po starej znajomości podesłać. Mam kilka starych wędek. U mnie leżą i kurz zbieraja. Tomek - dobrze jest czasem trochę pop.......ć farmazonów, żeby humor poprawic. A widzę, że obaj jesteśmy w tym nienajgorsi🤣. Tyle mojego, ze pożartuję na forum , bo poza to lepiej nie wspominac. Może za kilka dni napiszę na PW bo dziś to ..... szkoda gadać. Edytowano 18 kwietnia 2023 przez Rega 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 18 kwietnia 2023 Napisano 18 kwietnia 2023 8 minut temu, Rega napisał: A widzę, że obaj jesteśmy w tym nienajgorsi Świat na serio jest nie do przyjęcia Trzymaj się. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts