Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
32 minuty temu, DiBatonio napisał:

iFi AudioZen jest wielkości mydelniczki, maleńki układzik i maleńko elementów.

A co byś chciał ! Podkładając pod nasz wzór : 600 zł - 123% = 231 zł. Z czego jak znam życie 200 zł to obudowa :) 

Napisano
16 minut temu, Adi Witcher napisał:

Kiedy masz urodziny? 

Mamy podobno 34 126 użytkowników. Wyjdzie po marne 33,99 na głowę

Dzięki chłopaki !!! A czy będzie nietaktem jak zapytam z wniesieniem, czy bez ? Bo sztuka waży 256 kg ...... ale jak coś, to tylko pierwsze piętro ... :) 

Napisano (edytowany)

Też się zastanawiam skąd te ceny. To, że towar „luksusowy”- ma sens tylko w przypadku marek luksusowych w audio, jeśli już stosujemy analogię Pattek vs Casio. Ale w audio marża w przypadku 90% sprzętu jest znacznie (na prawdę znaaaaaacznie) zawyżona względem tego co reprezentuje sobą ten sprzęt. I mówię to w pełni świadomie. Pewnie dlatego sprzedałem względnie szybko każdy z moich zestawów bo wciąż jest rozczarowanie jakością względem ceny.

To nie są przełomowe rozwiązania i to nie jest budowa rakiet. Nie umniejszam producentom ale ceny są z kosmosu. I za każdym kupnem (ostatnio Sonetto II g2, i mimo, że stworzyłem z nimi mój najlepszy dotychczas zestaw, tak akustyce na prawdę porządną w mieszkaniu) to wciąż czuję podświadomie zażenowanie tym co otrzymuje względem tego ile to kosztuje 🤷🏻😅

Edytowano przez mar77a
Napisano
25 minut temu, mar77a napisał:

Ale w audio marża w przypadku 90% sprzętu jest znacznie (na prawdę znaaaaaacznie) zawyżona względem tego co reprezentuje sobą ten sprzęt.

To pojęcie bardzo względne , bo różne są oczekiwania. Pisałem w postach powyżej , że nie mamy do czynienia z jedną marża ,a w sumie czterema wliczając VAT. 

28 minut temu, mar77a napisał:

Nie umniejszam producentom ale ceny są z kosmosu.

Jak powyżej , Twoich Sonettto nie sprzedał Ci producent. Sprzedał Ci je Salon Audio , który kupił u dystrybutora / Horn Distribution/ , a ten kupił u producenta i jeszcze załapało się na Twoją kasę Państwo Polskie w postaci podatku VAT.

Napisano
12 minut temu, tomek4446 napisał:

Jak powyżej , Twoich Sonettto nie sprzedał Ci producent. Sprzedał Ci je Salon Audio , który kupił u dystrybutora / Horn Distribution/ , a ten kupił u producenta i jeszcze załapało się na Twoją kasę Państwo Polskie w postaci podatku VAT.

Może z kogoś z tego łańcucha zrezygnujmy?

Napisano (edytowany)
16 minut temu, tomek4446 napisał:

To pojęcie bardzo względne , bo różne są oczekiwania. Pisałem w postach powyżej , że nie mamy do czynienia z jedną marża ,a w sumie czterema wliczając VAT. 

Jasne ale to wciąż nie wyjaśnia fenomenu ceny. Bo łańcuch dystrybucji jest obecny w prawie każdym produkcie złożonym bardziej niż masło. Obejmuje nawet zegarki właśnie (producent Casio, Dystryburor, salon i VAT) ale i tam marża nie jest tak żenująca i nie tworzy karykatury produktu jeśli chodzi o to za co płacisz (przypominam, że Pattek to marka luksusowa a Casio, Orient czy Tissot nie, nie mówiąc o Basic Markach więc tak samo jest z kolumnami i sprzętem, nie mówię o Supremach od Sonusa a ledwo coś powyżej entry level kolumn ogólnie jak Sonetto bo to de facto sobą reprezentują). A efekt skali nie ma aż taaaakiego wpływu. W przypadku audio to groteska i to nieśmieszna 

Edytowano przez mar77a
Napisano
1 minutę temu, Kraft napisał:

Już pisałem, trochę cierpliwości.  Poczekać aż SF wypuści nowe serie. Starsze są wyprzedawane za 50% ceny sklepowej (i to u dilerów a nie prosto od dystrybutora). 

Napisano
1 minutę temu, Kraft napisał:

Sytuacja prosta nie jest, ale możliwa. Tak dzieje się obecnie w mojej branży , producenci przejmują dystrybucję. Można kupić bezpośrednio z małej manufaktury. Ale tu ceny też nie będą niskie , bo wchodzi w grę inny czynnik, czyli czas. To przeważnie firmy jedno - dwuosobowe. Zrobienie więc kolumn , wzmacniacza zabiera sporo czasu, a miesiąc przelatuje szybko i ZUS , czynsz i inne media trzeba zapłacić i na życie musi coś zostać. 

Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

30% marża fabryki + 30%% marża dystrybutora + 40 % marża salonu

Moje kolumny, sklep kupił bezpośrednio w fabryce i miałem je w domu tydzień po wyprodukowaniu.

No, ale w Polsce tak się nie da, musi być jeszcze pijawka po drodze.

Napisano
11 minut temu, mar77a napisał:

Obejmuje nawet zegarki właśnie (producent Casio, Dystryburor, salon i VAT) ale i tam marża nie jest tak żenująca i nie tworzy karykatury produktu jeśli chodzi o to za co płacisz

A znasz realną wartość tych zegarków , mówię o kosztach samych części ? Bo bez tego nie wiemy, ani jakie są marże , ani to czy są skandaliczne , czy ok. I to samo dotyczy każdej rzeczy. Zawsze masówka będzie tańsza od produkcji jednostkowej. 

Wracając do Sonetto , bez marż te kolumny kosztują 2 szt. ok. 4 388 zł. Chciałbyś je zrobić za tą kwotę ? Bo jak nie , to raczej opcje są ograniczone. :)