Adi777 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 5 godzin temu, Sundin997 napisał: A tego się słucha ,czy to się ogląda? To i to. Rockporty wydają się bardzo solidne, z dość inżynierskim nastawieniem, trochę jak Magico. Odpisz, cytując
mar77a Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 9 godzin temu, tomek4446 napisał: A znasz realną wartość tych zegarków , mówię o kosztach samych części ? Bo bez tego nie wiemy, ani jakie są marże , ani to czy są skandaliczne , czy ok. I to samo dotyczy każdej rzeczy. Zawsze masówka będzie tańsza od produkcji jednostkowej. Wracając do Sonetto , bez marż te kolumny kosztują 2 szt. ok. 4 388 zł. Chciałbyś je zrobić za tą kwotę ? Bo jak nie , to raczej opcje są ograniczone. Jasne. W tej branży koszt realny dla producenta to ok. 10% (zazwyczaj od 5-15% czasem nawet mniej). Końcowa cena uwzględnia reklamy (w audio są bardzo okrojone na to wydatki względem np zegarków właśnie) i cała sieć dystrybucji. Teraz pytanie ode mnie, skąd ta cena 4388zł za parę Sonetto II g2? Czy to cena „stworzenia” czy już z marża producenta bo jeśli to drugie to nic nam ta kwota nie mówi to może być pierwsza oznaka „choroby” tej branży jeśli np realny koszt powstania pary Sonetto to np 1800zł a już na pierwszym etapie ich cena skacze do 4388zł. Wtedy tak, da się rozmrozić taniej (na argument, że czemu tego nie zrobię z góry odpowiadam - z tego samego powodu, dla którego nie robię dżemów czy nie produkuje samochodów. Jestem zadowolony ze swojej pracy i nie działam w każdej możliwej na świecie xD) Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @BlaBla to,co przedstawileś jako zarzut ma bardzo racjonalne uzasadnienie biznesowe i jest powszechnie stosowane w branży przywołanych wcześniej zegarków. Producent puszcza sprzęt dystrybutorowi czy innemu licencjonowanymu sprzedawcy z wymogiem określonej ceny minimalnej tym samym gwarantując mu określony zysk ze sprzedaży. Możesz tę cenę podnieść zmniejszając swoją konkurencyjność,ale jeśli tego nie zrobisz i tak masz pewny zysk jeśli tylko uplłynnisz towar. Dzięki temu producent ma łatwość w tworzeniu sieci sprzedaży,bo każdy zarabia,a klient ma podobną cenę niezależnie od tego jak daleko od źródła się znajduje. Weźmy teraz inny system. Ciuchy i perfumy. Ludzie idą do sklepu przymierzyć, dotknąć i powąchać,a potem zamawiają w necie ,bo taniej. I co? Producent zarabia,a sprzedawca stacjonarny zostaje z czynszem do zapłacenia i wypłatami dla załogi . Upada. Sieci nie ma. Potem zostają klientowi tylko obrazki w necie i latanie do paczkomatu. Niektórym to pasuje , mi nie. Dlatego jestem gotów zapłacić więcej za to, że mogę pomacać kilkanaście par butów w jednym miejscu i czasie,a nie kilkanaście razy biegać do paczkomatu nim wreszcie coś mi przypasuje. Teraz wyobraź sobie testowanie kilku modeli kolumn z każdorazową kaucją, czekaniem na kuriera,rozpakowywaniem i ponownym pakowaniem i znów kurier! Oczywiście każdy chciałby taniej prosto od producenta,ale czy poleciałbyś samolotem do Japonii oglądać Denona?😁 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Ricable obniżył cenę katalogową swoich kabli, oczywiście to cena wyjściowa. Pytam trzy salony o cenę zakupu, pierwszy - to już cena promocyjna, drugi - 5% zniżki, trzeci - 10% zniżki. Każdy che zarabiać, salony wybrały taką drogę i muszą się z nami męczyć a my z nimi. Odpisz, cytując
mar77a Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 8 godzin temu, Nowy75 napisał: @mar77a wybacz, że się czepiam,ale nie mogę znieść tego Pattka😎. Marka ,to Patek Philippe, gość nazywał się Antoni Patek i był czystej krwi Polakiem. Po rozstaniu ze wspólnikiem przyjał do firmy młodzieńca monsieur Philippe, który później został jego zięciem i wspólnikiem. Reszta się zgadza ,to luksus w czystej postaci . Jasne, że to nie oficjalna nazwa, tak jak mówimy maczek na MacBooka. Moza teraz ja się czepiam ale za każdym razem nie wierzę w to co tu co jakiś czas czytam Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @Nowy75 właśnie taki był wniosek mojej wypowiedzi - polityka branży. Nie ma znaczenia, że dałoby sie taniej. Ma być tyle i koniec. Natomiast mam jedno takie przemyślenie - na ile sami się do tego wszystkiego przyczyniamy. I nie mam na myśli pogoni za marzeniami, za co każdy zawsze jest gotowy becelować extra 😁. Chodzi o formę zakupów i ich zwroty. Jeżeli powiedzmy (strzelam na ślepo - brak danych 😉) 50% sprzętu audio jest brane i zwracane, często w formie zmuszającej potem do obniżki (np zniszczone opakowanie albo zabezpieczenia akcesoriów - jakies tam folie ochronne itp), to gdzies ta strata (brak zysku) musi być zrekompensowana. I myślę, że za to też trochę płacimy. Możesz wziąć sprzęt warty czasem sporo, do domu, pobawić się i nikt nie wie co tam wyprawiasz, a potem siup w paczkomat i zwrot kasy. Jeżeli ktoś myśli, że to jest za darmo, to się chyba myli. Bezpośrednio oczywiście nie płacisz za ten luksus, ale w ostatecznym rozrachunku... 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 25 minut temu, BlaBla napisał: Chodzi o formę zakupów i ich zwroty. Jeżeli powiedzmy (strzelam na ślepo - brak danych 😉) 50% sprzętu audio jest brane i zwracane, często w formie zmuszającej potem do obniżki (np zniszczone opakowanie albo zabezpieczenia akcesoriów - jakies tam folie ochronne itp), to gdzies ta strata (brak zysku) musi być zrekompensowana. Wszystkie salony audio w kraju mają dostęp do egz. demo, które właśnie jeżdżą po kraju na testy. Często! są to już rozkręcane do pomiarów czy zdjęć przez zawodowych recenzentów (nasz Magazyn Audio, High Fidelity, Audio-Video.pl itd.) kolumny czy wzmacniacze. Jeżeli piszesz czy dzwonisz do salonu z prośbą o wypożyczenie demo to takie demo dostaniesz. Nie ma z tym najmniejszego problemu. W dzisiejszych czasach salony audio same namawiają na wypożyczenia egz. demo swojej oferty bo przy ogromnej konkurencji to dla nich być albo nie być. Już nie wspomnę, że są kraje gdzie masz 30 dni na zwrot i nikt z tego powodu nie płacze (powód - ogromna konkurencja). Edytowano 2 godziny temu przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Pisałem o tym już parę razy. Firm audio jest o wiele za dużo, jak na wielkość rynku. Stąd niepotrzebne koszty, które ostatecznie ponosimy. Jakby połowa producentów zniknęła, to nic by się nie stało, oferta ciągle byłaby oszałamiająco duża, a cenny byłby niższe. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Firm audio jest zbyt dużo na rynku i dlatego ceny są wysokie? Nie powiem - ciekawa teoria. Osobiście uważam, że niebawem dostaniemy niższe ceny z Chin. A czy to się przyjmie podobnie jak z autami? Nie wiem, jednak audio to hobby, a auto - najczęściej potrzeba. 16 minut temu, kaczadupa napisał: Jeżeli piszesz czy dzwonisz do salonu z prośbą o wypożyczenie demo to takie demo dostaniesz. Dokładnie. Ja za każdym razem pytałem, czy dostaję właśnie egzemplarz demonstracyjny, bo uważam że tak jest po prostu przyzwoicie. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 6 minut temu, Grzesiek202 napisał: Nie powiem - ciekawa teoria. Ciekawa, choć nienowa. Pierwsze było rolnictwo. Małe poletka są mniej wydajne niż wielkie farmy. Edytowano 2 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Kraft napisał: Małe poletka są mniej wydajne niż wielkie farmy. Tak, ja wiem, że audio z manufaktury musi być droższe. Ale... czy z definicji lepsze? I czy trzeba tam kupować? To nasze wybory. Naprawdę, niech każdy robi co chce, ale na pytanie dlaczego jest drogo, odpowiedź jest chyba prosta - bo tyle chcemy wydać? Jaki masz najdroższy kabel? Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 9 minut temu, Kraft napisał: Ciekawa, choć nienowa. Pierwsze było rolnictwo. Małe poletka są mniej wydajne niż wielkie farmy. Ale nie napisałeś, że firmy są za małe, tylko, że jest ich za dużo, a to już trochę co innego 🙂 wiadomo, że taka Yamaha będzie miała większe możliwości, żeby optymalizować koszty, niż jakiś mniejszy producent. Z drugiej strony Yamaha ma wzmacniacze dla ludu (do 701), ale ma też zdecydowanie droższe. Rozumiem, że chodzi Ci o sytuację, kiedy na rynku kosztem dużej ilości mniejszych firm pozostanie mniejsza ilość, ale za to dużych firm, które dzięki temu będą mogły optymalizować koszty, jednak konkurencja o klienta będzie wymuszała rywalizację cenową. Czy tak? Edytowano 2 godziny temu przez Raf_raf Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 35 minut temu, mar77a napisał: Teraz pytanie ode mnie, skąd ta cena 4388zł za parę Sonetto II g2? Czy to cena „stworzenia” czy już z marża producenta bo jeśli to drugie to nic nam ta kwota nie mówi To szacunkowy koszt kolumn bez marży producenta. A jak już przy tym jesteśmy to przyjrzyjmy się kosztowi wytworzenia i skąd się biorą tak duże różnice cenowe między produktami. Nie znam producenta kolumn , który ma własny las w celu pozyskania drewna na obudowy , tartak ,sam robi forniry czy okleiny PCV. Nie znam producenta kolumn z własną hutą , by mieć miedź na cewki , okablowanie. Nikt nie produkuje transformatorów , przetworników , kabli montażowych , terminali głośnikowych , materiału do wytłumienia , wkrętów montażowych , magnesów czy kołków do maskownic , materiału na maskownice , ramki , nóżek czy kolców. Aby powstała kolumna mamy więc do czynienia z wieloma dostawcami , którzy to już dokładają swoją marżę , oraz rozrzutem jakościowym , a co za tym idzie cenowym swoich produktów. Do tego ktoś tą kolumnę musi zaprojektować , ktoś złożyć plus czynsz , media. Musi zostać też coś na rozwój. Musimy więc coś wybrać ze świadomością , że nasz wybór jednocześnie zdefiniuje target do którego produkt ma być skierowany. Robiłem kiedyś listwy zasilające , więc sam stawałem przed takimi dylematami. Np. czy dać porządną obudowę za 1000 zł , czy kupić w TME puszkę za 200 zł. Czy robić druk na aluminium za 300 zł czy dać naklejki za 20 zł. Czy robić połączenia w gwiazdę, co powodowało zakup płyty montażowej, 6 sztuk listew zaciskowych , tulei , czy zaoszczędzić na kablach i złączach i zrobić jak przedłużacz. Czy dać woltomierz na aluminiowym centymetrowym panelu przednim , co generuje koszty frezowania tego panelu , kolejne kable, złącza, czy odpuścić. Czy dać dodatkowe warystory jako zabezpieczenie ,czy też odpuścić. Dać porządne gniazda Schuko oraz IEC czy wybrać Castoramę. Robić gwintowane otwory na gniazda / koszt gwintowania 42 otworów 310 zł/ , czy zrobić przelotowe i dać nakrętki. Czy dać zwykłe wkręty za 20 groszy , czy jednak czarne na imbus po 1,30 szt. Czy dać jeden filtr Schaffnera / 120 zł szt. / czy dwa po jednym na linię gniazd. A to z kolei większa , droższa obudowa. Czy z ośmiu gniazd listwy zostawić dwa bez filtracji , a to kolejne kable , listwy zaciskowe itd. Wybrałem opcje full , ale tanio nie było. Wiedziałem , że w ten sposób , zawężam sobie rynek. Każdy producent z tym się boryka , nie da już się zrobić tanio i za razem sprostać wysokim wymaganiom. A po za tym zawsze znajdą się ludzie dla których co byś nie zrobił, to będzie drogo. 28 minut temu, Kraft napisał: Firm audio jest o wiele za dużo, jak na wielkość rynku. Jarek , smutna prawda jest taka , że dogoniliśmy zachód i mamy nadprodukcję wszystkiego, od przemysłu poczynając, na kulturze i usługach kończąc. I tu Cię zacytuje : " Jak by połowa zniknęła, to nic by się nie stało ". Tyle , że teraz niech każdy z nas odniesie to do siebie i swojego miejsca pracy i pomyśli o konsekwencjach. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 7 minut temu, Grzesiek202 napisał: Firm audio jest zbyt dużo na rynku i dlatego ceny są wysokie? Nie powiem - ciekawa teoria. Osobiście Można też tak rozumować: w naszym hobby, które jest tak bardzo subiektywne producenci chcą być postrzegani jako silna marka (bo tego pragnie audiofil - nie kręci nas marka Wiim itp. ale już Naim i owszem). Silna marka w audio to bardzo wysoka cena. Jak Naim lutuje bez litości ceny z sufitu to jego śladem idzie Exposure, Rega, Cyrus (bo też chcą być pożądani przez nas - audiofilów). Do tego dochodzi marża dla salonów, Naim wołając 22kzl za Supernaita 3 daje dla dilera 10kzł na tzw. rabat i zysk ze sprzedaży. Jak Exposure czy inny Cyrus nie podbije ceny swojego produktu do poziomu ceny Supernaita 3 to nie będzie w stanie dać 10kzł dla dilera na rabat i zysk jaki oferuje Naim. A jak nie będzie w stanie to diler podziękuje dla Cyrusa i Regi a wybierze Naima, który z racji wysokiej ceny jest odbierany przez nas audiofilów jako ten lepszy (silna marka a i jak bardzo drogi to z pewnością zagra nam lepiej). Diler zarobi więcej, Naim sprzeda więcej i umocni markę a do tego zarobi więcej a to oznacza, że będzie w stanie kupić więcej recenzji, które ponownie nakręcą mu sprzedaż). W sumie to my? ponosimy winę za wysokie ceny bo chcemy! kupować drogie audio. Reszta (producent, dystrybutor, diler) tylko nam w tym pomagają. I każdy jest szczęśliwy. 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, kaczadupa napisał: jego śladem idzie Exposure, Rega, Cyrus (bo też chcą być pożądani przez nas - audiofilów). Czyli jednak: 23 minuty temu, Grzesiek202 napisał: na pytanie dlaczego jest drogo, odpowiedź jest chyba prosta - bo tyle chcemy wydać? 2 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Poruszona została tutaj kwestia cany jako wyznacznika jakości. Nie wiem jak Wy, ale ja nie jestem w stanie na podstawie wykazu podzespołów i rozwiązań konstrukcyjnych określić czy dany sprzęt jest dobrej, lepszej czy może słabej jakości. Wyznacznikiem jest dla mnie niestety cena, a co za tym idzie zaufanie, że producent kalkuluje to w miarę racjonalnie i nie ma zamiaru mnie okpić. Wizualnie jestem w stanie określić co mi się bardziej podoba a co mniej, jak zobaczę sprzęt to w jakimś stopniu potrafiłbym pewnie rozstrzygnąć czy z zewnątrz został wykonany solidnie, natomiast wnętrza, przyznaje się bez bicia, nie jestem w stanie 🙂 2 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 44 minuty temu, Kraft napisał: Pisałem o tym już parę razy. Firm audio jest o wiele za dużo, jak na wielkość rynku. Stąd niepotrzebne koszty, które ostatecznie ponosimy. Jakby połowa producentów zniknęła, to nic by się nie stało, oferta ciągle byłaby oszałamiająco duża, a cenny byłby niższe. Ja się zgadzam. Jezeli czytam, że chyba Xavian uznał jakiś model za sukces bo sprzedał 200 par kolumn od poczatku produkcji, w zwiazku z tym się zachęcił i wypuścił wersję tzw "SE", to o czym my mówimy. To są liczby właściwe raczej manufakturze (którą zresztą chyba jest), a nie globalnej firmie, za jakie bezzasadnie uznajemy wiele firm audio. No ale takie też są. Zasadnicze pytanie brzmi: jaka jest skala produkcji i sprzedaży? Ile sprzedaje się Luxmanów, ile Yamah, a ile Xavianów itd. Czy budżetowa Taga sprzedaje wiecej kondycjonerów i listw niż np Enerr albo Gigawatt? Jakie to są liczby, ile sztuk? 5, 50, 500 a może 5000 rocznie....? O jakiej skali masowości mówimy. Jeżeli taki Warmer czy K13 są hitem sprzedaży ostatnich miesięcy, to ile ich sprzedano? W sztukach. Albo wszechobecnych Wiim-ów. Ktoś wie...? 🙄 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: Jaki masz najdroższy kabel? Tak za 60 zł/mb. 1 godzinę temu, Raf_raf napisał: Ale nie napisałeś, że firmy są za małe, tylko, że jest ich za dużo, a to już trochę co innego To to samo. Proste ćwiczenie z krojenia tortu. 1 godzinę temu, Raf_raf napisał: Czy tak? Dokładnie. 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: "Jak by połowa zniknęła, to nic by się nie stało ". Tyle , że teraz niech każdy z nas odniesie to do siebie i swojego miejsca pracy i pomyśli o konsekwencjach. Trochę demagogia. Wiadomo, że redukcja kosztów to często także zwolnienia. Ale są inne branże i wiele rzeczy do zrobienia. Jakoś się to od 200 lat kręci, a bezrobocie pozostaje na mniej więcej stałym poziomie. 25 minut temu, BlaBla napisał: Ktoś wie...? 🙄 Hitowe KEF LS50, zapewne jedne z najlepiej sprzedających się kolumn w historii, to rząd wielkości 100 000-200 000 par. Takie Dali sprzedaje rocznie z 250 000 par kolumn,. Edytowano 57 minut temu przez Kraft 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 57 minut temu Napisano 57 minut temu (edytowany) 12 minut temu, Kraft napisał: Hitowe KEF LS50, zapewne jedne z najlepiej sprzedających się kolumn w historii, to rząd wielkości 100 000-200 000 szt. Może dlatego kosztują 5-6k za parę, a nie 15-16... A może odwrotnie - tak się sprzedają, bo tak są wycenione.... Edytowano 57 minut temu przez BlaBla Odpisz, cytując
Kraft Napisano 53 minuty temu Napisano 53 minuty temu Bowers zatrudnia 500-1000 osób i generuje rocznie do 500 000 000 USD przychodów. Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 53 minuty temu Napisano 53 minuty temu (edytowany) 6 minut temu, BlaBla napisał: Może dlatego kosztują 5-6k za parę, a nie 15-16... A może odwrotnie - tak się sprzedają, bo tak są wycenione.... Najbezpieczniej założyć, że stosunek ceny do jakości był odpowiedni 🙂 Edytowano 51 minut temu przez Raf_raf 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 51 minut temu Napisano 51 minut temu 16 minut temu, Kraft napisał: Jakoś się to od 200 lat kręci, a bezrobocie pozostaje na mniej więcej stałym poziomie. Z całym szacunkiem , ale to właśnie jest demagogia. Oczywiście wiem , że od bezrobocia gatunek ludzki nie wyginie. 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 48 minut temu Napisano 48 minut temu 19 minut temu, Kraft napisał: Tak za 60 zł/mb. No to, ani Ty, ani ja nie windujemy cen . Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 47 minut temu Napisano 47 minut temu 2 minuty temu, Kraft napisał: Bowers zatrudnia 500-1000 osób i generuje rocznie do 500 000 000 USD przychodów. 19 minut temu, Kraft napisał: Hitowe KEF LS50, zapewne jedne z najlepiej sprzedających się kolumn w historii, to rząd wielkości 100 000-200 000 par. Jarek , masz straszne rozrzuty w szacunkach. Chyba , że nie robiło by Ci różnicy ,czy wypłacasz pensje 500 -set czy 1000 osobom Po za tym przychód to nie zysk. A więc niewiele to mówi o kondycji firmy. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 45 minut temu Napisano 45 minut temu (edytowany) Oj Tomek, Tomek. Edytowano 45 minut temu przez Kraft Odpisz, cytując
Recommended Posts