DiBatonio Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 6 minut temu, Sundin997 napisał: To jest poprawna forma Poprawna forma czego? Wiem do czego pijesz, ale zawsze możesz sobie wygooglać co oznacza taka forumowa forma wyrażenia/określenia słowa "tak". Pewne rzeczy trzeba umieć rozgraniczać, bo to nie to samo co błąd ortograficzny, czy niepoprawna pisownia. Tak, że ten... Ale służę pomocą, proszę oto link do przeglądarki Google, wystarczy zapytać... https://www.google.com/?hl=pl 1 Odpisz, cytując
mar77a Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) Ok, kłócących się obcych sobie dorosłych (chyba) ludzi na forum odhaczam. Jałowe dyskusje i komentarze nic nie wnoszące zgodnie z tym co pisałem też już były. Tak - to forum to już żart. pssst, nie musicie mi się na prawdę usprawiedliwiać, że to tamten zaczął proszę pana (błagam nie róbcie tego) Edytowano 9 godzin temu przez mar77a Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) 16 minut temu, mar77a napisał: Ok, kłócących się obcych sobie dorosłych (chyba) ludzi na forum odhaczam. Jałowe dyskusje i komentarze nic nie wnoszące zgodnie z tym co pisałem też już były. Tak - to forum to już żart. pssst, nie musicie mi się na prawdę usprawiedliwiać, że to tamten zaczął proszę pana (błagam nie róbcie tego) Jakie kłótnie, gdzie kłótnie? Dramatyzujesz chyba. Wątek nosi tytuł "dlaczego sprzęt audio jest taki drogi?" a Ty przez trzy strony pisałeś o zegarkach Rolex, nie wiadomo czemu. To nie było jałowe? Pzdr. Edytowano 9 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
mar77a Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 30 minut temu, DiBatonio napisał: Jakie kłótnie, gdzie kłótnie? Dramatyzujesz chyba. Wątek nosi tytuł "dlaczego sprzęt audio jest taki drogi?" a Ty przez trzy strony pisałeś o zegarkach Rolex, nie wiadomo czemu. To nie było jałowe? Pzdr. Jasne, że pisałem jako analogia rynku luksusowych produktów. Nie, nie było. pozdrawiam cieplutko 🤗 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 4 godziny temu, mar77a napisał: Ok, kłócących się obcych sobie dorosłych (chyba) ludzi na forum odhaczam. Jakich kłócących ? Kłótnia to jest dopiero wówczas, jak leje się krew i wkracza moderator. Gdybyś np. dotarł do dawniejszej naszej konwersacji z @DiBatonio / bez urazy /to dałoby Ci to jakiś obraz . To co tutaj mamy, to luźna dyskusja na takim poziomie , że " Wersal " mógłby pobierać nauki etykiety. Wracając do tematu. Przeczytałem parę wcześniejszych postów i na mój prosty rozum wyszło mi tak. Owszem są kolumny w niskich cenach , ale one nie spełniają Twoich wymogów jakościowych , czyli stosunek cena /jakość jest zaburzony. Są również kolumny spełniające oczekiwania , ale tutaj też jest niedobrze, bo z kolei cena jest nie taka jaka być powinna. Czyli jak jest już dobrze akustycznie, to za to drogo. Proponujesz zatem zmianę strategii biznesowej producentom, by sprzedawali swoje produkty w cenach , które uznasz za adekwatne czyli tanio , zachowując jednocześnie jakość. Ja jestem za , i też tak chcę i zapewne poprze mnie parę milionów ludzi na świecie. No może po za właścicielami i pracownikami salonów audio. Proponuje abyś podał tylko więcej szczegółów tego biznes planu. Może uda się to rozszerzyć na inne branże po za audio i świat stanie się tańszy. Niedługo będę zmieniał samochód , i ten projekt napawa mnie nadzieją , że jak przełożymy go na motoryzację i będę mógł kupić autko bezpośrednio, w fabryce to sporo grosza zostanie w kieszeni. 2 1 Odpisz, cytując
mar77a Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Jakich kłócących ? Kłótnia to jest dopiero wówczas, jak leje się krew i wkracza moderator. Gdybyś np. dotarł do dawniejszej naszej konwersacji z @DiBatonio / bez urazy /to dałoby Ci to jakiś obraz . To co tutaj mamy, to luźna dyskusja na takim poziomie , że " Wersal " mógłby pobierać nauki etykiety. Wracając do tematu. Przeczytałem parę wcześniejszych postów i na mój prosty rozum wyszło mi tak. Owszem są kolumny w niskich cenach , ale one nie spełniają Twoich wymogów jakościowych , czyli stosunek cena /jakość jest zaburzony. Są również kolumny spełniające oczekiwania , ale tutaj też jest niedobrze, bo z kolei cena jest nie taka jaka być powinna. Czyli jak jest już dobrze akustycznie, to za to drogo. Proponujesz zatem zmianę strategii biznesowej producentom, by sprzedawali swoje produkty w cenach , które uznasz za adekwatne czyli tanio , zachowując jednocześnie jakość. Ja jestem za , i też tak chcę i zapewne poprze mnie parę milionów ludzi na świecie. No może po za właścicielami i pracownikami salonów audio. Proponuje abyś podał tylko więcej szczegółów tego biznes planu. Może uda się to rozszerzyć na inne branże po za audio i świat stanie się tańszy. Niedługo będę zmieniał samochód , i ten projekt napawa mnie nadzieją , że jak przełożymy go na motoryzację i będę mógł kupić autko bezpośrednio, w fabryce to sporo grosza zostanie w kieszeni. Heh, nie trzeba rozszerzać strategii optymalizacji produkcji i ew dystrybucji na inne rynki bo w zasadzie większość rynków działa pod tym względem sprawniej niż audio XD I nie trywializujmy bo to realny problem a nie moje widzimisię i życzeniowe podejście bez realnego pokrycia. Są bardzo słabe punkty systemu (żeby nie powiedzieć patologiczne) więc o tym warto pisać. Analogia z autami mizerna bo tam optymalizacja samej producji jest maksymalna (i obecnie trwa wojna rynkowa na wyniszczenie z marżami na granicy opłacalności koncernów, zwłaszcza po zagrywkach dużych firm chińskich ale nawet przed tym) więc dystrybucja gra tu rolę zasadniczą i sensowną bo gdy mamy dobrze wyceniony produkt (auta) out of the box to o kupnie przy takiej rywalizacji decyduje często dostępność i np PR bardzo zaawansowany. I wciąż nawet średniej klasy auto to powiedzmy 100tys zł a nie 20tys zł więc firmy ponoszą ryzyko wzrostu ceny na dystrybucję i PR bo to mniejszy % całości wartości niż w audio (specyfika produktu) i ale właśnie optymalizacja samej produkcji to poziom nieporównywalny przecież. Edytowano 1 godzinę temu przez mar77a Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 7 minut temu, mar77a napisał: Są bardzo słabe punkty systemu (żeby nie powiedzieć patologiczne) więc o tym warto pisać. Zgadzam się. Najważniejsze z nich to prasa branżowa i fora audio. To dzięki nim ta hucpa jest w ogóle możliwa. 1 Odpisz, cytując
mar77a Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Kraft napisał: Zgadzam się. Najważniejsze z nich to prasa branżowa i fora audio. To dzięki nim ta hucpa jest w ogóle możliwa. I kiepska świadomość odbiorcy. Bardzo kiepska. Z dodatkiem powielania utartych frazesów na prawo i lewo bez zastanowienia (co ciekawe to akurat w całym audio, tym z audio vodoo też 😅) Odpisz, cytując
MMarek Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 14 godzin temu, tomek4446 napisał: Byłeś kiedyś na forum rowerowym ? Ja jestem codziennie O co chodzi z tym forum? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 58 minut temu Napisano 58 minut temu (edytowany) 52 minuty temu, mar77a napisał: bo tam optymalizacja samej producji jest maksymalna 52 minuty temu, mar77a napisał: więc dystrybucja gra tu rolę zasadniczą i sensowną bo gdy mamy dobrze wyceniony produkt Wiesz co ? jestem ekonomistą , wieloletnim handlowcem , miałem trzy własne firmy , ale tego co piszesz za cholerę nie rozumiem. Może dlatego , że to ogólniki bez konkretów. Coś na zasadzie ' chciałbym by wszyscy byli zdrowi i bogaci ". Pisze poważnie. Mówisz , że jedni sobie radzą , czyli wszyscy po za audio , a audio jest niereformowalne. Ok. Podaj konkrety co ma zrobić producent , jak dalej ma wyglądać tania droga dotarcia do klienta. Przypuśćmy , że produkcja jest a GB , a ja w Łodzi chce posłuchać tych paczek , a i chętnie by na nie zerknął mój kolega w Belgii , przypomniałem sobie , że koleżanka w Holandii też coś wspominała. 52 minuty temu, mar77a napisał: Są bardzo słabe punkty systemu (żeby nie powiedzieć patologiczne) więc o tym warto pisać. Jakie , konkrety , a najlepiej na liczbach , choćby przykładowych. Zakładając , że jestem producentem. Mój koszt wytworzenia z marżą 30% / części kolumn , media , pensje , amortyzacja maszyn ,ubezpieczenie, lokal , podatki , księgowość , marketing, magazyn, odpady , badania / 1 pary kolumn to 1000 zł. Jak to zrobić , by klient w Europie , czy na Świecie otrzymał te kolumny jak najtaniej. Pokaż na liczbach , mogą być procenty, drogę tych kolumn z fabryki do klienta wg. Twojej optymalizacji. 14 minut temu, MMarek napisał: O co chodzi z tym forum? Kolega właśnie powiedział , że jest na wysokim poziomie i dziękuje za możliwość obcowania z tak Szanownym Gremium. Edytowano 46 minut temu przez tomek4446 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 44 minuty temu Napisano 44 minuty temu @tomek4446 był kiedyś mój wątek o przeklejaniu znaczków firmowych. Tam było doskonale widać, z czym się w audio mierzymy. Identyczne lub prawie identyczne produkty sprzedawane były za 2-, 3-, 10-krotność ceny swoich analogów. Bo znaczek, bo prasa, bo wieść gminną. Nie chodziło o koszty produkcji czy dystrybucji. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 29 minut temu Napisano 29 minut temu 10 minut temu, Kraft napisał: był kiedyś mój wątek o przeklejaniu znaczków firmowych. No dobra , tylko jak to rozumieć. Że wszyscy producenci sprzętu audio to krętacze i złodzieje ? Wypaczenia są wszędzie , W KAŻDEJ DZIEDZINIE ŻYCIA. Kupiłeś Jarek B&W , wg Ciebie są uczciwie wycenione , czy nie ? Robiłeś przed zakupem śledztwo jaki jest faktyczny koszt wytworzenia , ile na Twojej parze kolumn zarobiła fabryka , pośrednicy ? A na koniec , jesteś zadowolony , było warto ? 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 21 minut temu Napisano 21 minut temu Nie wszyscy. Już pisałem. Nie jest źle, bo mamy opcje. Nie patrzmy jednak na branżę przez różowe okulary. Miejmy odwagę powiedzieć, że król jest nagi. Odpisz, cytując
Recommended Posts