Signum Napisano 13 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2022 Mam wzmacniacz stereo Denon PMA-720AE podłączony do TV Samsunga przy pomocy konwertera optycznego FiiO Daishan. Podczas oglądania filmów dźwięk z konwerterka jest dosyć cichy, przez co trzeba przekręcać volume co najmniej na godz. 10 i wtedy dosyć wyraźnie słychać buczenie z głośników Ten sam problem miałem przy innym zestawie stereo (NAD C350 + kolumny Quadral Quintas) więc to nie problem wzmacniacza ani głośników, tylko raczej "cichego" sygnału audio z TV lub samego konwertera optycznego (choć niby FiiO ma bardzo dobre opinie). Da się coś z tym zrobić? Dodam że zestaw mam też jednocześnie podłączony do PC z DAC Audiotrak Prodigy Cube i sygnał z niego jest na tyle głośny że volume wystarczy odkręcić minimalnie aby głośność była odpowiednia i buczenia nie słychać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 13 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2022 Warto byłoby sprawdzić lepszej klasy DACa, który poprawi dynamikę oraz głośność. Tutaj polecałbym spojrzeć na Fiio BTA30 Pro lub Topping E30 II. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Signum Napisano 13 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2022 Serio trzeba wydać 700zł żeby nie słyszeć buczenia?? To chyba żart 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 13 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2022 Obstawiam problem masy. Tworzy się pętla masowa. Wypróbowałbym na RCA izolator masy. Na przykład taki bo mi się wyświetlił jako pierwszy. Oczywiście warto doczytać jaki wypróbować bo cena może być znacznie niższa, a jakość nie gorsza. Dobrze, gdyby była możliwość pożyczenia i wypróbowania bo100% gwarancji nie dam, że to pętla tworzona przez Fiio. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 Nic z tym nie zrobisz. Taki jest sygnał z TV. Traktuj go do oglądania filmów, ale do muzyki kup sobie inne źrodło. Po prostu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuris Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Nie sądze, żeby to chodziło o źródło - mam dość nowy komputer i ten sam problem, ale w zależności od podłączonego wzmacniacza buczenie jest albo dużo cichsze albo dużo głośniejsze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Czy podczas korzystania z telewizora masz w nim ustawioną głośność maksymalnie, a sterowanie nią odbywa się tylko z poziomu wzmacniacza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego U mnie każdy dac z zasilaczem zewnętrznym powoduje przydźwięk . Dlatego zostaje na dłużej takie z normalnym zasilaniem i przewodem IEC nie chciało mi się szukać jak to obejść . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Dnia 14.12.2022 o 07:55, Piotr Sonido napisał: Nic z tym nie zrobisz. Taki jest sygnał z TV. Traktuj go do oglądania filmów, ale do muzyki kup sobie inne źrodło. Po prostu. Piotr "What"? Fachowa porada;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 11 godzin temu, Yuris napisał: Nie sądze, żeby to chodziło o źródło - mam dość nowy komputer i ten sam problem, ale w zależności od podłączonego wzmacniacza buczenie jest albo dużo cichsze albo dużo głośniejsze Mówiłem o cichym graniu. Jesli dochodzi jeszcze buczenie to stawiam na sam przetwornik. 9 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: "What"? Fachowa porada;) No tak. Bo ktoś musi jeszcze trzymac to forum na poziomie skoro mamy taką branże tutaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 11 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: "What"? Fachowa porada;) Tu się z @Piotr Sonido zgadzam. Pisałem o tym u siebie w wątku - Philips TV po optycznym działa na tym samym poziomie co inne źródła podpięte pod wzmacniacz i gałką głośności nie trzeba mieszać. Samsung The Frame podłączony po optyku daje jakąś połowę tej głośności i trzeba zdecydowanie VOL na wzmacniaczu podbić. W przypadku Samsunga lepszą opcją jest podłaczenie po HDMI z tego powodu. Może jakiś BlueSound Node by tu się przydał jako łącznik dla TV i źródło dla streamingu. Pozwoli to na pozbycie się konwertera FiiO, który prawdopodobnie ten przydźwięk wprowadza. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Mówiłem o cichym graniu. Jesli dochodzi jeszcze buczenie to stawiam na sam przetwornik. No tak. Bo ktoś musi jeszcze trzymac to forum na poziomie skoro mamy taką branże tutaj. Poziom? Czego? Chyba dogryzania i mącenia, bo w tym jesteś tutaj najlepszy. Czas przykleić sobie znaczek branży, bo pisanie ponad 300 postów miesięcznie, przewyższa znacznie ilość względem innych tutaj piszących. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 lutego Udostępnij Napisano 16 lutego 21 godzin temu, Chmarski napisał: Tu się z @Piotr Sonido zgadzam. Pisałem o tym u siebie w wątku - Philips TV po optycznym działa na tym samym poziomie co inne źródła podpięte pod wzmacniacz i gałką głośności nie trzeba mieszać. Samsung The Frame podłączony po optyku daje jakąś połowę tej głośności i trzeba zdecydowanie VOL na wzmacniaczu podbić. W przypadku Samsunga lepszą opcją jest podłaczenie po HDMI z tego powodu. Może jakiś BlueSound Node by tu się przydał jako łącznik dla TV i źródło dla streamingu. Pozwoli to na pozbycie się konwertera FiiO, który prawdopodobnie ten przydźwięk wprowadza. Dzieki! 20 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Poziom? Czego? Chyba dogryzania i mącenia, bo w tym jesteś tutaj najlepszy. Czas przykleić sobie znaczek branży, bo pisanie ponad 300 postów miesięcznie, przewyższa znacznie ilość względem innych tutaj piszących. Że co? Dogryzania? To Ty cytujesz post sprzed roku dając w odpowiedzi żenujący komenatrz nie mając pojecia o co autor ponad rok temu pytał/pisał. I potrafisz do mnie powiedzieć że to ja dogryzam? @Redakcja AUDIO @RoRo Bardzo prosze o interwencję tutaj bo użytkownic ewidentnie stosuje wobec mnie nieuzasadniona krytykę i prześladowanie. Mącenia? Bardzo prosze o podanie postu gdzie mące (bez potrzeby). Niektore tematy są dla Ciebie nie wygodne, ale to nie jest kwestia mącenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts